Πώς η αγορά τέχνης πολεμά την κρίση: τι λένε οι γκαλερίστες

Με αφορμή την εικοστή Art-Athina, τέσσερις γνωστοί γκαλερίστες καταθέτουν τις σκέψεις τους για την αγορά τέχνης στην Ελλάδα.

Πώς η αγορά τέχνης πολεμά την κρίση: τι λένε οι γκαλερίστες

Πώς βλέπετε αυτή τη στιγμή την αγορά τέχνης στην Αθήνα και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλει η Art Athina σ’ αυτό; Τέσσερις έμπειροι γκαλερίστες που συμμετέχουν στη διοργάνωση (στις 4-7/6 στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο) καταθέτουν τις σκέψεις τους για την αγορά τέχνης στην Ελλάδα σήμερα και μας αποκαλύπτουν τι θα παρουσιάσουν στο περίπτερό τους.

Αγγελική Αντωνοπούλου (a.antonopoulou.art)

Πώς η αγορά τέχνης πολεμά την κρίση: τι λένε οι γκαλερίστες - εικόνα 1
«Athens by night», λάδι σε καμβά της Ράνιας Ράγκου (a.antonopoulou.art)

Η αγορά γενικά είναι σε θλιβερά επίπεδα, πόσο μάλλον η αγορά της τέχνης. Οι παράγοντες που έφταιξαν δεν είναι μόνο η κρίση. Είναι και η έλλειψη γενικότερης πολιτιστικής πολιτική και η ανικανότητα της ελληνικής σκηνής να καθίσει γύρω από ένα τραπέζι, να συζητήσει τα προβλήματά της και να προτείνει τρόπους ίασης τους.

Οφείλουν να καθίσουν μαζί να συζητήσουν η AICA των επιμελητών και ιστορικών τέχνης, συλλέκτες, γκαλερίστες , θεσμοί, καλλιτέχνες. Εδώ και πολύ καιρό νέες καταστάσεις και συνθήκες ήταν σε εξέλιξη. Κανείς δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά μαζί τους. Ο καθένας κοίταγε την αυλή του.

Πώς η αγορά τέχνης πολεμά την κρίση: τι λένε οι γκαλερίστες - εικόνα 2
Αγγελική Αντωνοπούλου

Έχουμε φτάσει να μην έχουμε ακόμα μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οι νέοι συλλέκτες και οι γόνοι των πλουσίων οικογενειών αρέσκονται να αγοράζουν μόνο ξένους καλλιτέχνες σε διεθνείς φουάρ. Τι στέλνουμε από την ελληνική εικαστική παραγωγή στο εξωτερικό; Ένα καλλιτέχνη ανά δύο χρόνια στη Μπιενάλε;

Ξέρετε τόσα χρόνια τα λέμε και τα ξαναλέμε και τα ξαναλέμε. Λοιπόν τι έγινε; Θα αλλάξει κάτι;

Αυτό που είδα και από τη θητεία μου στο δήμο της Αθήνας και από την εμπειρία μου σε φορείς και συμβούλια η χώρα χρειάζεται νέα μυαλά, πυγμή και όρεξη για τομές και σπάσιμο αυγών.

Στην Art-Athina θα δείξω σταθερές αξίες. Έργα των Νίκου Κεσσανλή, Αλέξανδρου Ψυχούλη, Λήδας Παπακωναταντίνου, Μαρκ Χατζηπατέρα, Νάνας Σαχίνη, Ράνιας Ράγκου ενώ στην έκθεση που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος θα συμμετέχει ο Χρήστος Αθανασιάδης.

Γιάννα Γραμματοπούλου (Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου)

Πώς η αγορά τέχνης πολεμά την κρίση: τι λένε οι γκαλερίστες - εικόνα 3
«Η βασίλισσα των νάνων», έργο σε μεικτή τεχνική του Περικλή Γουλάκου (Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου)

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει ανασφάλεια σε όλους τους τομείς. Οι θλιβερές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το χώρο της τέχνης. Η Art-Athina, που ξεκίνησε από την ανάγκη για προβολή και ανάδειξη του έργου των καλλιτεχνών, που εκπροσωπούν οι αίθουσες τέχνης, έχει καταφέρει εν μέσω κρίσης να εξελίσσεται ανοδικά και να ανανεώνεται.

