Χριστούγεννα στην Αθήνα

Οι καλύτερες ιδέες για γιορτές στην πόλη από τη συντακτική ομάδα του athinorama.gr

Θέμα

22 ξεχωριστά ελληνικά deli για το γιορτινό τραπέζι

Από -

Το πιο δημιουργικό κομμάτι των Ελλήνων μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα συναντήθηκε με τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές για άλλη μια φορά στο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014» που έγινε στη HELEXPO πριν από λίγες ημέρες. Δοκιμάσαμε τα πάντα, αλλά εστιάσαμε σε νέα προϊόντα που έκαναν το ντεμπούτο τους στο φεστιβάλ και τα οποία είναι ιδανικά μόνα τους ή ως συνδυασμοί για το γιορτινό τραπέζι.

Yπέροχα ολοκαίνουργια ελληνικά προϊόντα έκαναν το ντεμπούτο τους στο φεστιβάλ μαζεύοντας πολλά χειροκροτήματα ενώ άλλα, παλιά και αγαπημένα, ήρθαν για άλλη μια φορά να συναντήσουν την πιστή και απαιτητική fan base τους. Στην καθημερινή μας ρουτίνα στα σουπερμάρκετ είναι πιθανό να βρούμε ορισμένα από αυτά τα εκλεκτά προϊόντα. Σκόρπια όμως στα ράφια και απομακρυσμένα το ένα από το άλλο όπως είναι, είτε τα ξεχνάμε γρήγορα επειδή είναι μικρής παραγωγής και κάνουμε καιρό να τα ξαναδούμε είτε, επειδή δεν διαφημίζονται, μας διαφεύγει το όνομά τους και συγκρατούμε μόνο τη θεσπέσια γεύση τους. Στο φεστιβάλ, τα πράγματα είναι αλλιώς. Οι πιο «ανήσυχοι» και δημιουργικοί Έλληνες μικροί παραγωγοί βρίσκουν βήμα προβολής της επίπονης δουλειάς τους και γνωρίζονται μεταξύ τους, ενώ οι καταναλωτές βλέπουν τους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις και απολαμβάνουν ακόμη και γευστικά παντρέματα που γίνονται επιτόπου. Εμείς δοκιμάσαμε τα πάντα, αγοράσαμε για το σπίτι και για δώρα σε φίλους και ξεχωρίσαμε σε αυτό το ρεπορτάζ μερικά από τα εκατοντάδες προϊόντα που μπορούν άνετα να σταθούν ως ιδιαίτερα ελληνικά deli στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γνωρίστε τους ανθρώπους πίσω από αυτά, τις γεύσεις τους και τις αρμονίες.

Βασιλόπιτα με μακαρόν και ρόδι
Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης έκοψαν πρώτοι τις καινούργιες βασιλόπιτες του Βενέτη με μακαρόν και ρόδι που έκαναν πανελλαδική πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Με επικάλυψη μαύρης ή λευκής σοκολάτας –σαν tea time κέικ εποχής!– και τριγύρω αφράτα μακαρόν, απελευθερώνει υπαινικτικά την ανάλαφρη γλυκόξινη γεύση του ροδιού σε κάθε μπουκιά. Στην περίπτωση που περισσέψει, σκεφτείτε στρώσεις από φέτες βασιλόπιτας με σαντιγί και φρουτάκια γλασέ ανάμεσα για ένα θεαματικό τράιφλ (τα μακαρόν θα εξαφανιστούν άμα τη εμφανίσει...). Σε όλα τα καταστήματα Βενέτη.

Παγωτό σοκολάτα με cranberries
Μεγάλο σουξέ το παγωτό χωρίς ζάχαρη που πρότεινε η Wish και όχι χωρίς λόγο, αφού έχει όλη τη γεύση, το «σώμα», την υφή και την αίσθηση… απαγορευμένου του συμβατικού παγωτού. Από τις διάφορες γεύσεις του –κρέμα, σοκολάτα, πραλίνα, κρέμα με πραλίνα– διαλέξαμε το παγωτό με σοκολάτα και cranberries, φίνο, αρμονικό και καθόλου λιγωτικό. Αν τρίψετε από πάνω μια μπάρα Wish με βρώμη και ξηρούς καρπούς και περιχύσετε το παγωτό με το ολοκαίνουργιο Metaxa Honey, έχετε ένα τέλειο επιδόρπιο και για το πιο γιορτινό τραπέζι. Για να βρείτε το πιο κοντινό σας κατάστημα, τηλεφωνήστε στο 2105783080.

Λούντζα από την Κύπρο
Θαυμάσιο κυπριακό αλλαντικό της εταιρείας Μαδαρή, Ονομασίας Προέλευσης Πιτσιλιάς, με έντονο αλλά φίνο κάπνισμα που δια­φέρει από την κυκλαδίτικη «λούζα» αφού αρωματίζεται δυνατά με κόλιανδρο και περιέχει αρκετό κρασί. Για να απολαύσετε στο μέγιστο τα αρώματα και την υφή της, θα την αφήσετε ένα μισάωρο εκτός ψυγείου και συσκευασίας. Κομμένη σε πολύ λεπτές φετούλες, συνδυάζεται θαυμάσια με τσίπουρο ή ένα λευκό βαρελάτο κρασί. Θα τη βρείτε στο παντοπωλείο Αργολικός (Αγίας Σοφίας 76 Β, Ν. Σμύρνη, 2109337780).

Metaxa Honey
Μόλις κυκλοφόρησε αυτό το χαρμάνι που γοητεύει τον ουρανίσκο. Το απαλό Metaxa ενισχύεται με μικρές δόσεις ελληνικού μελιού και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό! Τα αρώματα γιασεμιού, χουρμά, βερίκοκου, αποξηραμένων σύκων, σταφίδας, φλοίδας πορτοκαλιού, γλυκών μπαχαρικών και μελιού απογειώνουν το σοκολατένιο κορμό, το αγαπημένο «μωσαϊκό» ή τα τρουφάκια σας. Δοκιμάστε το όμως και με μελομακάρονα – η σχέση τους είναι καρμική.

Μέλι βελανιδιάς
Μια σειρά από συναρπαστικά μονοποικιλιακά προϊόντα παράγουν στη Melira, ανάμεσα στα οποία και το μέλι βελανιδιάς: ονειρεμένο, σκουρόχρωμο, ανατρεπτικά αρωματικό, όχι ιδιαίτερα γλυκό, πυκνό, σκούρο και γενικά ό,τι πρέπει για μια ηδονική χειμωνιάτικη απόλαυση. Σε ροφήματα από αρωματικά βότανα, στον καφέ αλλά και πάνω σε ψητά κρεατικά και κυρίως κυνήγια ή πτερωτά θηράματα. Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης το έβαλε πάνω σε γλυκάδια σουπιάς! Εμείς πάλι το βλέπουμε θαυμάσια σε ένα λευκό στιφάδο με χταπόδι. Μάθετε πού θα το βρείτε τηλεφωνώντας στο 2105577974.

Χειμωνανθός
Το λικέρ της ιστορικής ποτοποιίας Avantes από τη Χαλκίδα είναι ο κατάλληλος επίλογος για το λουκούλλειο γιορτινό τραπέζι. Τα 12 βότανα που το απαρτίζουν του δίνουν τα φόντα ενός αυθεντικού digestive. Το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο, η μέντα, το θυμάρι, η αγριαψιθιά θα φρεσκάρουν αμέσως τον ουρανίσκο. Μπορείτε, βέβαια, να το απολαύσετε και σ’ ένα γρήγορο cocktail με βότκα, φρέσκο χυμό λεμόνι και σιρόπι ζάχαρης, χωρίς να χάσετε τις ευεργετικές καταπραϋντικές του ιδιότητες. Έτσι κι αλλιώς, τα cocktails του πάνε πολύ: θα το ταιριάξετε με ουίσκι, με κονιάκ, με ρούμι…

Αφρώδες από Ασύρτικο
Μια νέα εκδοχή του αγαπημένου Ασύρτικου με φυσαλίδες, παιχνιδιάρικη και γιορτινή, από τη Santo Wines. Το Santo Sparkling Wine Brut είναι ό,τι πρέπει για να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας και να τους βάλετε αμέσως σε Christmas mood ή να τους εντυπωσιάσετε με τη δική σας εκδοχή στο κλασικό Kir Royale. To Santo Sparkling φιγουράρει επίσης στο τραπέζι και κάνει ντουέτα με αβγοτάραχο, παλαιωμένα τυριά ακόμα και γιορτινά πουλερικά.

