Event

Η Αθήνα στο ρυθμό του Gout de / Good France

Από -

Για τρίτη συνεχή χρονιά η γαλλική κουζίνα στρώνει ένα μεγάλο τραπέζι εμπνευσμένο από τα Diners d’Epicure του περίφημου Auguste Escoffier, το οποίο εκτείνεται σε πέντε ηπείρους.

Το ρεύμα δυναμώνει και οι κρεμμυδόσουπες, οι σαλάτες νισουάζ, οι πάπιες κονφί, οι πατατούλες παριζιέν και οι μους σοκολά ετοιμάζονται για παρέλαση. Το 2015, την πρώτη χρονιά του Goût de / Good France, οι συμμετέχοντες σεφ σε όλο τον κόσμο ήταν χίλιοι τριακόσιοι. Φέτος φτάνουν τους δύο χιλιάδες. Χάρη σε αυτήν την κίνηση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου σεφ Alain Ducasse και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, την Τρίτη 21/3 2.000 τραπέζια σε 150 διαφορετικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, θα αποτίσουν φόρο τιμής σε μια κουζίνα που έχει επηρεάσει όσο λίγες την παγκόσμια γαστρονομία. γεγονός που επισφραγίζεται και από την απόφαση της UNESCO να την εντάξει στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Το ωραίο είναι ότι αυτή η δράση, που έχει στο επίκεντρο την απόλαυση και το σεβασμό για το καλό φαγητό και στόχο την προώθηση της Γαλλίας ως τουριστικού προορισμού, εντοπισμένη στον 21ο αιώνα των ροών και των αλληλεπιδράσεων, δεν περιχαρακώνει τη γαλλική κουζίνα ως κληροδότημα μουσειακού τύπου, ούτε έχει «ηγεμονική» διάθεση. Η πρόθεση των διοργανωτών είναι να λειτουργήσει με τρόπο πολύ ζωντανό και ανοιχτό: το Goût de / Good France ενώνει πολλές διαφορετικές κατηγορίες και στιλ εστιατορίων και καλεί τους μάγειρες που συμμετέχουν να προσεγγίσουν, υπό μία έννοια να μεταφράσουν, τη γαλλική κουζίνα περνώντας την από το δικό τους φίλτρο και παντρεύοντάς της με τη δική­ τους παράδοση.

Τα δείπνα που προτείνονται περιλαμβάνουν ένα απεριτίφ με fingerfood, ορεκτικά, ένα ή δύο κυρίως πιάτα, πιάτο τυριών –απαραίτητο αξεσουάρ– κι επιδόρπιο και στις προτάσεις των αθηναϊκών εστιατορίων θα πετύχετε πολύ ενδιαφέρουσες εμπνεύσεις: από «μπουργκινιόν» από φουαγκρά μέχρι χορτοφαγικό φοντί με τυρί­ από ξηρούς καρπούς και από αρνί ταρτάρ παστίτσιο μέχρι σίσο μπεαρνέζ και ρατατούιγ περουβιανών λαχανικών.

Δεκάδες τα ραντεβού
Η Ελλάδα είναι τρίτη σε αριθμό συμμετοχών στο Goût de / Good France μετά την Πολωνία και τη Βραζιλία (εξαιρουμένης φυσικά της ίδιας της Γαλλίας). Την πρώτη χρονιά τα εγχώρια εστιατόρια που πήραν μέρος στη δράση ήταν 15 και τώρα φτάνουν τα 65. Οι αθηναϊκοί χώροι που προτείνουν ειδικά μενού στις 21/3 είναι οι εξής: «2 Μαζί», «360° Cocktail Bar», «7 Food Sins», «Artisanal», «Αθήρι», «Atrium» στο ξενοδοχείο «Herodion», «Avenue bistro & bar» στο «Metropolitan», «Balthazar», «Barabicu», «Black Duck», «Chapeau», «Chefi the Restaurant», «Chez Violette», «Cinque wine & deli bar», «CTC», «Druid», «Gaspar», «Karavi», «La pantera negra», «Λάιμ bistro», «Μακάλο», «Mayor», «Mimaya», «Modern Rooftop Dining» στο «AthensWas», «Oozora the House», «Polly Maggoo», «Premiere» στο «InterContinental», «Πύργος Πετρέζα», «Rosebud», «Σπύρος και Βασίλης», «The Parliament» στο «Athens Plaza», το «Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe» και το «Vezene». Εκτός αυτών, συμμετέχουν εστιατόρια σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Κόρινθο, Πάτρα, Σπάρτη, Ρίο, Κέρκυρα κ.α. Περισσότερες πληροφορίες και τιμές θα βρείτε στο www.ambafrance-gr.org.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης