10 καλά γευστικά προγνωστικά για τη νέα σεζόν!

Δυνατά openings, αλλαγές γευστικής στρατηγικής, σημαντικές μετεγγραφές και νέες μαγειρικές συμπράξεις θα χρωματίζουν τους επόμενους μήνες το χειμερινό γευστικό τοπίο της πόλης και μπορούμε να σας πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις μας έχουν ανοίξει από τώρα την όρεξη.

10 καλά γευστικά προγνωστικά για τη νέα σεζόν!

Δυνατά openings, αλλαγές γευστικής στρατηγικής, σημαντικές μετεγγραφές και νέες μαγειρικές συμπράξεις θα χρωματίζουν τους επόμενους μήνες το χειμερινό γευστικό τοπίο της πόλης και μπορούμε να σας πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις μας έχουν ανοίξει από τώρα την όρεξη.

10 καλά γευστικά προγνωστικά για τη νέα σεζόν! - εικόνα 1
Το «Κοοl life» μιλάει ιταλικά, αλά Μποτρίνι

Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα αυτή η χειμερινή σεζόν ήρθε με καλά προγνωστικά, έτοιμη να ξετυλίξει μια πληθώρα ερεθιστικών γευστικών σεναρίων. Με διαφορετικές εκφάνσεις της ελληνικής κουζίνας, ενδιαφέροντα διαπολιτισμικά υβρίδια, μαγειρικές συμπράξεις (και αυτονομήσεις) αλλά και σκηνοθετικές επεμβάσεις σε χώρους και πιάτα, αν μη τι άλλο μιλάμε για μια πολύστροφη πίστα! Αρκετά σχέδια βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εν εξελίξει, άλλα μπαίνουν τώρα μπροστά και άλλα βολιδοσκοπούν πιθανά πατήματα. Κι εμείς αναμένουμε ανυπόμονα…

Tη «Hytra» με νέο look και «μαντικές» ικανότητες
O χειμερινός χώρος του εστιατορίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ανακαινίζεται, τα έπιπλα και τα χρώματα αλλάζουν και η μπάρα πιάνει νέο πόστο. Περίπου στο τέλος του μήνα, οπότε θα ανοίξει τις πόρτες του πιο ολοκληρωμένο, θα δούμε και το νέο μενού του Τάσου Μαντή, ο οποίος έχει θέσει ως βασικό στόχο του την ανάδειξη των πρώτων υλών της ελληνικής παραγωγής. Λίγο αργότερα ο Γιάννης Κοροβέσης θα εμφανίσει με τη σειρά του τη νέα κοκτεϊλική κάρτα.
Τη (γευστική) όπερα της πεντάδας
H πολυσυζητημένη συνεργασία των αδερφών Λιάκου, του Νίκου Καραθάνου, του Περικλή Κοσκινά και του Μάνου Ζουρνατζή έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά ανάμεσα στην Βεντήρη και τη Xατζ. Μέξη, δίπλα στο «Hilton», και στα μέσα Νοεμβρίου θα κάνουμε την πρώτη γνωριμία μαζί της σε μια σύγχρονη σάλα γεμάτη αστικές μνήμες και παραδοσιακά στοιχεία. Πέτρινος φούρνος, rotisserie, κάρβουνα και hi tech εξοπλισμός θα πριμοδοτούν μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα που έχει περάσει από το προσωπικό φίλτρο και των πέντε, με head chefs τους Καραθάνο και Κοσκινά (chef de cuisine έχει αναλάβει ο Σπύρος Παυλίδης). Οι γευστικές προ­σεγγίσεις μάθαμε ότι θα είναι τρεις –μεσημεριανή, βραδινή και κυριακάτικου τραπεζιού–, το όνομα όμως προς το παρόν το κρατάνε μυστικό.

