Η Τζένη Μαρκέτου στο Circuits and Currents

Για την πρόσφατη δουλειά της συζητά η γνωστή media artist Τζένη Μαρκέτου στο project space της ΑΣΚΤ στα Εξάρχεια στις 7/7.

Η Τζένη Μαρκέτου στο Circuits and Currents

«Camrade, what is your visual bond today?». Μ’ αυτή την ερώτηση-τίτλο της παρουσίασής της θα μας υποδεχτεί η γνωστή media artist Τζένη Μαρκέτου στις 7/7 στο project space της ΑΣΚΤ στα Εξάρχεια. Στις 8 μ.μ., στο Circuits and Currents (Νοταρά 13 & Τοσίτσα) θα συζητήσει (προβάλλοντας και βίντεο) για το πρόσφατο βίντεο έργο της «The Choir» και το ερευνητικό εικαστικό πρότζεκτ της «Digital Trash» που ασχολείται με τις πολιτικές της εκπροσώπησης, τη δυναμική του «καταιγισμού» , την εναλλακτική οικονομία των εικόνων, τα μονοπάτια κυκλοφορίας τους στον σύγχρονο κόσμο (της τέχνης), τα κινηματογραφικά δοκίμια και τα όρια της εκπαίδευσης (και στην τέχνη), καθώς και την επίδραση που αυτά έχουν στην πολιτική της αλήθειας και στις στρατηγικές των ντοκιμαντέρ που αφηγούνται την ιστορία και την αναισθησία του πραγματικού στον πολιτισμό μας.

«Σε αυτόν τον, με ψηφιακό γνώμονα, κόσμο είμαστε περικυκλωμένοι από τις εικόνες και τα συντρίμμια των οπτικοακουστικών παραγωγών, τα οποία με ιλιγγιώδη ταχύτητα αναδιαρθρώνονται, μεταβάλλονται και διασκορπίζονται και στη συνέχεια ξανά επιταχύνονται στο άπειρο, συντρίβονται και καταρρέουν» σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Γεννημένη στην Ελλάδα, με έδρα της την Νέα Υόρκη, η Τζένη Μαρκέτου εκφράζεται καλλιτεχνικά με μια πλειάδα μέσων (βίντεο, φωτογραφία, εγκατάστασεις, δημόσιες παρεμβάσεις με χρήση ίντερνετ και ερευνητικά πρότζεκτ) εξετάζοντας «τον αντίκτυπο της ψηφιοποίησης, του πολέμου και των κινητών μηχανημάτων ως μια μεσολάβηση στον ιστό της κοινωνικής μας ζωής και πώς αυτά διαμορφώνουν την πολιτική της αλήθειας και της οπτικής αναπαράστασης στην τέχνη».

Έχει διδάξει στο Cooper Union School of Art στην Ν. Υόρκη και είναι μέρος του διδακτικού προσωπικού στο πανεπιστήμιο Art School at Cal Arts στην Βαλένθια, ενώ δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε γνωστά μουσεία, γκαλερί και διοργανώσεις ανά τον κόσμο. Η ομιλία της είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.