Είναι μια συλλογική προσπάθεια των αιθουσών τέχνης να προβληθεί το σύνολο της καλλιτεχνικής παραγωγής σε ένα ευρύτερο κοινό και να του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει το εκθεσιακό πρόγραμμα των γκαλερί και τους συνεργάτες καλλιτέχνες τους.

Πώς η αγορά τέχνης πολεμά την κρίση: τι λένε οι γκαλερίστες - εικόνα 4
Γιάννα Γραμματοπούλου

Είναι γεγονός ότι οι επαφές που δημιουργούνται μέσα στην έκθεση έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Η Art-Athina, έχει πορευτεί με κύριο σύνθημα «το άνοιγμα», ένα άνοιγμα πολύπλευρο με πολλές σημασίες και πολλούς αποδέκτες, κάτι που δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες διαλόγου και ζυμώσεων μεταξύ καλλιτεχνών, γκαλερί, φορέων και φιλότεχνων αλλά και νέους φιλότεχνους και πιθανούς αγοραστές, κάτι που σίγουρα συμβάλλει θετικά στην αλυσίδα προώθησης της τέχνης.

Στη φετινή Art-Athina η αίθουσα τέχνης Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπουλου συμμετέχει με τους καλλιτέχνες συνεργάτες: Περικλή Γουλάκο, Μανώλη Ζαχαριουδάκη, Τζουλιάνο Καγκλή, Μιχάλη Μανουσάκη, οι οποίοι παρουσίασαν ατομικές εκθέσεις την τρέχουσα εικαστική περίοδο.

Αρσέν Καλφαγιάν (Kalfayan Galleries)

Πώς η αγορά τέχνης πολεμά την κρίση: τι λένε οι γκαλερίστες - εικόνα 5
«Unexposed», φωτογραφία του Χράιρ Σαρκισιάν (Kalfayan Galleries)

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βιώνει μια σκληρή περίοδο οικονομικής κρίσης. Η αγορά τέχνης κάθε χρόνο συρρικνώνεται με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά η οποία λόγω του αστάθμητου οικονομικο-πολιτικού περιβάλλοντος μπορεί να χαρακτηριστεί καταστροφική.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Art-Athina και παράλληλα με τον εμπορικό της χαρακτήρα είναι να παρουσιάζονται και να προβάλλονται οι νέες δημιουργίες και τα νέα εικαστικά ρεύματα. Ευελπιστούμε ότι η Art-Athina θα μπορέσει να συμβάλει δυναμικά όχι μόνο στην τοπική αγορά τέχνης αλλά και στην προώθηση της σύγχρονης σκηνής στο εξωτερικό.

Πώς η αγορά τέχνης πολεμά την κρίση: τι λένε οι γκαλερίστες - εικόνα 6
Αρσέν Καλφαγιάν

Η πρόταση των Kalfayan Galleries για την Art-Athina είναι πολύπλευρη, παρουσιάζοντας έργα καλλιτεχνών οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα έκφρασης (ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική κ.α.). Ταυτόχρονα αντανακλά την επιτυχημένη προσπάθεια της γκαλερί να λειτουργεί ως εικαστική γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες των Kalfayan Galleries στην φετινή Art Athina θα είναι μεταξύ άλλων οι: Βασίλης Μπαλάσκας, Ράνια Μπέλλου, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Μαρία Λοϊζίδου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Τάσος Παυλόπουλος, Χράιρ Σαρκισιάν, Δημήτρης Τάταρης, Πάνος Τσαγκάρης, Ραΐντ Γιασίν.

Μαρία Δημητριάδη (Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης)

Πώς η αγορά τέχνης πολεμά την κρίση: τι λένε οι γκαλερίστες - εικόνα 7
Άτιτλο, έργο του Πάνου Ραϋμόνδου (Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης)

Η αγορά της τέχνης στην Αθήνα, δεν ήταν ποτέ μια απλή υπόθεση. Πολύ περισσότερο τώρα... Θεωρώ όμως ότι δεν πρέπει να πάψουμε να στηρίζουμε τα όνειρά μας και τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Τόσο από τη μεριά των καλλιτεχνών όσο και από τη μεριά των γκαλερί αλλά και όλων εκείνων, συλλεκτών και μη, οι οποίοι αγοράζοντας ένα έργο τέχνης ουσιαστικά χρηματοδοτούν έμπρακτα την ενίσχυση της δημιουργικής πορείας όλων των καλλιτεχνών.

