Κριτική

Νησιώτισσα 12.5/20

Από -

Μια προσεγμένη ψαροταβέρνα της Πεντέλης με καλό τηγάνι, που χρειάζεται όμως δουλειά στην κουζίνα για να ανεβεί στο ύψος της ομολογουμένως μεγάλης δημοφιλίας της.

Γιατί πηγαίνουν τόσοι VIP: Η «Νησιώτισσα» είναι στέκι καλλιτεχνών κι επωνύμων και τελευταία τη βλέπουμε να εμφανίζεται πολύ συχνά στα social media. Το διαπιστώνεις αν κοιτάξεις τις δημοσιευμένες στη σελίδα της στο facebook φωτογραφίες με ονόματα πρώτης γραμμής, το διαπίστωσα κι εγώ που την ημέρα της επίσκεψής μου έπεσα πάνω σε μουσικούς, πολιτικούς και γνωστούς επιχειρηματίες, ανάμεσα σε πολύ κόσμο των βορείων προαστίων. Το δηλώνουν, άλλωστε, με την πρώτη ματιά τα μεγάλα αυτοκίνητα και οι 2-3 παρκαδόροι που δουλεύουν ασταμάτητα θυμίζοντας εποχές πριν από την κρίση. Για να είμαι ειλικρινής βεβαίως, οι γεύσεις της δεν είναι τέτοιες που να δίνουν στη «Νησιώτισσα» υπερτοπική εμβέλεια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το μαγαζί δεν είναι περιποιημένο και νοικοκυρεμένο. το διαπίστωσα μπαίνοντας και στη μεγάλη, καλοοργανωμένη κουζίνα. Έχει μια συμπαθητική γαλανόλευκη σάλα, η οποία θυμίζει ταβέρνα σε νησί, με το τζάκι στη γωνία αλλά και την καλαμωτή με τα δοκάρια στο ταβάνι βαμμένα κοκκαλί, όπως οι καρέκλες. Και μετά αρχίζουν στη σκεπαστή αυλή οι επεκτάσεις: η μία θυμίζει λίγο (στο πιο σκηνογραφικό) το στιλ της βασικής σάλας, η άλλη είναι σαν γιγάντια σκηνή με πλάκες. Και ο κόσμος συρρέει… Ίσως γιατί δεν υπάρχει ανάλογο μαγαζί εκεί κοντά, ίσως επειδή η περιποίηση είναι προσεγμένη και γενικώς εμπνέει σοβαρότητα.

Συμπαθής ψαροταβέρνα: Το μενού δεν κρύβει εκπλήξεις, ούτε διαφέρει από τα φαγητά που βρίσκεις συνήθως στις κλασικές ψαροταβέρνες. Υπάρχουν βεβαίως μερικές ιδιαι­τερότητες, όπως η στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα, η οποία έρχεται στεγνοτηγανισμένη και τραγανή, με ωραίο φύλλο και γέμιση μυζήθρας και φέτας – απόδειξη ότι το τηγάνι είναι από τα δυνατά χαρτιά της «Νησιώ­τισσας». Ένα συγγενές τυροπιτάρι που πέρασε δίπλα μου μου φάνηκε επίσης καλοφτιαγμένο. Ευχαριστήθηκα πολύ τους ντοματοκεφτέδες: στεγνοί, με ωραία γεύση και πολύ άρωμα από τα διάφορα μυρωδικά. Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για τους κολοκυθοκεφτέδες, που ήταν ουδέτεροι και πατατένιοι, τόσο που δεν αξίζουν το όνομά τους. Μετριότατες είναι επίσης και οι κρασάτες σουπιές, άλλες σκληρές, άλλες μαλακές και όχι ιδιαίτερα νόστιμες έτσι που έρχονται μαγειρεμένες εντελώς αδιάφορα.
Συμπαθητικά τα ρεβίθια φούρνου, αλλά σίγουρα σε ταβέρνες έχω φάει και καλύτερα, πιο χυλωμένα δηλαδή και νοστιμότερα. Στα ίσα μου ξανάρθα με το ενδιαφέρον χταπόδι (τρυφερό και με τσαγανό), όπως και με τα πολύ καλά αχνιστά μύδια­, τα οποία μου θύμισαν Θεσσαλονίκη στα ωραία της έτσι ζουμερά και μεγάλα που ήρθαν (σκέφτηκα πάντως ότι είναι κρίμα η μερίδα να είναι τόσο μικρή). Ωραία η σαλάτα (μικρή και αυτή) των σωστά βρασμένων λαχανικών και ακόμη καλύτερη η πολύ καλά τηγανισμένη κουτσομούρα.
Όλα αυτά σου λένε ότι αν μένεις εκεί κοντά, ειδικά τώρα που ο καιρός ανοίγει, η αυλή της «Νησιώτισσας» προσφέρεται για ούζο με σωστό μεζέ. Για να με κάνει ωστόσο να ανεβώ μέχρι την Πεντέλη, πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της στα μαγειρευτά και να σερβίρει με μεγαλύτερη γενναιοδωρία μερικά ωραία πιάτα (δεν λέει να έρχονται μύδια και βραστή σαλάτα στο πιατάκι της... μελιτζανοσαλάτας, χρειάζονται πιάτο βαθύ και μεγαλύτερη ποσότητα). Συμπαθέστατος ο χαλβάς που κερνάνε στο φινάλε και ωραίο το εκμέκ, ειδικά για την κρέμα του.
Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 17/4.

Επεξήγηση βαθμολογίας
Κακό: κάτω από 11,5/20
Μέτριο: 12/20-12,5/20
Καλό: 13/20-13,5/20-14/20-14,5/20
Πολύ καλό: 15/20-15,5/20-16/20
Εξαιρετικό: 16,5/20-17/20-17,5/20
Άριστο: 18/20-18,5/20-19/20-19,5/20-20/20
Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ): το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.
Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Μαρια πριν από 23 ημέρες

    Είμαι πελάτισσα της Νησιώτισσας εδώ και χρόνια,και θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας.Τα εξαιρετικά μαγειρεμένα φαγητά, οι ποιότητα των ψαριών και το περιβάλλον είναι αυτά που την κάνουν τόσο δημοφιλής στους selempritis και σε όλο αυτό τον κόσμο που την επισκέπτεστε. Τέλος πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο για αυτό το μαγαζί.

  • Αγγελική Σ. πριν από 3 χρόνια

    Πολύ ακριβείς παρατηρήσεις - μόνο το σχόλιό σας αναφορικά με την έλλειψη άλλης επιλογής στην περιοχή δεν αληθεύει· υπάρχουν κοντά παρόμοιες ταβέρνες με σαφώς ανώτερα επίπεδα φαγητού και επαγγελματισμού!