Βγάζουμε καπέλο...

...στην Google, η οποία προσφέρει αυτές τις ημέρες την τεχνολογία αναγνώρισης φωτογραφιών και χαρακτήρων Lens, που μέχρι τώρα διέθεταν μόνο τα κινητά της, τα Pixel, δωρεάν σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής Google Photos σε Android (και σύντομα σε iOS!). Το Lens έχει διάφορες χρήσιμες δυνατότητες και άλλες εταιρείες είναι πρακτικά βέβαιο πως θα το κρατούσαν αποκλειστικό τους, τα εύσημα λοιπόν στον αμερικανικό κολοσσό.

...στην nVidia, η οποία ζήτησε από τους εμπόρους να πωλούν τις κάρτες γραφικών της κατά προτεραιότητα σε gamers και όχι σε όσους τις αγοράζουν για χρήση... εκσκαφής κρυπτονομισμάτων μόνο, ωθώντας το κόστος απόκτησης αυτών των καρτών τεχνηέντως στα ύψη. Το τί θα κάνουν τώρα οι έμποροι, βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα.

...στην Sony Interactive Enterainment που όχι μόνο έκανε θεαματικές εκπτώσεις σε games νέα και κορυφαίου επιπέδου που το κοινό θέλει αληθινά να παίξει μέσα στα Χριστούγεννα, αλλά τις συνεχίζει μέσω PlayStation Store και τον Ιανουάριο με εξίσου ποιοτικές επιλογές από κάθε κατηγορία. Γιατί να κάνεις μεγάλες εκπτώσεις σε δευτεράντζες και πολύ μικρές στα top, είναι το εύκολο. Και προσβάλλει την νοημοσύνη μας παράλληλα.

...στην HTC, η οποία - παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στην αγορά των smartphones - είναι η πρώτη ανεξάρτητη κατασκευάστρια που αναβαθμίζει το καλύτερο μοντέλο της για την ελληνική αγορά φέτος, το U11, σε Android 8.0 Oreo. Και το κάνει, μάλιστα, πολύ πριν από εταιρείες με πιο πολλούς πόρους και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, όπως η Samsung, η LG και η Sony. Στα δύσκολα έως... πολύ δύσκολα, η υποστήριξη μιας εταιρείας στο κοινό που την τίμησε, σε έναν τομέα σημαντικό, μετρά "διπλά".

...στην Microsoft, που φρόντισε ώστε ένας αριθμός από top games για το Xbox One, δικά της και άλλων, να λάβουν δωρεάν αναβάθμιση για τις ικανότητες του Xbox One X από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τα Forza MotorSport 7, Gears of War 4, Cuphead και Assassin's Creed Origins. Παράμετρος της προώθησης του νέου της συστήματος, ναι, αλλά εκτιμητέα κίνηση ούτως ή άλλως.

...στην Sony, η οποία - παρά την κινηματογραφική αντιπαλότητα με την Warner - επέτρεψε την χρήση φουτουριστικού οχήματος από τον πολυαναμενόμενο τίτλο της, το Gran Turismo Sport, στην επερχόμενη ταινία Justice League ως το αυτοκίνητο του Bruce Wayne, δηλαδή του Batman. Το αυτοκίνητο, που υπήρχε μόνο ψηφιακά και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το φιλμ, είναι η Mercedes-Benz AMG Vision GT. Έξυπνο marketing: υπάρχει ακόμη!

...στην Apple, η οποία κατάφερε να πείσει τα 5 από τα 6 μεγάλα studios του Hollywood να χρεώνουν τα ίδια χρήματα για τις ταινίες τους σε υψηλή (HD) και υπερυψηλή (4K) ευκρίνεια στο Δικτυακό της κατάστημα, το iTunes. Όχι σαν κάποια άλλα, που χρεώνουν την ίδια τιμή με την έκδοση σε δίσκο UHD Blu-ray (!), με τις online εκδόσεις να είναι και ποιοτικά κατώτερες!

...στην Microsoft, η οποία φρόντισε το καλύτερο fighting game της για τα Xbox One, το Killer Instinct, από την πρώτη ημέρα διάθεσής του στην Steam - υπηρεσία ανταγωνιστική του δικού της Windows Store - να μπορεί να παιχθεί από κοινού τόσο από τους PC gamers και των δύο "στρατοπέδων" όσο και από τους κατόχους Xbox One. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.

...στην LG, η οποία (όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί) με δωρεάν αναβάθμιση λογισμικού προσέθεσε εκ των υστέρων στην συσκευή της αναπαραγωγής δίσκων Ultra HD Blu-ray την δυνατότητα αξιοποίησης του προτύπου απόδοσης χρώματος Dolby Vision - χαρακτηριστικό για το οποίο άλλες εταιρείες "χρεώνουν" τα διπλάσια ή τριπλάσια χρήματα από το συνολικό κόστος αυτού του player. Ναι, δεν είναι το υψηλότερης δυνατής ποιότητας player και ναι, χρειάζεται να επιλύσει κάποια θέματα στην λειτουργία του, αλλά τουλάχιστον ο Κορεάτης κατασκευαστής δεν "κάνει την πάπια" για το θέμα του Dolby Vision όπως κάποιοι άλλοι, εμπειρότεροι κατασκευαστές που μπορούμε να σκεφτούμε...

...στην THQ Nordic, την Digital Reality και την Grasshopper Manufacture, οι οποίες αποφάσισαν να προσφέρουν το Sine Mora EX, την αναβαθμισμένη έκδοση ενός από τα καλύτερα "παραδοσιακά" (α λα 90s) shoot' em up της τελευταίας δεκαετίας, δωρεάν σε όσους PC gamers είχαν αγοράσει το αρχικό Sine Mora το... 2012. Η αναβάθμιση προσέφερε αρκετά νέα στοιχεία, βελτιώσεις και προσθήκες ώστε να δικαιολογεί εκ νέου αγορά - σίγουρα με τα δεδομένα των π.χ. Ubisoft, Electronic Arts ή Activision αυτού του κόσμου - όμως οι τρεις εταιρείες "έκαναν την καλή". Η νέα έκδοση κυκλοφορεί και για PS4/Xbox One, αλλά και για Switch.

...στην Adobe, η οποία έστω και - πάρα, μα πάρα πολύ - καθυστερημένα, ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να υποστηρίζει και να διαθέτει το Flash, το διάσημο και διαβόητο πρότυπο προβολής γραφικών στο Web, έως το τέλος του 2020. Αν και πολύ σημαντικό στην αρχική περίοδο της εμπορικής "έκρηξης" των sites παγκοσμίως, το Flash σε βάθος χρόνου αποδείχθηκε κακοπρογραμματισμένο, επισφαλές και τελικά αντικαταστάσιμο με ικανότερα, περισσότερο μοντέρνα σε λογική και λειτουργία πρότυπα. Ως το 2020 θα έχει, ούτως ή άλλως, χάσει κάθε νόημα ύπαρξης ούτως ή άλλως, τα εύσημα ωστόσο στην Adobe που το... αποδέχεται. Επιτέλους.

...στην Microsoft, η οποία βρήκε επιτέλους σοβαρό λόγο αξιοποίησης του μηχανισμού "παρενόχλησης" των Windows γι' αναβάθμιση στα 10: σύντομα θα εμφανίζεται στην οθόνη των χρηστών με την αρχική έκδοση των Windows 10 (1507) ειδοποίηση για ενημέρωση στην ασφαλέστερη έκδοσή τους του Μαρτίου (1703). Γίνεται ξανά... φορσέ - αν δεν αναβαθμίζουν οι χρήστες δεν θα λαμβάνουν τις ενημερώσεις ασφαλείας - μα είναι, τουλάχιστον, θεμιτό.

...στην Microsoft, της οποίας ο διευθυντής νομικών θεμάτων, Brad Smith, την επόμενη μέρα των Δικτυακών επιθέσεων με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry δήλωσε: "οι απανταχού κυβερνήσεις πρέπει να μην συλλέγουν πια μυστικούς τρόπους παραβίασης των Η/Υ του απλού κόσμου - είναι σαν να μαζεύουν πυραύλους οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλαπούν". Ο Smith αναφερόταν φυσικά στην NSA, από την οποία είχαν υποκλέψει σχετικά έγγραφα πρόσφατα hackers με το όνομα Shadow Brokers, είχαν δημοσιοποιήσει το τρωτό σχετικό σημείο στα Windows και στη συνέχεια αυτό χρησιμοποιήθηκε στο κακόβουλο λογισμικό WannaCry με καταστροφικές συνέπειες. Η Microsoft, τουλάχιστον, το φώναξε δημόσια. Άλλοι, όχι.

...στην Apple, η οποία μετά από χρόνια σχετικών συζητήσεων και σχολίων εις βάρος της, ανοιχτά ομολόγησε πως για χάρη των iPhone έχει παραμελήσει τους επαγγελματίες χρήστες Mac - ειδικά των μοντέλων Η/Υ γραφείου όπως ο Mac Pro - και πως βρίσκεται στο στάδιο ριζικού ανασχεδιασμού των προϊόντων αυτών για να τα φέρει στην αγορά με καινούργιο look και λειτουργικότητα το 2018. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, βέβαια, όμως επί ημερών Jobs ο αμερικανικός κολοσσός δεν θα παραδεχόταν ποτέ πως έσφαλε τόσο. Κάτι είναι κι αυτό.

...στην Nintendo, η οποία με την κυκλοφορία του Switch - ανάμεσα σε μία σειρά από λάθη - έκανε κι ένα αναπάντεχο bonus σωστό: έχει κρατήσει τις προδιαγραφές τόσο των δύο λιλιπούτειων χειριστηρίων JoyCon του συστήματος, όσο και του χειριστηρίου Pro, πλήρως ευθυγραμμισμένες με την τυπική λειτουργία χειριστηρίων Bluetooth. Έτσι και τα δύο προϊόντα μπορούν ν' αξιοποιηθούν σε PC με Windows (με την βοήθεια προγραμμάτων όπως το JoyToKey) ή συσκευές με Android χωρίς πρόβλημα. Κάτι είναι κι αυτό, αν σκεφτεί κανείς πόσο κοστίζουν.

...και πάλι στην nVidia, μέσα σε λίγο καιρό μόλις, η οποία μόλις αναβάθμισε σε Android 7.0 όχι μόνο το πρώτο της σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας, το Shield TV του 2015, αλλά και τα δύο της tablets, τα Shield Tablet και Tablet K1. Τα εύσημα τ' αξίζει όχι μόνο γιατί η κίνηση αυτή καθιστά τα δύο συγκεκριμένα tablets από τα πανελάχιστα της αγοράς που στηρίζονται στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της Google, αλλά κι επειδή αυτά ούτε τεράστια εμπορική επιτυχία σημείωσαν, ούτε πρόκειται (τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία τους). Απλά η nVidia τήρησε την υπόσχεσή της, όχι όπως άλλοι κατασκευαστές tablet με Android που μπορούμε να σκεφτούμε...

...στην nVidia, η οποία ναι μεν κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το νέο της οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας Shield TV στην δεύτερη έκδοσή του, αλλά αναβαθμίζει μέσω λογισμικού και το υπάρχον Shield TV - που κυκλοφορεί εδώ και πάρα πολύ καιρό - ώστε να προσφέρει τις πιο πολλές από τις καινούργιες δυνατότητες του πρώτου, στο δεύτερο. Προφασιζόμενοι κυριολεκτικά... ο,τιδήποτε, άλλοι κατασκευαστές δεν θα προσέφεραν αυτήν την αναβάθμιση. Πόσο μάλλον δωρεάν. H nVidia το κάνει, γι' αυτό και αξίζει τα εύσημα.

...στην Netflix, η οποία προσφέρει την νέα της λειτουργία λήψης ταινιών και τηλεοπτικών σειρών χωρίς Δικτυακή σύνδεση σε όλους ανεξαιρέτως τους συνδρομητές της και όχι μόνο σε αυτούς του τρίτου, ακριβότερου επιπέδου συνδρομής - όπως θα έκαναν ουκ ολίγες άλλες εταιρείες που μπορούμε να σκεφτούμε.

...στην Apple, η οποία - μετά βεβαίως και από την σχετική... κατακραυγή που υπέστη στο Web τις τελευταίες ημέρες - είχε τουλάχιστον την ευθιξία να παραδεχθεί πως ναι, η επιλογή της να συμπεριλάβει μόνο θύρες Thunderbolt στους νέους MacBook Pro και τίποτε άλλο, ίσως ήταν εχθρική προς το κοινό της. Μείωσε, λοιπόν, θεαματικά το κόστος των σχετικών καλωδίων μεατροπής που πωλεί στο Δικτυακό της κατάστημα - μετατροπής από Thunderbolt σε USB, HDMI, υποδοχή κάρτας μνήμης SD κλπ - έστω και καθυστερημένα, έστω και προσωρινά. Όχι πως τα καλώδια αυτά δεν ήταν ούτως ή άλλως τρομακτικά υπερτιμημένα ή πως δεν συνεχίζει η Apple να έχει κέρδη από αυτά, αλλά... λέμε τώρα!

...στη Sony, η οποία τον Νοέμβριο θα προσφέρει δωρεάν στους συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus και κατόχους PS4 το εξαιρετικό Everybody's Gone to the Rapture της The Chinese Room. Πρόκειται για μία ατμοσφαιρική περιπέτεια μυστηρίου η οποία έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο και το κοινό. Το ότι τής βγάζουμε το καπέλο γι' αυτό, φυσικά, από μόνο του υπενθυμίζει το πόσο αραιά πλέον προσφέρει τόσο η Sony με το PS Plus, όσο και η Microsoft με το Xbox Live Gold δωρεάν τίτλους άξιους αναφοράς (σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα). Ας ελπίσουμε αυτό να είναι σημάδι αλλαγών.