Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας

Βολτάρουμε, χαζεύουμε βιτρίνες, αγοράζουμε δώρα και φυσικά κάνουμε διάλειμμα τρώγοντας και πίνοντας.

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας

Έχουμε μπολιαστεί για τα καλά πλέον από το πνεύμα των Χριστουγέννων, καθώς το κέντρο της Αθήνας φορά τη γιορτινή του στολή και οι μουσικές σκορπίζουν ατμοσφαιρικές νότες. Βολτάρουμε, χαζεύουμε βιτρίνες, αγοράζουμε δώρα και φυσικά κάνουμε διάλειμμα τρώγοντας και πίνοντας.

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 1
«Κ8 Point»: εντυπωσιακός πολυχώρος με άποψη

Αλλού ο στολισμός είναι άκρως επιτυχημένος, όπως τα all time classic αστέρια της Βασιλίσσης Σοφίας ή τα πιο πληθωρικά ευρωπαϊκού τύπου στολίδια της Ερμού. Αλλού πάλι, κ. δήμαρχε, δεν μας εμπνέει το ίδιο – η ψυχρότητα των φωτεινών στολιδιών στην Πλατεία Συντάγματος είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να χαρούμε τα μέγιστα αυτές τις γιορτινές ημέρες, γι’ αυτό δίνουμε ραντεβού με τους φίλους και την οικογένεια στο κέντρο της πόλης. Ιδού μερικές ιδέες για να καλοπεράσετε.

Break

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 2
Nice ’n’ Easy

Μετά το πρώτο πρωινό βολτάρισμα, νιώθοντας την ανάγκη να κάνουμε μια στάση και να οργανώσουμε την υπόλοιπη ημέρα, αναζητάμε συνήθως όμορφα πολυσυλλεκτικά μαγαζιά. Βάλτε λοιπόν στην ατζέντα σας τις παρακάτω προτάσεις: το bio-ευαίσθητο Nice ’n’ Easy με το κινηματογραφικά ντεκόρ είναι ένα από τα πιο cosy και προσεγμένα στέκια στο Κολωνάκι. Πληθωρικές μερίδες, ωραίοι καφέδες, τσάι και συμπάθεια.

Από την άλλη, στο ολοκαίνουργιο Estrella Athens στη Ρόμβης έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την Παρίσι-Θεσσαλονίκη εφεύρεση που ακούει στο όνομα «μπουγατσάν» και θέλει το κρουασάν γεμισμένο με κρέμα μπουγάτσας αλλά και μπόλικες άλλες brunch γεύσεις (αβγά, πανκέικ, ομελέτες).

Το Mama Roux ξέρει να μας ταξιδεύει σε μποέμ γευστικές περιπλανήσεις ανά τον κόσμο, με πιάτα που εμπνέονται από την Αμερική και το Μεξικό μέχρι τη Γαλλία και τη Συρία, έχοντας ως hit το κυριακάτικο brunch. Στο School Pizza Bar είναι σαφές τι έχει τον πρώτο λόγο, αλλά δεν λείπουν ούτε­ το ριζότο ούτε οι μακαρονάδες.

Στο casual Just Μade 33, τώρα, μπορείτε να δροσιστείτε με σπιτική λεμονάδα αρωματισμένη με δυόσμο και να βάλετε στο στόχαστρο περιποιημένα σάντουιτς και brunch ιδέες που έχει επιμεληθεί ο Ανδρέας Λαγός. Πολύ ξεχωριστή είναι η ατμόσφαιρα στο Cafe του Νομισματικού Μουσείου, αφού κάθεσαι στη γυάλινη σάλα περικυκλωμένος από δέντρα, λουλούδια και αγάλματα.

Lunch

Καθώς η ώρα προχωράει και το περπάτημα ανοίγει την όρεξη, το κενό στο στομάχι μεγαλώνει και το φαγητό φλασάρει­ σαν επιθυμία στα ενδότερα του εγκεφάλου. Σε αυτήν την κατηγορία παίζουν μαγαζιά όπως το Kuzina απέναντι από το Θησείο, όπου εκφράζεται νοστιμότατα η κιμπάρικη ελληνοπρέπεια του Άρη Τσανακλίδη. Σε κυκλαδονήσι με μεταμοντέρνο­ τρόπο­ μας μεταφέρει το ντεκόρ του Αιόλου 68, ενώ και το μενού είναι εντόνως θαλασσινό, με πολλές ιδέες για ούζα και τσίπουρα.

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 3
Η Κωνσταντίνα Φάκλαρη εξελίσσει συνεχώς το «Zillers»

Στο εντυπωσιακό νεο­κλασικό της Μητροπόλεως που στεγάζει το Νεράντζι, παρότι τα φαγητά αποπνέουν οικειότητα, είναι σίγουρο ότι δεν θα φας συμβατικά, αφού την κουζίνα επιμελείται ο Έκτορας Μποτρίνι παίζοντας με Ελλάδα και Ιταλία. Ανηφορίζοντας προς Σύνταγμα, συναντάμε ακριβώς απέναντι από τη μητρόπολη το ξενοδοχείο «Zillers» και ανεβαίνουμε στη φανταστική ταράτσα με την απίθανη θέα. Εκεί η Κωνσταντίνα Φάκλαρη ξετυλίγει το νήμα της προσγειωμένης γκουρμεδιάς στις ελληνικές σπεσιαλιτέ της.

Από την άλλη πλευρά της εκκλησίας συναντάμε τη λιτά κομψή σάλα του Mono Restaurant, όπου ο Βασίλης Βασιλείου προτείνει γεύσεις ψαγμένες και πρωτότυπες. Λίγο πιο πάνω, στον ίδιο δρόμο, σταμπάρουμε το Τζίτζικας και Μέρμηγκας και μέσα στη νεο-νοσταλγική ατμόσφαιρά του τσιμπολογάμε διαλέγοντας από έναν ατελείωτο κατάλογο μεζέδων, που εκτείνονται σε όλο το φάσμα του ελληνικού ρεπερτορίου.

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 4
«La Pasteria»: γεύση και θέαμα

Το μίνιμαλ Meatropoleos 3, εκτός από το ονομαστό καλαμάκι του, έχει επεκταθεί πλέον και σε πολλά άλλα κρέατα. Στο θεατράλε 2 Μαζί στη Νίκης, την κουζίνα έχει αναλάβει φέτος ο ταλαντούχος Χάρης Νικολούζος, οπότε θα χαρείτε τους «γαλανόλευκους» νεολογισμούς γεμάτους ιντριγκαδόρικες ιδέες­. Φεύγοντας προς Κολωνάκι, στη Βαλαωρίτου μας περιμένει η Pasteria με το αναβαθμισμένο look και μια σπαγκετάδα φτιαγμένη μέσα σε κεφάλι παρμεζάνας.

Πιο πάνω, στην Πατριάρχου Ιωακείμ, βρίσκουμε το λιλιπούτειο μπιστρό Shy Horse, το οποίο ακολουθεί τη φιλική συνταγή «κλασικές ιδέες με κοσμοπολίτικο προσανατολισμό και μοντέρνες πινελιές».

After office

Ακόμη κι αν σε άλλες περιόδους δεν το κάνετε τόσο συχνά, τώρα είναι οι καλύτερη στιγμή για μια after office έξοδο με ένα καλοφτιαγμένο κοκτέιλ, ένα ποτήρι κρασί και –γιατί όχι;– μεζέδες και τάπας ως συνοδευτικά. Υπάρχει ένα πολύ θερμό σημείο στο κέντρο της πόλης που συνδυάζει πολλές και δυνατές προτάσεις.

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 5
Ο εξωτισμός είναι το φετίχ του Άρη Τσανακλίδη στο «Pasaji»

Ο λόγος για τη στοά Σπύρου Μήλιου που στους κόλπους της έχει: το σούπερ αρχοντικό­ Zonar’s με τη φοβερή μπάρα και τα σούσι, το Pasaji, όπου ο Άρης Τσανακλίδης και η ομάδα του «παντρεύουν» μοντέρνες ελληνικές γεύσεις και αγαπημένα παραδοσιακά προϊόντα με εξωτικά πιάτα και fusion δημιουργίες αλλά και με τα κοκτέιλ που επιμελείται ο διακεκριμένος bartender Γιάννης Σαμαράς, και το City Bistro, που έχει εξελιχτεί σε καλλιτεχνικό στέκι.

