Άφιξη

«Vegan nation», βίγκαν ήθη στην Ερμού

Από -

Είναι καινούργιο, μικρούλι, απλό, συμπαθέστατο, αυστηρά χορτοφαγικό και multi-culti. Και στο μουσακά του βάζει μπεσαμέλ από γάλα καρύδας.

 O Αλέξανδρος Πόττερ (αριστερά) και το team του «Vegan Nation»
O Αλέξανδρος Πόττερ (αριστερά) και το team του «Vegan Nation»

«Μεγάλωσα σε ένα βίγκαν σπίτι», θα σου εξηγήσει ο ελληνο-ινδικής καταγωγής Αλέξανδρος Πόττερ, αν τον ρωτήσεις πώς αποφάσισε να αφήσει πίσω του την παραγωγή ταινιών και τις διαδικτυακές πλατφόρμες –που τον έφεραν στην Ελλάδα– για να στήσει, ένα αυστηρά χορτοφαγικό σποτ στο... σουβλακοκρατούμενο Μοναστηράκι. Η multi-culti διάθεση του λιτού, φωτεινού, λευκοβαμμένου βίγκαν στεκιού που άνοιξε πρόσφατα στην Ερμού, στην απέναντι «όχθη» του σταθμού του ηλεκτρικού, έχει κι αυτή, τρόπον τινά, σχέση με το προσωπικό του στόρι. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κάπου ανάμεσα στη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εργασιακές του διαδρομές τον έφεραν μετά την Ιρλανδία και τη Βραζιλία στην Αθήνα, όπου και προέκυψε η ιδέα για το λιλιπούτειο, σύγχρονης, καθημερινής λογικής «Vegan Nation», που σταχυολογεί ιδέες από διάφορες γευστικές κουλτούρες, παίζοντας και με τα νέα υλικά που ρίχνει στο τραπέζι η αναπτυσσόμενη βίγκαν αγορά.

Ήδη μπαινοβγαίνει διερευνητικά ντόπιος κόσμος που κινείται στην περιοχή, όχι απαραίτητα βίγκαν, όσο και τουρίστες. Στα ψυγεία και στις θερμαινόμενες προθήκες φιγουράρουν σάντουιτς, πρασόπιτες και σπανακόπιτες, χούμους και μπαμπαγκανούς σε μπολάκι, αρκετές σαλάτες, καθώς και χάρτινα κουτάκια με φαγητό χωρίς κρέας και ζωικά παράγωγα. Τα φτιάχνουν στην μικρή κουζίνα στο βάθος και τα επιμελείται ο έμπειρος, γνωστός και ως Green Chef Νίκος Γαϊτάνος, τον οποίο παλιότερα συναντούσαμε στο «Rosebud» στη Σκουφά. Μπορείς είτε να καθίσεις στον πάγκο μέσα, είτε στο ένα και μοναδικό τραπέζι στο πεζοδρόμιο. Μπορείς και να τα πάρεις μαζί σου.

Ο μουσακάς στο «Vegan Nation» είναι λίγο ιδιόμορφος. Μεσογειακο-εξωτικός. Έχει κιμά σόγιας, μελιτζάνες, τραγανή παρμεζάνα από κάσιους και μπόλικη μπεσαμέλ από γάλα καρύδας. Τα σουτζουκάκια φτιάχνονται από φακές και συνοδεύονται με ρύζι μπασμάτι. Υπάρχει «κοτόπουλο» (λέμε τώρα) κόρμα αν προτιμάς κάτι σε ινδικό και κίτρινο κάρι αν θέλεις ταϊλανδέζικο, όπως και μια vegan καρμπονάρα ή μπολονέζ. Κι αν η όρεξή σου τραβάει βίγκαν σούσι, το τεμάκι με στικς από αγγούρι και καρότο, σπανάκι, τηγανητό τόφου και ασιατική μαγιονέζα είναι πολύ νόστιμο, ανάλαφρο και δροσερό. Εκτός αυτών, θα βρεις μπουκαλάκια με φρέσκους χυμούς κρύας έκθλιψης από το Βαζάκι και αναψυκτικά, ενώ δεν λείπουν και τα γλυκά. Βίγκαν μπράουνις, βίγκαν τιραμισού... Εκείνη δε την πυκνή μους σοκολάτας με αβοκάντο, σιρόπι αγαύης και τριμμένη καρύδα θα την ξανάτρωγα ευχαρίστως.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • JEF πριν από 4 μήνες

    κιμά σόγιας;;; κιμά σόγιας;;;;; Αλήθεια τώρα;;;;; κιμά σόγιας;;;;;;;