Άνετον

13

Πλήρως ανακαινισμένο, το εστιατόριο του Βασίλη Καλίδη και του Δημήτρη Φωτόπουλου κάνει νέα καριέρα, με ωραία κουζίνα και καλές τιμές.

Άνετον

Πλήρως ανακαινισμένο, το εστιατόριο του Βασίλη Καλίδη και του Δημήτρη Φωτόπουλου κάνει νέα καριέρα, με ωραία κουζίνα και καλές τιμές.

Άνετον - εικόνα 1

Σαν στο (κομψότατο) σπίτι του: Τον Αύγουστο που έκλεισε το εστιατόριο ο εκ των ιδιοκτητών Δημήτρης Φωτόπουλος σήκωσε τα μανίκια και το «Άνετον» απέκτησε νέο look. Το παλιό upcycled-recycled στιλ με τα υλικά του εμβληματικού πρώτου «Άνετον» έκλεισε τον κύκλο του και το καινούργιο «home sweet home» ύφος ανέλαβε τη φιλοξενία μας – είναι πολύ όμορφο. Πες ότι έχεις ένα παλιό σπίτι με κλασική αύρα που αγαπάει την τέχνη, καθώς οι τοίχοι είναι στολισμένοι με πίνακες ζωγραφικής. Στο σπίτι αυτό πιθανώς μένουν αρχιτέκτονες ή ντεκορατέρ, διότι τα κλασικά στοιχεία συνυπάρχουν με πιο μοντέρνα: βιβλιοθήκες με μαύρα ράφια γεμάτα βιβλία, προτομές, φυτά και διακοσμητικά ή καλλιτεχνικές φωτογραφίες με αρχιτεκτονικά θέματα. Διαμαντάκι η παλιά τραπεζαρία με τα ξυλόγλυπτα πόδια λιονταριού πάνω σε γεωμετρικό αφρικέν χαλί ως κοντράστ.
Η αλλαγή έχει προχωρήσει μέχρι και τις ονομαστές τουαλέτες του «Άνετον» – είναι ταμάμ με τη σάλα, αλλά δεν αποκαλύπτω τις λεπτομέρειες. Το μαγαζί φυσικά γεμάτο με γυναικοπαρέες, ζευγάρια με παιδιά, φιλικές συναντήσεις. Ζουζουνίζει από κόσμο που περνάει καλά κι έχει ωραία μουσική υπόκρουση στο φόντο.

Άνετον - εικόνα 2

Comfort Greek: Έχει εξελιχτεί η κουζίνα στο «Άνετον», αν τη συγκρίνουμε όχι με την πρώτη, αλλά με τη δεύτερη φάση, που συνέπεσε με την έναρξη της κρίσης. Το μενού αλλάζει κάθε μήνα ακολουθώντας την παραγωγή κάθε εποχής, διότι όπως τονίζουν στο μανιφέστο τους «δεν μπορείς να γευτείς το καλοκαίρι μέσα στο καταχείμωνο». Το δεύτερο στοιχείο που υπογραμμίζουν είναι ότι «δεν χρειάζεται να πληρώνεις σε χρυσό για ένα ωραίο πιάτο». Και όντως περίπου με € 25 μπορείς να ευχαριστηθείς την ωραία κουζίνα του, η οποία έχει το χαρακτήρα του μοντέρνου ελληνικού comfort food με μικρές τσαχπινιές. Χαλάνε κόσμο τα ολόφρεσκα τηγανητά­ πατατάκια σε πληθωρική deluxe μερίδα με τριμμένη βαρελίσια φέτα, δύο ωραία αβγά και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης.
Ο ιδιαίτερα δόκιμος συνδυασμός ψητού χταπο­διού και καπνιστής μελιτζανοσαλάτας έχει το επιπλέον προσόν μιας φιλήδονης γλυκιάς νότας από μαριναρισμένες σταφίδες. Στα comfort πιάτα συγκαταλέγω και τα λιγκουίνι με ένα βαθιάς νοστιμιάς πέστο από λάχανο kale με σπανάκι, παρμεζάνα και μανιτάρια πορτομπέλο (ζητήστε τους al dente βράσιμο). Το kale είναι από τα νόστιμα και υγιεινά υλικά που χρησιμοποιεί πολύ το «Άνετον». Τηγανισμένο, π.χ., δίνει χρώμα κι έξτρα γεύση σε ένα άψογα ψημένο, ζουμερό χοιρινό ψαρονέφρι με ωραίο πουρέ πατάτας. Η σαλάτα όμως με κινόα, αβοκάντο και τη σος του μαζί με ωραίες ψητές γαρίδες νομίζω ότι χρειάζεται μια μικρή αναθεώρηση. Το πολύ καλαμπόκι την κάνει ’80s και μειώνει τη γευστική της δύναμη. Ψηφίζω τα σμυρναίικα σουτζουκάκια κοτόπουλου για την κυμινομπουκοβάτη σάλτσα ντομάτας που σε ταξιδεύει, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για το κεμπάπ από αρνί και μοσχάρι. Εξαιρετικά ψημένο το μυλοκόπι (ζουμερό, κρουστό, με τραγανή πέτσα) με την ξινοπικάντικη σάλτσα ουασάμπι και το ωραιότατο κους κους με λαχανικά.
Τα γλυκά είναι από τα δυνατά χαρτιά του εστιατορίου. Γκουρμέ παλιμπαιδισμός ο συνδυασμός γκανάς από πικρή σοκολάτα με καραμέλα γάλακτος, φιστικοβούτυρο και τριμμένα σοκολατένια μπισκότα. Ωραιότατο το αποδομημένο μιλφέιγ με κρέμα μασκαρπόνε και φράουλα. Έξυπνο το σορμπέ βατόμουρο με σάλτσα από λευκή σοκολάτα και crumble ξηρών καρπών. Το «Άνετον» βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 16/9.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια