αθηνόραμα.gr

 

Χρυσοι Σκουφοι 2010

Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

18/03/2010

Σε μια τελετή με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στη «Μεγάλη Βρετάννια» ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 15 Μαρτίου οι φετινοί νικητές των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας. Τα βραβεία θα παραδοθούν στους νικητές τους σε μια εκδήλωση που οργανώνεται προς τιμήν τους την Πέμπτη 18 Μαρτίου στο «Classical King George Palace». Δείτε αναλυτικά παρακάτω τα εστιατόρια που αρίστευσαν.

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της Ελλάδας, τον οποίο καθιέρωσαν το περιοδικό «αθηνόραμα» και ο οδηγός αξιολόγησης εστιατορίων και ξενοδοχείων «Alpha Guide», βράβευσε για 17η φορά τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας καθώς κι εκείνα που σερβίρουν την καλύτερη ελληνική κουζίνα σε κάθε γωνιά της χώρας. Και το έκανε αυτό με απόλυτη συναίσθηση της κρίσιμης εποχής την οποία διανύουμε αλλά και με τη σιγουριά ότι η γαστρονομία είναι ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στη φαρέτρα της τουριστικής –και της γενικότερης– ανάπτυξης της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια δύσκολη χρονιά όπως η φετινή οι Χρυσοί Σκούφοι βραβεύουν περισσότερα εστιατόρια από το 2009. Τα βραβεία υψηλής γαστρονομίας είναι φέτος 23 έναντι 21 πέρυσι, ενώ οι βραβευμένοι της ελληνικής κουζίνας φτάνουν τους 40 έναντι των περσινών 38.

Καθώς η γαστρονομία διεθνώς εξελίσσεται σε όλο και σημαντικότερο λόγο επίσκεψης σε μια χώρα ή σ’ έναν τόπο και γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο τουρισμός είναι ίσως η μοναδική «βιομηχανία» που διαθέτει η Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε όλοι τον καίριο ρόλο που μπορεί να παίξουν μια προηγμένη γαστρονομία και εστιατορική σκηνή στην ανάπτυξη της χώρας. Χωρίς, φυσικά, να παραγνωρίζουμε την απόλαυση και την πολιτιστική ευφορία που προσφέρει πρώτα απ’ όλα σε μας τους ίδιους!

Σήμερα που το sourcing των υλικών, η αναζήτηση δηλαδή της κορυφαίας πρώτης ύλης, και η –με πολλούς τρόπους– επιστροφή στη φυσική γεύση των πραγμάτων αναδεικνύεται σε κυρίαρχη τάση, η ελληνική κουζίνα μπορεί να αναπτυχθεί με τρόπο απίστευτο και να αποτελέσει βασικό τουριστικό εφόδιο για τη χώρα μας. Μια ματιά στο τι έχει συμβεί διεθνώς με την Ισπανία και τους μεγάλους σεφ του Σαν Σεμπαστιάν θα πείσει και τον πιο δύσπιστο: προσέξτε, για παράδειγμα, τη φετινή διαφημιστική καμπάνια της Ισπανίας που πουλάει «Ferran Adria», έναν κορυφαίο σεφ στο παγκόσμιο γαστρονομικό στερέωμα. Και δεν χρειάζεται, βέβαια, να αναφερθούμε στο παράδειγμα της Ιταλίας ή της Γαλλίας, που χρόνια τώρα πουλάνε αποτελεσματικά την οινο-γαστρονομική τους ιδιαιτερότητα.

Οι κυρίαρχες διεθνείς τάσεις της εποχής ευνοούν την ελληνική κουζίνα και την ελληνική αντίληψη περί γαστρονομίας. Αρκεί να βρεθούν φωτισμένοι άνθρωποι και δημιουργοί να πατήσουν στην παράδοση, να την εξελίξουν και να προτείνουν ιδέες και έργα που θα μπορέσουν να φτάσουν κι έξω από τη χώρα. Οι Χρυσοί Σκούφοι έχουν ακριβώς αυτόν το στόχο, τον οποίο υπηρετούν με συνέπεια από το 1993: να φωτίσουν κάθε αξιόλογη προσπάθεια και να φέρουν στο προσκήνιο κάθε δημιουργό που θέλει και μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Δεν περιοριζόμαστε, ωστόσο, στη συμβολή ενός επιτυχημένου θεσμού όπως οι Χρυσοί Σκούφοι. Από τις σελίδες του «αθηνοράματος» ξεκινάμε στα μέσα Απριλίου το project «ποιοτική κουζίνα προσιτή σε όλους» με τη σηματοδότηση εστιατορίων τα οποία έπειτα από λεπτομερή και αυστηρή αξιολόγηση απέδειξαν ότι προσφέρουν πραγματικά ποιοτικό φαγητό σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα € 30 (συχνά και χαμηλότερες ) ανά άτομο στη λογική μιας παραγγελίας (χωρίς το κρασί ) που περιλαμβάνει ένα πρώτο πιάτο, ένα κύριο κι ένα επιδόρπιο. Ταυτόχρονα με τη σηματοδότηση, θα σας δώσουμε και όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις για τα κριτήρια και τη μεθόδευση που ακολουθούμε. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το πρώτο σημαντικό βήμα θα οδηγήσει, με την απαραίτητη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων, στη μεγάλη ανατροπή που θα επιτρέψει σε όλους να απολαμβάνουν ποιοτικό φαγητό στο πλαίσιο της οικονομικής τους δυνατότητας, αλλά εντέλει και της οικονομικής πραγματικότητας της εποχής μας.

Πρώτο βραβείο Υψηλής Γαστρονομίας

Σπονδή 17,5/20
Η πρωτιά της «Σπονδής» στην ελληνική γαστρονομική σκηνή για μία ακόμα χρονιά δεν είναι καθόλου τυχαία. Υπό την ηγεσία του διακεκριμένου σεφ Eric Frechon (3 αστέρια Michelin ) και με επικεφαλής τον Arnaud Bignon, φέτος εδραιώνει ακόμη περισσότερο την κουζίνα της, η οποία πατάει καλά σ’ ένα επίπεδο 2 αστεριών Michelin. Στο ρεστοράν του Παγκρατίου χαιρόμαστε γαλλική κουζίνα υψηλού επιπέδου που ξέρει να τολμά, να δημιουργεί πολυεπίπεδες συνθέσεις και να φτάνει σε αριστουργήματα αρμονίας και τεχνικής. Στα συν μια καταπληκτική συλλογή τυριών, τα καλύτερα γλυκά στην Ελλάδα, κορυφαία λίστα κρασιών αλλά και ποτών και αφεψημάτων.
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021

Στο ρεστοράν του Παγκρατίου χαιρόμαστε γαλλική κουζίνα υψηλού επιπέδου με την υπογραφή του τριάστερου Eric Frechon και με επικεφαλής στην κουζίνα τον Arnaud Bignon.

Πρώτο Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Βαρούλκο 15,5/20
Είναι εντυπωσιακό το πώς ο Λευτέρης Λαζάρου εξελίσσει με δημιουργικότητα και μπρίο την ελληνική κουζίνα του όντας στον αφρό της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας. Ως μετρ νεωτεριστικών γευστικών συνδυασμών, είναι φορές που σε εκπλήσσει με τις επινοήσεις του. Όπως αυτός ο συνδυασμός εστραγκόν και σαφράν (μαζί με φάβα και δράκαινα ), που καταλήγει να θυμίζει καρύδα (! ), καταφέρνει να αναδεικνύει την ελληνική ψυχή ανανεώνοντάς την, όπως σ’ ένα «γαλανόλευκο», παρά την ισπανική νότα του, χταπόδι με χυλοπίτες και τσορίθο ή σε ελληνοπρεπέστατα μπιφτέκια σφυρίδας με κρέμα ταραμά και σάλτσα από μοσχαρίσια ουρά – ή ακόμη σε φαντεζί καραβίδες και φακές με σάλτσα πεπονιού και παγωτό λαδολέμονο. Αν και η κουζίνα του, που τιμάται και με αστέρι Michelin, εστιάζει στη θάλασσα, η σημασία της απλώνεται σε ολόκληρη τη βεντάλια της ελληνικής κουζίνας.
Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 2105228400

O Λευτέρης Λαζάρου εξελίσσει με δημιουργικότητα την κουζίνα του παραμένοντας στον αφρό της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας.

Τα εστιατόρια που πήραν Χρυσό Σκούφο το 2010

Etrusco 16,5/20
Αβανγκάρντ γαστρονομική καλλιτεχνία από τον –και τηλεστάρ πλέον– Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό του πιο προχωρημένου και δημιουργικού Έλληνα σεφ.
Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 2661093342

Hytra 16/20
Το δεύτερο καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας. Όχι τυχαία, αφού οι τεχνικές, οι άψογες εκτελέσεις και οι μοναδικές γεύσεις του μένουν αξέχαστες. Ποιος θα φανταζόταν ότι το μπαρμπούνι με τα λέπια του θα μπορούσε να είναι κορυφαίο πιάτο;
Ναυάρχου Αποστόλη 7, Ψυρρή, 2103316767

Squirrel 16/20
Γοητευτική ατμόσφαιρα ιταλικής ριβιέρας και αβανγκάρντ μαγειρική που δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Ο Herve Pronzato κεντάει γεύσεις που συνδέουν το ρεστοράν με τις τελευταίες γαστρονομικές εξελίξεις στον κόσμο.
Ξεν. «Danai Beach Resort», Νικήτη, Χαλκιδική, 2375022310

