O αιγαιοπελαγίτικος κήπος του «Cycladic Cafe»

Η καινούργια αισθητική/συμβολική προσέγγιση του cafe-εστιατορίου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης γράφει στο βλέμμα.

O αιγαιοπελαγίτικος κήπος του «Cycladic Cafe»

Η καινούργια αισθητική/συμβολική προσέγγιση του cafe-εστιατορίου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης γράφει στο βλέμμα.

O αιγαιοπελαγίτικος κήπος του «Cycladic Cafe» - εικόνα 1

Πριν από λίγο καιρό πρωτοείδα στη νέα του μορφή το «Cycladic Cafe», ξεκλέβοντας χρόνο ένα μεσημέρι για μια ήσυχη κούπα καφέ και καμιά δεκαριά τελευταίες σελίδες από ένα βιβλίο του Βόνεγκατ, από το οποίο τελικά δεν διάβασα ούτε λέξη. Όχι ότι δεν ήταν το κατάλληλο περιβάλλον για ανάγνωση. Το αντίθετο. Αλλά στην πρώτη επαφή με το επανασχεδιασμένο cafe-εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο υπογράφουν οι Kois Associated Architects, μένεις να το χαζεύεις. Το ίδιο κάνουν και όσοι περιηγούνται τα εκθέματα, περνώντας από τη μία πτέρυγα στην άλλη. Κοντοστέκονται και το κοιτάζουν.

Η νέα αισθητική προσέγγιση αντλεί ίχνη από το DNA του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και τα «μαγικά» ειδώλιά του, όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο Πικάσο, τα οποία επηρέασαν μοντέρνους καλλιτέχνες: από τον Τζιακομέτι μέχρι τον Χένρι Μουρ. Πίσω από τους μαρμάρινους πάγκους με τα γκρίζα μαξιλαράκια δια­κρίνεις την αύρα της κυκλαδίτικης μαρμαροτεχνίας. Πάνω από το κεφάλι σου το εντυπωσιακό κυματιστό στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη μοιάζει να κινείται, δημιουργώντας ταυτόχρονα φωτοσκιάσεις στους τοίχους. Ο κήπος, όπως τον διαμόρφωσαν οι αρχιτέκτονες τοπίου doxiadis + Αγγελική Μαθιουδάκη, βάζει μια καλοδεχούμενη πινελιά urban garden, με τα πυκνά φυτά του να ανεβαίνουν μέχρι το ταβάνι του αιθρίου.

Την κουζίνα του «Cycladic Cafe» (την επιμέλεια της οποίας έχει η Begnis Catering) τη γνώρισα λίγο πιο πρόσφατα, βράδυ πια, μέσα από ένα αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι μαριναρισμένο με μοσχολέμονο, χυμό πορτοκαλιού και μυρωδικά, μια ευχάριστη σαλάτα με ψητή κολοκύθα, ξερά σύκα, σταφίδες με ψητό χαλούμι και το κυκλαδίτικης έμπνευσης πιάτο χειροποίητων ζυμαρικών γεμιστών με νιώτικο σκοτύρι, σάλτσα ψητής πιπεριάς και φλοίδες από συριανό τυρί Σαν Μιχάλη. Σε γενικές γραμμές θα την έλεγα ανάλαφρη κι ευχάριστη. κινείται και αυτή στο κλίμα ενός χώρου καλαίσθητου, πολιτισμένου, ταιριαστού με ένα μουσείο που κάνει μαθήματα λιτής εκφραστικότητας και αρμονίας.
Στην καρδιά του κέντρου και με… μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, είναι μια πολύ καλή λύση για ήρεμη στάση από το μαρσάρισμα της πόλης, είτε αυτό σημαίνει ένα χυμό και μια ομελέτα ή ένα σάντουιτς, είτε έναν καφέ κι ένα γλυκό, είτε ένα ποτήρι κρασί κι ένα ελαφρύ γεύμα. Μπορείτε δε να το συνδυάσετε με την έκθεση «Ίασις: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό», που διαρκεί μέχρι τις 31/5.

Νεοφύτου Δούκα 4, 2107228321-3. Δευτ., Τετ., Παρ. και Σάβ. 10 π.μ.-5 μ.μ., Πέμπτη 10 π.μ.-8 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ.-5 μ.μ., Τρίτη κλειστά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.