25 χρόνια «Κουκούμαβλος»

Ένα από τα πιο sui generis εστιατόρια της Ελλάδας γιορτάζει φέτος τα 25α ­γενέθλια της μοναδικής του διαδρομής στη Σαντορίνη. Ο Νίκος Πουλιάσης διηγείται την ιστορία του και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος σχολιάζει και παρουσιάζει το τολμηρό γαστρονομικό του στιλ.

25 χρόνια «Κουκούμαβλος»

Ένα από τα πιο sui generis εστιατόρια της Ελλάδας γιορτάζει φέτος τα 25α ­γενέθλια της μοναδικής του διαδρομής στη Σαντορίνη. Ο Νίκος Πουλιάσης διηγείται την ιστορία του και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος σχολιάζει και παρουσιάζει το τολμηρό γαστρονομικό του στιλ.

25 χρόνια «Κουκούμαβλος» - εικόνα 1
Η ρομαντική σάλα του εστιατορίου κάτω από τα σταυροθόλια

Τι ζώδιο είσαι;» «Επικίνδυνος, ευθύβολος και ανατρεπτικός τοξότης», είναι η πληρωμένη απάντηση που παίρνω από τον σεφ του καλύτερου εστιατορίου της Σαντορίνης, τον Νίκο Πουλιάση. «Ήρθα στο νησί το 1980 και δούλεψα στην ιστορική “Λότζα” ως μάγειρας. Δούλευα και DJ στο εξαιρετικό κλαμπ “Καμάκι” . Από τις 10 μέχρι τις 6 στη “Λότζα” και μετά στο “Καμάκι” μέχρι τις 6 το πρωί. Μου έμενε ένα σκάρτο 5ωρο να κάνω κάνα μπάνιο και να κοιμηθώ. δεν πολυέμενε δηλαδή γιατί τότε ζούσαμε πολύ extreme. Τον πρώτο “Κουκούμαβλο” στην Οία τον άνοιξα τον Οκτώβριο του 1989. Προηγουμένως, το 1984, είχα ανοίξει με τον Μαρκοζάνη και τον Σιγάλα τη “Σκάλα” επίσης στην Οία, το ’86 πήγα Ύδρα στο φοβερό “Λουλάκι” του Αργεντινού Ενρίκε, από το ’87 μέχρι το ’88 επέστρεψα στο “1800” (Οία) και στην αρχή του ’89 δούλεψα για το “Αρχιπέλαγος”».

25 χρόνια «Κουκούμαβλος» - εικόνα 2
Η κουζίνα του «Κουκούμαβλου» είναι γεμάτη απρόβλεπτους μπαρόκ συνδυασμούς

Ο Πουλιάσης είναι ένα sui generis άτομο, που δημιουργεί μια πολύ sui generis κουζίνα η οποία βραβεύεται για 11 συναπτά έτη (από το 2004) με Χρυσό Σκούφο. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα από το φετινό­ του κατάλογο για να καταλάβετε: μια φανταστική, πολυεπίπεδη φάβα-βελούδο με μους ξινών δαμάσκηνων, φρουτώδη πικράδα βύσσινων και καβουρντισμένα αμύγδαλα ή εκπληκτικά σπαγκέτι με ένα απίστευτο ακόρντο από κεράσια, γάλα­ καρύδας, λάιμ, βανίλια Μαδαγασκάρης και ψητά κάσιους. Δεν την τρως κάθε μέρα αυτήν τη γαστρονομία... Πρόκειται για μια κουζίνα γεμάτη­ απρόβλεπτους μπαρόκ συνδυασμούς, που δεν αγαπά ιδιαίτερα το μινιμαλισμό. Για κάποιον με πιο κλασικά γούστα μπορεί αυτό το είδος φαγητού να φαίνεται κουφό, ο Πουλιάσης όμως είναι μεγάλος μάστορας και καταφέρνει να δημιουργεί εξαιρετικές ισορροπίες που κάνουν το εξαντρίκ γοητευτικό και καλοδεχούμενο. Πλέον έχει εξελίξει πολύ το στιλ του, αλλά ήδη από την πρώτη του περίοδο στην Οία σερβίριζε­ πιά­τα όπως γαρίδες με σάλτσα Vinsanto και άγρια μανιτάρια, μονοράβιολο με ψητή πάπια, σάλτσα κολοκύθας και πορτοκάλι, σούπα με γάλα αμυγδάλου, δυόσμο και γλυκό σκόρδο. Ειδικά το πρώτο πιάτο­, παρότι αρχαίο, του το ζητάνε πιστοί του πελάτες ακόμη και σήμερα. Ο πρώτος μικρός «Κουκούμαβλος» έγινε θρύλος εκείνα τα χρόνια στη Σαντορίνη. γινόταν χαμός για να βρεις τραπέζι. Η μεγάλη πίεση οδήγησε τον Πουλιάση να μεταφέρει το εστιατόριο στη σημερινή του θέση στα Φηρά και να δημιουργήσει μια ρομαντική φωλιά κάτω από τα σταυροθόλια του όμορφου καπετανόσπιτου με φοβερή θέα από τη βεράντα του στην Καλντέρα.

