Το πιο ενημερωμένο κοινό της πόλης απολαμβάνει τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2017

Tο πολυαναμενόμενο γαστρονομικό χάπενινγκ του «αθηνοράματος» και της Τράπεζας Πειραιώς έκανε να σπάσουν τα τηλέφωνα των βραβευμένων εστιατορίων της Αθήνας και της επαρχίας. Πρώτες εντυπώσεις από ένα θεσμό που συνεχίζεται μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Το πιο ενημερωμένο κοινό της πόλης απολαμβάνει τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2017

Σε κίνημα ανθρώπων που θέλουν να βγουν έξω να φάνε καλά εξελίσσεται το πολυαναμενόμενο γαστρονομικό χάπενινγκ του «αθηνοράματος» και της Τράπεζας Πειραιώς που έκανε να σπάσουν τα τηλέφωνα των βραβευμένων εστιατορίων της Αθήνας και της επαρχίας. Πρώτες εκτιμήσεις και εντυπώσεις από ένα θεσμό που συνεχίζεται μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Το πιο ενημερωμένο κοινό της πόλης απολαμβάνει τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2017 - εικόνα 1
«Hytra»

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές εν όψει 3μέρου Αγίου Πνεύματος, σε κάποια βραβευμένα από τους Χρυσούς Σκούφους εστιατόρια νησιών (Μύκονος, Κέρκυρα, Σκιάθος, Κρήτη, Σαντορίνη) οι ετοιμασίες για το δεύτερο σετ των «Ημερών Βραβευμένης Γαστρονομίας 2017» τρέχουν με βιάση καθώς εκεί το μοναδικό χάπενινγκ υψηλής γαστρονομίας στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας με ειδικά μενού στο 50% της τιμής τους γίνεται Παρασκευές και Σάββατα.

Το πιο ενημερωμένο κοινό της πόλης απολαμβάνει τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2017 - εικόνα 2
«The Zillers»

Σ’ όλη την Ελλάδα όμως έχει συμβεί το πρώτο σετ με κοσμοσυρροή νέων κυρίως που αρπάζουν την ευκαιρία να χαρούν μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία με πολύ προσιτό κόστος. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο ιδιοκτήτης του «The Zillers» Γιάννης Βλαχογιάννης «με την πρωτοβουλία αυτή του «Αθηνοράματος» δημιουργείται ένα αληθινό κίνημα ανθρώπων που θέλουν να βγουν έξω να φάνε καλά». Τα τηλέφωνα του εστιατορίου άρχισαν να χτυπάνε στο ομώνυμο ξενοδοχείο από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 25/5, ημέρας που ξεκίνησαν οι κρατήσεις, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο και οι κρατήσεις πολλές.

Το πιο ενημερωμένο κοινό της πόλης απολαμβάνει τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2017 - εικόνα 3
«Varoulko Seaside»

Είναι κοινό μυστικό βεβαίως ότι τα τηλέφωνα σπάνε κυριολεκτικά προκειμένου να πετύχουν να βρουν τραπέζι στο εστιατόριο που θέλουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αργυρώς που την συναντήσαμε στο «Varoulko Seaside» και η οποία είναι φανατική του fine dinning. Μας εκμυστηρεύτηκε ότι πήγε για πρώτη φορά με χάπενινγκ του «α» στη «Σπονδή» όντας φοιτήτρια πριν από χρόνια (την είχαμε φωτογραφήσει μάλιστα εκείνη τη βραδυά για το ρεπορτάζ μας) στην οποία έχει κλείσει και φέτος, και έκτοτε χτυπάει κάρτα. Η Αργυρώ στήθηκε πάνω από το τηλέφωνο και με διαρκείς, επίμονες επανακλήσεις κατάφερε να κλείσει τελικά τραπέζι στο «Funky Gourmet»!

Το πιο ενημερωμένο κοινό της πόλης απολαμβάνει τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2017 - εικόνα 4
«Funky Gourmet»

Στο «Funky Gourmet» τώρα έγινε αληθινός χαμός. Μέσα σε μία μόλις ώρα από τη στιγμή που άνοιξαν οι κρατήσεις είχαν κλείσει όλα τα τραπέζια για τα δύο seating των δύο ημερών που ήταν διαθέσιμα, και μέσα στην επόμενη ώρα γέμισε επικίνδυνα η λίστα αναμονής. Για να αντιμετωπίσουν μάλιστα την τεράστια ζήτηση το εστιατόριο είχε προσλάβει ειδικό άτομο για να απαντάει σε ξεχωριστή τηλεφωνική γραμμή σ αυτούς που τηλεφωνούσα για τις «Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας». Ήταν τόσο πολλές οι ταυτόχρονες κλήσεις δε που όπως συμβαίνει και την Πρωτοχρονιά η γραμμή έπαθε black out για μερικά λεπτά. Πήγε λοιπόν πολύς κόσμος με ευρεία ηλιακή κατανομή, κάποιοι μάλιστα είχαν καταφέρει να κλείσουν και σε προηγούμενες χρονιές, και ενθουσιάστηκαν. Από το μενού μάλιστα άρεσαν ιδιαίτερα το λεμονοριγανάτο μοσχαράκι γάλακτος, το Beetrose (τριαντάφυλλο από παντζάρι) ενώ το μελάτο αβγό (καταπληκτική οφθαλμαπάτη, καθώς το ασπράδι του είναι καρύδα, ο κρόκος του μάνγκο και passion fruit, το αλάτι του καρύδα και πάλι και το πιπέρι το ξηρός καρπός tonka) με σχόλια του τύπου «μα τι ιδιοφυές ξεγέλασμα είναι αυτό».

