Κριτική

Feedέλ Urban Gastronomy 14/20

Από -

Ένα χαρισματικό στέκι για γαστρονομικό μεζεδολόγημα, με τον σεφ του Λεωνίδα Κουτσόπουλο σε μεγάλα κέφια. Έχει την αύρα της Φρίντα Κάλο, κι ενός απρόσμενα χαριτωμένου κήπου, ενώ κάνει πρωταθλητισμό ποιότητας-τιμής.

Κρυμμένο μυστικό: Τόσες φορές έχω περάσει απ’ τη Ρόμβης και τους γύρω δρόμους, αλλά ποτέ δεν είχα προσέξει αυτό το λιλιπούτειο αριστουργηματικό κηπάκι μπροστά απ’ το «Feedέλ». Κι αυτό το μονοπάτι από πέτρινες πλάκες που οδηγεί μέσα απ’ το κηπάκι στο μαγαζί μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι – η Αλίκη στο κέντρο της Αθήνας! Και το ίδιο το μαγαζί είναι αντισυμβατικό στο στήσιμό του. Ελαφρώς σκοτεινό κι οξειδωμένο, έχει μπαρίστικη sui generis αύρα κεντημένη με εντελώς απρόσμενα στοιχεία. Βασίλισσα φυσικά η Φρίντα Κάλο με το πορτρέτο της ζωγραφισμένο αρτίστικα πάνω στα τουβλάκια. εκπέμπει φοβερή ενέργεια κι έχει μπροστά της έναν πολυέλαιο μέσα σε μια αφαιρετική σιδερένια σφαίρα.

Τα τραπέζια από χοντρό, πατιναρισμένο ξύλο, οι καρέκλες αλά μπιστρό και απέναντί τους η μεγάλη μπάρα. Ο ιδιότυπος αυτός μαξιμαλισμός τονίζεται από το γαλαζοπράσινο φως, ενώ τα βιομηχανικά στοιχεία, όπως το μεταλλικό πλέγμα και η έλικα, δίνουν στο χώρο μια αύρα βγαλμένη θαρρείς από σελίδες λατινοαμερικάνικου μυθιστορήματος. Έξω υπάρχει μια μικρή βεράντα πάνω σε ξύλινο ντεκ, σε απευθείας επαφή με το κηπάκι και θα είναι μέγκλα όταν ο καιρός είναι καλός.

Γκουρμέ μεζεδοπωλείο: Απ’ ό,τι έμαθα υπήρχε μια πρόταση να ονομαστεί το μαγαζί «Feedέλ Gastro», η οποία θα ευχόμουν να είχε υιοθετηθεί διότι και πανέξυπνη είναι, και εκφράζει πετυχημένα το στιλ του. Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είναι άλλωστε ένας αντισυμβατικός σεφ, που αποδίδει με μεγάλη νοστιμιά τις ιδέες του. Εδώ, για το βράδυ τουλάχιστον, ετοιμάζει πιάτα μεσαίου μεγέθους, τα οποία δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί ως πρώτα και δεύτερα, παροτρύνοντάς σε να τα βάζεις στη μέση και να τα μοιράζεσαι με τους ομοτράπεζούς σου.

Εξ ου και ο απελευθερωτικός χαρακτηρισμός γκουρμέ μεζεδοπωλείο, ο οποίος σε συνδυασμό με τις πολύ γλυκές τιμές μετατρέπει το «Feedελ» σ’ ένα στέκι που μπορείς να πας άνετα με την παρέα σου για μεζέ και κρασί ή και για πλήρες δείπνο. Τα μεσημεριανά πιάτα είναι απλά, με comfort πνεύμα (ριζότι, ζυμαρικά, burgers, σνίτσελ), αλλά όχι αναμενόμενα. Το βράδυ η πρόταση είναι αρκούντως γκουρμέ με πολλές εκπλήξεις.

Για να πάρετε μια πρώτη γεύση, αυτό ήταν το καλύτερο πιάτο εξ όσων δοκίμασα: άψογα ψημένα χτένια με τη μια πλευρά τους καραμελωμένη, έτσι ώστε να κάνει ωραίο κοντράστ με την αλαβάστρινη τρυφερότητα της σάρκας τους, μέσα σ’ ένα απαλό αβγολέμονο που η νοστιμάδα του ενισχύεται από νιφάδες γιαπωνέζικης παλαμίδας (το βασικό υλικό του dashi) και γαρνιτούρα από ντελικάτο σέσκουλο στον ατμό (φυτική λεπτότης), κόκκινο μυρωδάτο shiso και ένα… κατάμαυρο γευστικότατο «κάρβουνο» από κουλούρι Θεσσαλονίκης σε ελικοειδή μορφή ως ανορθόδοξο και γοητευτικό παιχνίδισμα υφής. Αυτό το πιάτο ξεφεύγει κατά πολύ από την ήδη ελκυστική μέση βαθμολογία, δίνοντας ένα μέτρο των δυνατοτήτων της κουζίνας.

Ο Κουτσόπουλος χρησιμοποιεί από τη μια εξελιγμένες μαγειρικές τεχνικές και από την άλλη κινείται πιο παραδοσιακά στα comfort φαγητά του. Δείτε πώς μετατρέπει ένα δημοφιλές υλικό όπως το αβγό σε σπεσιαλιτέ που εξιτάρει: έρχεται ποσαρισμένο sous vide και στη συνέχεια άψογα παναρισμένο σε μια κρούστα από γιαπωνέζικη φρυγανιά πάνκο και όταν σπάει ο κρόκος χύνεται πάνω σε μια ντελικάτη κρέμα υπαινικτικά καπνισμένης γραβιέρας και νοστιμότατα μανιτάρια.

Στο πιο «ήσυχο», ζουμερό μπουτάκι κοτόπουλου με απαλή βινεγκρέτ σιναπιού και πουρέ από ελαφρώς σκορδάτες πατάτες φούρνου το «νακ» στοιχείο είναι ένα αφράτο μπισκότο από πέτσα κόκορα. Ακόμη κι ένας απλός μαρινάτος γαύρος εδώ έρχεται με την ωμότητά του νοτισμένη από τη νοστιμάδα γιαπωνέζικου dashi και ρυζόξιδου με την τεχνική της όσμωσης. η γεύση του πάντως, παρά τα «δάνεια», είναι καθ’ όλα γαλανόλευκη. Η τεχνική της όσμωσης με ρυζόξιδο μετατρέπει επίσης το αγγούρι σ’ ένα φανταστικό νεωτεριστικό τουρσί με απαλή ξιδάτη γλύκα που κλέβει την παράσταση από το κυρίως θέμα, ένα χταπόδι sous vide (θα μπορούσε να είναι καλύτερο) αρτυμένο διακριτικά με πικάντικο λάχανο κιμτσί.

Στο εξαιρετικό σερί των comfort πιάτων του «Feedέλ» χάρηκα ιδιαιτέρως το υψηλών προδιαγραφών ξινούτσικο κουσκουσάκι με dashi, σαφράν και μύδια, γαρίδες και καλαμάρι. την τρυφερή και με πεντατράγανη πέτσα παντσέτα με πουρέ γλυκοπατάτας και ερεθιστικό κοντράστ από ξεροτηγανισμένα crispies κρεμμυδιού. το απίθανο σιγομαγειρεμένο για 8 ώρες μοσχαρίσιο μάγουλο με ανθό αλατιού, πάνω σε σούπερ γίγαντες με θυμάρι. Από τα γλυκά, δοκίμασα ωραίο Greek τιραμισού με κρέμα μασκαρπόνε με βισάντο και ελληνικό καφέ και crumble λευκής-μαύρης σοκολάτας και σος καραμέλας που σερβίρονται μαζί με σπανιόλικους λουκουμάδες τσούρος. ακόμη καλύτερος ήταν ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με φινετσάτη κρεμ ανγκλέζ Kalhua-εσπρέσο-κάρδαμο και «κηρύθρα» από σιρόπι μελιού-κανέλας κάτω από ένα σύννεφο μαλλιού της γριάς.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 24/1.

FEEDΕΛ URBAN GASTRONOMY Κτενά 1, κέντρο, 2103210551. Ωράριο λειτουργίας: All-day. Τιμή: € 20-30 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας
Κακό: κάτω από 11,5/20
Μέτριο: 12/20-12,5/20
Καλό: 13/20-13,5/20-14/20-14,5/20
Πολύ καλό: 15/20-15,5/20-16/20
Εξαιρετικό: 16,5/20-17/20-17,5/20
Άριστο: 18/20-18,5/20-19/20-19,5/20-20/20
Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ): το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.
Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα * e-mail
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • ΕΙΡΗΝΗ πριν από 3 μήνες

    Η στάκα ως κρητικό προϊόν καλό είναι όπου χρησιμοποιείται να βρίσκεται σε αφθονία. Γκουρμέ ξεγκουρμέ, δύο σταγόνες από οποιοδήποτε υλικό δεν αρκούν για να αναφέρεται αυτό στην περιγραφή του πιάτου. Τηγανιτές πατάτες με αυγά λοιπόν.

  • Άγγελος πριν από 2 χρόνια

    Διαφωνώ για τη σχέση ποιοτητας τιμής. Πολύ καλές γεύσεις, περνάς ευχάριστα, το σέρβις θέλει ροντάρισμα, οι ποσότητες είναι απογοητευτικές που αισθάνεσαι ότι σε κλέβουν.Σου φέρνουν όμως άφθονα και καλοπαγωμένα παγάκια.

  • ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ πριν από 2 χρόνια

    ENA EXΩ ΝΑ ΠΩ..ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΟΥΠΕΡ.Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΩΡΑΙΟ INTERIOR DESIGN..(ΤΟ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ..)..ΚΑΙ Ο ΣΕΦ ΑΠΛΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ... ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10 ΒΑΖΩ ΑΠΛΑ 10'..