25 χρόνια «Κουκούμαβλος» - εικόνα 3
Ο Νίκος Πουλιάσης τη δεκαετία του ’80, όταν πρωτοήρθε στο νησί και ζούσε πολύ extreme!

Με 7.000 CDs και 2.000 βινίλια ο Πουλιάσης δηλώνει ψωνισμένος με τη μουσική, ακούει όλα τα είδη που έχουν ψυχή, αλλά το ροκ που έχει το αυτο-ανατρεπτικό στοιχείο στο DNA του τον έχει επηρεάσει περισσότερο από οτιδήποτε. «Ακούω κι εμπνέομαι», μου λέει βάζοντας στο προσωπικό του top 5 τα «Dark side of the moon» (Pink Floyd), «Exile on Main St.» (Rolling Stones), «Revolver» (Beatles), «Islands» (King Crimson) και «Vital» (Van der Graaf Generator). Προσθέτει όμως ότι «το συγκλονιστικό άλμπουμ που μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης είναι το “For your pleasure” των Roxy Music, από κλασική μου αρέσει πολύ ο ελλειπτικός Debussy και από τζαζ τρελαίνομαι για τον Coltrane». Μόνο η μουσική όμως έχει παίξει ρόλο στη μαγειρική του εκφραστικότητα; «Έχω εντυπωσιαστεί από αρκετά πιάτα του φίλου μου, του Μποτρίνι, και από τη σοφιστικέ ωριμότητα και την απλότητα του Ντικάς. Στο υποσυνείδητό μου πρέπει να έχω επηρεαστεί και από τη δεύτερη­ περίοδο του Κλάους Φόιερμπαχ – είχα φάει πάνω από 30 φορές στο “Bajazzo”! Με είχε εντυπωσιάσει ακόμη η πρώτη πολύ καλή περίοδος της “Σπονδής” επί Τσανακλίδη, ενώ μου άρεσε πολύ και το Pacific Rim fusion που μαγείρευε μετά στο δικό του “Melrose”, και φυσικά ο Σιμπουά όταν είχε την επιμέλεια της κουζίνας στη “Σπονδή”».

25 χρόνια «Κουκούμαβλος» - εικόνα 4
Για ενδέκατη χρονιά φέτος, ο Νίκος Πουλιάσης βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο. Εδώ ανάμεσα στον Σωτήρη Ευαγγέλου και στον Έκτορα Μποτρίνι

Όλα αυτά τα 25 χρόνια που μαγειρεύει ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης Νίκος Πουλιάσης έχει αναπτύξει το δικό του γευστικό ιδίωμα. Παράτολμοι συνδυασμοί, ευρηματική ελληνοπρέπεια και μια πολύ ξεχωριστή προσέγγιση στα γλυκά μέσα από την οπτική της μαγειρικής είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Δεν τρως αλλού καραβιδοουρές με σάλτσα λευκής σοκολάτας με λάιμ, τζίν­τζερ και καρπάτσιο πράσινου μήλου: αυτό το signature dish του είναι τόσο χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να βγει από τον κατάλογο. Ούτε η ελληνική κουζίνα προσθέτει συχνά στο σύγχρονο ρεπερτόριό της σπεσιαλιτέ όπως το ριζότο με μπάμιες, ντοματάκια Σαντορίνης, μάραθο, ­πιπεράτο καρπάτσιο μοσχαριού και μους από καπνιστή φέτα. Όσο για τα καταπληκτικά γλυκά του, προσδεθείτε… Τιραμισού με ψητή μελιτζάνα σε σάλτσα λευκής σοκολάτας και λάδι δεντρολίβανου και παγωτό από κατσικίσιο γάλα, σιρόπι ξιδιού­ - κόκκινου κρασιού με τζίντζερ και μπούκοβο (καίει καρδιές). Θα ήταν αδικία όμως να μην επισημάνουμε το ψώνιο του για το ψωμί (έχει σερβίρει γύρω στα 60 διαφορετικά είδη μέχρι τώρα) και το πάθος του για το φουαγκρά, που δεν διστάζει να το σερβίρει με cupcake μαστίχας, κουφέτα, σιρόπι σαντορινιάς μπίρας ή με σιμιγδαλένιο χαλβά και σάλτσα από μαύρα μούρα! Από τον «Κουκούμαβλο» όμως δεν πρέπει να φύγετε με τίποτα χωρίς να γευτείτε σούπα: μία από τις πιο αγαπημένες και καλοκαιρινές είναι η παγωμένη με καρπούζι, λάιμ και κρουτόν από καπνιστή φέτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.