«Τα Ρωμανάκια»: Της Κρήτης νοστιμάδα

Χαρακτηριστικά πιάτα της μεγαλονήσου με σπιτική χροιά, ρακές, μαρουβάδες και κρητική μουσική, σε μια ζεστή ταβέρνα με το δικό της χρώμα και δύο Ρωμανάκηδες στο τιμόνι.

«Τα Ρωμανάκια»: Της Κρήτης νοστιμάδα

Χαρακτηριστικά πιάτα της μεγαλονήσου με σπιτική χροιά, ρακές, μαρουβάδες και κρητική μουσική, σε μια ζεστή ταβέρνα με το δικό της χρώμα και δύο Ρωμανάκηδες στο τιμόνι.

«Τα Ρωμανάκια»: Της Κρήτης νοστιμάδα - εικόνα 1

Οκτώ χρόνια πάνε πια που τα αδέρφια Κώστας και Μανώλης Ρωμανάκης άνοιξαν την κρητική ταβέρνα τους στην Αγία Παρασκευή κι έχω καθίσει αρκετές φορές, και απέναντι στην πλατεία (εκεί ξεκαλοκαιριάζουν), και μέσα, στη σάλα με τα μεγάλα κλαδιά στο ταβάνι, τους ξύλινους καθρέφτες και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, όπου ακόμη και μεσοβδόμαδα βλέπεις, και μικρούς και μεγάλους, και παρέες και ζευγάρια. Δεν είναι μεγάλος ο χώρος στα «Ρωμανάκια» και τα τραπέζια –ιδίως τα παρασκευοσάββατα που συντονίζονται πιο εύκολα οι παρέες– είναι αρκετά πυκνά, αλλά τουλάχιστον από ό,τι έχω δει η ροή είναι καλορυθμισμένη ακόμη και όταν οι παραγγελίες εκτοξεύονται από παντού.

Με κρητική μουσική σχετικά χαμηλόφωνα στα αφτιά, τη ρακή του καλωσορίσματος τη γεμίζεις από το κεραμικό κανάτι σε ένα επίσης κεραμικό ποτηράκι, το ψωμί στρώνεται σε φασκόμηλο –κάνεις να το πιάσεις και μοσχοβολάει το τραπέζι– και ο κατάλογος είναι πολυφωνικός, με τα παραδοσιακά στο επίκεντρο και άλλες δικές τους συνταγές που μπαίνουν εμβόλιμα στο… εθιμοτυπικό μαζί με ψητά κρέατα, τα οποία «πιάνουν» ακόμη κι εκείνους που δεν έχουν συνηθίσει τους χοχλιούς και τα ριφάκια.

«Τα Ρωμανάκια»: Της Κρήτης νοστιμάδα - εικόνα 2

Πλούσια, γευστική σαλάτα η «ζεματιστή», με σταμναγκάθι ανακατεμένο με βρεμένο παξιμάδι και τριμμένη γραβιέρα, κομματάκια απάκι κι ένα αβγό από πάνω, που αν ήταν ακόμη πιο μελάτο, θα ήταν ακόμη πιο ωραίο. Τα πιταράκια με μυζήθρα και χόρτα είναι τραγανά, τα χοντρούτσικα ντολμαδάκια νόστιμα και οι καταπράσινοι κολοκυθοκεφτέδες, με δυόσμο, μάραθο, άνηθο και λίγη φέτα, καλοτηγανισμένοι και αφράτοι. Σε πιο κρεατικό τερέν, τώρα, μπορείς να διαλέξεις χειροποίητο λουκάνικο με σταμναγκάθι, ωραία ψημένο, ένα πιάτο που το έχουν βαφτίσει «χοιρινή αποκοθιά».

«Αποκοθιά» στην τοπική ιδιόλεκτο σημαίνει «τόλμη», αλλά μην τρομάζετε, διότι το πιάτο είναι ένα βατό χοιρινό με ρύζι φουρνιστό, με τα μπαχαρικά του και λίγο γιαούρτι. άμα θέλετε να κινηθείτε πιο παραδοσιακά, κατευθυνθείτε προς το πολύ καλό λεμονάτο πιλάφι του Καπλανογιώρη με ζυγούρι ή το ζουμερό ριφάκι κατσαρόλας με σταμναγκάθι. Στο τέλος η καρυδόπιτα είναι συμπαθητική, αλλά αυτό που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε είναι τα ωραία σκαλτσούνια με μυζήθρα και δικό τους θυμαρίσιο μέλι.

«Τα Ρωμανάκια»: Της Κρήτης νοστιμάδα - εικόνα 3

Έχουν μια ιδιαιτερότητα οι Τρίτες στα «Ρωμανάκια». Είναι λυχναρο-βραδιές. Τρως και πίνεις χωρίς ηλεκτρικό, με λάμπες με φιτίλι, όπως παλιά. Φαντάζομαι ότι έχει μια νοσταλγική, σχεδόν ρομαντική αίσθηση όλο αυτό. Στην Κρήτη, άλλωστε, είναι αισθηματίες. Ολόκληρη σχολή από μαντινάδες και τραγούδια με άψογη ρυθμολογία έχουν, με ένταση στο φουλ: εκεί να δεις σεβντάδες – τρώνε τη σκόνη τους τα λαϊκοπόπ.

Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγία Παρασκευή, 2106532278. Τιμή: € 18-21.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρωμανάκια (Τα)

Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.