3 στέκια για ψαγμένη ψαροφαγία

Ελληνικός μοντερνισμός στη Βούλα, πειραματισμοί στην Πλατεία Βικτωρίας κι αίσθηση νησιού στην Καλλιθέα. Κοινός παρονομαστής και των τριών η ψαγμένη ψαροφαγία.

3 στέκια για ψαγμένη ψαροφαγία

Ελληνικός μοντερνισμός στη Βούλα, πειραματισμοί στην Πλατεία Βικτωρίας κι αίσθηση νησιού στην Καλλιθέα. Κοινός παρονομαστής και των τριών η ψαγμένη ψαροφαγία.

Το Ουζερί του Λάκη

3 στέκια για ψαγμένη ψαροφαγία - εικόνα 1

Κρυμμένο διαμαντάκι
Ούτε που πάει το μυαλό σου ότι στο βάθος του μικρού πεζόδρομου στην Πλατεία Βικτωρίας θα βρεις, εκτός από τα κλασικά, σοφιστικέ ψαρο-μαγειρέματα, όπως μπακαλιάρος και σαλάχι στον αχνό ή μακαρόνια βρασμένα μέσα στη σάλτσα που έχει γίνει με το μελάνι της σουπιάς. Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Λάμπρου έχει πάθος με τα φρέσκα ψάρια και τους θαλασσινούς πειραματισμούς.
Τελευταία του δημιουργία ο γόνος καλαμαριού, που τον μαγειρεύει με πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια και καυτερή πιπεριά – ό,τι πρέπει για να δοκιμάσεις όλα τα σπάνια ούζα και τσίπουρα που διαθέτει το μαγαζί. Όλα τα ψάρια που έρχονται στο τραπέζι σε αυτόν τον ανεπιτήδευτο χώρο έχουν ψαρευτεί μόλις λίγες ώρες νωρίτερα από τα ψαροκάικα της Κύμης.

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, 2108213776

tip
Η μαστορική χρήση της καυτερής πιπεριάς είναι ο καλύτερος προβοκάτορας για ένα σερί σε τσίπουρα και ούζα, ενώ στο τέλος ένας σπουδαίος σιμιγδαλένιος χαλβάς κλείνει ιδανικά την εμπειρία.

Ψιψίνα

3 στέκια για ψαγμένη ψαροφαγία - εικόνα 2

το Σοφιστικέ
Φαντασία, αρώματα, ολόφρεσκα ψάρια, θαλασσινά και σαφής ελληνικότητα από τους σεφ Νίκο Μπούκη και Χρήστο Αθανασιάδη, σε ένα μοντέρνο, σικάτο χώρο στη Βούλα, με μεγάλο μπαρ και απίθανα κοκτέιλ. Οι τελευταίες γαστρονομικές τάσεις που θέλουν την επανίδρυση της ελληνικής κουζίνας βρίσκουν ευτυχή εφαρμογή στα υπέροχα κεφτεδάκια φρέσκου τόνου σε σαλάτα από μαυρομάτικα, στο καρπάτσιο λαβράκι που αρωματίζεται με μαντζουράνα, στο κορυφαίο χταπόδι, γκλασέ με μέλι και σόγια, πάνω σε πράσινη φάβα με μαστίχα και στη βελούδινη λακέρδα δική τους παραγωγής πάνω σε σπασμένη πατάτα με μαύρη σαντιγί. Στα επιδόρπια λιμπιστική η μους μανταρίνι με σπασμένη αμυγδαλόπιτα και «χιόνι» από γιαούρτι αρωματισμένο με μαστίχα και λάιμ.

Σωκράτους 2, Πλ. Μπακογιάννη, Βούλα, 2108995700

tip
Η δημιουργικότητα των σεφ συναντάει κάθε Δευτέρα επιλεγμένους μικρούς παραγωγούς εξαιρετικών ελληνικών κρασιών και προσφέρει ένα φροντισμένο και προσιτό food & wine pairing.

Γιά Ψαράκι

3 στέκια για ψαγμένη ψαροφαγία - εικόνα 3

Σάν παλιά γειτονιά
Μια «νησιώτικη γωνιά» στην Καλλιθέα, με απαλό γαλάζιο στους τοίχους, κεραμίδια και δίχτυα είναι το σκηνικό όπου απλώνει τα καλούδια του. Η διάθεση της κουζίνας μοιράζεται ανάμεσα στα κλασικά ψητά και τηγανητά ψαράκια και θαλασσινά –τσιπούρα, αθερίνες, γαυράκια, σαρδέλα (με μια ορεκτική σαλτσούλα), γόνος καλαμαριού, γαριδάκι συμιακό– και σε πρωτότυπες θαλασσινές προτάσεις που δείχνουν ότι το μαγαζί έχει άποψη: αρωματική τηγανιά σολομού με αστεροειδή γλυκάνισο και κρέμα, burger μπακαλιάρου, γιαννιώτικη πέστροφα τηγανητή με καλαμποκάλευρο και γίδινο βούτυρο (υπέροχη), τραγανές τηγανητές γαρίδες τυλιγμένες με κανταΐφι και, βεβαίως, θαλασσινές μακαρονάδες και σούπες με ψάρια ή γαρίδες (νοστιμότατες).

Αθηνάς 8, Καλλιθέα, 2109530764

tip
Καλτ ο συνδυασμός της ζωντανής μουσικής με έντεχνα, ελαφρο-λαϊκά και λαϊκά ακούσματα τα μεσημέρια της Κυριακής και της εμφιαλωμένης ρετσίνας που πολύ καιρό είχαμε να δούμε στο τραπέζι.

Περισσότερες πληροφορίες

Ουζερί του Λάκη (Το)

Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), Πλ. Βικτωρίας
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.