3 αθηναϊκά εστιατόρια που μας στέλνουν στην Ιταλία

Τρία καθημερινά εστιατόρια αφοσιωμένα στην ιταλική κουζίνα στρώνουν ένα δρόμο με προσούτο και μοτσαρέλα, ταλιολίνι και τραγανό ζυμάρι, που πάει από τα βόρεια στα νότια της πόλης.

3 αθηναϊκά εστιατόρια που μας στέλνουν στην Ιταλία

Τρία καθημερινά εστιατόρια αφοσιωμένα στην ιταλική κουζίνα στρώνουν ένα δρόμο με προσούτο και μοτσαρέλα, ταλιολίνι και τραγανό ζυμάρι, που πάει από τα βόρεια στα νότια της πόλης.

CANTINETTA

3 αθηναϊκά εστιατόρια που μας στέλνουν στην Ιταλία - εικόνα 1

Η PASTA ΗΤΑΝ ΣΙΝΕΦΙΛ
Τι μπορούν να δημιουργήσουν ένας σινεφίλ/επαγγελματίας του κινηματογράφου σε συνεργασία με έναν ανήσυχο ερευνητή του γευστικού χώρου; Ένα ενδιαφέρον εστιατόριο με αντίληψη τρατορίας, όπου διακοσμητικά δεσπόζει ένα τεράστιο ασπρόμαυρο πορτρέτο του Ντε Νίρο ζωγραφισμένο σε πλακάκια. ­Φτιά­χνει ωραία casual ατμόσφαιρα στο «Cantinetta» της Γλυφάδας ο Τάκης Βερέμης, ψυχή της Strada Films, σε συνεργασία με τον γνωστό κι ευρηματικό σεφ Κώστα Τσίγκα, ο οποίος έχει αναλάβει το γευστικό προφίλ του μαγαζιού. Το σύνθημα είναι «Leave the gun. Take the cannoli» – και την pasta, και την πίτσα που ψήνει ο πετρόφουρνος.

ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
Τη νόστιμη μπρουσκέτα με γκοργκοντζόλα και μαρμελάδα από μαύρο λάχανο, τα ενδιαφέροντα ταρτουφάτα κεφτεδάκια, τα επίσης τρουφάτα και γεμιστά με ρικότα τορτελίνι και τη γεμιστή με μυρωδικά porcetta που είναι πικάντικη, με γλυκό, καλοφάγωτο λιπάκι.

DAL PROFESSORE

3 αθηναϊκά εστιατόρια που μας στέλνουν στην Ιταλία - εικόνα 2

ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ
Ο Νίκος Δημητροκάλης, ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου που το πρωτογνωρίσαμε –και το εκτιμήσαμε– σε άλλο σημείο του Αμαρουσίου (Διονύσου & Χατζηαντωνίου) σπούδασε φιλολογία στην Ιταλία. Αλλά ταυτόχρονα με τον πνευματικό πολιτισμό της γείτονος τον κέρδισε και η κουζίνα της, στην οποία εντέλει αφιερώθηκε. Στο νέο χώρο της Αγίου Κωνσταντίνου έχει αφήσει πίσω του το ρουστίκ για χάρη μιας πιο μητροπολιτικής αισθητικής, σύγχρονης και όμορφα χαλαρής, με την ανοιχτή κουζίνα να δίνει τον τόνο και τα μοναστηριακά τραπέζια να ευνοούν την κοινωνικότητα.

ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
Τα πιεμοντέζικα ραβιόλι γεμιστά με χόρτα και ξινομυζήθρα σε μια απαλή σάλτσα βουτύρου με φασκόμηλο και σίγουρα την εντυπωσιακή, βαθιά νόστιμη μακαρονάδα με σκορπίνα. Μη χάσετε, πάντως, και τα ωραία χυλωμένα al dente ριζότο. Και σε αυτά ο «καθηγητής» παίρνει καλό βαθμό.

OPERA PRIMA

3 αθηναϊκά εστιατόρια που μας στέλνουν στην Ιταλία - εικόνα 3

ΠΙΤΣΑ ΠΡΙΜΑΝΤΟΝΑ
Ο Mιλανέζος Giovanni Caracciolo, λάτρης του θεάτρου και της όπερας (εξ ου και το όνομα), και ο Ναπολιτάνος pizzaiolo Αlex Cammarano έστησαν πριν από λίγο καιρό το δικό τους εστιατόριο στο Μαρούσι και τα πάνε πολύ καλά. Μπορείτε να καθίσετε είτε στη μικρή εσωτερική αίθουσα με τα ζεστά χρώματα, που γέρνουν ελαφρώς προς το σκούρο, είτε στο χώρο που το καλοκαίρι, όταν ανοίγει η τζαμαρία, είναι στην ουσία συνέχεια της πλακόστρωτης αυλής της μονοκατοικίας. Το σύνολο είναι νόστιμα φιλόξενο και το μενού σχετικά εκτενές, με αυθεντική ιταλική προσωπικότητα.

ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
Το πολύ ισορροπημένο vitello tonnato, τον μπακαλιάρο με κρέμα (παραπέμπει σε μια μορφή brandade) και πολύ γευστική πολέντα, το ριζότο alla Milanese και την πίτσα που προτείνεται σε πολλές εκδοχές, με καλή βάση κι επάρκεια σε επίπεδο υλικών που την ολοκληρώνουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".