«Η γαστρονομία είναι οικονομία» ή πώς ο Ferran Adria απομυθοποιεί τον σεφ-καλλιτέχνη

Ακούραστος και αεικίνητος πάνω στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, περίπου επί δύο ώρες, ο Ferran Adrià έδωσε μια καλοκουρδισμένη «παράσταση», καλεσμένος του άψογα οργανωμένου Estrella Damn Gastronomy Congress, που θα μείνει στην αθηναϊκή ιστορία.

«Η γαστρονομία είναι οικονομία» ή πώς ο Ferran Adria απομυθοποιεί τον σεφ-καλλιτέχνη

Χαρισματικός performer, ανοιχτόμυαλος επιχειρηματίας, δυναμικός marketeer, καλλιτέχνης που σε προκαλεί να σκεφτείς out of the box, φωτισμένος ηγέτης που ξέρει να εμπνέει την ομάδα του. Ακούραστος και αεικίνητος πάνω στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, περίπου επί δύο ώρες, ο Ferran Adrià έδωσε μια καλοκουρδισμένη «παράσταση», καλεσμένος του άψογα οργανωμένου Estrella Damn Gastronomy Congress, που θα μείνει στην αθηναϊκή ιστορία.

«Η γαστρονομία είναι οικονομία» ή πώς ο Ferran Adria απομυθοποιεί τον σεφ-καλλιτέχνη - εικόνα 1

Ο Adrià στάθηκε στο ύψος του μύθου του ή μάλλον τον απομυθοποίησε, όπως και την έννοια του σεφ-καλλιτεχνική αυθεντία, ρίχνοντας το βάρος στην ομάδα, το πώς δηλαδή κάθε εστιατόριο είναι μια αλυσίδα παραγωγής, και καταρρίπτοντας το ταμπού της ελληνικής κοινωνίας ως προς τη διασύνδεση τέχνης και οικονομίας – «η γαστρονομία είναι πρώτα­ απ’ όλα οικονομία, όχι πολιτισμός», ­είπε. Μίλησε όμως και για την ανάδυση γαστρονομικών προορισμών. «Μην περιμένετε από τους θεσμούς, αυτοί ακολουθούν όταν έχει φτιαχτεί ήδη μια κατάσταση. Μια παρέα σεφ ξεκινήσαμε ό,τι καταφέραμε στην Ισπανία. Τολμήστε και κάντε αυτό που θέλετε, αρκεί να φανταστείτε κάτι που να μην υπάρχει ήδη», είπε χαρακτηριστικά σε όσους από τους Έλληνες σεφ και ανθρώπους της γαστρονομίας παραπονέθηκαν για τις αγκυλώσεις της χώρας μας ως προς την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.

«Μην περιμένετε από τους θεσμούς, αυτοί ακολουθούν όταν έχει φτιαχτεί ήδη μια κατάσταση. Μια παρέα σεφ ξεκινήσαμε ό,τι καταφέραμε στην Ισπανία. Τολμήστε και κάντε αυτό που θέλετε, αρκεί να φανταστείτε κάτι που να μην υπάρχει ήδη»,

Μιλώντας για την Ελλάδα, βρήκε την εστιατορική σκηνή της πολύ πιο ανεβασμένη σε σχέση με το 2004, όπως και το ελληνικό κρασί και τα προϊόντα, συμφώνησε ωστόσο ότι θα μπορούσε να έχει βγει με πιο γρήγορα βήματα όλη αυτή η δυναμική προς τα έξω και τόνισε την ανάγκη του σωστού μάρκετινγκ για να γίνει αυτό. Ως προς το τελευταίο, πιστεύει ότι η χώρα μας πρέπει να χρησιμοποιήσει την Ιστορία και την κληρονομία της, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε γαστρονομία, όπως είπε.

«Η γαστρονομία είναι οικονομία» ή πώς ο Ferran Adria απομυθοποιεί τον σεφ-καλλιτέχνη - εικόνα 2

Ο σεβασμός προς κάθε κρίκο της αλυσίδας («ποτέ δεν θα έπαιρνα Ferrari από σεβασμό προς τους υπαλλήλους μου», «το El Bulli δεν είμαι εγώ, αλλά όλοι οι άνθρωποι που πέρασαν από κει αυτά τα χρόνια σε όλα τα πόστα»), η κατάργηση των συνόρων ανάμεσα στην κουζίνα και τη σάλα με καθημερινά meetings αλλά κι εναλλαγές του προσωπικού (δεν δίσταζε να στείλει έναν σεφ στο σέρβις αν υπήρχε ανάγκη), η διαρκής ανάγκη για μελέτη, ανάλυση αλλά και αναστοχασμό, στην οποία έχει πλέον εστιάσει με το El Bulli Foundation, η τριβή με ειδικούς από άλλους χώρους (από φιλόσοφους και αρχιτέκτονες μέχρι επιστήμονες της νευροτεχνολογίας), η αναζήτηση νέων μορφών επιχειρηματικότητας χωρίς κόμπλεξ είναι μερικά από τα σημεία της ομιλίας του που θα μπορούσαν να δώσουν μαθήματα στους εμπλεκόμενους με τη γαστρονομία στη χώρα μας και όχι μόνο.

Μόνο αν συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της συνεργασίας πέρα από ναρκισσισμούς και κοντόφθαλμη μικροπολιτική, του business plan, της αναζήτησης βιώσιμων μοντέλων και του μάρκετινγκ μπορεί στο μέλλον η ελληνική γαστρονομία να βρει και αυτή με τη σειρά της τη θέση που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
24/04/2024

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".