Art 02 15,5/20
Το ευρηματικό μενού του πολυβραβευμένου Έκτορα Μποτρίνι λειτουργεί σαν παρτιτούρα στην οποία ένας νεαρός σεφ, ο Γιάννης Κιόρογλου, αποδεικνύει τη βιρτουοζιτέ του.
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη, 2310201421

Βαρούλκο 15,5/20
Ο Λευτέρης Λαζάρου εξελίσσει συνεχώς το μοντέρνο ρεπερτόριό του ξεκινώντας από κλασικές αφορμές ή επινοώντας εντελώς καινοτόμες προτάσεις.
Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 2105228400

Απλά 15/20
Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος αποδεικνύει ότι είναι ο μάγος της αρμονίας. Δημιουργικότητα και γευστικοί συνδυασμοί υψηλού επιπέδου, με αφορμή τη Μεσόγειο και τα αρώματά της.
Χ. Τρικούπη 135 & Εκάλης, Νέα Ερυθραία, 2106203102

Γαλάζια Hytra 15/20
Ευφάνταστη μεσογειακή κουζίνα και άψογα εκτελεσμένες συνταγές σε ultra καλοκαιρινό αθηναϊκό hot spot, με φόντο το μαγευτικό κόλπο του Αστέρα.
Απόλλωνος 40 (ξεν. «The Westin Athens» ), Βουλιαγμένη, 2108901556

Matsuhisa Athens 15,5/20
Από το γιαπωνέζικο χαιρετισμό της άφιξης μέχρι τα εξαιρετικά σούσι και τις απίθανες σπεσιαλιτέ, εδώ δεν μιλάμε απλώς για δείπνο, αλλά για εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο που γευστικά θεωρείται καλύτερο και από το ομώνυμο του Λονδίνου.
Απόλλωνος 40 (ξεν. «Astir Palace» ), Βουλιαγμένη, 2108960510

Matsuhisa Mykonos 15,5/20
Ζεν αρμονία και κουζίνα που χαρακτηρίζεται από υποδειγματική κομψότητα, εντυπωσιακή αρμονία και άψογη τεχνική σ’ ένα κορυφαίο «Nobu», με θέα στην κοσμική Χώρα της Μυκόνου.
Ξεν. «Belvedere», Χώρα Μυκόνου, 2289025122

Calypso 15/20
Σ’ ένα κομψό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα και υπό την καθοδήγηση του Jacques Le Divellec, τα προϊόντα της θάλασσας ντύνονται… κρητικά και κινούνται με άνεση στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας.
Ξεν. «Elounda Peninsula All Suite Hotel», Ελούντα, Κρήτη, 2841068250

Funky Gourmet 15/20
Από την πρώτη χρονιά που λειτουργεί ως ρεστοράν το μαγαζί της Γεωργιάνας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου μας έδειξε πόσο γοητευτικός μπορεί να είναι ο συνδυασμός του μοντέρνου με το κλασικό σε μια σύγχρονη γαστρονομία επιπέδου.
Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727

Εδωδή 15/20
Ευγένεια και οικειότητα σε μια θεατρική γαστρονομική παράσταση με ευρηματικούς συνδυασμούς από τον Μιχάλη Λυτρίβη που κρατούν σταθερά την «Εδωδή» ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.
Βεΐκου 80, Κουκάκι, 2109213013

Electra Restaurant 15/20
Μια σπινθηροβόλα «ζύμωση» παράδοσης και σύγχρονων τεχνικών, σ’ ένα εστιατόριο στρατηγικά τοποθετημένο απέναντι από την Ακρόπολη. Η ραφινάτη σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Γιώργου Βενιέρη μιλάει με γευστική αμεσότητα και σε κερδίζει.
Νικοδήμου 18-20, (ξεν. «Electra Palace», Πλάκα, 2103370000

Alfredo’s 14,5/20
Ο νέος σεφ Απόστολος Αλτάνης δημιουργεί μια κομψή μεσογειακή κουζίνα, με αρκετούς ισπανισμούς και πολλές υποσχέσεις εξέλιξης. Πολυτέλεια σε περιβάλλον καζίνο και το καλύτερο σέρβις στην Ελλάδα.
Regency Casino, 13o χλμ. οδού Θεσσαλονίκης-Περαίας, 2310491234

Central 14,5/20
Η κουζίνα του μοδάτου bar-restaurant της Πλατείας Κολωνακίου, η οποία επέλεξε να αφήσει πίσω τα μεσογειακά στοιχεία για χάρη της ασιατικής fusion λογικής, έχει φέτος πιο δεμένο, πιο σαφή χαρακτήρα και συνοδεύεται από μια προχωρημένη στο πεδίο των κοκτέιλ μπάρα. Ποτό-φαγητό δυνατό δίδυμο εδώ.
Πλ. Φιλικής Εταιρείας 14, Κολωνάκι, 2107245938, 2107241059

