Την λέμε και «ροκφόρ της Ελλάδας» την κυκλαδίτικη κοπανιστή, κι αυτό το τυρί των μερακλήδων θα έχει την τιμητική του στο Φεστιβάλ με δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Μια γευσιγνωσία με τους Μαμαλάκη, Αντωνόπουλο, Ρουσουνέλο, και πρωτότυπες μαγειρικές από ξεχωριστούς σεφ.
Θα μπορούσε να πει κανείς πως φέτος η κοπανιστή αρχίζει να μπαίνει στο libro d’ oro της ελληνικής γαστρονομίας μετά από το εξαιρετικό πρόσφατο Συμπόσιο που της αφιερώθηκε στη Μύκονο. Μεταφέροντας όλη αυτή την εμπειρία των δοκιμών και των ανακοινώσεων που παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι του «α», το Φεστιβάλ «Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις, Χριστούγεννα» αφιερώνει στην κοπανιστή δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Στην πρώτη με τίτλο «Κοπανιστή, το ελληνικό ροκφόρ» (Παρασκευή 5/12, 19.30), ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο Ηλίας Μαμαλάκης και Δημήτρης Ρουσουνέλος (Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου) δοκιμάζουν μαζί σας και αναλύουν τα γευστικά στυλ 7 διαφορετικών κοπανιστών από νησιά των Κυκλάδων και τις συνδυάζουν με μαρμελάδες και ξερά φρούτα, και τις πίνουν με γλυκά κρασιά, και τσίπουρο που της ταιριάζουν. Η δεύτερη έχει τίτλο «Πρωτότυπα μαγειρέματα με κοπανιστή» (Σάββατο 6/12, 12.00) και εκεί θα ανακαλύψετε πόσο νόστιμα, εντυπωσιακά, μοναδικά και σχεδόν εξωτικά μπορούν να είναι τα μαγειρέματα με το αγαπημένο τυρί. Ο Γιώργος Βενιέρης (σεφ «Λιαστή», «Mr.Pug»/ Μύκονος, «Oozora») θα φτιάξει κροκέτες με κοπανιστή, σύκο, λούζα, και αρμπαρόριζα. Η Αντωνία Ζάρπα(σεφ «Θαλασσάκι»/Τήνος), καψαλισμένο ψωμί αλειμμένο με κοπανιστή και βουτηγμένο σε ένα «κοκτέιλ» ελληνικού καφέ με πετιμέζι. Ο Ben Προβής (σεφ «Petassos Beach Resort») σούσι με τόνο, λούζα, κοπανιστή και ξυνότυρο. Θα είναι και οι δύο εμπειρία!
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο http://www.elladagiortigefseis.gr/
Παρουσιαστές: Γιώργος Βενιέρης (σεφ «Λιαστή», «Mr.Pug»/ Μύκονος), Αντωνία Ζάρπα (σεφ «Θαλασσάκι»/Τήνος), Ben Προβής (σεφ «Petassos Beach Resort»)