Θέμα

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα!

Από -

Αυτό το καλοκαίρι η εμβληματική ελληνική σπεσιαλιτέ ανεβαίνει στην πασαρέλα. Το «αθηνόραμα» ξεκινάει μια πανελλήνια καμπάνια πλέκοντας το εγκώμιο της χωριάτικης σαλάτας και καλεί τα εστιατόρια και τις ταβέρνες να δημιουργήσουν τη δική τους ξεχωριστή, μοναδική εκδοχή και σπεσιαλιτέ.

 Η χωριάτικη gazpacho του Μίλτου Αρμένη
Η χωριάτικη gazpacho του Μίλτου Αρμένη

Πρέπει να το διατυπώσουμε ορθά, κοφτά και νόστιμα: η χωριάτικη, η εθνική­ μας σαλάτα, είναι ένας άσος στο μανίκι μας από τη στιγμή που αποτελεί καταξιωμένη και σούπερ δημοφιλή σπεσιαλιτέ όχι μόνο­ στην πατρίδα της, αλλά στον κόσμο ολόκληρο – ακόμη και στην Κίνα θα τη βρεις στο ρεπερτόριο πεντάστερων ξενοδοχείων! Είναι πολύ λογικό, αφού στην αγκαλιά της συντονίζονται­ τα πιο εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, δίνοντάς της όχι μόνο αδιαμφισβήτητη γευστική δύναμη αλλά και μέγιστη συμβολική αξία.

Aκριβώς γι’ αυτό αποφασίσαμε να πυροδοτήσουμε αυτό το καλοκαίρι ένα κίνημα για τη χωριάτικη σαλάτα σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε­ να της αποδώσουμε τις τιμές που της αξίζουν, να της πλέξουμε­ το εγκώμιο και να τη δούμε να ανθεί και να λάμπει σε όλη την επικράτεια. Έτσι στο ειδικό mini site που έχουμε ετοιμάσει καλούμε όσο το δυνατόν περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα να την τιμήσουν δεόντως και να την αναδείξουν δια­λέγοντας τα καλύτερα υλικά για να δυναμώσουν τη γεύση της, να την παραλλάξουν πάνω στη βασική της συχνότητα προσθέτοντας νόστιμες ιδέες ή ακόμη να της δώσουν εντελώς ασυνήθιστες μορφές.

 Ο Σαντορινιός κήπος του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στη «Σελήνη»
Ο Σαντορινιός κήπος του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στη «Σελήνη»

Ειδικά τώρα που η Ελλάδα έχει εξελιχτεί σε καυτό τουριστικό προορισμό δεν έχουμε το δικαίωμα οι Greek salads που σερβίρουν τα εστιατόριά μας να μην είναι αντάξιες του ονόματός τους. Εμείς από τη πλευρά μας, με την ευγενική συμπαράσταση της εξαιρετικής φέτας Δωδώνη, θα προβάλουμε ευρέως αυτήν την προσπάθεια δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες και τις περιγραφές που θα μας στέλνει κάθε εστιατόριο για τη δική του χωριάτικη στο ειδικό mini site. Έτσι το καλό νέο της αναβάθμισης της διάσημης –δικής μας– Greek salad θα διαδοθεί ευρύτατα, θα δημιουργήσει ένα κύμα που θα νοστιμίσει για τα καλά το καλοκαίρι μας και θα παροτρύνει τους horiatiki maniacs να δοκιμάσουν όσο το δυνατόν πιο πολλές.

 Η Σαντορινιά σαλάτα του Αλέξανδρου Κοσκινά στο «Tudor Hal» (ξεν. «King George»)
Η Σαντορινιά σαλάτα του Αλέξανδρου Κοσκινά στο «Tudor Hal» (ξεν. «King George»)

Προσπαθώντας να σας συστήσουμε τα μονοπάτια πάνω στα οποία δουλεύουν τη χωριάτικη βραβευμένοι σεφ κι εστιατόρια, ξεχωρίσαμε κάποιες σαλάτες που αποτυπώνουν πολύ καθαρά τόσο το κλασικό στιλ όσο και μερικές πολύ τολμηρές προτάσεις που δείχνουν ότι τα όρια ανανέωσής της δεν είναι καθόλου στενά. Εμείς θα προτείναμε μάλιστα ακόμη και στα εστιατόρια που σερβίρουν ξένη κουζίνα να μη διστάσουν καθόλου να υιοθετήσουν τη χωριάτικη, επιχειρώντας επιτυχημένα fusions που θα εντάσσουν στη χάρη της κάποια χαρακτηριστικά δικά τους υλικά.

Στην κορυφή της σαλάτας μας η κορυφαία φέτα!

Και νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτό, διότι ξέρουμε να φτιάχνουμε την πιο νόστιμη χωριάτικη με φέτα ΔΩΔΩΝΗ! Η ξεχωριστή φέτα που έχει γίνει διάσημη παγκοσμίως. Έχει καταγωγή από την Ήπειρο και παράγεται από 100% ελληνικό γάλα, που συλλέγεται καθημερινά από τα πιο απομακρυσμένα βοσκοτόπια. Γάλα από έναν ευλογημένο τόπο με πλούσια βλάστηση, που προσδίδει στη φέτα ΔΩΔΩΝΗ την αληθινή γεύση του καλού. Σε κάθε κομμάτι, σε κάθε χωριάτικη που συνοδεύει υπέροχα όλα τα ελληνικά πιάτα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Λυδία Λεβεντάκη πριν από 10 μήνες

    Εσείς καλώς την αναδικνύετε αλλά οι εστιάτορες καλό θα ήταν να ρίξουν τις τιμές της γιατί στην τελική μία σαλάτα είναι!