Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50%

Από τη στιγμή που τις ανακοινώσαμε, τα τηλέφωνα των εστιατορίων που βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής κουζίνας δεν σταμάτησαν να χτυπούν. Οι θέσεις για τις δύο επόμενες Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας του «α» (δηλαδή στις 2 και 3 Ιουνίου) με έκπτωση 50% είναι πλέον ελάχιστες, οπότε κάντε τώρα την κράτησή σας.

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50%

Στις 26 και 27 Μαΐου και στις 2 και 3 Ιουνίου το "α" σας στρώνει το τραπέζι στα βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας εστιατόρια της πόλης και σας σερβίρει τα πιο συναρπαστικά στιγμιότυπα του φετινού γαστρονομικού πρωταθλήματος με έκπτωση 50% στις τιμές. Διαλέξτε μενού και κλείστε θέση στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς.

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 1

Nα είστε όλοι εκεί! Στις 26 και 27/5 και στις 2 και 3/6 επιστρέφουν με καλοκαιρινή διάθεση οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, η ετήσια γιορτή γευστικής πολυφωνίας και ανακάλυψης, εκλεκτικότητας και κοινωνικότητας του "α". Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, το πιο νόστιμο και φιλικό γευστικό χάπενινγκ της χρονιάς ανοίγει τις πόρτες στα βραβευμένα εστιατόρια της πόλης, τα οποία θα προσφέρουν ένα ειδικό μενού που ανθολογεί μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ τους –από αυτές που τους χάρισαν Χρυσό Σκούφο ή Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2015– στο 50% της τιμής που θα πληρώνατε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή.

Για άλλη μία χρονιά το "α" ενορχηστρώνει ταυτόχρονα δείπνα, μοιρασμένα σε πολλά τεταρτημόρια, με το μαγειρικό line up να σας επιφυλάσσει σπουδαία ονόματα της αθηναϊκής γευστικής σκηνής αλλά και βιρτουόζους της μαρμίτας ή της σχάρας, πολυσυζητημένα εστιατόρια ή low key γευστικά στέκια που κρατούν με σοβαρότητα κι επαγγελματισμό την μπαγκέτα της κουζίνας τους. Πάντα πιστεύαμε ότι η γαστρονομία είναι κομμάτι του πολιτισμού και οι σεφ το επιβεβαιώνουν μελετώντας κι επαναπροσεγγίζοντας την παράδοση αλλά και ανοίγοντας δυνατά χαρτιά τεχνογνωσίας και δημιουργικότητας.

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 2

Η γαστρονομία είναι όμως κι ένας τρόπος να περνά κάποιος όμορφα. Καθώς η γεύση δεν λειτουργεί ποτέ αποκομμένη από τις άλλες αισθήσεις, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστείτε με την παρέα σας εδέσματα κι εμπειρίες. το νωχελικό χάζι της Ακρόπολης, τον παφλασμό των κυμάτων, έναν πράσινο κήπο... Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δούμε χαμόγελα και να ακούσουμε την ηδονική εκφορά του ενστικτώδους "Μμμ" σε μια ωραία μπουκιά.

Οι κρατήσεις στους χώρους που διακρίθηκαν στο φετινό γαστρονομικό πρωτάθλημα ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη 21/5 (πλην του "Funky Gourmet" το οποίο έχει συγκεκριμένη ημέρα κράτησης και δείπνου), το κόστος των μενού κινείται από € 20 μέχρι € 70, με τα κρασιά και τα ποτά να πληρώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις χωριστά, χωρίς αυτό να ισχύει πάντα. Ορισμένα περιλαμβάνουν κάποιο κρασί ή κοκτέιλ εν είδει καλωσορίσματος, άλλα συνοδεύουν κάποια πιάτα με κρασί και μία περίπτωση σας επιφυλάσσει πλήρες οινικό τετ-α-τετ με τις προτάσεις της κουζίνας. Κάποια εστιατόρια μπορεί να παρατείνουν λόγω ζήτησης την προσφορά, σερβίροντας τα μενού για παραπάνω ημέρες, εσείς όμως μην εφησυχάζετε, κάντε κράτηση τώρα! Δείτε τα 20 εστιατόρια (με αλφαβητική σειρά) και τα μενού τους.

ABOVO 15/20

ΑΠΟ 90 ΣΕ € 45

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 3

Στο σύγχρονο, στιλάτο εστιατόριο, που βλέπει από το "μπαλκόνι" του την Πλατεία Κεφαλαρίου, η κουζίνα του Μιχάλη Νουρλόγλου, ο οποίος φέτος βραβεύεται με Χρυσό Σκούφο για δεύτερη χρονιά, πέραν του ότι εξελίσσεται πολύ όμορφα, έχει πλέον αποκτήσει τους φανατικούς της. Καλαίσθητα και δημιουργικά, τα πιάτα του σπινθηρίζουν με νεωτεριστικό σασπένς και νοστιμιά, ενώ και τα επιδόρπια –όπως ο classic πλέον κύλινδρος από bitter σοκολάτα και αλμυρή καραμέλα που θα δοκιμάσετε στο ειδικό μενού– είναι πραγματικά αξιόλογα.

ΜΕΝΟΥ
Καπνιστό χέλι στη σχάρα με πουρέ παντζάρι, άγρια χόρτα κι εσπεριδοειδή
Καραβίδες ψητές σε λευκό σαγανάκι με φινόκιο, γραβιέρα και μανταρίνι
Ορτύκι με ριζότο αχλάδι, γκοργκοντζόλα και βινεγκρέτ φουντούκι
Eπιλογή ανάμεσα σε σολομό με ζεστή σαλάτα αβοκάντο, τσορίθο και γουασάμπι και μοσχαρίσιο διάφραγμα με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με τρούφα και σάλτσα Πόρτο
Κύλινδρος από bitter σοκολάτα, παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης και αλμυρή καραμέλα.

Περιλαμβάνει και Βloody King Cocktail, ένα ποτήρι Vina Esmeralda-Τοrres κι ένα ποτήρι Ibericos Crianza-Torres ­

Κολοκοτρώνη 37 (1ος όροφος), Κεφαλάρι, 2108015324-5

ALERIA 14,5/20

ΑΠΟ 60 ΣΕ € 30

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 4

Σε αυτό το κομψό νεοκλασικό με την πράσινη πλακόστρωτη αυλή, που απορροφά τα καλοκαίρια κάθε ίχνος αστικού... κραδασμού, η φροντίδα είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Η κουζίνα με το ιδιόχειρο αποτύπωμα του ταλαντούχου Γκίκα Ξενάκη, σε επαφή με την ελληνική παράδοση, αποδίδει με σύγχρονο πνεύμα, μέτρο και κομψότητα κλασικές και αγαπημένες σπεσιαλιτέ, με την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και το ευγενικό σέρβις να ολοκληρώνουν την πρόταση ενός εστιατορίου το οποίο ξεχωρίζει τόσο το ελληνικό όσο και το ξένο κοινό.

ΜΕΝΟΥ
Καλωσόρισμα
Ταρτάρ ξιφία Αργολίδας αρωματισμένο με περγαμόντο, ταραμοσαλάτα από αβγοτάραχο, χαβιάρι παντζαριού και chips ρυζιού 
Κουσκουσάκι μπουρδέτο με σκορπίνα, μύδια και καλαμάρι
Αρνάκι σιγομαγειρεμένο με κρέμα από καρότα, αγκινάρες και αγριοσπάραγγα
Μπακλαβάς με παρφέ από φιστίκι, καραμελωμένο φύλλο, παγωτό κανέλα και σάλτσα καραμέλα.

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 2105222633

ΑΘΗΡΙ 14/20

ΑΠΟ 48 ΣΕ € 24

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 5

Ο μεν κήπος του εστιατορίου του Κεραμεικού, που συνεχίζει σε low key τόνους, αλλά με σταθερά καλές επιδόσεις, είναι χάρμα, κανονική όαση^ δεν βρίσκεις εύκολα τόσο πράσινα σημεία στο κέντρο της Αθήνας. Η δε κουζίνα του Αλέξανδρου Καρδάση, βατά σύγχρονη και βαθιά νόστιμη, ψάχνει τα υλικά της σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, ανακαλεί μνήμες και ταυτόχρονα αφομοιώνει αποτελεσματικά τα κελεύσματα των καιρών.

ΜΕΝΟΥ
Χειροποίητο ψωμί
Φαγκρί λεμονάτο στο ζωμό του με κρεμμύδι κοκκάρι, πατάτες παριζιέν και σπανάκι, αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης
Παστουρμάς θαλάσσης με πουρέ από φασόλια γίγαντες με πράσινη πιπεριά και σάλτσα από καραμελωμένα κρεμμύδια σε τραγανό φύλλο
Πράσινη σαλάτα με tuille γραβιέρας Κρήτης, αποξηραμένο σύκο, δυόσμο και λαδόξιδο με μήλο
Πέτουλες με βετούλι κοκκινιστό, γραβιέρα Νάουσας και γιαούρτι πασκιτάν
Μους σοκολάτα-πραλίνα σε μπισκότο σοκολάτας με σάλτσα dulce de leche.

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 2103462983

ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ 14,5/20

ΑΠΟ 42 ΣΕ € 21

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 6

Ο Θανάσης Βασίλαινας μεταμόρφωσε την ιστορική πειραιώτικη ταβέρνα που ο παππούς του έστησε το μακρινό 1920 σε ένα σύγχρονο εστιατόριο-πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας, με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής και νέους φίλους από όλη την Αθήνα. Με τον Ρενάτο Μεκόλι πάντα στην κουζίνα, τα μοντέρνας λογικής, πολύ γευστικά πιάτα με ελληνικά χρώματα και αρώματα τώρα το καλοκαίρι εμφανίζονται σε open air βερσιόν, στην όμορφη, χαλαρή ταράτσα του ρεστοράν.

ΜΕΝΟΥ
Δροσερή σούπα gazpacho αρωματισμένη με βασιλικό
Φιλέτο τσιπούρας στη σχάρα με υφές μπρόκολου και σελινόριζας με σάλτσα αρωματισμένη με αγριομάραθο
Γεμιστά "αλλιώς" με κονφί ντομάτας, ψητά λαχανικά και φέτα
Χοιρινό κότσι φρικασέ με σέσκουλα και σταμναγκάθι
Μπάρα σοκολάτας με σος από φρούτα του δάσους.

­Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457

BAKU 14,5/20

ΑΠΟ 50 ΣΕ € 25

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 7

Στο βραβευμένο εστιατόριο του "The Margi" ο Παναγιώτης Γιακαλής εξευγενίζει τις ρουστίκ γεύσεις της ελληνικής παράδοσης με έξυπνες ιδέες και μαγειρική ακρίβεια. Ελληνικά υλικά όπως η μυζήθρα Ευρυτανίας, ο τραχανάς, το σταμναγκάθι ή το αβγοτάραχο δίνουν χρώμα στη σύγχρονη, με κλασικά στοιχεία κουζίνα του, που πατάει ωστόσο γερά στη διεθνή τεχνοτροπία και τροφοδοτείται πλέον από τη Margi Farm, μια φάρμα 20 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου στα Καλύβια. Το ειδικό για τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας μενού θα σας το παρουσιάσουν δίπλα στην πισίνα, στον κοσμοπολίτικα καλοκαιρινό χώρο του "Malabar".

ΜΕΝΟΥ
Κριθαρότο με σπαράγγια, jamon Ιberico bellota και φλέικ παρμεζάνας
Σολομός με μπρόκολο ποσέ, τριμμένο αβγοτάραχο και σάλτσα ολαντέζ με ντομάτα και φρέσκια ρίγανη
Τριλογία σοκολάτας με μους, παγωτό και γκανάς σοκολάτας.

Ξεν. "The Margi", Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 2109670924

BOTRINI’S 16/20

ΑΠΟ 90 ΣΕ € 45

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 8

Η δημιουργική, φορτισμένη με προσωπικές αναφορές ελληνική κουζίνα του Έκτορα Μποτρίνι σερβίρεται τώρα που καλοκαίριασε στην καταπράσινη, πολύ γοητευτική αυλή της χαλανδριώτικης μονοκατοικίας που στεγάζει το εστιατόριό του. Ο δημοφιλής σεφ και η ομάδα του συνθέτουν ένα μενού-ταξίδι γεμάτο εικόνες και αρώματα, με τελική κατάληξη ένα απρόσμενο γλυκό (σαν) τζατζίκι, που "βλέπει" ένα sine qua non της ελληνικής γευστικής παράδοσης με φρέσκια, ανανεωτική ματιά.

ΜΕΝΟΥ
Snack-μεζές
Ξιφίας carpaccio με τον τρόπο των ψαράδων στη νήσο Elba, αναφορά σε μια κερκυ­ραϊκή νεραντζοσαλάτα 2003
TONgueNATOandtomato 2014
Ριζότο al nero "Η σκοτεινή πλευρά της σελήνης" 2014
Μάγουλο από μοσχαράκι γάλακτος βιολογικής εκτροφής με κρέμα πατάτας, πραλίνα και κροκέτες πατάτας
Σαν ένα mojito
Σαν ένα γλυκό τζατζίκι 2012

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324

F+W BY OLIVIER CAMPANHA 15,5/20

ΑΠΟ 95 ΣΕ € 47,5

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 9

Ο Οlivier Campanha, μέντορας του οποίου υπήρξε ο σπουδαίος Pierre Gagnaire, στο δικό του εστιατόριο στο Κολωνάκι άνοιξε σταδιακά τα γαστρονομικά του χαρτιά: τεχνικά άρτια, όλο και πιο εκφραστική, όλο και πιο ραφινάτη, η κουζίνα του τον πρώτο της Χρυσό Σκούφο τον κέρδισε με το μαγειρικό σπαθί της και, απ’ ό,τι φαίνεται, έχουμε ακόμη πολλά να δούμε από τον Γάλλο ταλαντούχο σεφ. Τα σύνθετα, ραφινάτα σπονδυλωτά πιάτα του, τα οποία στο ειδικό μενού ο Γιάννης Μακρής τα έχει παντρέψει αρμονικά με κρασί, θα τα χαρείτε σε φόντο... αστικού πρασίνου, σε ένα ωραίο σημείο του κέντρου της πόλης.

ΜΕΝΟΥ
Langoustine 2 ways: φρέσκες καραβίδες από το Πευκί Ευβοίας σε τεμπούρα με ζελέ λάιμ-ιβίσκου και στο grill με σάλτσα Satay με baby παντζάρια και χρωματιστά καρότα, παγωτό μασκαρπόνε και ζελέ από παλαιωμένο ρούμι
Grove: baby λαχανικά, ζωμός γλυκόριζας, τσάι από φρούτα του πάθους και σέλινο, φύτρες και πουρές λαχανικών
Παλαιωμένο risotto Acquerello με παρμεζάνα, αγάρ-αγάρ γλυκού οίνου Σάμου, ψητά μανιτάρια King Trumpets αρωματισμένα με λάδι τρούφας
Ψητός κόκκινος τόνος με πιπέρι Malabar, ζελέ σόγιας, γλυκόξινη σάλτσα, μαγιονέζα ουασάμπι και αγκινάρα Ιερουσαλήμ με ξίδι μήλου
Roger rabbit 16: σιγομαγειρεμένο φιλέτο κουνελιού με σάλτσα μουστάρδας και bokchoy, μπούτι τυλιγμένο σε μπόλια με ψητό φουαγκρά και σκόνη λεμονιού και μπούτι με σάλτσα τσίλι, κινόα κι εστραγκόν
Μίνι μαρέγκες με σαντιγί βανίλιας Μαδαγασκάρης και φρέσκα κόκκινα φρούτα
Κρέμα σοκολάτας Kalingo σαν 1000 Feuilles, fondant και σος σοκολάτας, ζεστός αφρός σοκολάτας και ζελέ Jack Daniels, nougat, μαλλί της γριάς και άρωμα τσίλι

Συνοδεύονται με Sancerre Jean Max Roger (τα πρώτα δύο), Escapades Rose Pinotage (το ριζότο και ο τόνος), Νεαρό Τσαπουρνάκο από το Κτήμα Βογιατζή (το κουνέλι) και Tawny Port Niepoort (η σοκολάτα).

Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 2107211146

FUNKY GOURMET 16,5/20

ΑΠΟ 140 ΣΕ € 70

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 10

 

Η ντιζαϊνάτη, καλλιτεχνόφιλη σάλα στο εστιατόριο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου, που φέτος ισοβάθμησε με το "Εtrusco" στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων, είναι μικρή και δημοφιλέστατη. Έτσι από τα μέσα Απριλίου που απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι το "Funky Gourmet" ήταν ήδη... sold out για πολλές εβδομάδες. Στις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, λοιπόν, δεν θα συμμετάσχει στις 4 προκαθορισμένες βραδιές, αλλά θα διαθέσει όλο το εστιατόριο για μόνο μία βραδιά, την Τρίτη 9 Ιουνίου, με ένα μενού γευσιγνωσίας 11 πιάτων στην ειδική τιμή των € 70 (ή € 110 με κρασί και ποτό). Η τιμή δεν περιλαμβάνει νερό, ποτό και καφέ.

Όροι κράτησης
Οι κρατήσεις για την Τρίτη 9/6 θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο μέσω τηλεφώνου στο 2105242727 τη Δευτέρα 8/6, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 μ.μ.
Οι κρατήσεις γίνονται μόνο με πιστωτική κάρτα. Δεν γίνεται δεκτή η κατάθεση στην τράπεζα.
Η χρέωση των καρτών θα γίνει τη Δευτέρα 8/6 με το ποσό των € 70 ανά άτομο. Το συνολικό ποσό χρέωσης ορίζεται από το συνολικό αριθμό ατόμων της εκάστοτε κράτησης.
Το ποσό της προκαταβολής επιστρέφεται μόνο εφόσον ακυρωθεί η κράτηση μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 9/6.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Δεν υπάρχει δυνατότητα προκράτησης.
Δεν υπάρχει δυνατότητα κράτησης μέσω e-mail.

ΜΕΝΟΥ
Salsify στο χώμα
Αβγοτάραχο Μεσολογγίου με λευκή σοκολάτα
"Taco"
Παστίτσιο
Κουλούρι και ανθόγαλα
Κακκαβιά shabu-shabu
Χωριάτικη σαλάτα
Μάγουλα μοσχαριού, γήινες γεύσεις, φρέσκια μαύρη τρούφα
"Βραχιόλι"
Σούπα σοκολάτας
Έκρηξη πορτοκαλιού

Το μενού συνοδεία κρασιού/ποτού (Amalia Brut-Κτήμα Τσέλεπου, φρέσκια μπίρα Χίου, Σαντορίνη Γηγενείς Ζύμες-Κτήμα Γαβαλά, Avaton-Κτήμα Γεροβασιλείου, σπιτικό λικέρ με cognac Delamain και Vinsanto του Κτήματος Αργυρού) κοστίζει € 110.

Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727

 

HΥTRA 15/20

ΑΠΟ 100 ΣΕ € 50

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 11

Ο Τάσος Μαντής, που δούλευε ως sous chef στο τριάστερο βελγικό­ εστιατόριο­ "Hof Van Cleve", ανανεώνει από τον περασμένο χειμώνα το γαστρονομικό σκηνικό του βραβευμένου εστιατορίου, με μια κουζίνα με πολλά ελληνικά αλλά και μεσογειακά στοιχεία, η οποία έχει όντως πολύ ενδιαφέρον. Το ραντεβού με το νόστιμο "κήπο του σεφ", ένα πιάτο-τοπίο σπαρμένο με λαχανικά, μυρωδικά και λουλούδια, και με τις άλλες εμπνεύσεις του ταλαντούχου κ. Μαντή δίνεται πλέον πάνω από τα νυχτερινά φώτα της Αθήνας και κάτω από τα αστέρια στην όμορφη, λευκοντυμένη ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

ΜΕΝΟΥ
Το δικό μας αλλαντικό
Σπιράλ από ­κολοκάσι με μαγιονέζα και καπνιστό ­χοιρινό
Ελαιόλαδο
Σπανακόρυζο
Ο κήπος του chef (συνδυασμός από βότανα, μυρωδικά, λαχανικά και βρώσιμα λουλούδια)
Καλαμάρι με πατάτα φούρνου, αλμυρίκια, μάραθο και μαγιονέζα από μελάνι καλαμαριού
Ψωμί
Ορτύκι με σιτάρι ζέας, κάστανο, φρέσκια τρούφα και ξινοτύρι Κρήτης
Κόκορας με σελινόριζα, μανιτάρια τρομπέτες και παρφέ από συκώτι κοτόπουλου
Περγαμόντο και μυρώνια με κερί λευκής σοκολάτας και ελαιόλαδο
Γιαούρτι με μέλι και καρύδια
Σοκολάτα
Λουκούμι
Ζαχαρωτά

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ­Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2177071118, 2103316767

ΙΩΔΙΟ 14/20

ΑΠΟ 60 ΣΕ € 30

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 12

Σε αυτό το ξεχωριστό θαλασσινό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου η κουζίνα ψάχνεται κι εξελίσσεται, ακροβατώντας με επιτυχία ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο. Μαεστρία στη διαχείριση του ψαριού, φρεσκάδα, δημιουργικότητα κι ευγένεια είναι τα ατού ενός χώρου κομψού και διακριτικού, που με την πάροδο του χρόνου και αρκετή δουλειά έχει εξελιχτεί σε ένα από τα καλύτερα δείγματα του είδους στην Αθήνα.

ΜΕΝΟΥ
Βασιλικά χτένια St Jacques τηγανιά με στακοβούτυρο και μαυρομάτικα φασόλια
Καλαμαράκια καρμπονάρα με κρέμα παρμεζάνας, πεκορίνο και guanciale
Γιουβετσάδα καβουριού, τουτουμάκια Καλαβρύτων και φρέσκος πετροκάβουρας Βρετάνης
Σφυρίδα φρικασέ, χορταρικά και σάλτσα κρόκου Κοζάνης
Σούπα φράουλας με παγωτό γιαούρτι.

Λεωφ. Αχιλλέως 119Β, Παλαιό Φάληρο, 2109884258

ΚΡΗΤΙΚΟΣ 14/20

ΑΠΟ 40 ΣΕ € 20

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 13

Για χάρη της παραδοσιακής ταβέρνας στην Κάντζα με την όμορφη, ελαφρώς υπερυψωμένη αυλή με τις αζαλέες και τις καμέλιες, πολλοί Αθηναίοι λάτρεις του κρέατος δεν υπολογίζουν τα μερικά παραπάνω χιλιόμετρα. Ο "Κρητικός" άρχισε την ιστορία του πριν από μισό αιώνα κι εξελίχτηκε θεαματικά στα χέρια της νέας γενιάς, η οποία κρατάει τα ηνία ενός από τα καλύτερα σημεία κρεατοφαγίας στην Αθήνα, με άριστη ποιότητα κρεατικών και κορυφαία τεχνική στο ψήσιμο. Εκείνα τα παϊδάκια του και ο σιδηρόδρομος είναι αξέχαστα.

ΜΕΝΟΥ
Επιλογή 3 ορεκτικών από το δίσκο (χορτόπιτα, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, ρώσικη, τζατζίκι, πιπεριές, φέτα, παντζάρια, σταμναγκάθι ή χόρτα εποχής, χωριάτικη, φάβα)
Ποικιλία τηγανητών (τυροπιτάκια, κολοκυθάκια-μελιτζάνες, πατάτες)
Σιδηρόδρομος
Παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος
Φιλεταρισμένο κιλότο από μοσχάρι
Μπριζόλα μοσχαρίσια

Το μενού είναι για δύο άτομα (το κόστος είναι € 20 ανά άτομο).

Αιόλου 49, Κάντζα (Παλλήνη), 2106659061

MATSUHISA ATHENS 15,5/20

ΑΠΟ 80 ΣΕ € 40

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 14

Καθισμένος στην απίθανη βεράντα του, χαζεύοντας τα κύματα, σχεδόν νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε πλοίο. Με το ατού ενός ονειρεμένου σημείου της αττικής ριβιέρας στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η αθηναϊκή πρεσβεία του Nobuyuki Matsuhisa αντικατοπτρίζει στην κουζίνα της τις λεπτές αποχρώσεις μιας παγκοσμίως διάσημης fusion φιλοσοφίας με γιαπωνέζικη βάση και περουβιανές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές επιρροές. Και παραμένει άκρως γοητευτική...

ΜΕΝΟΥ
Σολομός karashi
Σαλάτα με dressing σουσαμιού (goma) και τρούφας και τραγανά μανιτάρια shiitake
Matsuhisa sushi
Black cod ginger yuzu kadaifi
Pork belly anticucho με κόλιαδρο και λάιμ
Whiskey cappuccino

Ξεν. "Astir Palace", Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510

MILOS ESTIATORIO 14,5/20

ΑΠΟ 76 ΣΕ € 38

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 15

Η ανάδειξη των εξαιρετικών πρώτων υλών είναι η βασική αρχή της γευστικής φιλοσοφίας του διάσημου εστιατορίου του Κώστα Σπηλιάδη. Μέτρο, σωστά ψησίματα και μαγειρέματα που κρατούν ατόφιες τις γεύσεις και τα αρώματα και η καλύτερη ίσως συλλογή ψαριών στην Ελλάδα είναι τα μεγάλα ατού του "Milos", που στην αθηναϊκή έδρα του ανοίγει κανονικό διάλογο με την ψυχή της θάλασσας, κεντράροντας στην ουσία της ελληνικής γεύσης.

ΜΕΝΟΥ
Λαβράκι carpaccio με θυμάρι και λεμόνι
Ντοματοσαλάτα με τη φέτα της Χήρας
Χταπόδι ψητό με φάβα και κάππαρη Σαντορίνης
Ριζότο με γαρίδες (γάμπαρη)
Λαβράκι ψητό πελαγίσιο με χόρτα εποχής
Εκμέκ κανταΐφι Περιλαμβάνει κι ένα ποτήρι Sparkling Amalia Brut Tselepos.

Ξεν. "Hilton Athens", Βασ. Σοφίας 46, 2107244400

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ 14,5/20

ΑΠΟ 50 ΣΕ € 25

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 16

Άμα πετύχεις εκείνες τις περίφημες κόκκινες γαρίδες Κοιλάδας, δεν τις ξεχνάς. Στο εστιατόριο του Γιώργου Παπαϊωάννου, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην κορυφή της θαλασσινής κουζίνας σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής, τα ψάρια και τα θαλασσινά –από ταπεινά μέχρι δυσεύρετα– είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Το τηγάνι και η σχάρα ξετυλίγουν δεξιοτεχνικά τη δυναμική τους και οι aficionados της ψαρο-κουζίνας του επιστρέφουν στο ντεκ του Μικρολίμανου ξανά και ξανά.

ΜΕΝΟΥ
Σαλάτα Παπαϊωάννου
Κυδώνια-γυαλιστερές
Αχινοσαλάτα
Γαύρος μαρινάτος
Μύδια αχνιστά
Γαύρος τηγανητός
Σαρδέλα ψητή
Σκουμπρί καπνιστό
Θράψαλο ψητό
Σουπιά τηγανητή
Λουκουμάδες με παγωτό Περιλαμβάνει κι εμφιαλωμένο

Ακτή Κουμουνδούρου 42,
Μικρολίμανο, 2104225059

 

PREMIERE 15/20

ΑΠΟ 110 ΣΕ € 55

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 17

Έχει το ατού ενός από τα πιο όμορφα κάδρα της Ακρόπολης: η θέα από το roof top του εστιατόριου του "Athenaeum Intercontinental" είναι απλώς εξαιρετική. Δυναμική παρουσία στη γαστρονομική σκηνή της πόλης, ο Γάλλος σεφ Jean-Charles Metayer –ακόμη και με τέτοιον ανταγωνισμό ρομαντζάδας και Ιστορίας στην περιρρέουσα σκηνογραφία– άνετα τραβάει το βλέμμα στα πιάτα του, παρουσιάζοντας μια κουζίνα επιπέδου, με γευστικό κύρος της κλασικής σχολής και μια σύγχρονη, φρέσκια, γοητευτικά συνδυαστική ματιά. Κι επιστρέφει στο team των Χρυσών Σκούφων με το γαστρονομικό σπαθί του.

ΜΕΝΟΥ
Καλωσόρισμα από τον σεφ
Βασιλικό καβούρι σε μανταρίνι κονφί, πιπερόριζα και oysters leaves
Χτένια σε κρέμα μελιτζάνας, αλμυρή καραμέλα και αφράτο κέικ φιστικιού
Καπνιστός μαύρος μπακαλιάρος, μελάνι σουπιάς και αφρός πατάτας αρωματισμένος με βανίλια
Αρνάκι μαριναρισμένο για 24 ώρες σε άλμη, πούδρα ελιάς, κέτσαπ παντζαριών και ριζότο από σιτάρι
Μακαρόν φουντούκι με μους "dulcey", φρούτα του πάθους και μήλο

Mignardises Ξεν. "Intercontinental", Λεωφ. Συγγρού 89-93, Νέος Κόσμος, 2109206000

ΣΠΟΝΔΗ 16/20

ΑΠΟ 130 ΣΕ € 65

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 18

Εκτεινόμενη σε διαφορετικά επίπεδα, κομψή, ατμοσφαιρική, η όμορφη αυλή είναι ιδανικό spot για καλοκαιρινό νυχτερινό ραντεβού με το γαστρονομικό ρεπερτόριο ενός εστιατορίου που πρωταγωνιστεί επί πολλά χρόνια στην αθηναϊκή γευστική σκηνή. Τα φινετσάτα σύγχρονα γαλλικά πιάτα, τα εξαιρετικά επιδόρπια και το ευγενές και προσεγμένο σέρβις επιβεβαιώνουν τη φήμη και το πνεύμα ενός grand restaurant-σταθερή αξία στην πόλη, που φέτος είναι στην καλύτερη φάση του από τότε που την κουζίνα ανέλαβε ο Άγγελος Λάντος.

ΜΕΝΟΥ
Amuse bouche (φουαγκρά με καπνιστό χέλι και φύκια νόρι, μους φέτας με σπόρους κoλοκύθας και τσιπς με μανιτάρια σέπες και ξίδι Xeres)
Καβούρι με ρέβα, μέλι ακακίας, εστραγκόν και φρούτο του πάθους
Φουαγκρά τερίνα και μους με αχλάδι, μήλο, βατόμουρο και βανίλια
Μους σφυρίδας με ζωμό από κρεμμύδια και άγρια βότανα
Μπαρμπούνι με μαύρη ελιά, μελιτζάνα­-καφέ και πορτοκάλι
Χοιρινό γάλακτος με κρέμα καφέ, ζωμό τρούφας, ταρτάκι τρούφας-μανιταριού, μαϊντανού
Pre dessert
Μαύρη σοκολάτα, τραγανά αμύγδαλα, μους σοκολάτας από το νησί Γρενάδα, κρέμα από ρούμι, κεράσι, ­παγωτό καρύδα

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ART GRILL 14/20

ΑΠΟ 40 ΣΕ € 20

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 19

Δεν είναι τυχαίος ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα δεις παρκαρισμένα απέξω (τις Κυριακές γίνεται κανονικό προσκύνημα). Κινούμενοι σε ένα χαρακτηριστικό κρεάτινο άξονα, με ψαγμένες πρώτες ύλες, σωστές κοπές και σιτέματα και μοναδική τεχνική στο ψήσιμο, ο Γιώργος και ο Κώστας Τσιλιγκίρης αναβαθμίζουν την πατροπαράδοτη ψησταριά σε ένα περιποιημένο ελληνικό εστιατόριο-κρεατοφαγική εμπειρία, που με γνώση και μεράκι μεταμορφώνει το ταπεινό σε εξαιρετικό. Μην παραλείψετε να τσεκάρετε (και) τη λίστα κρασιών: κρύβει πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες...

ΜΕΝΟΥ
Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα
Πικάντικη σαλάτα καρότου
Σαλάτα ταμπουλέ
Κοκορέτσι
Κοντοσούβλι
Χωριάτικη σαλάτα
Πατάτες τηγανητές
Αρνίσια παϊδάκια γάλακτος
Μοσχαρίσιο μπιφτέκι
Ραβανί ή καρυδόπιτα

Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, 2108074015

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ BARBEQUE CLUB 14,5/20

ΑΠΟ 50 ΣΕ € 25

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 20

Αυτό θα πει υψηλή ελληνική χασαπική! Στο ναό του κρέατος του Γιώργου Τσιλιγκίρη στην Κάτω Κηφισιά, κάτω από τα πεύκα της χαλαρής, στο χρώμα της τερακότας αυλής, έχεις πολλά να ανακαλύψεις: εκτός από εξαιρετικά μοσχαρίσια και βοδινά κρέατα, που ψήνονται εξαιρετικά διατηρώντας όλους τους χυμούς τους, ωραία σιτεμένο ζυγούρι, προβατίνα και βουνίσιος τράγος γίνονται απίθανες λιχουδιές που τιμούν την ντόπια παράδοση.

ΜΕΝΟΥ
Ταρτάρ μοσχαρίσιο
Μοσχαρίσιο κρέας (σιδηρόδρομος) στον ατμό με λαδολέμονο
Σαλάτα αλμύρα
Γαρδουμπάκια
Χασάπικοι κεφτέδες (βοδινό, τράγος, πρόβατο)
Σουβλάκι από μοσχαρίσιο φιλέτο
Μους λεμόνι

Φραγκοπούλου 22 & Μ. Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, 2108076680, 6976977888

TUDOR HALL 15,5/20

ΑΠΟ 100 ΣΕ € 50

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 21

Στο αριστοκρατικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "King George", σε ένα χώρο που έχει γραμμένη στην ούγια την αρχοντιά της παλιάς Αθήνας, έχετε την ευκαιρία, ακριβώς απέναντι από τη φωτισμένη Ακρόπολη, να δοκιμάσετε μια εκφραστική, φοβερά δημιουργική ελληνική κουζίνα με θαυμαστή λεπτότητα και άρτια τεχνική. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου και ο chef de cuisine Αλέξανδρος Κοσκινάς πατούν στην παραδοσιακή μας γευστική αρχειοθήκη κοιτάζοντας κατάματα το μέλλον. Εκείνα τα λεπτοδουλεμένα, αέρινα θαλασσινά γιουβαρλάκια τους απλώς κλέβουν την παράσταση.

ΜΕΝΟΥ
Amuse bouche: Κρύα σούπα μπριάμ με αφρό φέτας
Αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι ταρτάρ και αβγοτάραχο Μεσολογγίου με υφές ελαιόλαδου και γρανίτα πράσινου λεμονιού
Γιουβαρλάκια ροφού και γαρίδας αβγολέμονο
Κουνέλι με γλυκά κρεμμύδια και κόκκινο τριαντάφυλλο
Κερκυραϊκό σοφρίτο με το δικό μου τρόπο
Επεξεργασία φράουλας σε πέντε μορφές
Καφές ή τσάι
Mignardises Περιλαμβάνει κι ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί.

Ξεν. "King George", Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 2103330265

VAROULKO SEASIDE 16/20

ΑΠΟ 90 ΣΕ € 45

Ημέρες βραβευμένης γαστρονομίας 2015: τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας στο 50% - εικόνα 22

Εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής ψαρο-γαστρονομίας, ο χαρισματικός Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος βραβεύεται για 22 συνεχή χρόνια με Χρυσό Σκούφο, πλέον στο εστιατόριό του φλερτάρει και... οπτικά με τη θάλασσα. Με τον σεφ να έχει "ξαναδέσει" στο λιμάνι του, τον Πειραιά –εκτός του ότι εκεί μεγάλωσε, εκεί έστησε το 1987 την πρώτη βερσιόν­ του "Βαρούλκου"–, οι εξελιγμένες γεύσεις του σερβίρονται σε ένα γραφικό ντεκ με φόντο τα κατάρτια του Μικρολίμανου, με το θαλασσινό αεράκι να σιγοντάρει.

ΜΕΝΟΥ
Βελουτέ σούπα κουνουπίδι, μαρινάτος ­σολομός, σκόνη espresso και αφρός παρμεζάνας
Σουπιά ψητή με αρωματισμένο ελαιόλαδο και κρέμα φινόκιο
Φιλεταρισμένη τσιπούρα με κους κους και λάιμ
Ροφομακαρονάδα με ντοματίνια
Κρέμα βανίλιας αρωματισμένη με kirsch σε σάλτσα σοκολάτας και σορμπέ βύσσινο

Το ειδικό μενού θα προσφέρεται μεσημέρι και βράδυ.

Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 2105228400, 2104127900

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΡΑ!

Τα ειδικά μενού ισχύουν για τις 26 και 27 Μαΐου και τις 2 και 3 Ιουνίου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ Κλείστε τραπέζι στο/α εστιατόριο/α της επιλογής σας ενημερώνοντας στο τηλέφωνο ότι θέλετε να δοκιμάσετε το ειδικό μενού του περιοδικού "αθηνόραμα". Για να ισχύσουν οι κρατήσεις που θα γίνουν, θα πρέπει να προπληρώσετε το ποσό που αντιστοιχεί στα άτομα του τραπεζιού σας με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Περισσότερες πληροφορίες

Σπονδή

Πύρρωνος 5, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Matsuhisa Athens

Astir Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Τηλέμαχος Art Grill

Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Tudor Hall

(ξεν. «King George») Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Aleria

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Botrini’s

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Hytra

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
  • Εστιατόρια

Παπαϊωάννου

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.