Πέντε κύκλοι και μια σάμπα

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενούνται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής θα είναι πλέον γεγονός.

Πέντε κύκλοι και μια σάμπα

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενούνται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής θα είναι πλέον γεγονός.

Πέντε κύκλοι και μια σάμπα - εικόνα 1

Εκτός απροόπτου βέβαια. Και λέμε «εκτός απροόπτου» διότι τις τελευταίες ημέρες τα νέα από τη «χώρα του καφέ» είναι δυσοίωνα. Και δεν μιλάμε για τον ιό Ζίκα ο οποίος ήταν από την αρχή το μεγάλο πρόβλημα. Όπως δια­πιστώσαμε από φωτογραφίες, στο Ολυμπιακό Χωριό που στεγάζει τους 11.000 αθλητές γίνεται της… κουνουπιέρας. Κατά τα άλλα όμως είδαμε… ανθρώπινα μέλη να επιπλέουν μέσα σε σκουπίδια, σε νερά που υποτίθεται πως θα φιλοξενήσουν αθλήματα. Είδαμε και μια εξέδρα να καταρρέει στο χώρο διεξαγωγής της ιστιοπλοΐας. Είδαμε και μια φωτιά στο κατάλυμα της αυστραλιανής αποστολής αλλά και μια πλημμύρα στο αντίστοιχο της ελληνικής.

Η Βραζιλία, που υπερηφανευόταν στις αρχές του χρόνου πως είχε έτοιμο το 80% των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, βρίσκεται τώρα στην εξαιρετικά άβολη θέση να επιδιορθώνει με άγχος τις κακοτεχνίες και να κάνει αδιάκοπα μερεμέτια για να είναι όλα έτοιμα στην έναρξη κάθε αγωνίσματος. Και να προσπαθεί ταυτόχρονα να περιορίσει όσο γίνεται την αρνητική εικόνα που δίνει μια χώρα όπου ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό κατοίκων διαβιεί σε παραγκουπόλεις, σε μια χώρα όπου η εγκληματικότητα είναι στα κόκκινα, ο δείκτης των κοινωνικών αντιθέσεων είναι στα ύψη και πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους και… καριόκας-τζιχαντιστές. Όμως αυτή είναι μόνο η σύγχρονη εικόνα της Βραζιλίας;

Οι διοργανωτές πασχίζουν να μας αποδείξουν το αντίθετο. Το ίδιο φανταζόμαστε ότι θα κάνει και ο σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγες, που έχει το γενικό πρόσταγμα της τελετής έναρξης και ο οποίος πριν από 14 χρόνια στην «Πόλη του Θεού» είχε «ζωγραφίσει» με τα σκοτεινότερα χρώματα την εφηβική εγκληματικότητα στο Ρίο. Η πόλη, πάντως, βάζει τα καλά της για να υποδεχτεί 45 αρχηγούς κρατών, οι οποίοι (μαζί με τους χιλιάδες θεατές του περίφημου Μαρακανά και τους εκατομμύρια τηλεθεατές) θα παρακολουθήσουν τη γιο­ρτή που έχει, φυσικά, θέμα την Ιστορία και το σήμερα της χώρας που φιλοξενεί το θεσμό. Στην περίπτωση της Βραζιλίας, ωστόσο, σημαντική θέση στην τελετή έχει και το οικολογικό μήνυμα, μια και φιλοξενεί το μεγαλύτερο και πιο απειλούμενο δάσος του πλανήτη, τον Αμαζόνιο.

Κατά τα άλλα, ό,τι διέρρευσε από τις πρόβες περιλαμβάνει… Ζιζέλ, «Girl from Ipanema», σάμπα (εννοείται!), καρναβαλικά άρματα, καραβέλες, ινδιάνους αλλά κι ένα διπλάνο των αρχών του 20ού αιώνα. Μένει να αποκαλυφθεί ποιος θα είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος ο οποίος θα ανάψει τη φλόγα, με τις φήμες να συγκλίνουν στον θρυλικό Πελέ. Πέρα, πάντως, από την έναρξη, έστω και με άβολες τις ώρες για το δικό μας ημισφαίριο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπόσχονται ένα ­συγκλονιστικό αθλητικό δεκαπενθήμερο. Και το «διά ταύτα» το συζητάμε μετά τις 21 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".