Κριτική

Olive Garden 14/20

Από -

Κρυμμένο στα ψηλά, το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Titania» προσφέρει εξαιρετική θέα και πολύ καλή νεωτεριστική κουζίνα από τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο.

Ελαιώνας και Παρθενώνας: Στις ταράτσες της Αθήνας υπάρχουν δια­μάντια. Ένα από αυτά ανήκει δικαιωματικά στο ξενοδοχείο «Titania». Το roof garden του καλύπτεται από ένα μικρό ελαιώνα και η θέα είναι άπλετη σε όλη την πόλη. Στο επίκεντρο βρίσκεται­ βέβαια ο φωτισμένος Παρθενώνας, τον οποίον φωτογραφίζουν ασταμάτητα οι τουρίστες που κυρίως συχνάζουν εδώ. Η γοητεία της νυχτερινής Αθήνας απλώνεται από την ανατολή (Υμηττός) μέχρι τη δύση (Αιγάλεω) και στο ενδιάμεσο μπορείς να παίξεις μαντεύοντας ποια τοπόσημα και σημαντικά κτίρια υψώνονται μπροστά σου. Η επίπλωση στο εσωτερικό του εστιατορίου, απ’ όπου περνάς για να βγεις στον «κήπο», είναι παλιομοδίτικη, η εξωτερική είναι καλύτερη, με διαχρονικές φερφορζέ πολυθρόνες, αλλά η αίσθηση του old fashioned δηλώνει παρούσα στο γενικότερο στιλ του. Αυτά τα στοιχεία όμως μετράνε πολύ λιγότερο δίπλα στην εντυπωσιακή θέα που ανοίγεται μπροστά σου και στην πολύ καλή κουζίνα του.

Νέα Ελλάδα περιωπής: Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος είναι από τα καινούργια ταλέντα της νέας ελληνικής κουζίνας που πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψετε και να χαρείτε. Δεν είναι πολύ γνωστός, διότι πολλοί δεν ξέρουν ότι στην ταράτσα του «Titania» υπάρχει ένα τόσο καλό κι ενδιαφέρον εστιατόριο. Ο Χαραλαμπόπουλος όμως εξελίσσει αθόρυβα την ελληνική μαγειρική και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα καλύτερά του, τουλάχιστον στα δύο χρόνια που παρακολουθώ την πορεία του. Όταν θα φάτε την κρύα σούπα τζατζίκι θα το καταλάβετε: οι κουταλιές της έχουν μια αρωματική δροσιά που σκάει σαν πρώτο κύμα μέσα από ένα φόντο αγγου­ριού και γλυκού σκόρδου, ενώ μια γεύση πραλινέ αμυγδάλου ραφινάρει το σύνολο.
Με τα στριφτάρια αλά μουσακά, δοκιμάζεις μια πολύ ωραία εκδοχή του που έχει γευστικό βάθος –κιμάς από ουρά μοσχαριού μαζί με αφράτη μελιτζάνα– και ραφινάρεται από την ανάλαφρη μπεσαμέλ, η οποία λειτουργεί σαν βελούδινη κρέμα γύρω από τα ζυμαρικά. Σε παρόμοιο νεο-παραδοσιακό στιλ είναι η σφυρίδα κακκαβιά, με το ψάρι ζουμερό και ωραιότατο, μαζί με τραχανά και πέρλες ταπιόκας μαγειρεμένα με σάλτσα ψαριού φινετσάτο δυναμίτη. τα λαχανικά και ο ξινούτσικος αφρός μαζί τους ζωντανεύουν πολύ το σύνολο. Μόνο ένα πιάτο εξ όσων δοκίμασα χρειάζεται ακόμη δουλειά. Στο χουνκιάρ με βουβαλίσιο λαιμό, ο μεν πουρές της καπνιστής μελιτζάνας είναι ωραίος, το κρέας όμως έχει περίεργη υφή, καθώς οι ζελατίνες του δεν μελώνουν όπως στο χοιρινό λαιμό και η υφή του ξενίζει. Κορυφαίο όλων είναι το παντζάρι σε υφές: το δοκιμάζεις ως τραγανό καρπάτσιο, κριτσανιστό τσιπ, μαγειρεμένο τέλεια και ολόγλυκο, είναι όμως το πλούσιο βελούδο της κρέμας από παλαιωμένη γραβιέρα Άνδρου και τα φρέσκα μαυροβατόμουρα που κάνουν το πιάτο να φυσάει. Υπάρχουν πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις στο μενού του Χαραλαμπόπουλου, όπως τα παραδοσιακά «γεμιστά» σε παραλλαγές, το «κοντοσούβλι» με φρέσκα κρεμμυδάκια και κριθαροκούλουρο, το αρνάκι με λαχανικά «αβγολέμονο» – χρειάζονται και άλλες επισκέψεις για να τα χαρείς όλα.
Και στα επιδόρπια, πάντως, είναι ορατή η ποιότητα της κουζίνας. ­Τόσο στο αποδομημένο τσιζκέικ με γλυκά του κουταλιού ντοματάκι και περγαμόντο όσο και στο εξαιρετικό κι εξελιγμένο σεμιφρέντο ξηρών καρπών, που σερβίρεται πλέον με σούπα πεπονιού-σουμάδας.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 26/5.

Επεξήγηση βαθμολογίας
Κακό: κάτω από 11,5/20
Μέτριο: 12/20-12,5/20
Καλό: 13/20-13,5/20-14/20-14,5/20
Πολύ καλό: 15/20-15,5/20-16/20
Εξαιρετικό: 16,5/20-17/20-17,5/20
Άριστο: 18/20-18,5/20-19/20-19,5/20-20/20
Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ): το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.
Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Μαρίνα Πετροπούλου πριν από 8 ημέρες

    Είναι καθήκον μου ως ενεργός πολίτης και αρωγός στην διεθνή προσπάθεια να συμμορφωθούμε όλοι ανεξαιρέτως στους νόμους εναντίον του καπνίσματος, να κάνω μία σοβαρή και πολύ αυστηρή παρατήρηση!! Όταν επισκέφθηκα το χώρο του Olive Garden στο Titania Hotel, μετα λύπης μου και απογοήτευσής μου, διαπίστωσα ότι το καλύτερο κομμάτι του χώρου δηλαδή με την καλύτερη θέα, το έχουν παραχωρήσει στους καπνιστές!!!!!! τους υπόλοιπους τους οδηγούν σε έναν άλλο κλειστό και εσωτερικό χώρο με όχι καθαρή θέα στην Ακρόπολή μας... Επιεικώς απαράδεκτο!!!!!