Η συνεύρεση των αιθουσών σε έναν θεσμό που πολέμησε όλα αυτά τα χρόνια να σταθεί στα πόδια του και να εξακολουθήσει να υπάρχει ακόμα και στη δύσκολη αυτή συγκυρία που διανύουμε δεν είναι τίποτα άλλο από μια κατάφαση απέναντι στην παραγωγή της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγικότητας.

Η Art-Athina ασφαλώς και συμβάλλει με την ύπαρξή της στη συσπείρωση του φιλότεχνου κοινού και φιλοδοξεί κάθε φορά να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό, πιθανών αγοραστών ή όχι, δίνοντας ταυτόχρονα στους συλέκτες την ευκαιρία να επισκεφτούν τις γκαλερί συγκεντρωμένες όλες μαζί σε έναν χώρο. Οι παράλληλες εκθέσεις, με τον επιμορφωτικό τους χαρακτήρα, συντελούν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και πλούσιας καλλιτεχνικής πρότασης. Τέλος, ας ευχηθούμε κάθε χρόνο να λαμβάνουν μέρος όλο και περισσότερες αξιόλογες αθηναϊκές γκαλερί, αντί ο αριθμός τους να μειώνεται.

Πώς η αγορά τέχνης πολεμά την κρίση: τι λένε οι γκαλερίστες - εικόνα 8
Μαρία Δημητριάδη

Η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης θα παρουσιάσει στην Art-Athina 2015, στο περίπτερο D1, έργα πέντε παλαιότερων και νεότερων συνεργατών της.

Ο Γιάννης Κονταράτος θα παρουσιάσει έργα μεγάλων διαστάσεων με λάδι που απεικονίζουν καμπυλόμορφους σχηματισμούς και οι οποίοι παραπέμπουν σε πάσχοντα ανθρώπινα μέλη ή σώματα. Η Έλλη Κουτσουκέλλη θα παρουσιάσει έργα με μελάνι σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων που έχουν σαν θεματική αφετηρία όψεις και εσωτερικά ιστορικών κτιρίων, καθώς και ασπρόμαυρα έργα με κάρβουνο τα οποία κινούνται ανάμεσα στην αναπαράσταση και στο ανεικονικό.

Ο Γιώργος Ρόρρης παρουσιάζει μια ενότητα νέων μικρών έργων, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τη συγκίνηση που προξένησαν πρόσφατα στον ζωγράφο τα θραύσματα αγαλμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο Νάκης Ταστσιόγλου χρησιμοποιώντας το αντιπροσωπευτικό υλικό του, το πλεξιγκλάς, παίζει με τη διαφάνεια της ύλης, τις ψευδαισθήσεις, τις έννοιες της παρουσίας και της απουσίας. Έργα που διακρίνονται για μια neo-pop αφήγηση, με έντονα χρώματα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, θα παρουσιάσει ο Κώστας Τσικνής.

Τέλος, η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης συμμετέχει στο παράλληλο πρόγραμμα της Art-Athina, και συγκεκριμένα στην έκθεση «Art-Athina Contemporaries: 2015-1976» (επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου), με δύο σχέδια του γλύπτη Πάνου Ραϋμόνδου, όπου αναπαραστάσεις αγγελικών μορφών είναι σχεδιασμένες με στυλό πάνω σε φύλλα εφημερίδας.

Περισσότερες πληροφορίες

Art Athina 2015

  • Εικαστικά

Η καθιερωμένη φουάρ με γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφιερώματα στις εικαστικές πλατφόρμες καθώς και στην ιστορική γκαλερί Ώρα (Κυρ. 7/6, 7 μ.μ.), συζητήσεις αλλά και δράσεις για παιδιά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα Linder στους Δελφούς για μια ξεχωριστή περφόρμανς

H καλλιτέχνιδα βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του PCAI.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανανεώνει τη συλλογή του

Η νέα δωρεά από τις εγγονές του καλλιτέχνη προσφέρει μια πιο συνολική εικόνα της δημιουργικής πορείας του.