Δοκιμάσαμε

Et in Arcadia ego

Από -

Στη σκιά του Μουσείου Ακρόπολης η «Αρκαδία» έχει εκφραστικό, νόστιμο και σοβαρό ελληνικό φαγητό και, φυσικά, θέα.

Ο πεζόδρομος στο πλάι του Μουσείου Ακρόπολης έχει εξελιχτεί, όπως είναι φυσικό, σε πιάτσα πολυσύχναστη και μάλιστα με πολλούς τουρίστες. Ίσως αυτό­ λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς Έλληνες, αφού φαντάζονται ότι μάλλον απουσιάζει η ποιότητα. Κι όμως η κουζίνα που μαγειρεύει ο Αντώνης Γρίβας στην «Αρκαδία» έχει μια κλασική ποιότητα, που σε κάνει να σταματάς και να γυρίζεις το κεφάλι. Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος ώστε να ανταποκριθεί στα γούστα των επισκεπτών, αλλά μέσα του υπάρχει ένα δυνατό κομμάτι με πιάτα παραδοσιακά, που αξίζουν όλη σας την προσοχή.

Το κατσικάκι φρικασέ, λ.χ., συμπυκνώνει τη μοσχοβολιστή «γαλανόλευκη» ιδιαιτερότητα ενός αβγολέμονου σε λίγο διαφορετική εκδοχή και τη νοστιμάδα του σιγομαγειρεμένου κρέατος. Στην Αθήνα δεν βρίσκεις εύκολα γκόγκες, τα παραδοσιακά αρκαδικά και λακωνικά (αρβανίτικα) ζυμαρικά, οπότε σας προτείνω να τις δοκιμάσετε. Έχοντας μάλιστα δίπλα τους την πληθωρική, καλοφτιαγμένη «σαλάτα Αρκαδίας», με ποικιλία σαλατικών, αχλάδι, μανούρι, καβουρντισμένα φουντούκια και βινεγκρέτ χαρουπόμελο, μπήκα στον πειρασμό να συνδυάσω τα ζυμαρικά με το τυρί και το φρούτο και ομολογουμένως ταίριαζαν πολύ. Παράδοσης συνέχεια με μια ασυνήθιστη κοτόσουπα, που οφείλει τη χωριάτικη comfort γεύση της στον τραχανά με ντομάτα και τριμμένη φέτα.

Οι λαχανοντολμάδες γράφουν «μαμά» στην ούγια, με πλούσιο αβγολέμονο και μοσχαρίσιο κιμά να δεσπόζει κάτω από την αχνιστή γεύση του λάχανου. Τα ψητά έχουν μεγάλη μερίδα στον κατάλογο. δοκίμασα πολύ τρυφερό και νόστιμο σουβλάκι κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι, αλλά μου γυάλισε και το αρνάκι μαριναρισμένο σε τσίπουρο και βότανα, με ντρέσινγκ φρέσκου θυμαριού, πατάτες οφτές και μανιτάρια γεμιστά με φέτα. Το ίδιο και το αρχαϊκής έμπνευσης χοιρινό, που το γεμίζουν με ξερά φρούτα, φιστίκι Αιγίνης και κόλιανδρο, σερβιρισμένο με χόνδρο, πουρέ ρεβιθιού, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα σύκου. Μη φύγετε χωρίς να φάτε τραγανό homemade μπακλαβά.

Μακρυγιάννη 27, Μακρυγιάννη, 2109238124. Τιμή: € 18-22.

MUST TASTE

Μπουκιές - γκόγκες
Τα παραδοσιακά ζυμαρικά φτιάχνονται στην κουζίνα του εστιατορίου κι έρχονται σε μια συνταγή δωρικής λιτότητας. Πρόκειται για τρυφερά κομμάτια ζύμης, «καμένα» στο τηγάνι με ελαιόλαδο και ξερή μυζήθρα.

Κατσικάκι φρικασέ
Μελωμένο κότσι κατσικιού σε μια πεντανόστιμη παραλλαγή του φρικασέ, που η παράδοση το θέλει συνήθως με αρνάκι. Έρχεται πάνω σε μυρωδάτα μυρώνια, μαρούλι, μαντζουράνα και μελισσόχορτο, σε ένα ζουμάκι αβγολέμονο που «λέει».

Αρχαϊκός μουσακάς
Βασισμένο σε μια ιδέα από την Καππαδοκία, αυτό το πιάτο κρύβει στην εντυπωσιακή και ανάλαφρη αγκαλιά μελιτζάνας ένα πολύ γευστικό αρνί συνδυασμένο με γραβιέρα, ενώ το περικυκλώνει –σαν κορόνα ταιριαστή– σάλτσα ντομάτας με γιαούρτι.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης