«And»: το «Και» της έκπληξης

Φαγητό και σερβίρισμα σε στιλ διακοπών ή αλλιώς νωχέλεια αλά «Elounda Beach».

«And»: το «Και» της έκπληξης

Φαγητό και σερβίρισμα σε στιλ διακοπών ή αλλιώς νωχέλεια αλά «Elounda Beach».

«And»: το «Και» της έκπληξης - εικόνα 1

Το απόλυτο lounge-εστιατόριο των διακοπών λέγεται «And», δηλαδή «Και» και το ανακαλύπτεις τα βράδια, δίπλα στην κεντρική πισίνα του Elounda Beach. Είναι δε έτσι διαμορφωμένο που να απαντά με σαφήνεια σε ένα ερώτημα, που οι πελάτες των ξενοδοχείων αυτής της κατηγορίας δεν θα έθεταν ποτέ στον εαυτό τους: «τι διαφορετικό προσφέρουν οι διακοπές σε ένα πολυτελές Resort Hotel;» Και η απάντηση, όπως την εμπνεύστηκε ο ευρηματικός, και λίγα λέω, ‎Residential Coordinator Manager του ξενοδοχείου, κ. Edoardo Sgubin, Ιταλός από το Τριέστε και Έλληνας από πεποίθηση, είναι μία και θα την δώσω πρώτα στα ιταλικά: «dolce far niente»! Η γνωστή μας ιταλική έκφραση, που κατά λέξη σημαίνει: «Είναι γλυκό να μην κάνεις τίποτα», εκθειάζει τη νωχελικότητα κι εκφράζει την επιθυμία να ζεις στο τώρα, χωρίς να αισθάνεσαι πως χρειάζεται να σκεφτείς τι θα κάνεις, που θα πας και πολύ περισσότερο τι θα πιεις ή τι θα φας. Μπορείς απλά να θέλεις και να βλέπεις τις ανέκφραστες επιθυμίες σου να υλοποιούνται, με τρόπο γοητευτικά χαλαρωτικό, ενώ εσύ απολαμβάνεις το ποτό σου σε ένα καταπράσινο χώρο, περιτριγυρισμένο από χαρουπιές, με την πισίνα να λάμπει στο βάθος, βλέπεις τα αέρινα πανιά να ανεμίζουν κάθε που τα χαϊδεύει το βραδινό αεράκι και διαπιστώνεις πως στο τέλος θα μπορούσες να ζητήσεις ακόμα και να σου ετοιμάσουν ένα ναργιλέ.
Με το ολοκαίνουργιο «And» -άνοιξε μέσα Αυγούστου- ο κ. Sgubin, υλοποιεί το προσωπικό του concept περί φαγητού και σερβιρίσματος σε mood διακοπών. Και το υλοποιεί σε συνεργασία με έναν ταλαντούχο σεφ, τον Γιάννη Μάργαρη, γνωστό από το πρώτο Master Chef, που για πρώτη φορά φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη ενός καταλόγου. Ο σεφ βάζει τις δικές του πινελιές, τα «και» του, δηλαδή, στα τρία πρώτα υλικά, που αναγράφονται, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, στον κατάλογο. Κάθε «και» (and), που ακολουθεί παραπέμπει σε όλα τα άλλα, που δίνουν την τελική γεύση: στα μυριστικά, στα μπαχαρικά, στις σος και στα λοιπά γευστικά παραφερνάλια.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ένα μενού-έκπληξη, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Οι δύο πρώτες, τα Κρύα και Φρέσκα (cold and fresh) και τα Ζεστά και Ελαφριά (hot and light) είναι τα ορεκτικά, τα Καυτά και Πικάντικα (hot and spicy) είναι τα κυρίως, ψάρι-κρέας, ενώ τα Γλυκά και Γλυκά (sweet and sweet), είναι αυτό που λένε: επιδόρπια. Για όλα αυτά οι μόνες πληροφορίες που σου δίνει ο κατάλογος αφορούν τα τρία κυρίαρχα στοιχεία του κάθε πιάτου. Λέγοντας «πιάτο» οφείλω να προσδιορίσω τα πάντα σερβίρονται στο μέγεθος πολύ μεγάλης μπουκιάς, σε κομμάτια ή σε μικρά κατσαρολάκια ή τηγανάκια. Πρόκειται για μια πιο ελληνική εκδοχή των ισπανικών τάπας, των ανατολίτικων μεζέδων ή των ρώσικων ζακούσκι (εξ ου και τα ομώνυμα κουταλοπίρουνα σερβιρίσματος στα τραπέζια), με πιο ήπια γευστική ένταση συντονισμένη με τον κρητικό περίγυρο. Μόνο που σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των μεζέδων, εδώ δε θα σου ζητηθεί καν να προβληματιστείς για να διαλέξεις. Σου έρχονται όλα, κι έρχονται με ένα χαλαρό τέμπο, που να συμβαδίζει με την διάθεση σου και εσύ απλά τα αποδέχεσαι ή, αν κάτι δεν σου αρέσει, στο αντικαθιστούν με κάτι που θα σου άρεσε περισσότερο. Το μενού δεν είναι σταθερό, αλλάζει κάθε τρεις μέρες ώστε να σου δημιουργεί τη διάθεση να ξανάρθεις για να ανακαλύψεις με ποια «και» έγινε η πρόβλεψη των επιθυμιών σου, αυτή τη φορά. Το όλον κοστίζει 65 € το άτομο, αλλά με 18 € επιπλέον μπορείς να συνοδεύσεις το μενού με τρία ποτήρια κρασί και με 55 € επιπλέον με τρία ποτήρια σαμπάνια.
And – Και (Artemis Night Dinner), Elounda Beach, Ελούντα, Κρήτη, τηλ. 2841063000.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.