Συνέντευξη

Salsa Sinners: η salsa είμαι εγώ, εσύ και οι «Στιγμές» μας

Η πρώτη επαφή με την ομάδα Παρασκευή βράδυ, την ώρα που οι περισσότεροι -τυχεροί- βρίσκονται στο σπίτι, κι απολαμβάνουν το μπάνιο τους σκεπτόμενοι τι θα φορέσουν απόψε το βράδυ, οι Salsa Sinners μου δηλώνουν ευθαρσώς «Κάθισε όσο θες, εμείς ούτως η άλλως εδώ θα μείνουμε και θα χορεύουμε όλο το βράδυ». Κοκτέιλ, μπαρ και nightlife δε φαίνεται να τους συγκινούν, αφού στη σχολή χορού νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Τα παιδία της χορευτικής ομάδας που υπόσχεται να βγάλει από μέσα σας τον λατίνο χορευτή, ακόμη κι αν νομίζετε πως είστε η επιτομή της αγαρμποσύνης, βρήκαν λίγο χρόνο ανάμεσα στις πυρετώδεις πρόβες τους, έκατσαν μαζί μου οκλαδόν στο παρκέ της σχολής, συζητήσαμε, χορέψαμε (ακόμη κι εγώ  που δεν έχω ιδέα από salsa) και μου απέδειξαν πως τελικά η salsa δεν είναι ακόμη ένας latin χορός, αλλά κάτι ζωντανό, βγαλμένο από τις στιγμές απλών καθημερινών ανθρώπων. Απο τη Μαριλίνα Μπακούρη

 Κρυφές αμαρτωλές ανάσες ελευθερίας
Κρυφές αμαρτωλές ανάσες ελευθερίας

Γιατί λοιπόν “αμαρτωλοί” της Salsa; «Το όνομα των Salsa Sinners προέκυψε ως ωδή στην ίδια την ιστορία της Salsa, όπως και πολλών άλλων latin χορών, που κρύβουν κάτι από το απαγορευμένο, το αμαρτωλό εξαιτίας του αισθησιακού τους ταμπεραμέντου. Ειδικά την εποχή που η salsa έγινε γνωστότερη στο ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινό,  πολλοί ήταν αυτοί που αν και δεινοί χορευτές  αρνούνταν να παραδεχτούν οποιαδήποτε σχέση με το χορό, φοβούμενοι μη τους κλέψει κάτι από το κύρος και την αξιοπιστία της επαγγελματικής τους ζωής. Η salsa ήταν σαν μια κρυφή πτυχή της ζωής τους, ένα ένοχο μυστικό, μια κρυφή αμαρτία» μου εξομολογούνται. Κι ας μη ξεχνάμε, πως οι ρίζες της αγγίζουν την ιστορία των σκλάβων της Αμερικής  του ’30 και ’40, και της ανάγκης τους να ξεφεύγουν από τη ζοφερή και δύσκολη πραγματικότητα που ζούσαν. Η salsa ήταν η ανομολόγητη αμαρτία που τους βοηθούσε να νιώσουν ζωντανοί, ελεύθεροι. «Μ’ αυτό το σκεπτικό ξεκινήσαμε κι εμείς πριν 6 χρόνια, να δείξουμε στον κόσμο έναν εναλλακτικό τρόπο να χαλαρώνει και να ξεφεύγει μέσω της salsa».

 Salsa σημαίνει ελευθερία
Salsa σημαίνει ελευθερία

Ο χορός που πάει με όλα Αναρωτιέμαι γιατί επέλεξαν από τους τόσους λάτιν χορούς να ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο την salsa. «Ό,τι είναι η σάλτσα για το φαγητό, είναι η salsa για το χορό, από εκεί κιόλας προέρχεται το όνομά της» μου απαντούν. Πολύ πριν κατοχυρωθεί η ονομασία της, την περιέγραφαν σαν φωτιά (candela), σάλτσα (salsa) ενώ  η βασίλισσα της salsa Celia Cruz, είχε πει πως είναι γλυκεία σας ζάχαρη (azucar). Όμως δεν ήταν μόνο αυτό που “έδεσε το σιρόπι” μουσικής, χορού και συναισθήματος σε μια και μοναδική λέξη. «Αυτό που κάνει τη salsa τόσο ιδιαίτερη, είναι πως δίνει μια παράξενη ελευθερία» μου εξηγεί ο Kiki, καθηγητής της σχολής. «Αντίθετα με άλλους χορούς που σου δίνουν μαζί με το “αλφάβητο” και τις λέξεις που μπορείς να πεις, η salsa σου επιτρέπει μέσα από το βασικό της “αλφάβητο” να πεις χορευτικά ό,τι θέλεις. Μπορείς να προσθέσεις τσα-τσα, ρούμπα, τάνγκο, φλαμένκο, ακόμη και χιπ-χοπ στα βήματα και πάλι να χορεύεις salsa. Δεν υπάρχουν πολλοί χοροί που να σου δίνουν αυτή την ελευθερία. Γι’ αυτό επιλέξαμε να χορεύουμε αποκλειστικά salsa και όχι και άλλους latin χορούς, γιατί μέσω αυτής μπορούμε να χορέψουμε τα πάντα.»

"Όλοι μπορούν να χορέψουν και η salsa είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουν" -Kiki

«I’m a sinner (I’m a saint), I do not feel ashamed» Στο γραφείο της σχολής το μάτι μου πέφτει σε ένα μαύρο πίνακα, όπου μαθητές έχουν γράψει τις ευχές τους για τα γενέθλια της σχολής(μεταξύ τους και ο στίχος της Meredith Brooks ). Ο Kiki και οι Eli, καθηγητές στη σχολή, με πάνω από 10 χρόνια γεμάτα  ταξίδια, βραβεία και διακρίσεις, δημιούργησαν τους Sinners, θέλοντας να αναδείξουν πιο δυναμικά τη μαγεία της αφροκουβανέζικης κουλτούρας στη χώρα μας, και να μάθουν στους Έλληνες, τι εστί salsa! Έτσι προέκυψε πριν 6 χρόνια η χορευτική αυτή ομάδα, τους  που απολαύσαμε στο Dancing with the Stars (3 και 4), αλλά και στη συναυλία των  θρυλικών Buena Vista Social Club στην Αθήνα, το 2012. Μα περισσότερο από ομάδα, οι ίδιοι νιώθουν σαν οικογένεια. Τα 40 και πλέον άτομα που απαρτίζουν την ομάδα (πολλούς από τους οποίους θα δούμε στην παράσταση “Στιγμές”, εντός αλλά και εκτός σκηνής) δέθηκαν μέσα από το χορό και βρήκαν αυτό που τους έλειπε απ’ τη ζωή, άλλοι εκτόνωση, άλλοι φίλους και άλλοι όνειρα. Η Eli παραδέχεται πως για εκείνη η salsa είναι η ζωή, ο κόσμος και το σπίτι της, τονίζοντας πως«Δεν είναι ακόμη ένας χορός, είναι τρόπος ζωής. Δε σμιλεύει απλά το σώμα, σμιλεύει και το πνεύμα, αλλάζει τον τρόπο που κανείς σκέφτεται και αντιμετωπίζει τα πράγματα, σε ωριμάζει και σου ανοίγει νέους ορίζοντες έκφρασης».  Αυτό που τους χαρακτηρίζει σαν ομάδα είναι πως αγαπούν την αλληλεπίδραση με τον κόσμο. «Θα μπορούσαμε να χορεύουμε στη σχολή μεταξύ μας αλλά δε φτάνει. Στα πάρτι μας θέλουμε, και καταφέρνουμε να μεταφέρουμε τη δική μας ενέργεια σε όλους και αυτός είναι ο σκοπός μας, αλλιώς δε νιώθουμε ούτε εμείς καλά. Θέλουμε να δείξουμε πως η salsa είναι χορός για όλους, για τους επιδέξιους και τους αδέξιους, ακόμη κι εκείνους που πιστεύουν πως έχουν “δυο αριστερά πόδια” και είναι η προσωποποίηση της ατσαλοσύνης. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε πως υπάρχει ένας χορευτής μέσα σε όλους, κι ας μη το ξέρουν, κι ας το αρνιούνται, εμείς και η salsa θα τους ξεδιπλώσουμε!»

Τι θα δούμε στο Fuzz Η φιλοσοφία των Sinners είναι πως ζωή δεν είναι μονάχα οι ανάσες που παίρνεις, αλλά κυρίως οι στιγμές που ζεις. Αυτές οι μοναδικές στιγμές, μικρές ή μεγάλες, πολλές ή λίγες που αφήνεσαι στη μαγεία της μουσικής και του χορού, δίχως να σκέφτεσαι προβλήματα, άγχη και υποχρεώσεις. «Η παράσταση «Στιγμές» είναι μια προσπάθεια να δείξουμε πως ο χορός, και ειδικά η salsa, είναι προσιτός για όλους. Δεν πρόκειται να μείνουμε στη σκηνή και να παρουσιάσουμε τις δικές μας χορευτικές ικανότητες. Οι “Στιγμές” είναι τόσο δικές μας, όσο εκείνων που θα έρθουν στη παράσταση, γι’ αυτό επιλέξαμε και αυτό το τίτλο. Είναι οι στιγμές ενός χορευτή, ενός μηχανολόγου, ενός δικηγόρου, ενός γιατρού, ενός συγγραφέα, είναι και δικές τους κι ας μη το ξέρουν ακόμη. Θέλουμε να γίνουμε ένα με τον κόσμο, γι’ αυτό μη περιμένετε μια “κλασική” χορευτική παράσταση. Είναι περισσότερο μια προσπάθεια να βάλουμε τον κόσμο στο δικό μας παράλληλο σύμπαν, ένα σύμπαν γεμάτο εικόνες, μουσική, ατελείωτο χορό και θετική διάθεση, που δε θα σε σώσει, αλλά θα σε βοηθήσει να σωθείς(!), να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη στιγμή».

Όσοι…αμαρτωλοί λοιπόν, αφεθείτε στους ρυθμούς της salsa την Πέμπτη 6/2 στις 21:00 στο Fuzz. Τιμές Εισιτηρίων:10€ (Προπώληση), 15€ (στο Ταμείο).

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Night Live

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Αλέξανδρος πριν από 4 χρόνια

    Είμαι και εγώ ένας Salsa Sinner από τις 8.11.2013 και μέσα σ'ένα 3μηνο στη σχολή κατάφερα να μάθω να χορεύω καλά σάλσα,με πάνω από 50 φιγούρες! Και ακόμη πιο σημαντικό απέκτησα πολλούς φίλους,η διάθεση μου έχει ανέβει απίστευτα,ξεφεύγω απ'το στρες της δουλειάς, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον μου γενικότερα προς το χορό και θα ήθελα να μάθω και άλλα είδη!
    Ήμουν και γω ένας άνθρωπος που πίστευα οτι είμαι εντελώς "αγγούρι" στο χορό,και τώρα πηγαίνω στα πάρτυ και χορεύω άνετα με ντάμες που δεν τις γνωρίζω!
    Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους Salsa Sinners δασκάλους/ες μου που μου αλλάξαν τη ζωή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα!!
    Αναμένω πως και πως την παράσταση "Στιγμές" των Salsa Sinners στο Fuzz Club, καθώς και το πάρτυ που ακολουθεί μετά!!! Vamos a bailar salseros!