Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ

Το 5ο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» υποδέχτηκε πεντανόστιμο και χαμογελαστό τις χιλιάδες κόσμου που ήρθαν στο ανοιξιάτικο σπίτι του στην Τεχνόπολη το weekend που μας πέρασε. Δείτε μερικές απ' τις καλύτερες στιγμές του.

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ

Το 5ο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» υποδέχτηκε με ένα ποτήρι μπίρα στο ένα χέρι κι ένα περιποιημένο street food στο άλλο τις χιλιάδες κόσμου που ήρθαν στο ανοιξιάτικο σπίτι του στην Τεχνόπολη το weekend που μας πέρασε. Τσιμπολόγησε αλλά και αγόρασε delicatessen από τους πάγκους των 130 παραγωγών που είχαν έρθει από όλη τη χώρα, ξανασυναντήθηκε μαζί τους και γνώρισε καινούργιους. Έκανε παρέες και φλερτάρισε στον ανοιξιάτικο ήλιο.

Άραξε στα καφέ και άκουσε μουσική, ξεκαρδστηκε στα γέλια παρακολουθώντας stand up comedy, εκστασιάστηκε μπροστά στις φλόγες που έψηναν το κρητικό «αντικριστό», παρακολούθησε γευσιγνωσία κρασιού και μαγειρικής, έφαγε για πρώτη φορά τα ποντιακά ζυμαρικά «εβρεστόν», χειροκρότησε την ανδριώτικη φρουτάλια, ρομαντσάρισε το βράδυ της Κυριακής ακούγοντας soul καθισμένο στα πεζούλια. Κι έτσι χαρούμενο όπως ξεκίνησε, έτσι τελείωσε, αφήνοντας πίσω του λάμψη, άρωμα πολιτισμού και αναμνήσεις υπέροχων γεύσεων. Πάμε να δούμε μερικές απ' τις καλύτερες στιγμές του.

Weekend γευστικής ψυχαγωγίας

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 1

Ο καιρός ήταν καλός και ζεστός, οι μυρωδιές γαργαλιστικές, η αφρόκρεμα των γεύσεων παρούσα, οι δοκιμές θελκτικές και οι μουσικές απολαυστικές. Όλα αυτά μαζί και το καθένα μόνο του έφεραν στην Τεχνόπολη παρέες παρέες πάνω από 13.500 Αθηναίους, που πέρασαν ώρες χαλαρές και παρεΐστικες μέσα στην καρδιά της άνοιξης και στο τέλος είπαν «μπράβο» στο «αθηνόραμα» για ακόμη μία απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση.

Ο άρτος ημών...

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 2

Δεν προλάβαιναν οι άνθρωποι από τους φούρνους Βενέτη να προσφέρουν το υπέροχο ψωμάκι τους στους επισκέπτες που πολιορκούσαν τους πάγκους. Δικαίως, αφού το λευκό Μοναστηριακό και το μαύρο Βυζαντινό, ψημένα και τα δύο στον ξυλόφουρνο, έχουν κατακτήσει την καρδιά και τον ουρανίσκο των καταναλωτών με τη μεστή γεύση και το άρωμά τους.

Soul-funk επίγευση

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 3

Η Idra Kayne έχει το χάρισμα να μεταδίδει αβίαστα το ρυθμό και μας το απέδειξε τραγουδώντας στο κλείσιμο του φεστιβάλ την Κυριακή το βράδυ στην αυλή της Τεχνόπολης. Με την πληθωρική φωνή, που θυμίζει soul και funk ντίβες, και τη δυναμική μπάντα της (Φώτης Δεληνικόλας, Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, Κωστής Βήχος, Τζιμ Μποσινάκος) έκανε τον κόσμο –ακόμη και σε απομακρυσμένα σημεία όπου απλώς ακουγόταν– να χορεύει με ηλεκτρισμένες διασκευές από Jacksons, Cher, Massive Attack κ.ά.

Live cooking ταξίδια!

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 4

Από τις πιο γοητευτικές στιγμές του φεστιβάλ ήταν η live μαγειρική συνταγών από υπέροχα μέρη της χώρας μας με τοπικά υλικά: έξι ταλαντούχοι Κυκλαδίτες σεφ μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές του Αιγαίου (φωτό), ο σεφ Μιχάλης Καλαβρινός έφτιαξε ποντιακά ζυμαρικά από την Κοζάνη, ενώ το μέλι Μelira πρωταγωνίστησε στις δημιουργίες του σεφ Νίκου Φωτιάδη.

Νέο κύμα στο φεστιβάλ

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 5

Ένα «κύμα» νέων συμμετοχών πλημμύρισε φέτος τη γιορτή. Περισσότεροι από 40 παραγωγοί ήρθαν για πρώτη φορά στην έκθεση, φέρνοντας γεμάτοι αυτοπεποίθηση τα προϊόντα τους για να τα συστήσουν στους χιλιάδες επισκέπτες που πέρασαν μπροστά από τους πάγκους τους με ερωτήσεις, δοκιμές και «μπράβο». Στη φωτό τα κορίτσια της Troo Food Kale Chips με τα –βραβευμένα στο φεστιβάλ για την καινοτομία τους– σούπερ σνακ τους.

Ο πόλεμος των bloggers

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 6

Tο περίπτερο της Creta Farms έγινε αρένα γευστικής μονομαχίας. Γνωστές food bloggers διαγωνίστηκαν στην έμπνευση και την παρασκευή σάντουιτς με υλικά της εταιρείας. Νικητές και ηττημένοι φαγώθηκαν επιτόπου.

Street food για χειροκρότημα

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 7

Προβατίνα «αντικριστή», σάντουιτς με καπνιστό σύγκλινο, ομελέτα και κρέμα ανθότυρου, κασιώτικα ντολμαδάκια και τηγανητά θαλασσινά: το «Δειπνοσοφιστήριον» ανέλαβε δράση κάτω από την καμινάδα, τα παιδιά της Chef d’Oeuvre δεν προλάβαιναν να φτιάχνουν και να δίνουν, ενώ τα τέσσερα πιάτα του φεστιβάλ έγιναν ανάρπαστα.

Χαμόγελα και τσάντες!

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 8

Ο κόσμος αγόρασε. Παρά την κρίση, εκτίμησε το ποιοτικό και διεκδίκησε την απόλαυση έστω και σε μικρές ποσότητες – «μα έχουμε στη χώρα μας υπέροχα πράγματα», έλεγαν πολλοί επισκέπτες. Όπως μας είπαν άλλωστε πολλοί παραγωγοί: «Σε αυτήν την έκθεση είδαμε το πιο ψαγμένο κοινό διότι γνωρίζουν, εκτιμούν κι έρχονται ξέροντας ότι εδώ θα βρουν το καλύτερο».

130 προϊόντα σε πρεμιέρα!

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 9

Όταν ψάξαμε να βρούμε πόσα προϊόντα του φεστιβάλ ήταν καινούργια, κυκλοφόρησαν δηλαδή μέσα στο 2015 (όπως η πράσινη κέτσαπ του Yiam που βλέπουμε στη φωτό), διαπιστώσαμε με έκπληξη πως ούτε λίγο ούτε πολύ ξεπερνούσαν τα 130! Πολλοί εκθέτες, μάλιστα, είχαν φέρει τα νέα προϊόντα τους χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμη στη συσκευασία ή την ετικέτα για να ακούσουν την άποψη του κοινού προτού πάρουν την τελική απόφαση. Εμείς πάντως ετοιμάζουμε ένα περιεκτικότατο ρεπορτάζ γι’ αυτά τα νέα προϊόντα και σύντομα θα το απολαύσετε.

Κεράσματα από την Creta Farms

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 10

Εν Ελλάδι Gourmet Prosciutto Cotto, Εν Ελλάδι Κοτόπουλο Ψητό και Παραδοσιακό Σαλάμι Αέρος Πικάντικο. Τα νέα προϊόντα της Creta Farms πήραν μέρος σε... μονομαχίες, έγιναν άπαιχτα σάντουιτς αλλά και κεράσματα στους επισκέπτες του φεστιβάλ από όμορφα κορίτσια.

It’s gastrocomedy time!

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 11

Απόγευμα Σαββάτου και ο Λάμπρος Φισφής μας έκανε να πνιγούμε (τι απερισκεψία να τρως προβατίνα εκείνη την ώρα!) από τα γέλια, βρίσκοντας την πιο ξεκαρδιστική οδό για να πας από τη γαστρονομία στην Ελληνίδα μάνα και από εκεί στις αεροπορικές εταιρείες. Από τους πρώτους που έσπευσαν να παρακολουθήσουν το stand up comedy ο Γιώργος Γληνός (με την ποδιά στη φωτό) του «Food Τruck» με τους γκιουζλεμέδες. Ο Φισφής τον εντόπισε και από εκεί και πέρα οι «­γκιουζλεμέδες» είχαν θέση σε κάθε ατάκα!

Food Truck στο σύμπαν

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 12

Μαζί με το team του, o Γιώργος Γληνός δεν σταμάτησε να φτιάχνει γκιουζλεμέδες ούτε για ένα λεπτό. Χάρηκε την αλληλεγγύη των σεφ (την οποία ομολόγησε ότι δεν περίμενε) που τον στήριξαν πολύ, είδε φίλους, ανακάλυψε ενδιαφέροντα προϊόντα, και μια που όλο κάτι χάνανε σ’ αυτό το φοβερό food truck, μας μίλησε για μια διαταραχή στο χωροχρονικό συνεχές της καντίνας του (αστροφυσικός γαρ) – έτσι χάθηκε κάποια στιγμή το μπλέντερ.

Τι έχει μέσα αυτό το υπέροχο κουτί;

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 13

Το περιεχόμενο είναι μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα, κάρδαμο, εστραγκόν, μελισσόχορτο και άλλα μπαχαρικά και βότανα. Το φοβερό art work όμως είναι αυτό που κέρδισε το πρώτο βραβείο συσκευασίας για τα μπαχαρικά Sparoza αλλά και τη σειρά Shaman Tea. Σου φτιάχνουν τη διάθεση μόνο που τα βλέπεις.

Το μαγείρεμα είναι παιχνιδάκι

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 14

Λίγο προτού ανοίξει την «Κιβωτό» του στα Αστέρια της Γλυφάδας, ο Γιάννης Μπαξεβάνης ανέλαβε να εκπαιδεύσει κάποια άλλα «αστέρια» στα μυστικά της γαστρονομίας. Τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής ήταν γεμάτα από συνταγές-παιχνίδι και νόστιμες αταξίες.

Προβατίνα φλογερή!

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 15

Το έδεσμα αυτό το έτρωγε ο μυθικός Ιδομενέας, το τρώνε οι Κρητικοί στα βουνά, το δοκιμάσαμε κι εμείς στο φεστιβάλ. Η παραδοσιακή «αντικριστή» προβατίνα ψήθηκε σε γυμνή φλόγα (από ξύλα) και το πεντανόστιμο αποτέλεσμα διαδόθηκε σε χρόνο-μηδέν από στόμα σε στόμα. Από τα must του φεστιβάλ.

Βενέτης στο χωνάκι

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 16

Μόνο που έβλεπες τα ρετρό τροχήλατα αμαξάκια με το παγωτό του Βενέτη στημένα στις γωνιές, σε έπιανε ένας άνευ ορίων χαρούμενος παλιμπαιδισμός. Φρέσκο γάλα, ιταλικές και γαλλικές συνταγές, ένα χωνάκι με παρφέ, καϊμάκι, μάνγκο, φιστίκι ή καραμέλα και στην... αλάνα. Τι άλλο να ζητήσει ο άνθρωπος;

Μαμά, μπήκα στη σαπουνόφουσκα!

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 17

Ξυλοπόδαροι και ζογκ­λέρ έδωσαν το δικό τους στίγμα στις αυλές της Τεχνόπολης μαγεύοντας τα παιδιά (αλλά και τους μεγάλους) με την τεχνική και τα καμώματά τους. Επίσης μπορούσαν να κρατήσουν τα παιδιά σας απασχολημένα μέσα σε μια σαπουνόφουσκα. Για μερικά δευτερόλεπτα.

Τέτοιο μαλλί της γριάς δεν έχεις ξαναφάει

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 18

Ο Διονύσης Αλέρτας έφτιαξε μαλλί της γριάς με άρωμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και πορτοκάλι, παρέδωσε μαθήματα αφράτης μους σοκολάτας (σε πέντε διαφορετικές βερσιόν παρακαλώ) και δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με τα προϊόντα του φεστιβάλ και τις εξελίξεις της εγχώριας παραγωγής. «Άμα μάθει ο κόσμος πόσα πράγματα έχουμε στην Ελλάδα, μάλλον θα σταματήσει να αγοράζει εισαγόμενα», μας είπε χαμογελώντας.

Γαστρονομικό φροντιστήριο

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 19

Τα σεμινάρια, τα εργαστήρια γεύσης και τα μαθήματα μαγειρικής συγκέντρωσαν και φέτος πολύ κόσμο που ήθελε να καταρτιστεί στη γαστρονομική πρακτική από καταξιωμένους ειδικούς. Έπηξαν τυρί, δοκίμασαν κρασιά, έφτιαξαν πίτσα a la Greque αλλά και παστέλια και γρανίτες. Εδώ ο σεφ Άρης Βεζενές σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή γευσιγνωσία κρεάτων με διαφορετικό χρόνο σιτέματος.

Μαγειρική ατμόσφαιρα

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 20

Ήταν η πρώτη παρουσία του σεφ Jean-Louis Capsalas στο φεστιβάλ –μαζί με την κουζίνα του «Δειπνοσοφιστηρίου»– και, όπως μας είπε, ο κόσμος χάρηκε το concept του street food και ο ίδιος την «atmosphere culinaire» (μαγειρική ατμόσφαιρα) του φεστιβάλ, «που δίνει την ευκαιρία να γνωριστούμε, να δοκιμάσουμε προϊόντα, να συναντήσουμε κόσμο που σέβεται τη γεύση...»

Όταν εμείς τρώγαμε βελανίδια...

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 21

Μια εξαιρετική ιδέα που πήρε το χρυσό βραβείο καινοτομίας στο φεστιβάλ: μπισκότα από αλεύρι βελανιδιού. Μια Αμερικανίδα που ζει στην Τζια, η Μάρσι Μέγερ, αξιοποίησε έναν καρπό που κάποτε αποτελούσε τον πλούτο του κυκλαδίτικου νησιού για να φτιάξει ένα πραγματικά πρωτότυπο και πολύ νόστιμο προϊόν με την ονομασί Kea Acorn Cookies.

Οι χορηγοί του φεστιβάλ

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ γεύσης της πόλης σε 21 κλικ - εικόνα 22

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.