Είναι σαφές ότι αυτό το event πλέον εξελίσσεται σε μια πολύ ποιοτική εκδήλωση γαστρονομίας, όπως μου επισήμανε ο διευθυντής της «Σπονδής» Ευριπίδης Αποστολίδης, που τα τραπέζια της είναι ήδη sold out έχοντας δώσει θέσει και για 10 ακόμη μέρες, «είδαμε νέους ανθρώπους, 20 με 35, να έχουν κλείσει τα κινητά τους, να μην ποστάρουν στο Fb, και να είναι αφοσιωμένοι στη γαστρονομική εμπειρία ενός πολύ όμορφα δομημένου μενού».

Ο δημιουργός του «Aleria» Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης αφού μας δήλωσε ότι, στο πολύ δημοφιλές σε κρατήσεις εστιατόριο του, το τηλέφωνο χτυπάει πολύ παρατήρησε ότι η εκδήλωση αυτή του «α» «βοηθάει να δημιουργηθούν νέα ήθη αφού ό κόσμος προπληρώνει με προθυμία για να εξασφαλίσει την κράτησή του, και μένει πολύ ευχαριστημένος από την βραδυά με μια αίσθηση ότι έπιασαν τόπο τα λεφτά του».

Το πιο ενημερωμένο κοινό της πόλης απολαμβάνει τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2017 - εικόνα 5
O σεφ του «Patio» Παναγιώτης Γιακαλής

Σ αυτό το σημείο η παρατήρηση του Μιχάλη Λαδά μετρ του «G. B. Roof Garden» ότι «ο κόσμος δείχνει ευχάριστη έκπληξη που με λίγα χρήματα τρώνε πάρα πολύ καλά, έρχονται πολύ ενημερωμένοι για το μενού, και φεύγουν εμφανώς ενθουσιασμένοι» αποτυπώνει τον ευνοϊκό απόηχο των εκδηλώσεων. Το πόσο καλά ενημερωμένο είναι το κοινό έκανε εντύπωση και στον σεφ του «Patio» Παναγιώτη Γιακαλή υπογραμμίζοντας ότι κάποιος του ζήτησε να δοκιμάσει εκτός από το μενού και το φρέσκο τυρί που φτιάχνουν από γάλα των ζώων της φάρμας του ξενοδοχείου «Margi».

Το πιο ενημερωμένο κοινό της πόλης απολαμβάνει τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2017 - εικόνα 6
«Αθήρι»

Στη «Ηytra» έχουν κλείσει ήδη οι κρατήσεις για όλες τις μέρες (υπάρχει περίπτωση να επεκταθούν) και ο σεφ Τάσος Μαντής έβαλε στο ειδικό μενού ένα καινούργιο πιάτο για να μετρήσει τις αντιδράσεις του κοινού. Πρόκειται για μυλοκόπι «παστό» σε λεμόνι, λάιμ, ζάχαρι και αλάτι που φθάνει στο τραπέζι κρυμμένο σε φύλλο ύσσωπου μαζί με δροσερή γρανίτα ξυνήθρας και βινεγκρέτ από αγουρίδα και kombucha, και τα σχόλια είναι διθυραμβικά.

Στο «Αθήρι» ο Αλέξανδρος Καρδάσης διασκεδάζει πολύ με αυτή την εκδήλωση, παρατηρεί ότι «είναι σημαντικό το ποσοστό των ανθρώπων που έρχονται για πρώτη φορά», η διαστρωμάτωσή τους είναι « από χύμα μέχρι εφοπλιστές, και από 20 μέχρι 100 χρόνων» και αγαπημένο πιάτο από το μενού του είναι το ταρτάρ λαβράκι με μοσχολέμονο, περγαμόντο, πορτοκάλι και φρέσκο κρίταμο σε μια κατηγορία που γίνεται της μόδας.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την φανταστική ποικιλία των ωμών θαλασσινών που είναι το φαβορί στο μενού του «Milos Estiatorio».

Η γιορτή συνεχίζεται ως τις 21/6 και εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για να κάνετε κι εσείς τις κρατήσεις σας. Πληρώνοντας μάλιστα με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, παίρνετε μέρος σε διαγωνισμό με πλούσια δώρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Σπονδή

Πύρρωνος 5, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

GB Roof Garden

(ξεν. «Grande Bretagne») Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Aleria

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Hytra

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.