Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου

Ένα e-book, σαράντα πέντε συνταγές και μια ιστορία που μετράει πολλά megabytes μαγειρικής περιποίησης: το νέο ραντεβού με τη Ρένα της Φτελιάς είναι digital.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου

Ένα e-book, σαράντα πέντε συνταγές και μια ιστορία που μετράει πολλά megabytes μαγειρικής περιποίησης: το νέο ραντεβού με τη Ρένα της Φτελιάς είναι digital.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 1

Aλλοι καιροί, άλλο format για την κουζίνα της Ρένας Τόγια, που ξεκίνησε από τη Φτελιά της Μυκόνου το 1979, την ίδια δεκαετία που στην Αμερική εμφανίστηκαν οι πρόγονοι του Ebook. Δεν ξέρω αν φανταζόταν τότε ότι η στάμπα «της Φτελιάς» έμελλε να την ακολουθήσει και στη μονοκατοικία του Νέου Ψυχικού και να γίνει το σήμα κατατεθέν της μαγειρικής της περιποίησης και των… old school σπιτικών τραπεζωμάτων όπου δεν διάλεγες, αλλά η ίδια έφερνε τους δίσκους –κάτι σαν επιβεβλημένο κανάκεμα– φουλαριστούς με γεμιστές ντομάτες με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα, βραστό αστακό με χορταρικά και άλλα φαγητά φτιαγμένα με μεράκι, με έντονο το προσωπικό στοιχείο.
Σίγουρα πάντως δεν φανταζόταν ότι κάποια στιγμή θα μπορούσες με μερικά κλικ να έχεις αυτοστιγμεί μια διαδρομή τριάντα πέντε χρόνων στο tablet ή στο smartphone σου. Πάντα δυναμική –ένας άνθρωπος που πήγε την ελληνική κουζίνα μπροστά–, η Ρένα πάντα όριζε μόνη της τα στάνταρ. Αφουγκραζόμενη τις επιταγές της εποχής, προχώρησε με την ίδια φιλοσοφία, κι ένα καινούργιο μέσο επαφής με το κοινό. Το τελευταίο βιβλίο της «Ρένα της Φτελιάς: οι συνταγές που αγαπήσαμε», με σαράντα πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές της, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στεργίου πρώτα σε ηλεκτρονική έκδοση (www.stergioushop.com), η οποία μάλιστα θα διατίθεται αργότερα σε αγγλική, γαλλική, γερμανική, ακόμη και κινέζικη βερσιόν, ενώ άμεσα θα το δείτε και στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Είναι μια διαφορετικού τύπου μύηση στην κουζίνα της με πέρκα μπιάνκο, κατσικάκι με το λεμόνι και τη ρίγανη και γιουβαρλάκια της γιαγιάς – τα οποία, όσο τζιμάνι της τεχνολογίας κι αν είσαι, πρέπει πάντα να προσέχεις να μην τριφτούν και να χυλώσουν ωραία στην κατσαρόλα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 2

Χορτοτυρόπιτα
Αρωματική, με τραγανό φύλλο, με γέμιση από φέτα και κίτρινα τυριά, σπανάκι, πράσο, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, ξυπνά μαμαδίστικες μνήμες και είναι πιο εύκολη να τη φτιάξεις από όσο φαντάζεσαι.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 3

Πατεδάκι με καπνιστό σολομό
Ο σολομός παντρεύεται με λίγη πέστροφα, μαγιονέζα, μαύρο πιπέρι, λεμόνι και φρέσκο κρεμμυδάκι και μια κλασική αστική σπεσιαλιτέ επιστρέφει στο hit parade με νέο αέρα, έτοιμη να προλογίσει καλά τραπέζια.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 4

Παστιτσάδα
Κερκυραϊκή παράδοση (στην Κέρκυρα γεννήθηκε η Ρένα Τόγια) που μοσχοβολάει κανέλα και γαρίφαλο, σκορδάκι και κόκκινο πιπέρι. Θέλει χοντρό μακαρόνι, αλλά η μαγείρισσα επιτρέπει να το σερβίρεις και με άλλα ζυμαρικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.