Δείτε τα 31 εστιατόρια που συμμετέχουν στη Restaurant Fishweek 2017 και απολαύστε υπεύθυνη ψαροφαγία

Το «αθηνόραμα» και το WWF Ελλάς συνδιοργανώνουν από τις 3 μέχρι τις 15/4 το 2ο happening υπεύθυνης και βιώσιμης ψαροφαγίας σε 31 εστιατόρια της Αθήνας, με σπέσιαλ μενού αλλά κι ένα διαγωνισμό για 8 δωρεάν γεύματα.

Δείτε τα 31 εστιατόρια που συμμετέχουν στη Restaurant Fishweek 2017 και απολαύστε υπεύθυνη ψαροφαγία

Το «αθηνόραμα» και το WWF Ελλάς συνδιοργανώνουν από τις 3 μέχρι τις 15/4 το 2ο happening υπεύθυνης και βιώσιμης ψαροφαγίας σε 31 εστιατόρια της Αθήνας, με σπέσιαλ μενού αλλά κι ένα διαγωνισμό για 8 δωρεάν γεύματα. Η γαστρονομική ευσυνειδησία που διαδίδεται γρήγορα σε όλο τον πλανήτη μάς θέλει κι εμάς συντονισμένους.

Δείτε τα 31 εστιατόρια που συμμετέχουν στη Restaurant Fishweek 2017 και απολαύστε υπεύθυνη ψαροφαγία - εικόνα 1

Πέρυσι τον Ιούνιο διοργανώσαμε μαζί­ με το WWF Ελλάς την 1η Restaurant Fishweek και η εκδήλωση αγκαλιάστηκε τόσο από το κοινό όσο και από συνειδητοποιημένους σεφ κι εστιάτορες. Μετά­ την επιτυχία της, «αθηνόραμα» και WWF επανέρχονται με τη 2η Restaurant Fishweek, θέλοντας να επαναφέρουν δυναμικά το μήνυμα της υπεύθυνης προμήθειας και κατανάλωσης ψαρικών στην πρωτεύουσα από τις 3 μέχρι τις 15/4. Ο λόγος; Τα καλούδια της θάλασσας μας αρέσουν πολύ. μέσα σε 50 χρόνια φτάσαμε να τρώμε περίπου 20 κιλά ψαρικών ετησίως, σχεδόν διπλασιάζοντας έτσι την κατά κεφαλήν... ψαροφαγία. Την ίδια στιγμή όμως το 93% των αξιολογημένων ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο απειλείται με υπεραλίευση, ενώ το 31% των παγκόσμιων αποθεμάτων υπεραλιεύεται ήδη. Αν δεν κάνουμε κάτι, τα παιδιά μας μπορεί και να μη χαρούν ποτέ κάποια ψάρια που για εμάς αποτελούν γαστρονομική αγαλλίαση.

Δείτε τα 31 εστιατόρια που συμμετέχουν στη Restaurant Fishweek 2017 και απολαύστε υπεύθυνη ψαροφαγία - εικόνα 2
Γιώργος Λεμπιδάκης

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος και να αλλάξουμε νοοτροπία. Καταρχάς, αν δεν αφήσουμε τα ψάρια να αναπαραχθούν με την ησυχία τους, τότε είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα κινδυνεύσουν σοβαρά να εξαφανιστούν. Έτσι, λοιπόν, μπορεί πριν από 50 χρόνια να ίσχυε η παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο», σήμερα όμως, αν θέλουμε να ξαναγευτούμε το συγκεκριμένο ψάρι το μήνα που φτάνει στο απόγειο της νοστιμιάς του επειδή είναι αβγωμένο και λιπαρό, πρέπει να τον αφήσουμε να γεννάει απρόσκοπτα μέχρι να αυξηθεί ο πληθυσμός του. Άρα «ποτέ κολιός τον Αύγουστο»! Ευτυχώς, κατά τη διάρκεια της φετινής Restaurant Fishweek υπάρχει μεγάλη ποικιλία θαλασσινών που μπορούμε να τρώμε με ήσυχη­ συνείδηση, αφού δεν είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους.

Δείτε τα 31 εστιατόρια που συμμετέχουν στη Restaurant Fishweek 2017 και απολαύστε υπεύθυνη ψαροφαγία - εικόνα 3

Δεν αρκεί όμως αυτό. Θυμάστε την καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το έξυπνο σύνθημα «Άσε το γόνο να γίνει γονιός»; Κρύβει μια μεγάλη αλήθεια καθώς στη θάλασσα... το μέγεθος μετράει! Αυτό σημαίνει ότι αν τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν ξεπεράσουν το κρίσιμο μήκος –δια­φορετικό για το κάθε είδος– πάνω από το οποίο έχουν αποκτήσει ωριμότητα ώστε να γεννήσουν τα ίδια έστω μία φορά, δεν πρέπει να τα τρώμε! Γι’ αυτό καλό είναι όλοι να μπούμε στον οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης του WWF http://fishguide.wwf.gr, όπου θα βρούμε αναλυτικά το μίνιμουμ επιτρεπτό μήκος για τα πιο δημοφιλή είδη που τρώμε αυτήν την περίοδο.

Δείτε τα 31 εστιατόρια που συμμετέχουν στη Restaurant Fishweek 2017 και απολαύστε υπεύθυνη ψαροφαγία - εικόνα 4
«Fish Point»

Το τρίτο πράγμα που δεν πρέπει­ να κάνουμε, και μάλιστα ανεξαρτήτως εποχής, είναι να παραγγέλνουμε και να τρώμε απειλούμενα είδη, όπως οι πετροσωλήνες (η πώληση των οποίων απαγορεύεται) ή ο γαλέος για να δώσουμε δύο δημοφιλή παραδείγματα. Είναι στο χέρι μας να συντονιστούμε με την αειφόρο κατανάλωση ψαριών και γενικά θαλασσινών, που αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση. Γι’ αυτό εμείς εδώ στο «αθηνόραμα» στηρίζουμε θερμά την πανευρωπαϊκή εκστρατεία του WWF «Fish Forward» σε 11 χώρες που συγχρηματοδοτείται στην Ελλάδα από την Ε.Ε. με την υποστήριξη της Unilever και είμαστε χαρούμενοι που 31 εστιατόρια, ειδικευμένα ή μη στο ψάρι, ανταποκρίθηκαν φέτος στο κάλεσμά μας.

Δείτε τα 31 εστιατόρια που συμμετέχουν στη Restaurant Fishweek 2017 και απολαύστε υπεύθυνη ψαροφαγία - εικόνα 5
Βασίλης Ακρίβος

Τα εστιατόρια που συμμετέχουν θα σερβίρουν ένα ειδικό μενού ή συγκεκριμένα πιάτα που θα έχουν την ειδική σήμανση «Restaurant FishWeek». Υπ’ όψιν ότι μέχρι τις 2/4, στο http://fishguide.wwf.gr/contest/, μπορείτε να συμμετάσχετε στο σχετικό διαγωνισμό για να διεκδικήσετε ένα από τα δωρεάν γεύματα που προσφέρουν σε οκτώ τυχερά ζευγάρια τα εστιατόρια «Αθήρι» , «Almyra», «Θέα Θάλασσα», «Fishαλίδες», «Fish Point», «GB Roof Garden», «Πιπεριά» και «Tudor Hall».

Τα εστιατόρια της Restaurant FishWeek

Δείτε τα 31 εστιατόρια που συμμετέχουν στη Restaurant Fishweek 2017 και απολαύστε υπεύθυνη ψαροφαγία - εικόνα 6
«Almyra»

ΑΘΗΡΙ
ΑΙΟΛΟΥ 68
ΑLERIA
ALMYRA
ARTISANAL
BALCONY
ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ
ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ
BOTRINI’S
CTC
GB ROOF GARDEN
ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
FISHΑΛΙΔΕΣ
FISH POINT
KASTRI BISTRO
ΚΟΛΛΙΑΣ
MALABAR INHOUSE
ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
MILOS ESTIATORIΟ
ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
PANTERA NEGRA
ΠΙΠΕΡΙΑ
ΤΡΑΒΟΛΤΑ
TUDOR HALL
1920 ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ
ΨΑΡΑΔΕΣ
ΨΑΡΙΣΤΟΝ
ΨΑΡΟΥ (Ανάβυσσος)
ΨΑΡΟΥ (Λαύριο)
ΨΩΜΙ & ΑΛΑΤΙ

Περισσότερες πληροφορίες

Θαλασσινός

Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Πιπεριά

Άγγ. Σικελιανού 8 & Αδριανείου, Ν. Ψυχικό
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

GB Roof Garden

(ξεν. «Grande Bretagne») Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Tudor Hall

(ξεν. «King George») Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Κόλλιας

Πλ. Ευαγγελιστρίας, Καλύβια
  • Εστιατόρια

Ψάριστον

Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Aleria

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Ψωμί & Αλάτι

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Μικρές Κυκλάδες

Πανταζή 56, Ηλιούπολη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Botrini’s

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Βαρκούλες

Αλαΐας 2, Νέα Ιωνία
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Travolta

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Ψαράδες

Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Artisanal Lounge & Gardens

Ζηρίνη 2, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Ψαρού

Πλατεία Κανάρη, λιμάνι Λαυρίου
  • Εστιατόρια

Balcony

Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".