14 εστιατόρια για τον τίτλο «Mr. Popular»

Φαγητό; Περιβάλλον; Σέρβις; Μάρκετινγκ; Σχέση ποιότητας- τιμής; Σκιαγραφούμε το προφίλ 14 εστιατορίων που πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις του αθηναϊκού κοινού, αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους τα βρίσκουμε μονίμως γεμάτα.

14 εστιατόρια για τον τίτλο «Mr. Popular»

Φαγητό; Περιβάλλον; Σέρβις; Μάρκετινγκ; Σχέση ποιότητας- τιμής; Σκιαγραφούμε το προφίλ 14 εστιατορίων που πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις του αθηναϊκού κοινού, αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους τα βρίσκουμε μονίμως γεμάτα.

14 εστιατόρια για τον τίτλο «Mr. Popular» - εικόνα 1
Η fun όψη του fusion στο «Cinco»

Ποιοι παράγοντες καθορί­ζουν την επιτυχία ενός εστιατορίου; Δέκα τέσσερις χώροι της αθηναϊκής εστίασης –τους παρουσιάζουμε με αλφαβητική σειρά– που διεκδικούν και κερδίζουν τη μάχη των εντυπώσεων παίζοντας σε διαφορετικά ταμπλό, ο καθένας με τη δική του ταυτότητα, τους δικούς του ιεραρχικούς κώδικες και συσχετισμούς, δείχνουν ότι ένα success story μπορεί να σημαίνει πολλά και διάφορα πράγματα, αλλά τελικά μόνο γρίφος δεν είναι.

Το «Βase Grill» του Βαγγέλη και του Σπύρου Λιάκου, που έκανε κρεατοφαγικό hot spot το Μπουρνάζι, ξεκίνησε σαν μυστικό­ των καλοφαγάδων. Εκεί που πριν από οκτώ-εννιά χρόνια θα σου έλεγε κάποιος «σου ’χω ένα μέρος που δεν το ξέρει κανένας», το αβγό με το ψιλό πατατάκι και η πικάνια διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα κι εν μέσω της μόδας του κρέατος –στην προκειμένη μια στρατηγική μείξη οικείου και ψαγμένου– από ανακάλυψη έγινε σταθερή συνήθεια. Πάει ακόμη σφαίρα. Σε καλό σημείο στο Κολωνάκι, με ευέλικτο concept, ήτοι tapas, cocktails και ωραίες μουσικές, το «Cinco» ήταν από την αρχή δημοφιλές. Φέτος που άλλαξε κουζίνα, παρουσιάζοντας ένα ερεθιστικό ιαπωνο-περουβιανο-ισπανικό fusion με την υπογραφή του Δημήτρη Κατριβέση, και παρότι τα νέα, πιο ακριβά υλικά ανέβασαν τις τιμές και τις τρεις φορές που πήγαμε (σημειωτέον μεσοβδόμαδα) το βρήκαμε φουλ. Δεν επαναπαύεται πάντως. Ετοιμάζει κι άλλα. Δίπλα του θα δούμε ένα νέο χώρο σε στιλ pisco bar με pisco cocktails, ιαπωνικά ουίσκι και μια δική του κάρτα για τσιμπολόγημα.

14 εστιατόρια για τον τίτλο «Mr. Popular» - εικόνα 2
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος του «Funky Gourmet»

Στα δύο και κάτι χρόνια της λειτουργίας του έχει επιδείξει σταθερά ανοδική πορεία κι έχει αποκτήσει πιστούς φίλους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: το «F+W του Olivier Campanha» στο Κολωνάκι, με ένα σχετικά απλό, μοντέρνο χώρο, μια καλή κάβα και δημιουργική κουζίνα φροντίζει να τροφοδοτεί το κοινό του με γαστρονομικά ερεθίσματα. Στις δύο βραδιές με καλεσμένο τον Γάλλο σεφ Pascal Sanchez από το Μονπελιέ τον περασμένο μήνα δεν έπεφτε καρφίτσα, ενώ για τις επόμενες ημέρες έχει στο πρόγραμμα ένα ειδικό μενού με τρούφες αλλά και στρείδια, τα οποία θα σερβίρει κάθε Τρίτη του Δεκεμβρίου με το κομμάτι (€ 4), σε εξάδα με ένα ποτήρι σαμπάνια (€ 18) ή είκοσι τέσσερα μαζί με μια φιάλη σαμπάνιας Cattier προς € 65.

Είναι η προσωπικότητα του Ηλία Σκουλά­, είναι και η πληθωρική μαγειρική του στο «Food Mafia», που με το πολύστροφο ταμπεραμέντο της σε πάει από το αργεντίνικο σαγανάκι με πικάντικο προβολόνε σε ένα jamon bellota με πατάτες και αβγά στη χόβολη και από εκεί σε κοντοσούβλι Iberico ή μια κοτόσουπα με... τρούφες. Ο κατάλογος δεν εξαντλείται σε μία επίσκεψη, οπότε δίνει αφορμές να πας και να ξαναπάς. Όντως η σάλα γεμίζει με κόσμο ο οποίος αγαπά το μαξιμαλιστικό του στιλ κι εκτιμά τη βαθιά νοστιμιά των πιάτων που παίρνουν ρίσκα, ψαχουλεύοντας τις εκλεκτικές συγγένειες του comfort food και του γκουρμέ.

14 εστιατόρια για τον τίτλο «Mr. Popular» - εικόνα 3
Η Sandra Berten του «Mama Roux»

Μπορεί να μην είναι τεράστιος χώρος, αλλά το γεγονός ότι, χωρίς κάρτα και με τρία menu degustation των € 135, € 100 και € 70 χωρίς το κρασί, στο «Funky Gourmet» στον Κεραμεικό δεν βρίσκεις τραπέζι σημαίνει ότι η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, εκτός από Χρυσό Σκούφο και δύο αστέρια Michelin, έχουν κερδίσει κι ένα μεγάλο στοίχημα. Το εκλεπτυσμένο, conceptual και παιχνιδιάρικο φαγητό τους είναι μια σκανδαλιστική διαδραστική περφόρμανς, το σέρβις διακριτικά παρόν και όσοι επιλέγουν το εστιατόριο για το δείπνο τους θεωρούν ότι αξίζει και το τελευταίο σεντ.

Παίζει να πετύχεις και ουρά. Στο «Furin Kazan» τρώνε όλοι: και οι Αθηναίοι που αγαπούν το sushi, το tataki σολομού, τη μελιτζάνα με το γλυκό miso και τα yakisoba, και οι Γιαπωνέζοι που έρχονται στην Αθήνα, και τουρίστες όλων των φυλών που στην πορεία τους προς και από την Πλάκα το βρίσκουν μπροστά τους. Σταθερό όσον αφορά τις επιδόσεις του και με σχετικά καλές για το επίπεδό του τιμές, όποτε κι αν περάσεις από την Απόλλωνος θα το βρεις γεμάτο. Γκαραντί.
Χαλαρό, καθημερινό και πολυσυλλεκτικό, το σενάριο του John Higgins και του «Mama Roux» του στο κέντρο της πόλης είναι πραγματικά επιτυχημένο. Τα διαπολιτισμικά πάρε δώσε της κουζίνας του, τα πάρτι που σε πάνε μουσικά και γευστικά από την Αιόλου στο Μεξικό ή τη Λουιζιάνα, τα ωραία κοκτέιλ, οι επίσης ωραίες σούπες και η φιλική ατμόσφαιρα εξηγούν γλαφυρότατα την κοσμοσυρροή. Την ώρα, δε, του κυριακάτικου brunch γίνεται κανονική σφαγή. Άντε να βρεις τραπέζι.

14 εστιατόρια για τον τίτλο «Mr. Popular» - εικόνα 4
H black οικόσφαιρα στο «Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe»

Το «Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe» άνοιξε πάνω από την Πλατεία Προσκόπων, έκανε χαμό, επεκτάθηκε και στο διπλανό χώρο, απέκτησε και δεύτερη έδρα στα Μελίσσια και συνεχίζει με την ίδια ζέση. Ο κόσμος συρρέει στα τραπέζια του πεζοδρομίου ακόμη και μέσα στο κρύο του χειμώνα! Κάτι κάνει καλά αυτό το ελληνικό νεο-μπιστρό με την κουλτουριάρικη οικόσφαιρα, τις φιλικές τιμές κι εκείνο το χουνκιάρ μπεγεντί που κεντάει γλυκιά θαλπωρή μεσημέρι­-βράδυ. Οπότε μην απορήσεις αν στις κρατήσεις σού αντιπροτείνουν ευγενικά κάποια άλλη μέρα.
Είναι απορίας άξιο πόσα πιάτα και γευστικά ρεύματα χωράει αυτός ο σχετικά μικρός χώρος στο Κολωνάκι, που έχει πλέον κι ένα μεγαλύτερο «αδερφάκι» στην Κηφισιά. Το πάθος του Δημήτρη Χριστοφορίδη για το υγιεινό φαγητό, το φιλικά γκουρμέ κλίμα, η αναζήτηση των υλικών με μια γκάμα που ξεκινάει από σάντουιτς και φτάνει μέχρι φουαγκρά και η πεποίθηση ότι το χαλαρό δεν είναι πρόχειρο και το γαστρονομικό μπορεί να είναι προσιτό έκαναν το «Nice ’n’ Easy» περιζήτητο, ξεχωρίζοντάς το ανάμεσα στα all day στέκια της πόλης.
Ο Χριστόφος Πέσκιας είχε ήδη μεγάλη φήμη από το περιβόητο «48» και όταν έφτιαξε το δικό του «Π Βοx» στην Κηφισιά οι φαν της κουζίνας του τον ακολούθησαν στο επόμενο πιο χαλαρό του concept. Κι έμειναν. Το fusion με την προσωπική σφραγίδα του σεφ, το ότι μπορείς να καθίσεις informally σε ένα σκαμπό στην μπάρα μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα –πρώτο τραπέζι δράση– και η αύρα σύγχρονου ντελικατέσεν εξηγούν το γιατί.

14 εστιατόρια για τον τίτλο «Mr. Popular» - εικόνα 5
To δωμάτιο-κάβα στον «Τηλέμαχο»

Το «Σπίτι Neat Eat & Cafe» της Φιλοθέης έφτασε με ένα δίπολο ατμόσφαιρας και ιταλικών (και δη δημοφιλών) γεύσεων, σε έναν άξονα που του έλειπαν ανάλογα μαγαζιά και ήταν αναμενόμενο να πετύχει. Τώρα­, έπειτα από μερικά χρόνια, ο σαν ντιζαϊνάτο σπίτι χώρος του συνεχίζει να είναι γεμάτος και μένει να δούμε αν η δεύτερη έδρα του στη Γλυφάδα θα αποκτήσει την ίδια δυναμική – αρχή είναι ακόμη.
Ο «Τηλέμαχος» έχει τη φήμη, έχει και τη χάρη του πρεσβευτή της ελληνικής κρεατοφαγίας, με ένδοξο παρελθόν ως ταβέρνα και πιο εστιατορικό παρόν. Χοιρινό κοντοσούβλι που λιώνει στο στόμα, μαριναρισμένο αρνίσιο σουβλάκι, αρνίσια σουτζουκάκια στα κάρβουνα με κρύα σάλτσα ντομάτας-πιπεριάς ή μια μεστή βοδινή μπριζόλα και πολλές επιλογές σε ελληνικά και νεοκοσμίτικα κρασιά γεμίζουν τη σάλα κόσμο και το δρόμο απέξω με αυτοκίνητα. Ειδικά τα μεσημέρια της Κυριακής γίνεται κανονικό προσκύνημα.

14 εστιατόρια για τον τίτλο «Mr. Popular» - εικόνα 6
O Λευτέρης Λαζάρου στο «Varoulko Seaside»

Το έκανε μία, το έκανε δύο, το ξανακάνει και μια τρίτη. Ο αγαπημένος τόσο των foodies όσο και του τηλεοπτικού κοινού Λευτέρης Λαζάρου φέρνει τους Αθηναίους στον Πειραιά και τα τραπέζια δίπλα στα κατάρτια γεμίζουν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Πιο φωτεινό, πιο χαλαρό –στο νέο πόστο πίνεις κι ένα ούζο ή ένα τσίπουρο τρώγοντας σινιέ ταραμοσαλάτα– το «Varoulko Seaside» ξεδιπλώνει τη διευρυμένη θαλασσινή φαντασία του σε περισσότερα seatings. Τώρα, δε, που είναι έτοιμος ο μέσα χώρος μπορεί να γεμίζει και τις δύο όχθες του δρόμου.
Όντας ήδη αγαπητός από την τρατορία του στο Μεγανήσι της Λευκάδας, ο Άρης Βεζενές μετέφερε το εστιατόριό του στη Αθήνα κι έκανε μέγα σουξέ. Το hype του «Vezene» παραμένει αμείωτο από τότε και το φανατικό κοινό του δεν έχει κανένα θέμα που τα τραπέζια είναι σχεδόν το ένα πάνω στο άλλο και όταν είναι ασφυκτικά γεμάτα –σχεδόν πάντα δηλαδή– ακούς τι λένε οι διπλανοί. Τα ωραία κρέατα και οι πίτσες δίνουν και παίρνουν τα βράδια, αλλά τον Δεκέμβριο επεκτείνεται και στα μεσημέρια. Τις Κυριακές ξεκινάει από τις 3 μ.μ. για late lunch/early dinner με αβγά, φραγκόκοτες, πάπιες, χωριάτικα κοτόπουλα και κυνήγια με χοντρά ζυμαρικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλέμαχος Art Grill

Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Nice ’N’ Easy

Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Basegrill Athens

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Vezene Athens

Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, Iλίσια
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.