Άφιξη

Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου

Από -

Δοκιμάσαμε το ολοκαίνουργιο «Opera Quarta», ένα όμορφο ιταλικό εστιατόριο με πολύ καλή, κλασική και μοντέρνα κουζίνα, ό,τι πρέπει για μεσημεριανό break και κοσμοπολίτικο δείπνο.

Ένα επιφώνημα μου ξεφεύγει εντελώς αυθόρμητα καθώς μπαίνω στο «Opera Quarta» και αντικρίζω την οροφή από χάρτινους κυλίνδρους κομμένους σε διαφορετικά ύψη: μεταμοντέρνο άλσος από μπαμπού; Σταλακτίτες σε στιλιζαρισμένη απόδοση; Ή μήπως σωλήνες ενός αφαιρετικού εκκλησιαστικού οργάνου που σε μεταφέρουν σε ένα ευρωπαϊκό opera hall; Μπορείς να το δεις σαν εικαστική παρέμβαση, για την οποία ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία, αυτό το ωραίο σκηνικό που έστησαν η Μαρία Κοκκίνου και ο Ανδρέας Κούρκουλας (ΚΚ Architects). Ιδιοκτήτες του «Opera Quarta» είναι o Μιχάλης Ταμπουράς του «Ombra» (Ψυχικό) και ο κοσμηματοπώλης Μάνος Πενθερουδάκης.

Ο τελευταίος, σε ένα ταξίδι του στη Βενετία, είχε εντυπωσιαστεί από μια κόκκινη σκάλα και το στοιχείο αυτό σε μοντέρνα εκδοχή «ακτινοβολεί» σαν κόσμημα στο βάθος της σάλας οδηγώντας στο πατάρι. Πολλά από τα γνωστά ονόματα της κοινωνικής κι επιχειρηματικής ζωής συχνάζουν ήδη στα τραπέζια του εστιατορίου, όπως και αρκετά νέα παιδιά. Εκτός από τα τραπέζια, εξίσου αναπαυτικά κάθεσαι­ να φας και στα στουλ-καρέκλες της μεγάλης μπάρας – και αυτό διαμορφώνει ένα μητροπολιτικό, μοδάτο στιλ διαφορετικό από τα κλασικά ρεστοράν.

Ο σεφ Emmanuele Nocito, ο οποίος κατάγεται από τον Τάραντα στην Πούλια, μεγάλωσε στο Μιλάνο, αλλά είναι και μισός Έλληνας, κάνει ωραία δουλειά στην κουζίνα. Το μενού του εστιατορίου είναι ένας συνδυασμός κλασικών ιταλικών πιάτων και αρκετών μοντέρνων, γεγονός που του δίνει άλλον αέρα. Η καρμπονάρα του, λ.χ., έρχεται σε ωραίο al dente, μελωμένο­ από τη «σάλτσα» του αβγού, που «τυλίγει» τα ζυμαρικά, κεντημένη με πανσέτα αγριόχοιρου, grana, λαρδί κι ελαιόλαδο. Το ριζότο μιλανέζε, που έρχεται με οσομπούκο και παρμεζάνα 36 μηνών, μαρτυρά την παιδεία του σεφ με την εξαιρετική υφή και το βάθος της γεύσης του βαμμένο με σαφράν. Το κλασικό όμως εμφανίζεται και με πρωτότυπους τρόπους, όπως τα πολύ νόστιμα αρνίσια παϊδάκια, που έρχονται σε στιλ μιλανέζε παναρισμένα και τηγανητά.

Στις πιο σύγχρονες εκδοχές της κουζίνας θα είναι αμαρτία αν δεν δοκιμάσετε το πολύ καλό χταπόδι με τη βαθιά, ουσιαστική γεύση και το ωραίο «δάγκωμα» στην υφή, που έρχεται με μια μεταξωτή μους κουνουπιδιού. Η μοντέρνα πίτσα συνδυάζει την τραγανότητα χωριάτικου ψωμιού και την ελαφράδα της αραβικής πίτας, με πολύ νόστιμες γεύσεις την Capricciosa αλλά και την πρωτότυπη Caesar pizza. Κάποιες πιο μοντέρνες σπεσιαλιτέ, όπως η σφυρίδα με κρέμα από ραπανάκια και γάλα καρύδας χρειάζονται ραφινάρισμα και γευστική συμπύκνωση για να φτάσουν το επίπεδο των άλλων πιάτων. Η απογείωση, ωστόσο, έρχεται με τα φινετσάτα γλυκά: ανάλαφρο τιραμισού και μπαβαρέζε λευκής σοκολάτας με βανίλια και πιπεράτα­ φρούτα του πάθους. Το «Opera Quarta» ανοίγει από το πρωί με καφέ και σάντουιτς και συνεχίζει όλη την ημέρα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης