Γαστρονομική πρωτιά στο Τελ Αβίβ για τον 28χρονο Έλληνα σεφ, ο οποίος κέρδισε με την δημιουργική κρητική σαλάτα του μια θέση ανάμεσα στους είκοσι φιναλίστ του παγκόσμιας εμβέλειας project αναζήτησης ταλέντων του S.Pellegrino.
Την φετινή Καθαρά Δευτέρα του ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης την πέρασε στο Τελ Αβίβ, αναμετρώμενος μαγειρικά με τους άλλους εννέα σεφ από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Τουρκία και το Ισραήλ, και… καθάρισε. Επικρατώντας στη γεωγραφική του ενότητα (Μεσογειακές χώρες) είναι ο ένας από τους είκοσι νεαρούς σεφ από όλο τον πλανήτη που θα πάρουν μέρος στο μεγάλο τελικό του παγκόσμιας εμβέλειας project αναζήτησης ταλέντων του S.Pellegrino, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο, στα πλαίσια της Expo Milano 2015, στις 25-27/6. Η ευρηματική κρητική σαλάτα του («Cretan salad in a pot»), αποτελούμενη από δύο γλαστράκια φτιαγμένα από ζυμάρι ελιάς και λιαστής ντομάτας και «ντυμένα» με ζελέ κρητικής γραβιέρας, με γέμιση πουρέ από γιαχνερά κρητικά χόρτα και παγωτού από επτάζυμο ψωμί, μπροστά από τα οποία αναπτύσσεται μια σύνθεση από σαλάτα από πλιγούρι με κρητικά μυριστικά, κολοκυθοανθούς τηγανητούς, αμπελόφυλλα τηγανητά και ντοματάκια αρωματισμένα με τσικουδιά, κέρδισε τις εντυπώσεις και τις ψήφους της κριτικής επιτροπής (Maksut Aşkar, Rafik Jabarin και ο δικός μας Άρης Βεζενές). Εμφανίστηκε παρέα με μια βινεγκρέτ σε ένα όμορφο ποτιστήρι κι ένα απόσπασμα από το Μικρό Ναυτίλο του Ελύτη: «Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».
Ο ίδιος πάντως αυτό που θα χρειαστεί να ξαναφτιάξει είναι το κρητικών αποχρώσεων signature πιάτο του για το μεγάλο φινάλε του διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef 2015, και μάλιστα μπροστά σε ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, όπως ο τριάστερος Joan Roca («El Celler de Can Roca»), ο επίσης τριάστερος Massimo Bottura («Osteria Francescana»), ο σημαντικός πρεσβευτής της περουβιανής κουζίνας Gaston Acurio («Astrid Y Gaston»), ο διάστερος Yoshihiro Narisawa («Narisawa»), ο πολυβραβευμένος Γάλλος σεφ Yannik Alléno, η Margot Janse («Le Quartier Français»), και ο Eric Ripert (του νεοϋορκέζικου «Le Bernardin»), τριάστερος κι αυτός, οι οποίοι απαρτίζουν την επταμελή κριτική επιτροπή του τελικού. Ο ανταγωνισμός προβλέπεται ζόρικος, αλλά ο 28χρονος ταλαντούχος κύριος Τσιοτίνης, ο οποίος να θυμίσω ότι έχει μαθητεύσει δίπλα στους Pascal Barbot, Eric Frechon, Alain Passard και Michel Bras, αλλά και στον Arnaud Bignon στην παγκρατιώτικη «Σπονδή», ενώ έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο τις δύο προηγούμενες χρονιές για την πολύ καλή δουλειά του στο εστιατόριο «Calypso» του «Elounda Peninsula All Suite Hotel», έχει να ακονίσει τα μαχαίρια του σεφ του και για άλλη μάχη. Μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα από τον σημαντικό τελικό του διαγωνισμού, θα έχει εγκαινιάσει, όπως σας έχουμε ήδη γράψει, το δικό του εστιατόριο στην περιοχή του «Caravel», συστήνοντας και στο αθηναϊκό κοινό την παιχνιδιάρικη, μοντέρνα μεν με τη φινέτσα του κλασικισμού δε, κουζίνα του, που χρησιμοποιεί πολύ δημιουργικά τα ελληνικά/τοπικά υλικά…
Επιστρέφοντας στο διαγωνισμό, να πούμε κι ένα μπράβο στους άλλους τρεις young & restless Έλληνες σεφ που συμμετείχαν στον ημιτελικό, τον Μιχάλη Κίκη, sous chef στο «Bill & Coo» στη Μύκονο, τον Μιχάλη Μάρθα, chef de partie στο «Πεντελικόν» και τον Νίκο Μπίλλη, sous chef στο «Botrini’s» στην Αθήνα, ο οποίος μάλιστα απέσπασε τη δεύτερη θέση.