Θα σας βρει ο Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα; Ιδού μερικά εστιατόρια που παραμένουν στις επάλξεις αυτόν τον καιρό που η πόλη έχει ημερέψει, χρωματίζοντας –καθένα με το δικό του χρώμα– τις αστικές μας διακοπές.
«Αθερίνα»: Σαν σε νησί
Ξεκινήστε με τα όστρακα και τα μικρά ψαράκια, δοκιμάστε όμως και τα πιο ασυνήθιστα που φτιάχνει ο γνώστης Γιάννης Λιάκου στην «Αθερίνα» στη Νέα Ερυθραία. Η αυλή της είναι ντυμένη στα λευκά, με χτιστά καναπεδάκια με κυκλαδίτικες καμπύλες, τροχαλίες και σχοινιά –νησιώτικο σκηνικό– κι εκεί θα δοκιμάσετε από ωραία ταραμοσαλάτα και πολύ καλό ψητό χταπόδι μέχρι ριζότο με μελάνι σουπιάς, κριθαρότο με πεσκανδρίτσα και μυρωδικά και γύρο... τσιπούρας με πίτα, ντοματίνια και μπόλικο κρεμμύδι.
«Monk»: Ασανσέρ για wine bar
Ανεβείτε στην μποέμικη ταράτσα του «Monk» με τις λευκές φερφορζέ καρέκλες και το μικρό χαριτωμένο μπαρ και δοκιμάστε διαφορετικά κρασιά της Ελλάδας και του κόσμου (όλες οι ετικέτες της λίστας, και μιλάμε για 180, σερβίρονται και σε ποτήρι) τσιμπολογώντας δροσερό καρπάτσιο χταποδιού, μπρουσκέτες και κροστίνι, συνεχιζοντας με πίτσα, μαύρα ταλιολίνι με αβγοτάραχο ή ένα μπέργκερ κι έχοντας απέναντι Μπάστερ Κίτον σε καλοκαιρινή επιτοίχια προβολή.
«Νikkei»: Εξωτικό χαρμάνι
Συνδυάστε την όμορφα εξελισσόμενη κουζίνα του Θάνου Στασινού με τα δυνατά κοκτέιλ του μπαρ στο κλεισμένο σε φυτικό κλοιό, μοδάτο και κοσμικό θερινό «Νikkei», που φτιάχνει το δικό του εξωτικό σκηνικό στην Πλατεία Δεξαμενής. Tiradito σολομού, ceviche λαβράκι, sushi, causas, και πολλά ακόμη πιάτα που παίζουν με τις ισορροπίες και τις αντιθέσεις ένας ουρανός από πολύχρωμα νήματα στηριγμένα σε κεκλιμένους κορμούς, φωτιστικά με έθνικ μοτίβα, χρυσοί ελέφαντες...
«Κuzina»: Πρώτο τραπέζι θέα
Κλείστε ένα από τα προνομιακά λευκοστρωμένα τραπέζια της ταράτσας του «Κuzina» στην όλο ζωή ακόμη και τον Αύγουστο Αδριανού, που βλέπουν στον Ναό του Ηφαίστου και στην Ακρόπολη –εικόνα κανονικά σαν καρτ ποστάλ–, και δοκιμάστε το καρπάτσιο από καπνιστό χέλι με μους καπνιστής μελιτζάνας, τον πολύ ωραίο πικάντικο τόνο με τζίντζερ και σος wasabi με ταχίνι, το φιλέτο από αρνάκι γάλακτος με πουρέ πατάτας και σος Μαυροδάφνης και άλλα πιάτα που συνδυάζουν ελληνικά και κοσμοπολίτικα στοιχεία, με την προσωπική σφραγίδα του Άρη Τσανακλίδη.
«Σερσέ λα Φαμ»: Μεζές και παλιά δαντέλα
Πιάστε ένα από τα πράσινα μεταλλικά τραπέζια που στήνει το «Σερσέ λα Φαμ» ανάμεσα στη Μητροπόλεως και την Πετράκη, ακριβώς απέναντι από τη Μητροπολη και πιείτε το κρασί, το ούζο ή τη μπίρα σας, βάζοντας στη σέντρα πολλών λογιών βαζάκια και πιατάκια. Spoiler alert: ύστερα από μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι, ένα χταποδάκι, τηγανητές πατάτες με σαλάμι Λευκάδας, χοιρινό πασπαλά και λουκάνικο κεφτέ έρχεται νοσταλγικό παγωτό καϊμάκι με γλυκό τριαντάφυλλο.
«Καστελόριζο»: Το θέρος και η θάλασσα
Χαζέψτε το γλυκύτατο λιμανάκι της Βάρκιζας από την κομψή, μεγάλη βεράντα του «Καστελόριζου» με την country styled αισθητική και ρομαντζάρετε απέναντι από τα κύματα δοκιμάζοντας μυδοπίλαφο με σταφίδες, κρίταμο και κουκουνάρι, θαλασσινούς ντολμάδες, καραβιδοουρές σοτέ, γαρίδες σαγανάκι, θαλασσινά, ριζότο, κριθαρότο και μακαρονάδες – δεν λείπει όμως ούτε το φρέσκο ψάρι.