Η επανάσταση του street food

Από Ελσίνκι μέχρι Ανόι και από Νέα Υόρκη μέχρι Λονδίνο, το street food κατακτά τον πλανήτη. Φεστιβάλ, ειδικά βραβεία, συνέδρια και, φυσικά, ανεξάντλητη δημιουργία, με το φαγητό να νοστιμίζει το δρόμο.

Η επανάσταση του street food

Από Ελσίνκι μέχρι Ανόι και από Νέα Υόρκη μέχρι Λονδίνο, το street food κατακτά τον πλανήτη. Φεστιβάλ, ειδικά βραβεία, συνέδρια και, φυσικά, ανεξάντλητη δημιουργία, με το φαγητό να νοστιμίζει το δρόμο.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 1
Must οι ντοματοκεφτέδες με φάβα σε πίτα της «Σελήνης» στο περσινό φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις»

Ποιος θα πίστευε ότι θα ήταν ποτέ δυνατό να γίνει ένα μεγάλο, ζωντανό χάπενινγκ με θέμα το street food και να μαζέψει 20.000 κόσμο; Κι όμως η προσέλευση στο Street Helsinki στις 21-22/3 ξεπέρασε κάθε προσδοκία των οργανωτών. Η εμβέλεια αυτής της πολυσύνθετης, πρωτότυπης εκδήλωσης ήταν πολύ μεγάλη και δείχνει την τεράστια απήχηση που έχει στις μέρες μας το φαγητό δρόμου παγκοσμίως. Το διαπιστώνουμε άλλωστε ζωντανά και στην Αθήνα, όπου η σκηνή του street food αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Πέρυσι, μάλιστα, στο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» που οργάνωσε το «αθηνόραμα» εδέσματα όπως οι ντοματοκεφτέδες σε πίτα με φάβα αποδείχτηκαν από τα πιο αγαπημένα του κόσμου.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 2
Στο Ελσίνκι μέσα σε δύο ημέρες καταναλώθηκαν 25.000 μερίδες προχωρημένου street φαγητού

Το street food είναι παραδοσιακά αναπτυγμένο στην Ασία. Στο Ανόι λ.χ. τα πεζοδρόμια είναι κυριολεκτικά γεμάτα με σταντ για φαγητό στο χέρι και στο Τόκιο τα ράμεν θριαμβεύουν. Και στη Δύση όμως η Νέα Υόρκη, φημισμένη για τα καροτσάκια με ερεθιστικές λιχουδιές στις λεωφόρους της, είναι αυτή που πρωτοκαθιέρωσε το 2005 τα Vendy Awards (www.vendyawards.streetvendor.org), δηλαδή τους Χρυσούς Σκούφους του street food σε ελεύθερη μετάφραση. Ανάμεσα στη… μητροπολιτική ποικιλία των εδεσμάτων, το φημισμένο king souvlaki των αδερφών Τσάμπα στην Αστόρια ξεχώρισε μπαίνοντας στους φιναλίστ του 2013.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 3
Street Gastro, από τις γκουρμέ συμμετοχές στο φεστιβάλ του Ελσίνκι

Η Βρετανία ακολούθησε καθιερώνοντας το 2009 τα British Street Food Awards. Η επιτυχία τους ήταν τέτοια, που φέτος αποφάσισαν να επεκταθούν και στην ηπειρωτική Ευρώπη τεστάροντας καντίνες σε Στοκχόλμη, Παρίσι, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ και ­Βερολίνο.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 4
Το σουβλάκι διαπρέπει στα βραβεία street food της Νέας Υόρκης

Κάπως έτσι λοιπόν ήρθε το 2014 μια εκδήλωση στο Ελσίνκι να ταράξει τα νερά του φαγητού δρόμου. Στη φινλανδική πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν 37 διαφορετικοί street foodάδες από τη Στοκχόλμη, το Ταλίν, το Κεϊπτάουν και φυσικά το Ελσίνκι και 20.000 επισκέπτες που έφαγαν πάνω από 25.000 λιχουδιές (αν γινόταν αυτό το χάπενινγκ στην Ελλάδα, είμαι σίγουρος πως θα ξεπερνούσαμε τις 30.000 μερίδες).
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο ήταν η τεράστια ποικιλία των προσφερόμενων ειδών: pulled beef, pork ή και chichen σάντουιτς, burgers κλασικά αλλά και από πάπια κονφί, από κεφαλάκι αρνίσιο ή από χοιρινό, λουκάνικα με κάρι αλλά και mussaman με κοτόπουλο, spicy Thai beef, chang mai κάρι, chili hot dog, fish & chips, quesadillas με τόνο, στρείδια με διά­φορες σάλτσες, tacos με ελάφι ή ψητή πανσέτα, entrecote σε tortilla, κεμπάπ, φαλάφελ, καπνιστά κρέατα, ποικιλία σπρινγκ ρολ (ακόμη και με φύκια), ψητές πατάτες με σολομό και άνηθο, κινέζικο κοτόπουλο με μαύρα μπαχαρικά και πολλά πολλά άλλα.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 5
Κι όμως αυτό το chili dog δεν είναι απλό λουκάνικο!

Το ωραίο είναι ότι στο παιχνίδι μπήκαν κι εστιατόρια του Ελσίνκι που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πανηγύρι βγάζοντας καλούδια στο δρόμο. Στις σπέσιαλ­ συμμετοχές συγκαταλέγονται και καντίνες όπως το Street Gastro, που οι δημιουργοί του πέρασαν από αστεράτα by Michelin εστιατόρια του Ελσίνκι προτού αποφασίσουν να βγουν στο δρόμο με τα γκουρμέ τους σάντουιτς.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 6
Χαμός στο Street Helsinki από ψαγμένο νεαρόκοσμο

Το Street Helsinki έδειξε όμως ότι το ενδιαφέρον για το street food εκδηλώνεται και με έναν απρόσμενο και πιο θεσμικό τρόπο. Έκανε ένα μίνι συνέδριο με 22 top ειδικούς από διάφορα μέρη του κόσμου και με θέματα όπως «Δημιουργώντας street food business success stories», «Πώς να χτίσεις μια ευημερούσα street food city» ή ακόμη «Πώς να σερβίρεις­ 3.000.000 αειφόρα γεύματα­ σε 130.000 νέους». Δυστυχώς, στην Αθήνα η νομοθεσία για δημιουργία καντίνας είναι απαρχαιωμένη­ και δεν ευνοεί την ανάπτυξη του φαινομένου.
Με δεδομένες τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, το επισημαίνουμε μεταξύ άλλων ως ένα από τα θέματα που θα πρέπει­ να κοιτάξουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, συντονιζόμενοι με το πνεύμα­ των μεγάλων μητροπόλεων του κόσμου. Δεδομένης της κρίσης, μάλιστα, είναι ένας πολύ ζωντανός τρόπος να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές και ποιοτικό προσιτό φαγητό. Εμείς πάντως, από την πλευρά μας, υποσχόμαστε πολύ ερεθιστικό street food στο ανοιξιάτικο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορ­τή Γεύσεις», το οποίο καταφθάνει­ στις 9-11/5 και πάλι στην Τεχνό­πολη στο Γκάζι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".