10 καλά γευστικά προγνωστικά για τη νέα σεζόν! - εικόνα 2
Τις κουζίνες του «Πεντελικόν» ανέλαβε ο Γιώργος Στυλιανουδάκης

Tην ολική επαναφορά του ­ξενοδοχείου «Πεντελικόν»
Δεν είναι μόνο ότι το ιστορικό ξενοδοχείο επιστρέφει στα γαστρονομικά πράγματα σε συνεργασία με τον Γιώργο Στυλιανουδάκη. Είναι που ο έμπειρος και ικανός σεφ, εκτός του ότι αλλάζει προς το γαστρονομικότερον το (νυχτερινό) προφίλ του «La Terasse», το οποίο κάνει restart αυτές τις ημέρες με μια πολυσυλλεκτική σύγχρονη κουζίνα, ετοιμάζεται σε λίγο καιρό να παρουσιάσει και τη δική του δημιουργική προσέγγιση της κουζίνας της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης, και των υλικών της στο χώρο του εμβληματικού «Vardis».
Την κλασική ιταλική στροφή του «Kool Life» σινιέ Μποτρίνι­
Η ομάδα του σεφ έχει εγκατασταθεί εδώ και καιρό στην κουζίνα του εστιατορίου του ξενοδοχείου «Life Gallery» στην Εκάλη, αλλά το ολοκληρωμένο νέο μενού μόλις τώρα παίρνει τη θέση του στα τραπέζια. Ανοίγοντας τις σελίδες θα βρίσκουμε καρπάτσιο, μελιτζάνες με παρμεζάνα, καρμπονάρα με σπαράγγια, ριζότο με τρούφα, μανιτάρια φρικασέ με παπαρδέλες και άλλες νοστιμιές με κλασική ιταλική αύρα, σε επιμέλεια του Έκτορα ή Έτορε, όπως θέλετε το λέτε.

10 καλά γευστικά προγνωστικά για τη νέα σεζόν! - εικόνα 3
Το μενού στο «Tomoe» υπογράφει ο Χρόνης Δαμαλάς

Το νέο μενού του «Tomoe»
Την επιμέλεια της κουζίνας τού μινιμαλιστικής αισθητικής ιαπωνικού εστιατορίου της Κηφισιάς­ ανέλαβε ο Χρόνης Δαμαλάς, σεφ είναι ο νεαρός Παναγιώτης Φλάκας και η καινούργια κάρτα έχει μόλις τεθεί σε ισχύ, προτείνοντας πολλές παρτίδες σούσι και πιάτα όπως η τεμπούρα με βασιλικό καβούρι, sishο και μανιτάρια enoki, το λαβράκι στον ατμό με black bean sauce, τζίν­τζερ και σχινόπρασο, τραγανές μπουκιές τσιπούρας μαγειρεμένες με σάκε και σόγια κ.ά.
Τον ξυλόφουρνο του Γιάννη­ Μπαξεβάνη να φτάνει στα Αστέρια Τελευταία έχει φτιά­ξει ένα ολόκληρο γευστικό δίκτυο που πιάνει νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Τώρα αναλαμβάνει (και) το νέο εστιατόριο που ετοιμάζει ο Γιάννης Παπαθεοχάρης στα Αστέρια Γλυφάδας, το ντεκόρ του οποίου θα διαμορφώσει ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης. Γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου θα δούμε ανοιχτούς ξυλόφουρνους με πίτες, ωραία ψητά και το signature χαρουπόψωμο να φέρνουν στην Αθήνα –μαζί με τα αναγνωρίσιμα, αρωματικά πιάτα by Baxevanis– κάτι από το επιτυχημένο concept του «Ferryman» στην Ελούντα, το οποίο παρεμπιπτόντως το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν πραγματικά στα καλύτερά του.

10 καλά γευστικά προγνωστικά για τη νέα σεζόν! - εικόνα 4
Ο Ηλίας Σκουλάς θα μας συστήσει αριστοκρατικούς μεζέδες

Το σμυρναίικο (και όχι μόνο) πρόσωπο του Ηλία Σκουλά
Η αλήθεια είναι ότι το περιμέναμε πολύ νωρίτερα το «1903 a taste of Smyrna», μέσω του οποίου ο Ηλίας Σκουλάς έχει σκοπό να μεταφέρει στη Γλυφάδα την ατμόσφαιρα ενός «αστικού μεζεδοπωλείου» –όπως το περιγράφει ο ­ίδιος– της Σμύρνης των αρχών του περασμένου αιώνα, ρίχνοντας στο τραπέζι πιλάβι από χάβαρα, μύδια ντολμά, καλαμαράκια γιαχνί πάνω σε πουρέ μελιτζάνας… Ε, τώρα είναι σχεδόν έτοιμο και το opening πολύ κοντά, μέσα στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Κι επειδή μιλάμε για έναν άνθρωπο που μας έχει συνηθίσει στο σασπένς και στο multitasking, να σας πούμε ότι ακούσαμε ακόμη τόσο για μια πιθανή συνεργασία του με τον Γιάννη Μωράκη (με λατινοαμερικάνικες γευστικές αποχρώσεις) στο χώρο του παλιού «Mezzo Mezzo» στην Αναγνωστοπούλου, η οποία δεν είναι ακόμη σίγουρη, όσο και για τη πιθανή συμμετοχή του σε ένα project καντίνας που θα τροχοδρομήσει μια νέα, «κινούμενη» street food φάση στους δρόμους της Αθήνας.

10 καλά γευστικά προγνωστικά για τη νέα σεζόν! - εικόνα 5
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος σε ρου artisanal

Τον... artisanal Φώτη Σεργουλόπουλο Μετά το bar-restaurant «Shamone» στο Γκάζι, ο Φώτης Σεργουλόπουλος ετοιμάζει με τους ίδιους συνεργάτες το γαλλικής/μεσογειακής κουζίνας «Artisanal Lounge & Gardens» στο παλιό κηφισιώτικο σπίτι που στέγαζε­ παλιότερα το «Jourfixe».
Το χώρο αναδιαμορφώνει το αρχιτεκτονικό δίδυμο Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης. Εκτός από το «θεατρικού» στιλ βραδινό ρεστοράν και το μπαρ στον πρώτο όροφο του κτιρίου, το οποίο θα ­διαθέτει μια κοκτεϊλική λίστα με την υπογραφή δύο εξαιρετικών bartenders του «Gin Joint», αυτό το νέο βόρειο spot θα έχει και μια πρωινή, πιο εξωστρεφή πλευρά: μια γυάλινη οrangerie στον κήπο, όπου θα σερβίρονται καφές και μεσημεριανό.

10 καλά γευστικά προγνωστικά για τη νέα σεζόν! - εικόνα 6
Ο Γιώργος Βενιέρης είναι πιθανό να βάλει την Τhai πινελιά του και στην Αθήνα

Το νέο Japanese fun σενάριο του «Kiku» στο Νέο Ψυχικό Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, η ομάδα του «Κiku» θα παρουσιάσει μέσα στους επόμενους μήνες ένα καινούργιο project, αυτήν τη φορά στο Νέο Ψυχικό. Την αισθητική ανανέωση –στην ουσία μεταμόρφωση– του χώρου όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν το pizza bar «Matilde» έχει αναλάβει η γνωστή διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Σίσσυ Φειδά, ο Χρόνης Δαμαλάς θα υπογράφει την κουζίνα, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην μπάρα. Ένα τρόπον τινά πιο ανεβασμένων και fun τόνων «Κiku» δηλαδή.

Το «Τen» της Πλουτάρχου ως «Κenza»
Έχει περάσει από διάφορες φάσεις αυτό το μαγαζί. Τώρα που βρίσκεται στα χέρια του Δημήτρη Παππά (βλ. «Hama», «Rakkan», «Lili shu») o γνωστός κολωνακιώτικος χώρος ετοιμάζεται να μας ξανασυστηθεί –στις αρχές Νοεμβρίου– με νέο όνομα και γευστική κατεύθυνση βασισμένη στο λατινοαμερικάνικο street food (του Περού, του Μεξικού και της Βραζιλίας). Το «Kenza» θα αναλάβει ένας σεφ από το Λονδίνο, με τον Joe Kurauchi να κάνει support.

10 καλά γευστικά προγνωστικά για τη νέα σεζόν! - εικόνα 7
H oμάδα του «Kiku» πάει και Νέο Ψυχικό

Την (εξωτική) πινελιά του Γιώρ­γου Βενιέρη σε αθηναϊ­κό έδαφος Τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο, αλλά ο γνωστός, πολυπράγμων σεφ κι εδώ και μερικούς μήνες ιδιοκτήτης του ταϊλανδέζικου «Pug» στη Μύκονο βρίσκεται σε επαφές με γνωστό εστιατόριο των βορείων προαστίων, οπότε υπάρχει­ η πιθανότητα να δούμε άλλη μία ­διαπολιτισμική μαγειρική προσέγγιση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο ένας πόλος θα είναι thai. Ο άλλος…

Περισσότερες πληροφορίες

Hytra

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.