Το TGI Fridays είναι από τα κατεξοχήν στέκια για όλες τις ώρες, αλλά το απογευματινό κοκτέιλ με tapas, tacos, burgers και σάντουιτς του πάνε πολύ. Ασυνήθιστο το κολάζ του Guapa, που αυτοπροσδιορίζεται ως «paella & cocktail bar», έχει σίγουρα ισπανική προφορά στα περισσότερα πράγματα που κάνει και φυσικά σερβίρει σανγκρία. Αεράτο, ντιζαϊνάτο, ανοιχτό στην τέχνη και με θέα από ψηλά, το New Art Lounge είναι εξαιρετικό πόστο για κοκτέιλ και σνακ.

Το Malconi’s είναι μεν οργανωμένο εστιατόριο, που ονομάζει τον εαυτό του ιταλική gastropub, αλλά είναι επίσης ωραίο για αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ. Στην αρχοντική στοά Ράλλη, που φιλοξενεί το By The Glass, μπορείς να καθίσεις και να καπνίσεις το πούρο σου χαζεύοντας τον ουρανό να σκοτεινιάζει συνοδεία διαλεχτού κρασιού και σνακ. Στο Pepe Aperitivo χαλαρώνεις πίνοντας ποτό ή κρασί και τρώγοντας περιποιημένα σνακ.

After theater

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 6
Industrial και pop το «Collage»

Ιδανική συνέχεια μετά το θέατρο ή το σινεμά είναι ένα τραπέζι ή μια μπάρα για να ανταλλάξετε κριτικές και απόψεις για το έργο που μόλις είδατε. Το Monk Grapes & Spirits είναι ένα προχωρημένο wine bar με θέρμη­ και μητροπολιτική αύρα, που εκτός από κρασί και ποτά έχει και κανονικό φαγητό αν πεινάσεις. Αν εστιάζετε, πάντως, στο φαγητό το Τηλέμαχος Athens σερβίρει τα ωραία κρέατά του μέχρι αργά και στην κάβα του θα βρείτε φανταστικά κρασιά. Industrial Collage στην Καπνικα­ρέα σημαίνει ένα στέκι ζωντανό­ όλη την ημέρα, που έχει όμως ξεχωριστό χρώμα το βράδυ με κοκτέιλ και κρασιά.

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 7
Ταξιδεύεις στην πολυτελή Καραϊβική του 1920 στο «Couleur Locale Lobby»

Στο Couleur Locale, πάλι, δεν είναι εύκολο να διαλέξεις πού θα καθίσεις. Στην ταράτσα έχεις την Ακρόπολη στο πιάτο, ενώ στο «Lobby» του ισογείου ταξιδεύεις στην πολυτελή Καραϊβική του 1920. Το πολύ εντυπωσιακό και προσεγμένο στη λεπτομέρειά του Κ8 Point είναι ταυτόχρονα μουσική σκηνή, γκαλερί, μπαρ κι εστιατόριο, οπότε κρίνεις ανάλογα­ με τη διάθεσή σου.

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 8
Η cool Μαίρη Ταλαιπώρου, operation bartender σε συνεργασία με τον Σπύρο Κερκύρα στο «Nikkei»

Πάνω στην πλατεία στο Μοναστηράκι βρίσκεται ένα από τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας, με θέα φανταστική. Μιλάμε για το A For Athens, του οποίου τα εξαιρετικά ποτά δημιουργεί ο Θοδωρής Πύριλλος. σημειώστε ότι διαγωνίως απέναντι βρίσκεται και το επίσης ωραίο «αδερφάκι» του 360°. Τον late δυναμικό χαρακτήρα του, τέλος, το Nikkei τον υποστηρίζει με πρώτης τάξης κοκτέιλ του Σπύρου Κερκύρα και ωραιότατη jap-περουβιάνικη κουζίνα του Θάνου Στασινού.

Τρως και ψωνίζεις!

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 9

Καραμανλίδικα του Φάνη
Θα τα βρεις Σωκράτους κι Ευριπίδου. Με κρασί/τσίπουρο αγκαζέ με κιμπάρικο μεζέ, ατμόσφαιρα «Αθήνα σαν άλλοτε» και μια βιτρίνα που σε ξελογιάζει με ένα γαϊτανάκι αλλαντικών και τυριών – θέλεις να τα πάρεις όλα.

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 10

Yolenis Flagship Concept Store
Στο Νο 9 της Σόλωνος, με αμέτρητα ελληνικά προϊόντα plus δύο εστιατόρια: ελαφράς εστίασης στο ισόγειο και steak bar της Φάρμας Μπράλου στον πρώτο, όπου το κρέας που θα φας το διαλέγεις πρώτα στο χασάπικο.

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 11

Τυροκομείο Κωσταρέλου
Γιορτινό κέικ κολοκύθας, σαλάτες, πλουσιοπάροχα, ιδιαίτερα σάντουιτς to stay, φουλ προϊόντων από τις βιτρίνες και τα ράφια του μικρού deli αλλά και κομψά καλάθια δώρου σού δίνουν ραντεβού στην Πατριάρχου Ιωακείμ.

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 12

Ergon Athens
Προϊόντα με τη σφραγίδα της Ergon στα ράφια του mini deli του ισογείου, μεζέδες με σύγχρονο ελληνικό πνεύμα στα τραπέζια μέσα κι έξω, σε ένα μεζεδο-παντοπωλείο που έχει γίνει global και που στο κέντρο έχει πιάσει πόστο στην οδό Μητροπόλεως.

Νοστιμιές στο χέρι

Γευστικές στάσεις για τις γιορτινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 13

Θέλετε να φάτε κάτι ωραίο μεν, γρήγορο (και οικονομικό) δε; Μπορείτε να κάνετε μια στάση για χρυσαφένια φαλάφελ με μελιτζάνα, μαρούλι, ντομάτα, γιαούρτι, ταχίνι και κόκκινη σάλτσα στο λιλιπούτειο Falafellas, στον πεζόδρομο της Αιόλου, ή να δοκιμάσετε τα μεξικάνικα nachos και τα burritos με κρέας ή λαχανικά στους πάγκους του πολύχρωμου Etnico πάνω στην Κολοκοτρώνη – επ’ ευκαιρία πιείτε και κάποιον­ από τους φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών που φτιάχνει.

Αν σας πιάσει το κρύο και θέλετε αχνιστή σουπίτσα στο χέρι, στο Feyrouz της οδού Καρόρη, εκτός από τα περίφημα λαχματζούνια σε διάφορες βερσιόν και τα φοβερά πεϊνιρλί, σερβίρουν και πλούσιες σούπες σε ποτηράκι. Για σάντουιτς, τώρα, το Metropolis Sandwich στη Βουλής και το Big Mouth στην Πραξιτέλους είναι καλές επιλογές, καθένα με το στιλ του. Για τους γλυκατζήδες με street Xmas spirit έχουμε ένα «χειμωνιάτικο» παγωτάκι στο χέρι (σοκολάτα με δαμάσκηνα και ρούμι;) από το Le Greche της Μητροπόλεως αλλά κι ένα φρέσκο trifle ή ένα προφιτερόλ to go από το καινούργιο Fullspoon στο Νο 123 της Ερμού στο ύψος του Θησείου.

Περισσότερες πληροφορίες

Pasteria (la)

Βαλαωρίτου 15, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

TGI Fridays

Νεοφύτου Βάμβα 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Kuzina

Αδριανού 9, Θησείο
  • Εστιατόρια

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Μητροπόλεως 12-14, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Pasaji

Bουκουρεστίου & Στοά Σπυρομήλιου (City Link), κέντρο
  • Εστιατόρια

2Μαζί

Νίκης 48, Πλάκα
  • Εστιατόρια

Nice ’N’ Easy

Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

A For Athens

Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
  • Bars

Malconi’s

Πλουτάρχου 23 & Π. Ιωακείμ 43, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

360° Cocktail Bar

Ηφαίστου 2, Πλατεία Μοναστηρακίου
  • Εστιατόρια

By the Glass

Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων (Στοά Ράλλη), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Art Lounge

(ξεν. «New») Φιλελλήνων 16, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Couleur Locale

Νορμάνου 3 (εντός στοάς), Μοναστηράκι
  • Bars

Αιόλου 68

Αιόλου 68 (στοά), κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Τηλέμαχος Athens

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.