25η Μαρτίου: 3 ιδέες για δωρεάν βόλτα στα μουσεία

Ξεμείνατε στην πόλη μεσοβδόμαδα με αργία; Τρία μεγάλα μουσεία σας περιμένουν χωρίς εισιτήριο και με δρώμενα.

25η Μαρτίου: 3 ιδέες για δωρεάν βόλτα στα μουσεία

Ξεμείνατε στην πόλη μεσοβδόμαδα με αργία; Τρία μεγάλα μουσεία σας περιμένουν χωρίς εισιτήριο και με δρώμενα.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

25η Μαρτίου: 3 ιδέες για δωρεάν βόλτα στα μουσεία - εικόνα 1

Κλασικός προορισμός τέτοια μέρα και διόλου τυχαία. Εδώ άλλωστε ο αγώνας του ‘21 ζωντανεύει με υλικό για κάθε… διάθεση και γούστο. Στις προθήκες του βρίσκουμε από τα όπλα και τα εξαρτήματα της στολής περίφημων αγωνιστών (όπως οι Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος και Κολοκοτρώνης), την πλώρη και την πρύμνη της ταχύτατης λέμβου του Μιαούλη και το βόλι που τραυμάτισε θανάσιμα τον Μάρκο Μπότσαρη μέχρι τις στιλιστικές προτιμήσεις των επωνύμων της εποχής (π.χ. συνολάκια της κυρα-Φροσύνη των Ιωαννίνων), τμήμα της πρώτης τυπογραφικής μηχανής στην Ελλάδα με την οποία ο Μάγερ τύπωνε τα «Ελληνικά Χρονικά» και το φορητό σκάκι του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Ανήμερα της εθνικής γιορτής, οι επιστημονικοί συνεργάτες του μουσείου θα είναι στη διάθεσή μας για να λύσουν τυχόν απορίες, ενώ από τις 11 π.μ., στην εμβληματική αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, θα προβάλλεται, ανά 20 λεπτά, το power point «Πεδίον του Άρεως. Χώρος ιστορικής μνήμης των αγωνιστών του ‘21» το οποίο παρουσιάζει, μέσα από χάρτες και φωτογραφίες την ιστορία του κεντρικού πάρκου, με έμφαση στις προτομές και στα αγάλματα ηρώων του 1821 που φιλοξενεί. (Σταδίου 13, πλατεία Κολοκοτρώνη, 10 π.μ.-3 μ.μ.)

Πολεμικό Μουσείο

25η Μαρτίου: 3 ιδέες για δωρεάν βόλτα στα μουσεία - εικόνα 2

Στις σχετικές με την Επανάσταση του ’21 αίθουσες φιγουράρουν η «Χάρτα» του Ρήγα, επιστολές του Κολοκοτρώνη, πίνακες εμπνευσμένοι από τους αγώνες των Σουλιωτών, τη σφαγή της Χίου, τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και, φυσικά, καριοφίλια, πιστόλες, γιαταγάνια, σπάθες και πάλες. Η αφήγηση βέβαια συνεχίζεται με έργα τέχνης, κειμήλια, λιθογραφίες και από την κατοπινή πορεία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, 9 π.μ.-3 μ.μ.)

Μουσείο Ακρόπολης

25η Μαρτίου: 3 ιδέες για δωρεάν βόλτα στα μουσεία - εικόνα 3

Εντάξει, ο Περικλής δεν πολέμησε το ’21, αλλά είναι παράδοση τέτοια μέρα το πιο διάσημο μουσείο της πόλης να υποδέχεται το κοινό δωρεάν και με δρώμενα. Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία για να χαζέψετε τα αρχαϊκά αγάλματα, τις Καρυάτιδες και τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και να «ξεκλειδώσετε» τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι προσέγγιζαν το παρελθόν, τις μεγάλες στιγμές στην ιστορία και τη μυθολογία τους χάρη στις ειδικές θεματικές παρουσιάσεις.

Οι αρχαιολόγοι θα σας περιμένουν στις 10 π.μ., 1 μ.μ. και 3.30 μ.μ. για να εστιάσετε στα «εκθέματα που μιλούν για την ιστορική μνήμη των αρχαίων». Αν πάλι καταφτάσετε με τα μικρά σας, στις 12 μ. (με παιδιά ηλικίας 4-7 ετών) και στη 1.30 και στις 3 μ.μ. (με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών), οι διαδρομές παρέα με τους φροντιστές του μουσείου θα εστιάσουν σε αρχαία αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία και τους μύθους της Αθήνας ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε και το δικό σας ενθύμιο. Για τις οικογενειακές εξορμήσεις βέβαια θυμηθείτε ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές: τα δανειστικά σακίδια και τα ειδικά φυλλάδια που θα σας βάλουν σε φάση να «κυνηγήσετε» αρχαίους θησαυρούς (τα χρώματα των αρχαϊκών αγαλμάτων, τους θεούς του Ολύμπου και κάποια από τα αριστουργήματα που φιγουράρουν στις ολόφωτες σάλες του μουσείου). Λογική κατάληξη, το εστιατόριο στο δεύτερο όροφο για τη θέα στην Ακρόπολη και φυσικά, μέρα που είναι, για μπακαλιάρο σκορδαλιά. (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 9 π.μ.-5 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.