Αβγά ορτυκιού (και) τουρσί
Η εταιρεία Επίλεκτα Πτερωτά Θηράματα Γρεβενών δεν έχει μόνο αβγά ορτυκιού, τα κάνει και τουρσί. Σκέτα, δίπλα σε ούζο σε μια πιατέλα με λαχανικά τουρσί, ελιές, κάππαρη και κρίταμο, σε μια πράσινη σαλάτα με χαρουποπαξίμαδα (όπως αυτά που έχει ο φούρνος Ντουρουντούς), με νερόβραστα όσπρια όπως φακές μαζί με ρόκα και βινενγκρέτ αρτυμένη με χυμό πορτοκαλιού, σε μια σαλάτα με παντζάρι και καρύδια, δίνουν άμεσα έναν τόνο ήπιας πολυτέλειας στο καθημερινό τραπέζι. Για να μάθετε πού θα τα βρείτε τηλεφωνήστε στα 2462028643 και 6978553189.

Αβγοτάραχο Τρικαλινός με... μαλλί της γριάς  
Κάθε φορά που έρχονται στο φεστιβάλ ο Ζαφείρης Τρικαλινός και η Λίλα Κούρτη όλοι αναρωτιό-μαστε τι σουρεαλιστική ιδέα έχουν συλλάβει για να μας αποδείξουν ότι το αβγοτάραχο είναι το πιο πολυμορφικό και αυθάδες γευστικά προϊόν. Αυτήν τη φορά ξεπέρασαν τον εαυτό τους! Έφτιαξαν μίνι μαλλί της γριάς, κάρφωσαν ένα κομματάκι αβγοτάραχο πάνω του, το πασπάλισαν με τρίμμα λάιμ και… ήταν τέλειο. One of a kind. Θα το βρείτε σε όλα τα deli και στα καλά σουπερμάρκετ.

Ζελέ κρασιού
Από τους πιο σοφιστικέ νεωτερισμούς που δοκιμάσαμε στο φεστιβάλ, το Wine jelly από Ασύρτικο αρωματισμένο με lemongrass ανήκει στην παλέτα των προϊόντων του Selene's Selection, του delicatessen του εστιατο- ρίου «Selene Meze & Wine» στη Σαντορίνη. Ένα ζελέ που δεν λιώνει σε θερμοκρασία δωματίου και μπορεί να συνοδεύσει ψητά κρεατικά και ψάρια αλλά και τυριά, να συμμετάσχει σε cocktails ή να γεμίσει σοκολατάκια. Η διακίνηση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο (για προπαραγγελίες, κ. Γεωργία Τσάρα, 6932977620).

Πάστα ελιάς με σύκο
Μια νοστιμότατη πάστα (relish) με ελιές και ξερά σύκα που στηρίζεται σε παλιά πελοποννησιακή συνταγή και φτιάχνεται με αστυπαλιώτικα υλικά ετοιμάζει ανάμεσα σε άλλα ο ροδίτικος γυναικείος συνεταιρισμός Ρόδια Γη. Απόλυτα χειροποίητη –από τη συλλογή της ελιάς και των σύκων μέχρι το μαγείρεμα και την καρύκευση με αστυπαλιώτικο αλάτι μαζεμένο με το χέρι–, ταιριάζει με ψητό κρέας ή ψάρι, με φρέσκα φρούτα και τυριά ή πάνω σε ψωμί ολικής αλέσεως παρέα με πράσινα λαχανικά. Για να την προμηθευτείτε, επικοινωνήστε με το 2243061825 και ρίξτε μια ματιά στο www.rodia12.com.

Κορμός πάβλοβα
Ένας κορμός αλλιώτικος από τους άλλους είναι αυτός της «Pavlova - Ό,τι καλύτερο» και της φοβερής Έφης Γιαλούση. Ρολαρισμένη μαρέγκα με διάφορες γεμίσεις, όπως σοκολάτα και κάστανα, φρέσκες φράουλες, φρούτα του δάσους, λεμόνι ή λάιμ, μόκα με καραμελωμένο φουντούκι, αλλά και «μωσαϊκό» που αντί για μπισκότα έχει μαρέγκα με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς. Κόλαση… (Εμπεδοκλέους 22, Παγκράτι, 2107564040 / Σκουφά 56, Κολωνάκι)

Καπνιστός φασιανός
Από τα ωραιότερα delicatessen που δοκιμάσαμε στο φεστιβάλ, ο καπνιστός φασιανός της εταιρείας Επίλεκτα Πτερωτά Θηράματα Γρεβενών με μεταξωτή γεύση και υφή μπορεί να σερβιριστεί σαν μεζές επιπέδου με κρασί ή τσίπουρο. Μια άλλη ιδέα είναι να παρουσιαστεί όπως η πάπια Πεκίνου, μέσα σε λεπτές πιτούλες με φρέσκο κρεμμυδάκι και hosin sauce – ή αντ’ αυτής ένα ωραίο πετιμέζι. Για να μάθετε πού θα τον βρείτε, τηλεφωνήστε στα 2462028643 και 6978553189.

Σάλτσα πέστο με φιστίκια Αιγίνης
Η καλύτερη ελληνική απάντηση στο pesto Genovese. Το φτιάχνει ο «Νώντας Αίγινα - Γεύσεις από την κουζίνα μας». Με φοβερή γεύση και εξίσου φοβερή υφή είναι τέλειο για κοντά χοντρά ζυμαρικά, ως φινίρισμα σε λευκή φασολάδα, ως γέμιση σε ξερά βερίκοκα ή πάνω σε καναπέ από ξερά σύκα Κύμης. Ζητήστε το τηλεφωνώντας στο 2297061233.

Χαρουπαξίμαδα
«Καύκαλο χαρουπιού» ονομάζει τα παξιμάδια από χαρουπάλευρο και προζύμι που φτιάχνει ο φούρνος Ντουρουντούς στα Σφακιά. Αφράτα και τραγανά και με ελαφρώς γλυκιά γεύση κάνουν πολύ καλή παρέα με αλμυρά τυριά –ιδανικά με μια ωριμασμένη γραβιέρα Κρήτης–, γίνονται ωραία βάση για τσιζκέικ αν τα περάσεις από τη μουλινέτα ενώ χοντροτριμμένα και ανακατεμένα με βούτυρο, κανέλα και τριμμένους ξηρούς καρπούς κάνουν τέλειο topping για μηλόπιτες και γενικά ανοιχτές γλυκές πίτες φρούτων αλλά και κέικ. Ρωτήστε πού θα τα βρείτε στο τηλέφωνο 2825091270.

Σαλάμι μαύρου χοίρου
Μια δημιουργία που ιντριγκάρει γεύση από το αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Με βαθιά νοστιμιά, ισορροπία μπαχαρικών, μαλακό και ζουμερό και με μακρά επίγευση, είναι σκέτο αριστούργημα. Δοκιμάστε το με μοναδική συνοδεία ένα καλό απόσταγμα, αλλά και σε καναπέ με relish crabdberries ή μέλι βελανιδιάς (από τη Μelira) ή μαζί με πάστα από ελιά και σύκο (Ηλιάνα - Γεύσεις Αστυπάλαιας). Σε καταστήματα delicatessen, σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ ή κατόπιν τηλεφώνου στα 2237080810 και 2106095431.

Μαρμελάδα μελιτζάνα
Έκπληξη οι σπιτικές μαρμελάδες λαχανικών της ναξιώτικης μικρής οικοτεχνίας Μελίμηλον που φτιάχνει η Ευαγγελία Λιανοπούλου. Ιδιαίτερα η μαρμελάδα μελιτζάνα –αγνώριστη στη γλυκιά εκδοχή της–, που συνδυάζεται απολαυστικά με όλα τα ψητά κρέατα, τα πικάντικα τυριά και τα αλλαντικά. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας όλων των προϊόντων Μελίμηλον θα βρείτε προτάσεις σερβιρίσματος από το γνωστό σεφ Νίκο Δημητροκάλη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2285022042, 6942446062.

Λουκάνικα με σταμναγκάθι
Από δικά τους χοιρινά βιολογικής εκτροφής, με παραδοσιακή κρητική συνταγή (χωρίς γλουτένη και προϊόντα γάλακτος) τα νεωτερικά λουκάνικα με σταμναγκάθι από το κτήμα του Μιχάλη Βαβουράκη στο Ρέθυμνο γίνονται θαυμάσια στη σχάρα αλλά και στο τηγάνι σβησμένα με κρασί. Τολμήστε να φτιάξετε ένα φρικασέ με σταμναγκάθι και πικροράδικα και στο τέλος να ρίξετε σε κομμάτια το λουκάνικο μαζί με λίγο λεμόνι και χοντροτριμμένο πιπέρι. Πραγματικά βασιλικό πιάτο. Για να τα βρείτε τηλεφωνήστε στο 6944457364.

Παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι Μυκόνου
Ένα γιαούρτι-αποκάλυψη από το Τυροκομείο Μυκόνου. Δοκιμάστε το με μέλι αρωματισμένο με ξύσμα πορτοκαλιού από το Μέλι Αγγελικής (2130330836) ή με μέλι ερείκης της Melira και φρέσκα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, για ένα επιδόρπιο αξιώσεων. Δείτε τα σημεία πώλησης στο site www.tyrokomiomykonou.gr.

Agrino Bistro -Risotto τρούφας
Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη το Agrino Βistro risotto τρούφας: με το χαρακτηριστικό ηδονικό άρωμα της τρούφας, κρεμώδη υφή και κόκκο al dente, ετοιμαζόταν εκεί μπροστά μας σε μόλις 14 λεπτά, ανακατεύοντας απλώς το περιεχόμενο της συσκευασίας με νερό. Από τα πιο καλά ημιέτοιμα γεύματα που έχουμε δοκιμάσει, ό,τι πρέπει για γιορτινό τραπέζι ή για μια καθημερινή με up γευστική διάθεση. Αν περισσέψει, γίνεται suppli, τηγανητά μπαλάκια από ριζότο με ένα κομματάκι μοτσαρέλα στο εσωτερικό τους – σπέσιαλ ρωμαϊκή συνταγή...

Γλυκό κουταλιού παστέλι 
Το πιο πρωτότυπο προϊόν της εταιρείας Γιαμ: καβουρδισμένο σουσάμι, φουντούκια και αμύγδαλα, μυρωδάτο μέλι και σιρόπι καραμέλας, κανονικό παστέλι δηλαδή, μόνο που αντί να το τραγανίζεις το τρως με το κουτάλι! Δοκιμάστε το επίσης με γιαούρτι, σε τσιζκέικ, σαν γλάσο σε τούρτες ή με τσίλι σε σος για κοτόπουλο. Σε delicatessen, περισσότερες πληροφορίες: 2494022225. 

Σοκολάτα με τρούφα
Υπάρχουν chocoholics και truffle maniacs. Σε περίπτωση που ανήκετε και στα δύο κλαμπ, η σοκολάτα με τρούφα της εταιρείας μανιταριών Δίρφυς είναι για εσάς. Στην περίπτωση που δεν ανήκετε, μόλις τη δοκιμάσετε θα ζητήσετε άμεσα κάρτα μέλους στις οικείες λέσχες. Πηγαίνει τέλεια με κρασί Porto και είναι δώρο για εραστές (ή wanna be). Τηλεφωνήστε στο 2228029211 για να μάθετε πώς και πού θα τη βρείτε.

Christmas Spirit

αθηνόραμα Χριστούγεννα 2014

Ξεχωριστά events, εμπειρίες, ρεβεγιόν, γιορτινά spots, family θεάματα για να μπείτε στο mood της γιορτής και να ζήσετε τη γιορτινή Αθήνα στα καλύτερά της.

Διαβάστε ακόμα

Χριστούγεννα στην Αθήνα