Kiku 14,5/20
Καινούργια εποχή για το εστιατόριο της οδού Δημοκρίτου και οι υψηλές προσδοκίες επαληθεύονται, εξ ου κι επιστρέφει στην ομάδα των Χρυσών Σκούφων μ’ έναν νέου τύπου εκφραστικό ιαπωνισμό και τον γνώριμο στιλάτο μινιμαλισμό στο ντεκόρ· μερικά πράγματα δεν αλλάζουν.
Δημοκρίτου 12, Κολωνάκι, 2103647033

Κουκούμαβλος 14,5/20
Με μια εντελώς προσωπική –θα λέγαμε καλλιτεχνική– έκφραση, ο Νίκος Πουλιάσης συνδυάζει κομψότητα, «καλλιέπεια», ελληνοπρεπή δημιουργικό μοντερνισμό και μια αίσθηση απρόσμενου στο ρομαντικό εστιατόριό του στη Σαντορίνη.
Φηρά, Σαντορίνη, 2286023807

Milos Estiatorio 14,5/20
Η αφοσίωση στην αναζήτηση εξαιρετικών πρώτων υλών χαρακτηρίζει το εστιατόριο του Κώστα Σπηλιάδη. Η τεχνική ακριβείας στην κουζίνα έρχεται στη συνέχεια να αναδείξει την εκφραστική τους δύναμη.
Βασ. Σοφίας 46 (ξεν. «Hilton Athens» ), 2107244400

Premiere 14,5/20
Με σαφή χαρακτήρα και ισορροπημένο μοντερνισμό, κεντημένο με καλοδιαλεγμένα υλικά και πλούσιο σε γεύση, το άνετο, πολυτελές εστιατόριο στην κορυφή του «Athenaeum Intercontinental» κρατάει σταθερό το πλάνο στον φωτισμένο ιερό βράχο και συνεχίζει με συνέπεια τη γαστρονομική του διαδρομή.
Λεωφ. Συγγρού 89-93 (ξεν. «Intercontinental» ), 2109206000

Sea You Up 14,5/20
Ασιατικό fusion, με έμφαση στην εκφραστική λιτότητα της Ιαπωνίας στο «Sani Resort». Με ανεβασμένες επιδόσεις, η κουζίνα παρουσιάζει ένα ισορροπημένο και λεπτοδουλεμένο αρωματικό μιξάζ που σου καρυκεύει τη διάθεση – προσθέτοντας πικάντικο shichimi για γευστική αδρεναλίνη.
Ξεν. «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099518

Σελήνη 14,5/20
Η συνάντηση του «τοπικιστή» Γιώργου Χατζηγιαννάκη με την ταλαντούχα σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη είχε ως αποτέλεσμα το καλύτερο εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας των Κυκλάδων.
Φηρά, Σαντορίνη (από τη νέα σεζόν μετακομίζει στον Πύργο Σαντορίνης ), 2286022249

Vardis 14,5/20
Με αλλαγμένο προφίλ, το εμβληματικό εστιατόριο του «Πεντελικόν» ομιλεί τα ελληνικά με εκλεπτυσμένο δημιουργικό τρόπο. Ντόπιες πρώτες ύλες και μαγειρέματα με τη φινέτσα της γαλλικής κουζίνας.
Δηλιγιάννη 66 (ξεν. «Πεντελικόν» ), Κηφισιά, 2106230650-6

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Electra Restaurant 15/20
Ο Γιώργος Βενιέρης κεντάει νεωτεριστικές τεχνικές πάνω στα αγαπημένα της ελληνικής παράδοσης και παρουσιάζει μια κουζίνα με βαθιά νοστιμιά, που ανεβάζει τα στάνταρ της ιστορικής γειτονιάς της Αθήνας.
Νικοδήμου 18-20 (ξεν. «Electra Palace» ), Πλάκα, 2103370000

Milos Estiatorio 14,5/20
Κορυφαία υλικά σ’ ένα εστιατόριο που –με την τεχνική της κουζίνας και το sourcing των πρώτων υλών– αναδεικνύει την γκουρμέ διάσταση των ελληνικών προϊόντων.
Βασ. Σοφίας 46 (ξεν. «Hilton Athens» ), 2107244400

Σελήνη 14,5/20
Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης λατρεύει τις τοπικές πρώτες ύλες και τις αναζητά. Η Κωνσταντίνα Φάκλαρη τις παίρνει στα χέρια της και τις αναδεικνύει. Ο συνδυασμός τους είναι ένας ύμνος στην ελληνική δημιουργική κουζίνα κι ένα διαμαντάκι για τη Σαντορίνη.
Φηρά (από τη νέα σεζόν μετακομίζει στον Πύργο Σαντορίνης ), 2286022249

Vardis 14,5/20
Η ελληνική δημιουργική κουζίνα βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσα έκφραση στο πρόσωπο του Αστέριου Κουστούδη, ενός νεαρού σεφ με μεγάλη δυναμική.
Δηλιγιάννη 66 (ξεν. «Πεντελικόν» ), Κηφισιά, 2106230650-6

Αθήρι 14/20
Ο Αλέξανδρος Καρδάσης φαίνεται να κρατάει σταθερή πορεία, με μια ανθηρή ελληνική κουζίνα, η οποία πατάει γερά στην οικειότητα των απλών εγχώριων υλικών, τα περνάει όμως από ένα ιδιαίτερο προσωπικό φίλτρο.
Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 2103462983

Βασίλαινας 14/20
Η κουζίνα του Μανώλη Ασλάνογλου, από τις πιο ευρηματικές και πολλά υποσχόμενες εν Ελλάδι, αποτελεί σούπερ ελκυστική πρόταση, δεδομένων και των γλυκών της τιμών.
Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457

Αλέκος 14/20
Κουκλίστικη ταβέρνα-παραδοσιακό κρητικό «καφενείο», με όλη την κρητική παράδοση στην πιο ραφιναρισμένη και γευστική εκδοχή της. Εκτός από τα θαυμάσια μαγειρευτά, δοκιμάστε αρνάκι στο φούρνο ή παϊδάκια και θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε «μεγάλο» εστιατόριο.
Αρμένοι, Ρέθυμνο, 2831041185

Aleria 14/20
Στο περιβάλλον ενός νεοκλασικού στολιδιού στο κέντρο της Αθήνας, ο νεαρός Λεωνίδας Κουτσόπουλος ξεδιπλώνει ταλέντο και φαντασία. Τολμηρός και ορεξάτος, μεταμορφώνει παλιές συνταγές και δημιουργεί νέα πιάτα ντελικάτης νοστιμιάς.
Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 2105222633

Γαλάζια Ακτή 14/20
Πάνω στο κύμα, ο Γιάννης Μπαξεβάνης μαγειρεύει αυτοπροσώπως μια νεωτεριστική ελληνική κουζίνα βασισμένη σε ωραία υλικά και παίζει ανάμεσα στο ραφινάτο και το ρουστίκ με μεγάλη επιτυχία.
40ό χλμ. Λεωφ. Αθηνών-Σουνίου (ξεν. «Grand Resort Lagonissi» ), 2291076000

Clochard 14/20
Αστική ελληνική κουζίνα βαθιάς νοστιμιάς και ταυτόχρονα άψογης, σύγχρονης εκτέλεσης, σ’ ένα λιτά πολυτελές περιβάλλον, διαχρονικό στέκι της Θεσσαλονίκης.
Προξένου Κορομηλά 4, Θεσσαλονίκη, 2310239805

Θωμάς 14/20
Όταν ο παππούς Θωμάς σούβλιζε τα καλύτερα κοτόπουλα στην ψησταριά του έξω από το Σκλήθρο, ίσως δεν φανταζόταν ότι γιος, νύφη κι εγγονός θα μετουσίωναν το απλό ταβερνάκι για περαστικούς σ’ ένα τόσο όμορφο εστιατόριο, με τόσο καλή κουζίνα.
Σκλήθρο, Φλώρινα, 18ο χλμ. Ε.Ο. Αμύνταιου-Καστοριάς, 2386031206

Ντομάτα 14/20
Γευστικοί πειραματισμοί, ευφάνταστες συνθέσεις αλλά και πιο απλά πιάτα στο καλοκαιρινό στέκι του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου, ο οποίος προτείνει εδώ μια προσωπική εκδοχή της ελληνικής κουζίνας.
Ξεν. «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099465

Μαυρίκος 14/20
Συνώνυμο της γαστρονομίας στη Ρόδο. Ο Δημήτρης Μαυρίκος παίρνει απλές πρώτες ύλες και τις μετατρέπει σε γαστρονομικά πιάτα. Λατρεία του τα προϊόντα της θάλασσας. Ψαγμένες πρώτες ύλες αλλά και φινετσάτες γεύσεις βασισμένες σε απλές συνταγές.
Κεντρική Πλατεία Λίνδου, Ρόδος, 2244031232

Μαρίνα 14/20
Καλοστημένο εστιατόριο ψαριού, με πολύ προσεγμένο σέρβις και ολόφρεσκα, καλοδιαλεγμένα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία αναδεικνύονται χάρη στη φροντίδα και στις ικανότητες της κουζίνας. Ένα ψαροφαγικό must της Βόρειας Ελλάδας.
Ποτίδαια, Χαλκιδική, 2373041570

Κοντοσώρος 14/20
Τα βορειοελλαδίτικα μαγειρευτά επιπέδου και το καλό κρασί –από τις μεγάλες αγάπες του Νίκου Κοντοσώρου– ήταν ένα στοίχημα ποιότητας που κερδήθηκε. Μάζεψε συνταγές και μαγείρισσες, έψαξε για γνήσια προϊόντα κι έφτιαξε κάβα ζηλευτή.
Ξινό Νερό, Φλώρινα, 2386081256

Παπαϊωάννου 14/20
Άψογο τηγάνι, μαεστρία στη σχάρα, απόλυτη φρεσκάδα, γευστική τιμιότητα και συχνές εκπλήξεις στα υλικά. Τι άλλο να περιμένει κανείς από την καλύτερη ψαροταβέρνα της Αθήνας;
Φιλίππου 5, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 2104225059

Τηλέμαχος BBQ Club 14/20
Όταν δοκιμάζεις σπεσιαλιτέ όπως το rib eye προβατίνας, χειροκροτείς και νιώθεις υπερήφανος για τα διαμάντια «γαλανόλευκης» κρεατοφαγίας που παρουσιάζει ο Γιώργος Τσιλιγκίρης.
Φραγκοπούλου 22 & Μάρκου Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, 2108076680

Topos 14/20
Ο Προκόπης Καρακατσάνης δημιουργεί με αξιοσημείωτη ωριμότητα μια γευστική κι ενδιαφέρουσα πρόταση για το τι σημαίνουν σύγχρονες, κατανοητές και υψηλού επιπέδου ελληνικές γεύσεις.
Ξεν. «Domes of Elounda», Ελούντα, Κρήτη, 2841043500

Αλέξης 13,5/20
All time classic ποιότητα στην πιο κοσμοπολίτικη επιλογή σας στα στενά της Ρόδου. Στέκι επωνύμων αλλά και όσων αγαπούν τα θαλασσινά, που εδώ τα σερβίρουν ολόφρεσκα και σε μεγάλη ποικιλία.
Σωκράτους 18, Παλιά Πόλη, Ρόδος, 2241029347

Απόμερο 13,5/20
Η κ. Τασούλα, εκτός από φινετσάτη νοικοκυροσύνη στα τραπέζια, έχει κι εξαιρετικό χέρι στην κουζίνα – αφιερωμένο στις γεύσεις του τόπου της. Το χαίρεται με την καρδιά της και της φαίνεται. Το χαίρεται κι ο ουρανίσκος μας.
Κίτρους Επισκόπου 47, Καρδίτσα, 2441070793

Belvedere Club 13,5/20
Ελληνικός μοντερνισμός και πρωτότυπη εξέλιξη της παράδοσης από τον George Kalombaris, έναν σεφ που τιμά την Ελλάδα στην Αυστραλία και προτείνει μια κουζίνα με άποψη και προσωπικότητα.
Ξεν. «Belvedere», Χώρα Μυκόνου, 2289025122

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω 13,5/20
Είναι ένα εστιατόριο-προορισμός, καταξιωμένο πλέον στο χώρο της ελληνικής κουζίνας. Ο Ανδρέας Γαύρης συνεχίζει να συνδυάζει επιτυχημένα την παιδική του αγάπη για την κουζίνα, τις γνώσεις του για τις γεύσεις της περιοχής και τη δημιουργική του ανησυχία.
Κεντρική Πλατεία Λιτόχωρου, Πιερία, 2352021300

Διόνυσος 13,5/20
Δημιουργικός αλλά και ερευνητής των ελληνικών γεύσεων, ο Μιχάλης Ντουνέτας λειτουργεί σαν ιδανικός πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας κι εντυπω-σιάζει με φόντο την Ακρόπολη.
Ροβέρτου Γκάλι 43, Μακρυγιάννη, 2109233182

Ελιά & Δυόσμος 13,5/20
Κρητική παράδοση, εξαιρετικά υλικά και σίγουρη τεχνική εκσυγχρονίζουν την τοπική γαστρονομία σ’ ένα από τα νοστιμότερα ρεστοράν του νησιού.
Σκαλάνι, Ηράκλειο, Κρήτη, 2810731283

Επτά Θάλασσες 13,5/20
Η σύγχρονη ελληνική ψαροφαγία διαπρέπει σ’ ένα μοντέρνο ρεστοράν, σημείο αναφοράς για την εστίαση στη Θεσσαλονίκη.
Καλαποθάκη 10, Θεσσαλονίκη, 2310233173

Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης 13,5/20
Η Νένα Ισμυρνόγλου επιμελείται μια κουζίνα με συναίσθημα, αναδεικνύοντας τρόπους και τεχνικές της παράδοσης και δημιουργώντας πρωτότυπες νεο-παραδοσιακές συνθέσεις.
Λεωφ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, 2108001402

Το Καλωσόρισμα του Αντώνη 13,5/20
Στο φιλόξενο αυτό εστιατόριο ο σεφ-ιδιοκτήτης κρατά στο χέρι το γάντι της πρόκλησης της ελληνικής κουζίνας. Σερβίρει καθημερινά μια εύγευστη αστική εκδοχή της, χρησιμοποιώντας εκλεκτά κι ενίοτε δυσεύρετα υλικά, τα οποία αναζητά σε όλη την επικράτεια.
Γ. Λύρα 41, Νέα Κηφισιά, 2108017869

Κρητικός 13,5/20
Εκεί όπου το παϊδάκι συναντά τη γαστρονομία. Ύμνος στο ντόπιο κρέας, με ποιότητες μοναδικές και ψησίματα άλλο πράγμα από τον Νίκο Κρητικό. Και όλα αυτά σε μια αυλή με υπέροχες γαρδένιες, καμέλιες και αζαλέες.
Αιόλου 49, Κάντζα, Αττική, 2106659061

Λεβέντης 13,5/20
Πληθωρική κρητική κουζίνα βαθιάς νοστιμιάς σε μια πολύ προσεγμένη, πετρόχτιστη ταβέρνα. Πιάτα και υλικά εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή προσφέροντας ένα πανόραμα της κρητικής παράδοσης.
Άνω Σταλός, Χανιά, Κρήτη, 2821068155

Μπουκαδούρα 13,5/20
Χαζεύει τα γαλάζια νερά της Χαλκιδικής, αλλά παραμένει εξαιρετικά συγκεντρωμένη στο ζήτημα του φαγητού. Καλοδιαλεγμένα καλούδια στεριάς και θάλασσας και ανάλαφρα, νόστιμα μαγειρευτά από τα χέρια της κ. Γιώτας, η οποία φτιάχνει επίσης τα δικά της λικέρ.
Παραλία Ελιά, Νικήτη, Χαλκιδική, 6944547239

Μπουκιά… Mπουκιά 13,5/20
Θα το αποκαλούσαμε γαστρο-ταβέρνα. Μεράκι, ψαγμένες πρώτες ύλες, ζεστή ατμόσφαιρα κι εύγευστα μαγειρέματα ελληνικής κουζίνας σ’ ένα εκτός πιάτσας εστιατόριο. Τα εποχικό μαγειρευτό στα καλύτερά του.
Τυρταίου 39, Π. Φάληρο, 2109320155

Μύλος του Κερατά 13,5/20
Εστιατόριο-υπερπαραγωγή, με γοητευτικό περιβάλλον και ζωντανή ατμόσφαιρα, όπου χρόνια τώρα δοξάζεται με αξιοσημείωτη σταθερότητα κι επιδόσεις η κρητική γευστική παράδοση – και όχι μόνο.
Πλατανιάς, Χανιά, Κρήτη, 2821068578

Τηλέμαχος 13,5/20
Τέμπλο σοβαρής κρεατοφαγίας στα βόρεια προάστια των Αθηνών, με τοτέμ τη σουβλιστή μπριζόλα, το καλύτερο από ποτέ αρνίσιο κεμπάπ και το πάντα φοβερό κοκορέτσι. Στα συν η αναζήτηση στο θέμα κρασί από τους αδερφούς Τσιλιγκίρη.
Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, 2108074015

Μαριγούλα 13,5/20
Το μενού… σιδηρόδρομος – και η απαρίθμηση διά στόματος Σοφοκλή είναι όλα τα λεφτά. Οι συνταγές πασπαλίζονται με μπόλικο κέφι για γευστική αναζήτηση σ’ αυτόν τον μικρό, απλό χώρο που ακτινοβολεί προσωπικότητα.
Πολύγυρος, Χαλκιδική, 2371023171

Νικόλας της Σχοινούσας 13,5/20
Εξαιρετικές πρώτες ύλες και προσεγμένη τεχνική σ’ ένα από τα νοστιμότερα θαλασσινά ρεστοράν της Αθήνας, υπό τη διακριτική επιμέλεια του Χριστόφορου Πέσκια.
Διαδόχου Παύλου 48, Γλυφάδα, 2108949550

Saltsa 13,5/20
Το ρουστίκ και το ραφινάτο, η παράδοση και ο μοντερνισμός συνδυάζονται σ’ αυτό το πανέμορφο εστιατόριο της Σαντορίνης όπου μαγειρεύει ο Δημήτρης Λαζάρου.
Φηρά, Σαντορίνη, 2286028018

Τάσος 13,5/20
Άφταστη μαεστρία στο ψήσιμο, κορυφαία και ολόφρεσκα ψάρια σε μια ψαροταβέρνα που –αν και απλή– μας εκπλήσσει με εντυπωσιακά στοιχεία στην art de la table.
Φαέθοντος 8, Νέα Κρήνη, Θεσσαλονίκη, 2310430523

Χρυσόστομος 13,5/20
Οφτά στον ξυλόφουρνο, μαγειριές στη λαδόκολλα, εξαιρετικά μαγειρευτά αλλά και όλες εκείνες οι νοστιμιές που κάνουν την κουζίνα της Κρήτης να διεκδικεί μια εξέχουσα θέση στον ελληνικό γαστρονομικό χάρτη.
Δευκαλίωνα & Ικάρου, Ανατολική Τάφρος, Χανιά, Κρήτη, 2821057035

Ωρομέδων 13,5/20
Αν και σε φόντο μάλλον τουριστικό, κάνει τη (γευστική ) διαφορά με πίτες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο και ιδίως σπιτικά, παραδοσιακά μαγειρευτά με κώτικες πινελιές που σερβίρονται ανάμεσα στις μπουκαμβίλιες.
Ζια, Κως, 2242069983

Eιδικά βραβεία

Βραβείο σχέσης ποιότητας-τιμής

Art 02
Το εστιατόριο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επιμελείται ο Έκτορας Μποτρίνι και στο οποίο αποδεικνύει τις ικανότητές του ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου, μας δείχνει για ακόμη μία φορά ότι η γαστρονομία αποτελεί μια μορφή τέχνης που μπορεί μάλιστα να είναι προσιτή σε όλους. Έτσι αναδεικνύεται ως το καλύτερο φθηνό εστιατόριο της Ελλάδας.

Βραβείο Wine List
Σπονδή
Μια εκτεταμένη συλλογή εκατοντάδων ετικετών απ’ όλη την Υφήλιο, η οποία καλύπτει με αξιοζήλευτο τρόπο τα οινικά στιλ και τα ποικίλα μεγέθη των φιαλών που οι σομελιέ χειρίζονται με γνώση. Εντυπωσιακή ποικιλία νερών, αποσταγμάτων και αφεψημάτων ολοκληρώνουν μια λίστα που βραβεύεται για μια ακόμα φορά ως η κορυφαία της Ελλάδας.

Βραβείο καλύτερου σέρβις
Alfredo’s
Η πολυτέλεια, η θεατρικότητα, η γνώση, η επαγγελματική επάρκεια και η φιλικότητα κάνουν την περιποίηση στο ρεστοράν του Regency Casino υποδειγματική και διακριτική. Χαίρονται (και χαίρεσαι ) να σε περιποιούνται.

Οι υποστηρικτές της τελετής
Στο κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χώρας οι υποστηρικτές και οι χορηγοί συνέβαλαν, ως πολύτιμοι συμπαραστάτες, με τη γνώση και την εξειδίκευσή τους. Τους ευχαριστούμε θερμά!

Neff - Υποστηρικτής Χρυσοί Σκούφοι 2010
The Macallan - Υποστηρικτής Χρυσοί Σκούφοι 2010
Craft - Υποστηρικτής Χρυσοί Σκούφοι 2010
Buondi - Υποστηρικτής Χρυσοί Σκούφοι 2010

ΜΕΤΑΧΑ - Υποστηρικτής Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας

Acqua Panna, S. Pellegrino - Χορηγός Βραβείου Wine List

Δώσε το σχόλιο σου

Οδηγός Εστιατορίων

!

Θέματα

Ψωμί & Αλάτι Εστιατόρια

grantland πριν από 6 ημέρες
Φαγητό ταβέρνας, ελάχιστα πειραγμένο, σε διάκοσμο και με τιμές "καλού" ...

Ψωμί & Αλάτι Εστιατόρια

Eleni Stamataki πριν από 6 ημέρες
Πήγα μόλις το περασμένα Σάββατο στο ανακαινισμένο εστιατόριο του Λαζάρου ...

1ο Eυρωπαϊκό Φεστιβάλ Love sporoi - Let’s grow together: Οι φύλακες των σπόρων Εστιατόρια

Χριστίνα Κυριακού πριν από 16 ημέρες
Είναι πολύ σημαντικό μέσα απο δράσεις να ευσθητοποιούνται και να ...

Η Ελένη Ψυχούλη κρατάει «Πιρουνάκι» Εστιατόρια

Σπύρος Μακρυγιάννης πριν από 17 ημέρες
Διάβασα τα σχόλια παρακάτω και έμεινα με το στόμα ανοιχτό! ...

Drakoulis meat Open Project: Και του πουλιού το…κρέας Εστιατόρια

John Papadopoulos πριν από 20 ημέρες
Guys do not forget to mention that the whole project ...