Antica Locanda

13

Κλασική ιταλική παλέτα γεύσεων, αυθεντικότητα, γενναιόδωρες μερίδες, αυστηρό al dente κι ευπρόσδεκτη ευγένεια δίνουν πόντους σε αυτό το ατμοσφαιρικό εστιατόριο στο Χαλάνδρι.

Antica Locanda

Κλασική ιταλική παλέτα γεύσεων, αυθεντικότητα, γενναιόδωρες μερίδες, αυστηρό al dente κι ευπρόσδεκτη ευγένεια δίνουν πόντους σε αυτό το ατμοσφαιρικό εστιατόριο στο Χαλάνδρι.

Antica Locanda - εικόνα 1

Bella Italia. Μolto bella. Μπαίνεις στο «Antica Locanda» κι έχεις πραγματικά την αίσθηση ότι τηλε-μεταφέρθηκες σε ριστοράντε της γείτονος. Έχουν στήσει ένα φοβερά πειστικό μικροσύμπαν. Την μπροστινή σάλα, με τις καμάρες, τα βαριά μοναστηριακά τραπέζια, τις γωνιές με τα μπουκαλάκια με τα αρωματικά λάδια και την κουζίνα με τα ζυμαρικά στα βάζα, ακολουθεί μια δεύτερη που βλέπει σε ένα μικρό πράσινο­ κηπάκι. Εκεί καθίσαμε τελικά, ανάμεσα στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Νάπολης (πατρίδα της οικογένειας του σεφ/ιδιοκτήτη Luciano Vittolo), τις κουτάλες, τα σουρωτήρια, τα κόσκινα, τα φουρνόφτυαρα και τα πορσελάνινα πιά­τα στους τοίχους, φωτισμένα με σποτάκια.
Κομψά ρουστικάνικος ο χώρος, τουλάχιστον εμένα με κέρδισε αμέσως. Μαζί με τον κατάλογο άνοιξα κι αρχείο αναμνήσεων. Τα involtini με κέρδισαν επίσης – ήταν από τις καλύτερες εκδοχές τους που έχω πετύχει στην Αθήνα. Τα ρολάκια μελιτζάνας είχαν πληθωρική γέμιση (guanciale και καπνιστή scarmorza) κι ένα συνδυασμό ωραίας σάλτσας φρέσκιας ντομάτας με ψητά ντοματίνια που έκαναν το σύνολο πολύ ζουμερό. Για τα γεμιστά πορτομπέλο δεν μπορώ να πω το ίδιο. Τα ίδια τα μανιτάρια, η βάση δηλαδή, είχαν υπερβολικό ζουμί και –παρότι τα υπόλοιπα συστατικά (κιμάς, ψιλοκομμένα σαμπι­νιόν, άρωμα τρούφας) ήταν μια χαρά– χαλούσαν το σύνολο και ως γεύση, και ως αίσθηση στο στόμα.
Από κει και πέρα, τα πρώτα και τα δεύτερα πιάτα είχαν καλό επίπεδο. Το ριζότο alla pescatora ήταν πλούσιο σε αχιβάδες, μύδια­ και γυαλιστερές και καλοεκτελεσμένο, με ικανή παρουσία ντομάτας, τα πιο-al-dente-δεν-γίνεται paccheri με τις τεράστιες γαρίδες και την πυκνή σάλτσα κολοκύθας καλή επιλογή για όσους αγαπούν τις γλυκίζουσες γεύσεις και το κλασικό φιλέτο με την μπόλικη­ γήινη σάλτσα μανιταριών­ πορτσίνι βαθιά νόστιμο και χυμώδες. Τα δύο επιδόρπια που δοκιμάσαμε ήταν απλά και ευχάριστα: μαρέγκες με σαντιγί και φρέσκια φράουλα και μια πανακότα καφέ, με κρατσανιστούς κόκκους καφέ να της κεντάνε όμορφη πικράδα και άρωμα. Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι μαζί με μια παραλλαγή limoncello με μανταρίνι μας κέρασαν και τα γλυκά – κίνηση καλής θέλησης μετά από μια μικρή αστοχία τού κατά τα άλλα ευγενικού σέρβις, το οποίο κατά λάθος αντέστρεψε τη ροή των πιάτων.
Είναι σημαντικά τα καλά αντανακλαστικά στη διαχείριση κρίσεων (που μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε εστιατόριο): εντέλει φύγαμε ευχαριστημένοι και από τα προσεγμένα υλικά, και από την κουζίνα, η οποία έχει αυθεντικότητα και επίπεδο, και από τη συμπεριφορά, ιδίως του σε άμεση επαφή με τη σάλα σεφ. Ο λογαριασμός, ωστόσο, μου φάνηκε υπερβολικός. Οι μερίδες είναι πραγματικά γενναιόδωρες, αλλά προσωπικά θα τις προτιμούσα πιο μαζεμένες (με τη σχετική αντανάκλαση στις τιμές). Θα μπορούσε έστω να υπάρχει η δυνατότητα για μισές μερίδες, που θα σε ενθάρρυνε να δοκιμάσεις και περισσότερα πιάτα.

Η επίσκεψη της κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 5/11.

ANTICA LOCANDA Αγίου Γεωργίου 28, Χαλάνδρι, 2106849606.
Ωράριο λειτουργίας: Σάβ.-Κυρ. και μεσημ. Τιμή € 30-40 (χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους
.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια