10 πρωτότυπα θαλασσινά πιάτα για νηστίσιμες εξόδους

Μέρες που ’ναι προσέχουμε, είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε ως αποτοξίνωση ενόψει της αναστάσιμης κρεατοφαγίας. Επιλέξαμε, λοιπόν, την αφρόκρεμα των θαλασσινών πιάτων που σερβίρονται στα εστιατόρια και σας την παρουσιάζουμε.

10 πρωτότυπα θαλασσινά πιάτα για νηστίσιμες εξόδους

Μέρες που ’ναι προσέχουμε, είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε ως αποτοξίνωση ενόψει της αναστάσιμης κρεατοφαγίας. Επιλέξαμε, λοιπόν, την αφρόκρεμα των θαλασσινών πιάτων που σερβίρονται στα εστιατόρια και σας την παρουσιάζουμε.

10 πρωτότυπα θαλασσινά πιάτα για νηστίσιμες εξόδους - εικόνα 1
The Grocery

1.Σουπιά με χωριάτικη,
«The Grocery»
Απλός σαν το αβγό του Κολόμβου και τόσο νόστιμος και απρόσμενος είναι αυτός ο συνδυασμός, όπου όλα εξαρτώνται από το άψογο ψήσιμο της σουπιάς. Στο «The Grocery» μένει ελαφριά και όμορφα μαστιχωτή μετά τη σχάρα, ενώ το σερβίρισμά της με ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα είναι πολύ έξυπνη κίνηση και γοητευτική, σαν ελληνικό καλοκαίρι σε νησί. Όσο πιο πολλά μυρωδικά βάζουν τόσο πιο ελκυστικό γίνεται το σύνολο.

2.Τηγανητή ταραμοσαλάτα,
«Ψάριστον»

Σε αυτό το sui generis ταβερνο-ψαρομεζεδοπωλείο βρίσκεις πράγματα και θάματα, διότι ο Βασίλης Ακρίβος έχει μια έφεση στο ασυνήθιστο, το μυστηριώδες και το νόστιμο. Ιδού λοιπόν πώς γίνεται σέρτικος μεζές αυτή η πρωτότυπη συμπύκνωση της Καθαράς Δευτέρας: ταραμοσαλάτα με μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι τηγανισμένη, μια γεύση «γαλανόλευκα» ρουστίκ, η οποία ταιριάζει γάντι με ωραίο ούζο ή τσίπουρο.

10 πρωτότυπα θαλασσινά πιάτα για νηστίσιμες εξόδους - εικόνα 2
Ψάριστον

3.Γαριδοπιτάκια,
«Θαλασσινός»

Ο.Κ., η συνύπαρξη γαρίδας και ντομάτας είναι ευρέως δια­δεδομένος συνδυασμός, όμως ο «Θαλασσινός» τους δίνει με τον τρόπο του ελληνικό χαρακτήρα. Η γαρίδα ψήνεται για λίγο πάνω σε ένα αραβικό πιτάκι αλειμμένο με σάλτσα ντομάτας. Και βέβαια αυτή η σάλτσα είναι όλα τα λεφτά, ­καθώς είναι φτιαγμένη από σιγομαγειρεμένη ντομάτα, η οποία έχει μελώσει και η γεύση της έχει πυκνώσει πολύ.

10 πρωτότυπα θαλασσινά πιάτα για νηστίσιμες εξόδους - εικόνα 3
Βασίλαινας

4.Χτένια με κουνουπίδι, τρούφα και μυρωδικά,
«Βασίλαινας»

Από τη μία εξαιρετική πρώτη ύλη και από την άλλη άψογη τεχνική: αυτά τα υπέροχα χτένια ψήνονται έτσι ώστε να διατηρήσουν τους χυμούς τους και να αποκτήσουν αλαβάστρινη αίσθηση. Κατόπιν η σύνθεση περιλαμβάνει παιχνιδίσματα υφής με πουρέ κουνουπιδιού και καρπάτσιο από τα ωμά βλαστάρια του καθώς και ιδιαίτερα ταιριαστό άρωμα τρούφας. Φανταστικό πιάτο, μια γκουρμεδιά περιωπής!

5.Ραγού θαλασσινών,
«Αϊ Νικόλας»

Ούριος μεσογειακός άνεμος φυσάει σε αυτήν τη δημιουργία του Pino Sacherri. Γαρίδες, ροδελίτσες καλαμαριού και χταπόδι, κυδώνια και μύδια, σάλτσα ντομάτας και άψογα βρασμένες φρέσκες παπαρδέλες είναι τα βασικά συστατικά ενός πιάτου με πυκνή νοστιμιά και ανάλαφρα ρουστίκ διάθεση θαλασσινού μαγειρευτού, που αν το φας… θέλεις να το ξαναφάς. Ευτυχώς ο Σικελός σεφ δεν το βγάζει από το μενού.

10 πρωτότυπα θαλασσινά πιάτα για νηστίσιμες εξόδους - εικόνα 4
Αϊ Νικόλας

Μαύρο κριθαρότο με σουπιές,
«Τραβόλτα»

Εκτός του ότι οι αδερφοί Λιάκου κάνουν τη σουπιά λουκάνικο ή τη βάζουν στη φασολάδα, τη σερβίρουν και με ένα μαύρο κριθαρότο, που δεν είναι τόσο χαρακτηριστικά ελληνικό, αλλά είναι φοβερό: εξαιρετικό κριθαράκι όσον αφορά την υφή του, ενώ η προσθήκη βουτύρου, συνεπικουρούμενου από λίγη νιώτικη γραβιέρα, έχει ένα αποτέλεσμα σκανδαλιστικά πληθωρικό και ταυτόχρονα φίνο. Ένα πιάτο αναίμακτο, αν και όχι ακριβώς νηστίσιμο. αν πεις να κάνεις μια (μικρή) παρασπονδία…

6.Ριζότο με φούσκες,
«Μικρές Κυκλάδες»

Κάνουν ωραίες θαλασσινές μαγκιές σε αυτήν την ψαροταβέρνα της Ηλιούπολης στο ταμπλό τόσο του παραδοσιακού όσο και του πιο μοντέρνου. Αυτό το καλο-εκτελεσμένο, πολύ ιδιαίτερο ριζότο με φούσκες και γλυκό κρασί είναι από εκείνες τις γεύσεις του καταλόγου που σε πιάνουν εξ απήνης. Πιθανό­ να μην ταιριάζει σε όλους –όπως και το βασικό συστατικό του–, αλλά κάθε πιρουνιά του είναι ιωδιούχα βόμβα.

10 πρωτότυπα θαλασσινά πιάτα για νηστίσιμες εξόδους - εικόνα 5
Τραβόλτα

8.Ταραμάς με μελάνι σουπιάς,
«Ετησίες και Θάλασσες»

Έρχεται ελαφρά σκοτεινός, γκρίζος, πασπαλισμένος με τρίμμα αβγοτάραχου και ωραία, βελούδινη υφή. Ο Γιάννης Στανίτσας δεν του βάζει ούτε ψωμί ούτε πατάτα, αλλά ­τελικά δηλώνουν και το μεν και η δε το «παρών». Στην άκρη του πιάτου μάλιστα υπάρχει ένα δίχρωμο ψωμί πατάτας (το μισό είναι βαμμένο με μελάνι) για να το συνδυάσεις μαζί του.

9.Αχινομακαρονάδα,
«Ιώδιο»

Ξεκινά σαν μια κλασική μακαρονάδα aglio-olio, με σκόρδο, ωραίο λάδι και μαϊντανό. Στη συνέχεια παίρνει τον πρώτο της θαλασσινό τόνο από μια νόστιμη μπισκ καραβίδας και λίγο λεμόνι, για να αναδειχτούν όλες οι γεύσεις. Και πλέον είναι έτοιμη να δεχτεί τον αχινό, που ο μισός θα ζεσταθεί για πολύ λίγο στη φωτιά μαζί της και ο άλλος μισός θα πέσει πάνω της ωμός. Γιαμ, η ωραία του θαλασσινή γλύκα νοτίζει τα al dente σπαγκέτι και δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ.

10 πρωτότυπα θαλασσινά πιάτα για νηστίσιμες εξόδους - εικόνα 6
Ιώδιο

10.Χταπόδι με κινόα και μοσχοσίταρο,
«Priamo»

Από τα πιο ωραία χταπόδια που έχω δοκιμάσει τελευταία, καθότι βρασμένο με μέγιστη ακρίβεια: είναι τρυφερό, αλλά χωρίς να χάνει το τσαγανό του. Έτσι μυρωδάτο, συνδυάζεται εξαιρετικά με τις ιδιαίτερες υφές και τη γήινη γεύση ενός super food όπως η κινόα και το μοσχοσίταρο, που στην περίπτωσή μας ενισχύονται από ψιλοκομμένη ντοματούλα και μυρωδικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Θαλασσινός

Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψάριστον

Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μικρές Κυκλάδες

Πανταζή 56, Ηλιούπολη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Travolta

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".