Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα!

Το «αθηνόραμα» ξεκινάει μια πανελλήνια καμπάνια πλέκοντας το εγκώμιο της χωριάτικης σαλάτας και καλεί τα εστιατόρια και τις ταβέρνες να δημιουργήσουν τη δική τους ξεχωριστή εκδοχή.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα!

Αυτό το καλοκαίρι η εμβληματική ελληνική σπεσιαλιτέ ανεβαίνει στην πασαρέλα. Το «αθηνόραμα» ξεκινάει μια πανελλήνια καμπάνια πλέκοντας το εγκώμιο της χωριάτικης σαλάτας και καλεί τα εστιατόρια και τις ταβέρνες να δημιουργήσουν τη δική τους ξεχωριστή, μοναδική εκδοχή και σπεσιαλιτέ.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 1
Η χωριάτικη gazpacho του Μίλτου Αρμένη

Πρέπει να το διατυπώσουμε ορθά, κοφτά και νόστιμα: η χωριάτικη, η εθνική­ μας σαλάτα, είναι ένας άσος στο μανίκι μας από τη στιγμή που αποτελεί καταξιωμένη και σούπερ δημοφιλή σπεσιαλιτέ όχι μόνο­ στην πατρίδα της, αλλά στον κόσμο ολόκληρο – ακόμη και στην Κίνα θα τη βρεις στο ρεπερτόριο πεντάστερων ξενοδοχείων! Είναι πολύ λογικό, αφού στην αγκαλιά της συντονίζονται­ τα πιο εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, δίνοντάς της όχι μόνο αδιαμφισβήτητη γευστική δύναμη αλλά και μέγιστη συμβολική αξία.

Aκριβώς γι’ αυτό αποφασίσαμε να πυροδοτήσουμε αυτό το καλοκαίρι ένα κίνημα για τη χωριάτικη σαλάτα σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε­ να της αποδώσουμε τις τιμές που της αξίζουν, να της πλέξουμε­ το εγκώμιο και να τη δούμε να ανθεί και να λάμπει σε όλη την επικράτεια. Έτσι στο ειδικό mini site που έχουμε ετοιμάσει καλούμε όσο το δυνατόν περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα να την τιμήσουν δεόντως και να την αναδείξουν δια­λέγοντας τα καλύτερα υλικά για να δυναμώσουν τη γεύση της, να την παραλλάξουν πάνω στη βασική της συχνότητα προσθέτοντας νόστιμες ιδέες ή ακόμη να της δώσουν εντελώς ασυνήθιστες μορφές.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 2
Ο Σαντορινιός κήπος του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στη «Σελήνη»

Ειδικά τώρα που η Ελλάδα έχει εξελιχτεί σε καυτό τουριστικό προορισμό δεν έχουμε το δικαίωμα οι Greek salads που σερβίρουν τα εστιατόριά μας να μην είναι αντάξιες του ονόματός τους. Εμείς από τη πλευρά μας, με την ευγενική συμπαράσταση της εξαιρετικής φέτας Δωδώνη, θα προβάλουμε ευρέως αυτήν την προσπάθεια δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες και τις περιγραφές που θα μας στέλνει κάθε εστιατόριο για τη δική του χωριάτικη στο ειδικό mini site. Έτσι το καλό νέο της αναβάθμισης της διάσημης –δικής μας– Greek salad θα διαδοθεί ευρύτατα, θα δημιουργήσει ένα κύμα που θα νοστιμίσει για τα καλά το καλοκαίρι μας και θα παροτρύνει τους horiatiki maniacs να δοκιμάσουν όσο το δυνατόν πιο πολλές.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 3
Η Σαντορινιά σαλάτα του Αλέξανδρου Κοσκινά στο «Tudor Hal» (ξεν. «King George»)

Προσπαθώντας να σας συστήσουμε τα μονοπάτια πάνω στα οποία δουλεύουν τη χωριάτικη βραβευμένοι σεφ κι εστιατόρια, ξεχωρίσαμε κάποιες σαλάτες που αποτυπώνουν πολύ καθαρά τόσο το κλασικό στιλ όσο και μερικές πολύ τολμηρές προτάσεις που δείχνουν ότι τα όρια ανανέωσής της δεν είναι καθόλου στενά. Εμείς θα προτείναμε μάλιστα ακόμη και στα εστιατόρια που σερβίρουν ξένη κουζίνα να μη διστάσουν καθόλου να υιοθετήσουν τη χωριάτικη, επιχειρώντας επιτυχημένα fusions που θα εντάσσουν στη χάρη της κάποια χαρακτηριστικά δικά τους υλικά.

Στην κορυφή της σαλάτας μας η κορυφαία φέτα!

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 4

Και νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτό, διότι ξέρουμε να φτιάχνουμε την πιο νόστιμη χωριάτικη με φέτα ΔΩΔΩΝΗ! Η ξεχωριστή φέτα που έχει γίνει διάσημη παγκοσμίως. Έχει καταγωγή από την Ήπειρο και παράγεται από 100% ελληνικό γάλα, που συλλέγεται καθημερινά από τα πιο απομακρυσμένα βοσκοτόπια. Γάλα από έναν ευλογημένο τόπο με πλούσια βλάστηση, που προσδίδει στη φέτα ΔΩΔΩΝΗ την αληθινή γεύση του καλού. Σε κάθε κομμάτι, σε κάθε χωριάτικη που συνοδεύει υπέροχα όλα τα ελληνικά πιάτα.

Περισσότερες πληροφορίες

Tudor Hall

(ξεν. «King George») Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.