Θέμα

Απόψε τρώμε στου Μαμαλάκη

Από -

Το «Μπουκιά & Συχώριο» αποκτά το πρώτο του καθιστικό στο Μαρούσι κι ένα νέο βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη, το οποίο εστιάζει στο διατροφικό πλούτο της ελληνικής κουζίνας, ξεκινάει το ταξίδι του.

Στο καινούργιο «Μπουκιά & Συχώριο» στον Παράδεισο Αμαρουσίου θα φύγεις όπως και από τα υπόλοιπα (Κολωνάκι, Νέο Ψυχικό, Κηφισιά και Άνοιξη) με μια πακεταρισμένη μερίδα γεμιστά, παστίτσιο και φασολάκια στο χέρι­ ή θα τα παραγγείλεις και θα έρθουν στην πόρτα σου. Αυτό το τέκνο όμως της μικρής αλυσίδας, με την υπογραφή του Ηλία Μαμαλάκη, έχει και μια σάλα για να κάνεις επιτόπια... αυτοψία, ακριβώς απέναντι από τη βιτρίνα με τα μαγειρευτά την οποία πλαισιώνει ένα κολάζ από τόπους, ανθρώπους και ιστορίες που συνάντησε στα ταξίδια του. Εκεί ο αγαπημένος γευσι-εξερευνητής βγάζει την αμεσότητα που αγαπήσαμε στις εκπομπές του στο πιάτο, με ένα απλό, καθημερινό, τίμιο φαγητό, που στόχο έχει να πάει όσο πιο κοντά μπορεί στη σπιτική κουζίνα.

Τη χάρηκα εκείνη την μπρουσκετούλα με σαλάμι Λευκάδος και γλυκοφάγωτο πελτέ –είναι νοσταλγικό τριπάκι–, όπως και το ωραίο λουκάνικο Τρικάλων με τη ρώσικη και την πυκνή σε γεύση ταραμοσαλάτα λευκού ταραμά. Το ίδιο και τη νόστιμη στριφτόπιτα με σπανάκι, φέτα και ξινομυζήθρα (μόνο ότι κρατούσε λίγο παραπάνω λάδι το φύλλο έχω να της προσάψω) και τον τρυφερό κόκορα με χοντρό μακαρόνι που μοσχοβολάει σπετσερικά. Έχουμε κάθε λογής επιλογές πια για να ποτίσουμε τη δίψα μας για το καινούργιο, χρειάζεται όμως κι εκείνο το φαΐ που χτυπάει στο συναίσθημα και λειτουργεί κατευναστικά, σαν αυτοσχέδιο γιατρικό. Μπορεί να είναι μια μπουκιά ψωμί με πελτέ, αγκινάρες με αρακά, μια παρτίδα λαχανοντολμάδες... Καθένας έχει τα χούγια του. Όχι πάντως ότι στο «Μπουκιά & Συχώριο» δεν ξεφεύγουν καμιά φορά από τα πατροπαράδοτα. Σε μια φάση έχουν κάνει, λέει, κι ελληνοπρεπές κινέζικο.

Αιγιαλίας 27-31 (Λεωφ. Κηφισίας 22), Παράδεισος Αμαρουσίου, 2106893444. Τιμές: € 12-15.

Τραχανάς, σουτζουκάκια και... βιοχημεία

Ο Ηλίας Μαμαλάκης είναι από εκείνους τους ανθρώπους που μεταδίδουν αυτόματα τη χαρά του φαγητού, ακριβώς επειδή το χαίρεται ο ίδιος. Όχι χωρίς ανησυχίες όμως. Σε μια εποχή που οι επεξεργασμένες τροφές κατακλύζουν τα ράφια και η παχυσαρκία και τα διατροφικά προβλήματα αυξάνονται, το καινούργιο βιβλίο που συνέγραψε με τον καθηγητή Φυσιολογίας ζωικών οργανισμών και τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα βλέπει την ελληνική κουζίνα υπό άλλο πρίσμα, περνώντας την πρώτα από το εργαστήριο.

Το «Τρώμε κι ομορφαίνουμε», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός, υπογραμμίζει την αξία της εποχικότητας κι επιστρέφει σε λίγο παλιομοδίτικους τρόπους διαχείρισης (γουδί, περιορισμένη χρήση μίξερ, όχι χύτρα ταχύτητας, ξύλινες κουτάλες) των υλικών για τη δυνατόν μεγαλύτερη διατήρησητης θρεπτικής τους αξίας. Τα υλικά που θα συναντήσεις στις σελίδες του έχουν το προφίλ τους, όπερ σημαίνει ανάλυση της θρεπτικής τους δυναμικής και των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων με αναφορές σε κλινικές έρευνες, μια δόση Ιστορίας κι, εύκολα εκτελέσιμες συνταγές με ελληνική στάμπα. Η ελιά τρυπώνει στα σουτζουκάκια, το κρασί μαγειρεύεται (βλ. κοτόπουλο κρασάτο με μέλι και ξηρούς καρπούς),ο τραχανάς γίνεται βελουτέ με χταπόδι και το σύκο κομπόστα με πράσινο τσάι και κανέλα...

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης