Θέμα

Μικρούτσικος, Θηβαίος, Πολυχρονίδη στη «Χώρα των Θαυμάτων»

Από -

Αυτό το Σάββατο 28/1 και για τα επόμενα έξι Σάββατα ο Θάνος Μικρούτσικος εμφανίζεται έπειτα από αρκετό καιρό μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο στο Γυάλινο­ Μουσικό Θέατρο, σε μια σειρά παραστάσεων που έχει τον τίτλο «Στη Χώρα των Θαυμάτων».

Βασικός κορμός των παραστάσεων είναι, βέβαια, το πλούσιο ρεπερτόριο του Θάνου, εμπλουτισμένο με το υλικό του καινούργιου δίσκου του Θηβαίου, που έχει τίτλο «Σιδερένιο Νησί» και είναι εμπνευσμένος από την εξέγερση των μεταλλωρύχων της Σερίφου πριν από έναν αιώνα. Ο Μικρούτσικος θεωρεί ότι το έργο του Θηβαίου συνεχίζει τα μεγάλα έργα των Ελλήνων συνθετών και αυτός ο καινούργιος δίσκος δημιουργεί την αίσθηση ενός σπαρακτικού ντοκουμέντου, που είναι σίγουρο ότι θα αφήσει το στίγμα του στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Το ιδιαίτερα σημαντικό κι ενδια­φέρον όμως σε αυτήν την παράσταση είναι η Μαριάννα Πολυχρονίδη, η νέα ερμηνεύτρια του Θάνου Μικρούτσικου, με την οποία μόλις κυκλοφόρησε το δίσκο «Στην ομίχλη των καιρών», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου –κυρίως– και Άλκη Αλκαίου, Μάνου Ελευθερίου και του νέου ποιητή Γιάννη Δούκα­. Πριν από λίγο καιρό ο Θάνος μου είχε μιλήσει με ενθουσιασμό για τη Μαριάννα Πολυχρονίδη, την οποία πρωτογνώρισε πέρυσι και τη χρησιμοποίησε στις παραστάσεις του «Σταυρού του Νότου» στο Θέατρο Μπάντμιντον. Οι εντυπώσεις του από τις ποιότητες και τις δυνατότητές της ήταν τέτοιες, που αποφάσισε να να συνεργαστεί μαζί της, αφού όμως πρώτα εκείνη έκανε κάποιες μελέτες σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ενώ κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο, η Μαριάν­να μέσα σε λίγους μήνες είχε εντυπωσιακή πρόοδο κι εξέλιξη! Όπως λέει ο Θάνος Μικρούτσικος: «Έχει πολύ μεγάλες φωνητικές δυνατότητες, αλλά με εξέπληξε με την εκφραστικότητα και τη δυνατότητά της να ερμηνεύει τραγούδια διαφορετικού ύφους με τις συλλαβές και τις λέξεις να ζουν στο στόμα της». Πράγματι, το εκφραστικό εύρος της είναι πολύ μεγάλο και αυτό είναι εμφανές «Στην ομίχλη των καιρών» όπου, ενώ τα τραγούδια είναι απλά, η απόδοσή τους απαιτεί ιδιαίτερη εκφραστική δεξιότητα κι ευρύτητα.

Το υλικό αυτού του δίσκου, με το οποίο ξεκινάει η παράσταση, μου φαίνεται ήδη από τις πρώτες ακροάσεις ένα σημαντικό μουσικό έργο των καιρών μας. Ο ποιητικός λόγος των στιχουργών μας έχει την ιδιότητα να περιγράφει με απλά και καθαρά λόγια, όχι μόνο το παρόν status αλλά και τη μελλοντική προβολή του. Αυτό συνέβαινε πάντα στον κόσμο των ποιητών και τουλάχιστον στη χώρα και στο δικό μας κοινωνικοϊστορικό περιβάλλον είναι κάτι που γνωρίζουμς πολύ καλά. Στην «Ομίχλη των καιρών» η δημιουργική ευρηματικότητα του Θάνου Μικρούτσικου συναντάει έναν ουσιώδη σύγχρονο ποιητικό λόγο και τον κάνει τραγούδια με ισχυρό αντίκρισμα στο σήμερα, χωρίς κραυγές κι εντάσεις, παρά μόνον αυτές που διαθέτει η μελωδική καθαρότητα και η δεξιοτεχνική συνθετική ευστροφία του. Και αποτελεί ένα βήμα παραπέρα σε μια πορεία που πάντα βρίσκει τον τρόπο να είναι updated στις απαιτήσεις των καιρών – και κυρίως στην ομίχλη τους.

Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη δισκογραφία του. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και η live παρουσία του είναι sold out σε κάθε περίπτωση. Αυτό αναμένεται και με αυτές τις εμφανίσεις του με τον Χρήστο Θηβαίο και τη Μαριάννα Πολυχρονίδη στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο».

Επίκεντρό τους είναι αυτό που ο ίδιος επιτυχημένα έχει ονομάσει «τραγούδια κοινού αισθήματος», αυτά που έχουν αγαπηθεί από δύο και περισσότερες γενιές. Είναι ο «Σταυρός του Νότου» και ο «Γουίλι», ο W.G. Allum και οι «7 Νάνοι στο S/S Cyrenia» καθώς και παντοτινά highlights όπως το «Ερωτικό (η πιρόγα)» και το «Ημερολόγιο», η «Σωτηρία της ψυχής» και η «Μικρή πατρίδα», η «Ρόζα» και ο «Άμλετ της Σελήνης». Όλα αυτά και άλλα συμβαίνουν στη «Χώρα των Θαυμάτων» (από 28/1).

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος και η Μαριάννα Πολυχρονίδη πλαισιώνονται από σπουδαίους μουσικούς πολύ υψηλών προδιαγραφών. Επικεφαλής είναι, όπως πάντα, ο μετρ Θύμιος­ Παπαδόπουλος με τα πνευστά του, ενώ τον δεξιοτέχνη συνθέτη στο πιάνο πλαισιώνουν ο Μάξιμος Δράκος (πλήκτρα), ο Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο, κιθάρες) και ο Γιάννης Αγγελόπουλος (ντραμς).

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Night Live

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • pokemon go apk πριν από 1 χρόνια

    Valuable information! Looking forward to seeing your notes posted. Thank you for sharing the nice article. Good to see your article. http://appsforsys.com/pokemon-go-game-apk-download-android/