Συνέντευξη: Γεωργιάννα Χειλιαδάκη

Η σεφ του "Funky Gourmet" εξηγεί τη φιλοσοφία του μενού γευσιγνωσίας που κερδίζει έδαφος στα γευστικά ήθη του Αθηναίου.

Συνέντευξη: Γεωργιάννα Χειλιαδάκη

Κάτι αλλάζει στα γευστικά ήθη του Αθηναίου, που μέχρι τώρα γύριζε την πλάτη στην ιδέα του προκαθορισμένου από τον σεφ μενού γευσιγνωσίας. Στο «Funky Gourmet» το μοναδικό αβανγκάρντ μενού με τις 17 διαφορετικές γεύσεις έχει τεράστια ζήτηση. Η σεφ Γεωργιάννα Χειλιαδάκη εξηγεί στον

Δημήτρη Αντωνόπουλο τη φιλοσοφία και προσδιορίζει τις συντεταγμένες του.

Συνέντευξη: Γεωργιάννα Χειλιαδάκη - εικόνα 1

Προσφέροντας τόσες πολλές γεύσεις ξεπερνάτε τη λογική «τρώω και χορταίνω». Ποια είναι η κεντρική σας ιδέα;

Δεν θέλουμε να χορτάσουμε τον κόσμο με δύο πιάτα. Θέλουμε αυτό το μενού να είναι ένα ταξίδι εμπειρίας, να επικεντρώνεται ο κόσμος στη διαφορετικότητα αυτού του φαγητού, να παίξει, να χαρεί, να του αφιερωθεί.

Ποια είναι η λογική αυτού του τόσο μεγάλου μενού;

Χωρίζεται σε διαφορετικά στάδια. Στην αρχή έχουμε τα καλωσορίσματα. Δεν είναι μια amuse bouche: προσφέρουμε πέντε γεύσεις που σε βάζουν στο κόλπο [σ.σ. ανάμεσά τους ποτίζεις ένα γλαστράκι και μετά σκάβεις με ένα φτυαράκι για τρούφα, τρως μια χωριάτικη σαλάτα σε μορφή γρανίτας, πίνεις ένα καπουτσίνο με μανιτάρια και τρούφα]. Στο δεύτερο στάδιο έχουμε πολύ ελαφριές, «τραγανές» στη νοοτροπία τους και όχι μόνο στην υφή γεύσεις, σαν τη σαλάτα με κινόα, πολλά μυρωδικά, λουλούδια, ντοματίνια ή το σολομό με αρώματα thai. Τα συνδυάζουμε αρμονικά με σαμπάνια για να εντείνουμε την τραγανότητά τους. Κατόπιν έρχεται το στάδιο-αφιέρωμα στα «junk food», με τις δικές μας μεταφράσεις λιχουδιών του δρόμου σαν το φαλάφελ, το ποπκόρν, το σουβλάκι, το burger [σ.σ. πολύ διαφορετικά και γκουρμέ απ’ ό,τι τα έχουμε συνηθίσει, είναι η αλήθεια].

Και τα κυρίως;

Ακολουθούν πιο έντονες γεύσεις, για να δώσουμε αυτή την αίσθηση, αλλά οι ποσότητες είναι μικρές, προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα 17 πιάτων. Κάτι άλλο που συμβαίνει είναι ότι καταργούμε τα αυστηρά όρια ανάμεσα στο γλυκό και το φαγητό. Σερβίρουμε λ.χ. φουαγκρά με δύο τρόπους που είναι μεν φαγητό αλλά είναι και λίγο επιδόρπιο…

Το παιχνίδι και το χιούμορ στα γλυκά, όμως, είναι μεγάλο…

Ναι, το φινάλε είναι πολύ χαρούμενο. Προτείνουμε «τηγανητό αβγό», όπου ο κρόκος είναι κρέμα λεμονιού, το ασπράδι γιαούρτι, το «αλάτι» λυοφιλισμένος ανανάς και το «πιπέρι» κομματάκια από καρπό κακάο. Το φινάλε, όμως, γίνεται με το «Black Forest» [σ.σ. ένα μοντέρνο, αβανγκάρντ γαστρονομικό παραμύθι που σερβίρεται μόνο στο μενού].

Κάνετε, ωστόσο, νεωτερισμούς στην αρμονία με ποτά.

Είδαμε τόσο πετυχημένους συνδυασμούς, σαν το φουαγκρά με την μπίρα, που ανοιγόμαστε σε καινούργιες ιδέες, ταιριάζοντας το φαγητό όχι μόνο με κρασί αλλά και με άλλα ποτά.

Οι Αθηναίοι πώς ανταποκρίνονται στο μενού;

Το θέλουν πάνω απ’ τους μισούς μας πελάτες κάθε μέρα, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα από 12-14, διότι απαιτούν μεγάλη προετοιμασία. Δεν το σερβίρουμε επίσης μετά τις 10 το βράδυ, γιατί παίρνει πολλή ώρα. Αν όμως το παραγγείλει κανείς τηλεφωνικά με την κράτησή του, τότε μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".