Αφιέρωμα

9 ξεχωριστά κρεατοφαγικά στέκια για να μπείτε στο ψητό!

Η Τσικνοπέμπτη είναι μόνο η αφορμή. Το κρέας δεν περιμένει τη δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς, την Κρεατινή, για να μαγνητίσει τους Αθηναίους. Ισχυρή τάση τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται διαρκώς φέρνοντας στο προσκήνιο νέες κοπές και ψησίματα και μπολιάζοντας επιρροές από τις κουζίνες του κόσμου με ξεχασμένα ντόπια κρέατα και κομμάτια. Ακολουθούμε την... τσίκνα σε ξεχωριστά κρεατοφαγικά στέκια για κάθε διάθεση.

H Τσικνοπέμπτη σίμωσε­ (16/2) και κανείς πια δεν κρατιέται. Σαρώνει­ με το ακαταμάχητο άρωμα των κοψιδιών και του flank skirt τόσο τους μυημένους κρεατοφάγους του Wagyu όσο και τους αφοσιωμένους στο σαφάρι για το καλύτερο παϊδάκι (και τη συκωταριά, το κοκορέτσι, τα γλυκάδια, τα αμελέτητα...), σε ένα πάνδημο τσιμπούσι κάτω από σύννεφα τσίκνας κι εν μέσω πηγαίας χαράς. Πρωταγωνιστής το κρέας (και η θεϊκή του τσίκνα, καθώς ψήνεται στα κάρβουνα αλλά και στους φούρνους josper), που στην Αθήνα κάνει σουξέ διαρκείας, με ανοδική πορεία και ιστορία.

Τα εστιατόρια υψηλής κρεατοφαγίας πληθαίνουν και πιο οικονομικά κομμάτια κρέατος, όπως τα thin skirt (διάφραγμα), tri-tip (κιλότο), rump steak (μπριζόλα), γίνονται μέρος μιας σπέσιαλ κρεατοφαγικής εμπειρίας παίζοντας επί ίσοις όροις με «πολύτιμα» T-bones και φιλέτα. Στην ίδια λογική εξειδικευμένα κρεοπωλεία απλώνουν μια βεντάλια με ψαγμένα ελληνικά κρεατικά, από ελληνικό μαύρο χοίρο και γηγενείς ράτσες μοσχαριών μέχρι αγριοκάτσικα και βουβάλια, αλλά και εισαγόμενα πολυτελή signé κρέατα.

Όμως η παράδοσή μας, η ελληνική, παραμένει ισχυρή. Μπορεί στην αρχή να αιφνιδιάστηκε από τη γεμάτη φρεσκάδα εισβολή που έκαναν οι νέες ράτσες, οι νέες κοπές, τα σιτέματα και τα τεχνικά σούπερ ψησίματα, πλην όμως γρήγορα επανέκαμψε περνώντας στην αντεπίθεση. Όπλα της σκληροπυρηνικές επιλογές που σχεδόν είχαν εξαφανιστεί από τα τραπέζια μας: «χοντρό» κρέας, δηλαδή τράγος, προβατίνα, ζυγούρι, «δεύτερα» κομμάτια όπως μάγουλα, ουρά, εντόσθια, αμελέτητα (επανακάμπτουν και στις αγορές), κεφαλάκια, πατσάς... Οι παραδοσιακές κρεατοταβέρνες μπαίνουν και πάλι δυναμικά στο παιχνίδι. οι εμπειρικοί ψήστες, μπαρουτοκαπνισμένοι από τις φλόγες και τις τσίκνες της άσβεστης φωτιάς του Διονύσου, στέκονται ατρόμητοι απέναντι στους εξειδικευμένους επιστήμονες/καλλιτέχνες της σχάρας και τους προκαλούν κραδαίνοντας ένα ξεροψημένο κοκορέτσι κι ένα τόσο ζουμερό παϊδάκι, που το δόντι φτάνει μέχρι το κοκαλάκι του.

Ας τιμήσουμε τα κοψίδια ενόψει της Αποκριάς που έρχεται!
Τήνελλα, Καρνάβαλε!

Δείτε εδώ το αφιέρωμά μας σε ξεχωριστά κρεατοφαγικά στέκια

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα * e-mail
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης