Θέμα

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους

Ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που έχει εθιμοτυπικά την τιμητική του, ο «φτωχογιάννης» μπακαλιάρος έχει σκοπό να εμφανιστεί με πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της πόλης θα τον βρείτε αγκαζέ με τη γνωστή σκορδαλιά ή πλακί, θα τον βρείτε όμως και σε… ριζότο και σε μπέργκερ.

Στο «Ψάριστον»

Το μποέμικο θαλασσινό βασίλειο του Βασίλη Ακρίβου, που αγαπά τα ασυνήθιστα, θα έχει μπακαλιάρο μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους. Έχουμε και λέμε: μπακαλιάρος τεμπούρα, μπακαλιάρος spicy, μπακαλιάρος ριζότο με μυρωδικά, μπακαλιάρος με λάδι και λεμόνι, παστουρμάς μπακαλιάρου... Και αν δεν σας φτάνουν όλοι αυτοί, να σας πούμε ότι είναι αρκετά πιθανό να έχουν και cocochas ή, στα βάσκικα, kokotxas, για να τηρήσετε την παράδοση σπανιόλικα, με ψαρίσια μάγουλα.

Στο «Chefi the Restaurant»

Στο κομψό εστιατόριο του Χαλανδρίου η 25η Μαρτίου έχει το μεσημεριανό μενού της (€ 30 το άτομο). Ξεκινάει με σούπα κακαβιά, συνεχίζει με κριθαρότο με παντζάρι, μους ταραμά και καλαμάρι, κάνει κρεσέντο με μπακαλιάρο με ελαφριά κρούστα μυρωδικών, χόρτα κι αϊολί σαφράν και και κλείνει με γαλακτομπούρεκο, μαρέγκα μαστίχα και γκανάς χαλβά.

Στο «Überness»

Την 25η Μαρτίου η pop up καντίνα του Βασίλη Καλλίδη στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη μεταμορφώνεται σε pop up ταβέρνα. Η αυλή θα γεμίσει τραπέζια, οι σερβιτόροι θα παίρνουν παραγγελίες και η dj θα παίζει Μαίρη Λίντα, Μαρινέλα και τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου. Θα φάτε ψωμί ζυμωτό και ελιές, ταραμοσαλάτα, ρεβυθοκεφτέδες και, εννοείται, μπακαλιάρο τηγανητό σε κουρκούτι από Σουρωτή κι αλεύρι από πετρόμυλο και σκορδαλιά είτε με ψωμί, είτε πατατάτη. Για γλυκό θα προσφέρεται σοκολατόπιτα με παγωτό κρέμα.

Στο «Cupola»

Ειδικά για την ημέρα, το καλόγουστο νέο εστιατόριο στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι θα είναι ανοικτό από τις 12.30 μ.μ., προσαρμόζοντας το ελληνικό έθιμο στην ιταλική κουζίνα. Τι θα φτιάξουν; Ριζότο με σπαράγγια και τραγανές μπουκιές μπακαλιάρου και panzerotti τηγανητά με μπακαλιάρο, pomodorini Σικελίας και αϊολί.

Στον «Θαλασσινό»

Στην ατμοσφαιρική, όμορφα νοσταλγική θαλασσινή ταβέρνα στις Τζιτζιφιές την κουζίνα μόλις ανέλαβε ο Ηλίας Μπαλάσκας. Λίγο πριν βγάλει τα καινούργια του πιάτα, θα μπει κι εκείνος στο ρυθμό της 25ης Μαρτίου, με φιλέτο μπακαλιάρου σε παντζαρόχορτα με ψητά σκόρδα και ψητά πράσα και φιλέτο μπακαλιάρου σε φρέσκια σάλτσα ντομάτας με σταφίδες και δεντρολίβανο.

Στις «Fishαλίδες»

Σε αυτήν την όμορφη, βαμμένη σε γαλαζοπράσινα χρώματα ψαροταβέρνα του Χαλανδρίου, που θυμίζει αυλή σε νησιώτικη γειτονιά (κι έχει και το δικό της ψαράδικο) ο σεφ Μιχάλης Τζόβας την 25η Μαρτίου θα προτείνει μπακαλιάρο με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Εκτός λοιπόν από τηγανητό με σκορδαλιά, θα τον βρείτε σε στιλ fish & chips με σος ταρτάρ αλλά και σε… burger με σος παντζαριού.

Στο «Κούβελο»

Θα κρατήσουν το εθιμοτυπικό με μπακαλιάρο τηγανητό –κλασικό κλασικότατο– με τη σκορδαλιά του, βάζοντας δίπλα του και ψιλό γαριδάκι, κριθαρότο καραβίδας, μια χορτόπιτα, καθώς επίσης και μαυρομάτικα φασόλια με ψητά λαχανικά. Αν ο καιρός είναι καλός, θα ανοίξουν την αυλή τους – ασβεστωμένη, με χαλικάκι και ποτισμένη άρωμα παλιάς Αθήνας.

Στο «Αιόλου 68»

Στην κουζίνα του όμορφου –σε νεο-κυκλαδίτικο στιλ– στεκιού αγαπάνε και τα κλασικά, αγαπάνε και τα πειραγμένα και η 25η Μαρτίου δεν αποτελεί εξαίρεση. Θα παίζει μπακαλιάρος σε κουρκούτι με σκορδαλιά^ θα παίζουν όμως και μπακαλιάρος spicy, τηγανητός με καυτερή sriracha, μαγιονέζα και αβγό ποσέ καθώς και μπακαλιάρος με χόρτα.

Στο «Ριφιφί»

Στην χαριτωμένη μοντέρνα ταβέρνα στη συμβολή Μπενάκη και Βαλτετσίου ο παραδοσιακός μπακαλιάρος δεν θα λείπει, τηγανητός με σκορδαλιά (με ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης), αλλά και πλακί ή με φρέσκα κρεμμυδάκια και αρωματικά χόρτα στο φούρνο. Μαζί του θα σας περιμένουν λευκή ταραμοσαλάτα, χόρτα (ζωχοί), ψητά παντζάρια σε σάλτσα βαλσάμικου, πάνω σε γιαούρτι και ρόκα, πασπαλισμένα με καρύδι και πολλά ακόμα από τον σταθερό τους κατάλογο.

Στο «Θέα Θάλασσα»

Εθνικό φαγητό της ημέρας ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά, στην προκειμένη έχει για φόντο βαρκάκια του Μικρολίμανου. Μπορείτε να τον πλαισιώσετε με τηγανητό μαρούλι της θάλασσας, έξτρα κριτσανιστό, ντολμαδάκια θαλασσινών τυλιγμένα με φύκια ή φρέσκα καβούρια στη σχάρα με λαδολέμονο. .

Στο «Όμικρον»

Και το ειδικό για την 25η Μαρτίου μενού του εστιατορίου του Ομίλου Καστελόριζο, το οποίο υπογράφουν η Μυρσίνη Λαμπράκη και η ομάδα της πατάει στην παράδοση.
Τι περιλαμβάνει; Σούπα βελουτέ παρμαντιέ με κενέλ ξινομυζήθρας και σχοινόπρασο,
σαλάτα με σπανάκι, καρδιές μαρουλιού, λευκομανίταρο, βερίκοκο, κολοκυθόσπορο, μαύρο σουσάμι και ρόδι σε βινεγκρέτ μελιού & τζίντζερ, ριζότο με φρούτα της θάλασσας, τραγανό φιλέτο μπακαλιάρου, με μιλφέιγ παντζαριού, κρέμα ταραμά και μπρινουάζ κάπαρης, και εκμέκ πολίτικο με τσουρέκι, κρέμα πατισερί αρωματισμένη με μαστίχα, γλυκό βύσσινο και φιστίκι Αιγίνης με παγωτό βανίλια (€ 26 το άτομο με house wine)

Στην «Αλεξάνδρα»

Στην μοντέρνα ταβέρνα στο Πάρκο Παναθήναια, στην Αλεξάνδρας, τα τιμούν τα πατροπαράδοτα έθιμα. Οπότε και εκεί θα σας περιμένει την 25η Μαρτίου, μέσα και, στην τριγυρισμένη από πράσινο βεράντα, μπακαλιάρος τηγανητός, χρυσαφένιος, με τις τηγανητές πατάτες του και την σκορδαλιά του.

Στη «Στροφή»

Ο μπακαλιάρος, τηγανητός σε κουρκούτι, με λαχανικά, πατάτες ατμού και σκορδαλιά με πατάτα, θα έχει, λόγω της ημέρας, την τιμητική του στο ελληνικό εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη. Μπορείτε να τον πλαισιώσετε/συμπληρώσετε με γίγαντες Πρεσπών με σάλτσα φρέσκια ντομάτας και χόρτα, χταποδάκι λαδορίγανη, γαρίδες σχάρας, και μια αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με ντάκο, τοματίνια Σαντορίνης, γαρίδες και χταποδάκι.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης