13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα

Πολλές κουζίνες της πόλης θα τηρήσουν τις παραδόσεις σφυρίζοντας, καθεμία με το δικό της στιλ, την έναρξη της Σαρακοστής. Αφού πετάξετε το χαρταετό σας λοιπόν, μπορείτε να κάνετε μια στάση…

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα

Πολλές κουζίνες της πόλης θα τηρήσουν τις παραδόσεις σφυρίζοντας, καθεμία με το δικό της στιλ, την έναρξη της Σαρακοστής. Αφού πετάξετε το χαρταετό σας λοιπόν, μπορείτε να κάνετε μια στάση…

Στους «Ορίζοντες Λυκαβηττού»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 1

Από τη φοβερή βεράντα του σκαρφαλωμένου στο λόφο του Λυκαβηττού εστιατορίου βλέπεις όλη την Αθήνα να απλώνεται μπροστά σου και τους χαρταετούς να οργώνουν τον ουρανό. Στο ειδικό για την Καθαρά Δευτέρα μενού, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Μίλτος Αρμένης σας περιμένει χειροποίητη λαγάνα με ελιές και ταραμά, ανάμεικτη σαλάτα κηπευτικών, μύδια και γυαλιστερές αχνιστά, με σκόρδο, λεμόνι και μαϊντανό, καλαμάρι με χόρτα τσιγαριαστά, μυλοκόπι φιλέτο στη σχάρα με άγρια χόρτα εποχής σoτέ και μπακλαβάς με αποξηραμένα φρούτα και παγωτό καϊμάκι. (€ 32 ανά άτομο, με house wine)


Στο «Mythos by Divani»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 2

Σε προνομιακό spot στο Καβούρι, δίπλα στα κύματα, το εστιατόριο του «Divani Apollon Palace & Thalasso» ετοιμάζει έναν πλουσιοπάροχο σαρακοστιανό μπουφέ, που από όστρακα και σούσι φτάνει σε παραδοσιακές σαρακοστιανές λιχουδιές και νηστίσιμα γλυκά. Ανάμεσα στις προτάσεις του γυαλιστερές και κυδώνια, ταραμοσαλάτα και σπανακόπιτα με μυρώνια, μύδια αχνιστά, καβουροκεφτέδες, καλαμαράκια, χταπόδι στιφάδο… (€ 50/άτομο, € 25 για παιδιά έως 12 ετών)


Στο «Μusique Café and More»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 3

Στο μοντέρνο all-day στέκι του Παγκρατίου η κουζίνα ακολουθεί κι εκείνη τις συνήθειες της Καθαράς Δευτέρας, με μοντέρνας λογικής πιάτα ημέρας όπως η λευκή ταραμοσαλάτα, το κοφτό μακαρονάκι με θαλασσινά και ζωμό γαρίδας, τσίλι και λάιμ, το τηγανητό καλαμάρι με τηγανητές πατάτες Νάξου, το ψητό καλαμάρι με κινέζικο λάχανο και λαδολέμονο με λεμονοθύμαρο, την ψητή σουπιά με σπανάκι σοτέ και σάλτσα με σαφράν, ούζο και πορτοκάλι αλλά και το ψητό χταπόδι με μελιτζανοσαλάτα και ντομάτα κονφί.


Στις «Μαγικές Κατσαρόλες»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 4

Το γευστικά ανήσυχο εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου, που βλέπει την ελληνική παράδοση με μια πολύ ενδιαφέρουσα δική του οπτική, η Καθαρά Δευτέρα φέρνει αγκινάρες αλά πολίτα… εξελιγμένες: είναι αγκινάρες κονφί σε ελαιόλαδο και λεμόνι, πάνω σε πουρέ από παστινάκη με αράκα σοτέ, λάδι άνηθου, πουρέ καρότου και μερικούς όμορφους βρώσιμους πανσέδες να τους κεντάνε χρώμα. Στα πιάτα ημέρας κι ένα «συμπεθεριό» με κάθε λογής όσπρια –ρεβίθια, φακές κλασικές και beluga, ροβίτσα, φασόλια λευκά και μαύρους γίγαντες, με ξύσμα καρότου και μυρώνια–, ένα χταποδάκι σαβόρο με αντιπαριώτικο πετιμέζι και δεντρολίβανο που σερβίρεται πάνω σε φάβα Ηρακλειάς καθώς κι ένα ριζότο με χτένια και παντζάρι.


Στο «La Suite Lounge»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 5

Και το ιταλικό «αδερφάκι» των «Nice ‘n’ Easy» στο Κολωνάκι ακολουθεί το παράδειγμά τους, συνδυάζοντας για την Καθαρά Δευτέρα τις γεύσεις της γειτόνισσας χώρα με την ελληνική παράδοση. Τι προτείνει; Χταπόδι με σιναπόσπορο και φρέγκολα με χειμωνιάτικα λαχανικά, βακαλάο venture με πράσινες ελιές , μύδια αχνιστά με καυκαλήθρες και μυρώνια και καλαμάρι σχάρας με κινόα και πέστο βασιλικού. Διαλέγετε και παίρνετε.


Στο «Ramino»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 6

Το τέμπο παραμένει πάντοτε ιταλικό, όμως τα ελληνικά έθιμα τηρούνται κατά γράμμα, με το καλόγουστο εστιατόριο της Γλυφάδας να προσαρμόζει τα πιάτα της γείτονος στην Καθαρά Δευτέρα. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε –a la carte– fritto misto (καλαμάρι, γαρίδα, γαύρος, καρότα και μελιτζάνες), χταπόδι μπρεζέ με σιταρότο και πορτοκάλι, μύδια αχνιστά σε Pinot Grigio, με σκόρδο και μυρωδικά, όπως και μια σαλάτα με φασόλια ή/και γαρίδες, με ζεστή βινεγκρέτ με passion fruit.


Στο «Barabicu»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 7

Το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας το εστιατόριο στο Νέο Ψυχικό αφήνει για λίγο στην άκρη το κρέας κι υποδέχεται τη Ρένα της Φτελιάς παρέα με τις νηστίσιμες θαλασσινές συνταγές της. Η Ρένα Τόγια θα επιστρέψει στο χώρο που στέγαζε επί χρόνια το εστιατόριό της, προτού δώσει τη σκυτάλη στην κόρη της Μπέσσυ για να ετοιμάσει καλαμαράκια και σουπιές κριθαρότο, χταποδάκι στιφάδο, γίγαντες στο φούρνο, την περίφημη χορτόπιτά της, καθώς επίσης και χαλβά σιμιγδαλένιο. Έχετε υπόψη ότι αυτά τα πιάτα θα σερβίρονται και ως ημέρας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής για όσους νηστεύουν.


Στα δύο «Νice ’n’ Εasy»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 8

Τόσο το Κολωνάκι όσο και η Κηφισιά πατάνε στη Σαρακοστή, με πιάτα ημέρας που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία της κουζίνας: λευκή ταραμοσαλάτα χτυπημένη με βιολογικό ελαιόλαδο, χταπόδι με τσιπουρόμελο, πράσινη μπιζελοφάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια, τεμπούρα μανιταριών Κορινθίας με gluten free αλεύρι και κέτσαπ λιαστής ντομάτας, γαρίδες στη σχάρα με μαστίχα και λάιμ, μαυρομάτικα φασόλια με μπρόκολο, γλυκοπατάτα και σπόρους chia...


Στο «Frankie»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 9

Και το ιταλικό «αδερφάκι» των «Nice ‘n’ Easy» στο Κολωνάκι ακολουθεί το παράδειγμά τους, συνδυάζοντας για την Καθαρά Δευτέρα τις γεύσεις της γειτόνισσας χώρα με την ελληνική παράδοση. Τι προτείνει; Χταπόδι με σιναπόσπορο και φρέγκολα με χειμωνιάτικα λαχανικά, βακαλάο venture με πράσινες ελιές , μύδια αχνιστά με καυκαλήθρες και μυρώνια και καλαμάρι σχάρας με κινόα και πέστο βασιλικού. Διαλέγετε και παίρνετε.


Στον «Κούβελο»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 10

Στην πολύ περιποιημένη ταβέρνα του Κουκακίου, που σε τυλίγει με αύρα παλιάς Αθήνας, τιμούν τις γευστικές παραδόσεις με ταραμοσαλάτα, χορτόπιτα με χειροποίητο φύλο και μυρωδάτη γέμιση με σπανάκι, μυρώνια και καυκαλήθρες αλλά και κελέμια (γεμιστά κρεμμύδια) με μοσχοχτάποδο, ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες, ψήνουν φρέσκο θράψαλο, ρίχνουν στο τηγάνι καλαμαράκια και γαριδάκι, ενώ φτιάχνουν και ριζότο θαλασσινών και κριθαρότο με φρέσκες καραβίδες.


Στη «Bόλτα»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 11

Ένα σπέσιαλ νηστίσιμο μενού θα προτείνουν στο Κάτω Πετράλωνα από τη μία το μεσημέρι ο Ξενοφώντας και η Ελισάβετ. Ανάμεσα στις προτάσεις της ημέρας, στο παρεϊστικο, χρωματιστό στέκι στη συμβολή Κειριαδών & Ιπποθοντιδών θα βρείτε λόγου χάρη χταπόδι ξιδάτο, σαλιγκάρια με φασκόμηλο, μύδια σαγανάκι, σουπιές στιφάδο, γαρίδες αρωματισμένες με δενδρολίβανο, αλλά και χειροποίητα γλυκά, όπως μια τριπλέτα σιμιγδαλένιου χαλβά με σοκολάτα, πορτοκάλι και τραγανό σουσαμένιο παστέλι.


Στο «Cafezoe»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 12

Και το άνετο εστιατόριο του «Athenaeum Intercontinental» μπαίνει στο ρυθμό των σαρακοστιανών, προτείνοντας έναν πλούσιο μπουφέ –μετά ζωντανής μουσικής– όπου θα απλώνονται κυδώνια, μύδια και γυαλιστερές, αγκινάρες με γαρίδες, ταραμοσαλάτα και φασόλια πιάζ, πίκλες, ελιές, παέγια θαλασσινών, σουπιές με σπανάκι, θαλασσινά μπιφτέκια και άλλα πολλά. Μαζί τους, ένα live station με λουκουμάδες, και πολλά ακόμη γλυκά, όπως σιμιγδαλένιος χαλβάς με αμύγδαλα και κανέλα, αμυγδαλωτά και καρυδάτα, σκαλτσούνια, παστέλι ή αχλάδι ποσέ με κόκκινο κρασί και δαμάσκηνα. Το κόστος είναι € 39,50 ανά άτομο.


Στην «Αλεξάνδρα»

13 νόστιμες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 13

Για άλλη μια χρονιά η κουζίνα της λευκοντυμμένης μοντέρνας ταβέρνας απέναντι από το Πάρκο Παναθήναια, ετοιμάζει για την πρώτη μέρα της Σαρακοστής πληθώρα νηστίσιμων συνταγών: κυκλαδίτικα ρεβίθια, γίγαντες Καστοριάς με σπανάκι στο φούρνο, γαρίδες σαγανάκι, τηγανητά καλαμαράκια, μυδοπίλαφο, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, μακαρονάδα με θαλασσινά κ.ά. Ο Διονύσης Γιατράς θα συνοδεύσει το φαγητό σας με ζωντανή μουσική και τραγούδι.

Περισσότερες πληροφορίες

Βόλτα

Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Suite Lounge (La)

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Αλεξάνδρα

Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α, Λεωφ. Αλεξάνδρας, Πάρκο Παναθήναια, Νεάπολη
  • Εστιατόρια

Ορίζοντες Λυκαβηττού

Αριστίππου 1, Λόφος Λυκαβηττού
  • Εστιατόρια

Κούβελος

Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Nice ’N’ Easy

Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Musique Cafe and More

Αρριανού 37 & Αρχελάου, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Ramino

Δημάρχου Μεταξά 36, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Frankie

Σκουφά 42, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.