New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους

Δέκα νέες Ελληνίδες τραγουδοποιοί που μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον της μουσικής μας σκηνής.

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους

Έχει πολλά μουσικά πρόσωπα η νέα γενιά της γυναικείας τραγουδοποιίας, ελληνόφωνης και αγγλό­φωνης, αλλά πάνω απ’ όλα διαθέτει ειλικρίνεια, φρεσκάδα, φροντίδα για το τεχνικό σκέλος κι εσωτερικό ψάξιμο, που αποτυπώνεται σε ευαίσθητους αυτοβιο­γραφικούς στίχους. Την περσινή χρονιά έκαναν το ντεμπούτο τους αρκετά νέα ονόματα με singles ή ολοκληρωμένους δίσκους, συμπληρώνοντας έτσι ένα ήδη δυναμικό μουσικό τοπίο. Ο Νίκος Βουλαλάς παρουσιάζει τις δέκα νέες Ελληνίδες τραγουδοποιούς που μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον της μουσικής μας σκηνής.

Παυλίνα Βουλγαράκη

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους - εικόνα 1

Σε μελωδικούς λαβύρινθους
Μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου έπαιζε μουσική 24 ώρες το 24ωρο, ακούγοντας καλλιτέχνες που «ήταν πιστοί στο είδος τους, με υπομονή, επιμονή και σεβασμό». Εμπνεόμενη από τη συνέπειά τους, η Παυλίνα Βουλγαράκη μας συστήθηκε πέρυσι με ένα ζεστό ντεμπούτο μελωδικού έντεχνου («Λαβύρινθοι»), στο οποίο αφηγείται μικρές δικές της ιστορίες. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου το ερμηνεύει ντουέτο με τον Μπάμπη Στόκα, με τον οποίο εμφανίζεται αυτόν τον καιρό στο «Γυάλινο» (όπως και με τους Μ. Μητσιά και Φ. Βελεσιώτου), ενώ σε ένα ακουστικό σόλο θα τη δούμε στις 26/2 στη «Ρότα».

Μιρέλα Πάχου

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους - εικόνα 2

Μια νέα πρωτα­γωνίστρια
Αν έχετε πάει σε live του Μίλτου Πασχαλίδη, θα έχετε σίγουρα γοητευτεί από τη φωνή και την παρουσία της. Η τραγουδοποιός, μουσικός και... νομικός έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο τη χρονιά που μας πέρασε με την αισιόδοξη, διαυγή κι εύληπτη «Μιρέλα», σε παραγωγή του Πασχαλίδη και με ένα σύνολο τρανταχτών ονομάτων να τη συνοδεύει σε ντουέτα. Μερικοί από αυτούς, οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Καζούλλης και Σπύρος Γραμμένος, θα ανεβούν μαζί της στη σκηνή στην αποψινή εμφάνισή της στο Plus του «Σταυρού».

Μαρίζα Ρίζου

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους - εικόνα 3

Σε αλλαγή πλεύσης
Τη γνωρίσαμε με την ηλιόλουστη διασκευή της «Μπόσα νόβα του Ησαΐα» του Δεληβοριά και στη συνέχεια με τον εξίσου λαμπερό δίσκο «Γλυκό πρωί». Το πρόσφατο­ single «Πετάω» με τον Π. Μουζουράκη κλείνει έναν επιτυχημένο κύκλο που είχε swing jazz ήχο, καθώς η Ρίζου «νιώθει ότι γνωρίστηκε πια καλά με τον κόσμο και θέλει να τους δείξει μια άλλη πλευρά». Αυτήν τη «γοητευτική» διαδικασία αλλαγής, μέσα από την οποία επιστρέφει σε παλιές επιρροές της, θα μας την αποκαλύψει στον «Σταυρό» από τις 6/2, στο «PassPort» τον Μάιο και στον προσεχή δεύτερο δίσκο της, ενώ το πρώτο δείγμα της ενασχόλησής της με το θέατρο «ακούγεται» στην παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα του Ποτέ» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Angelika Dusk

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους - εικόνα 4

Διεθνής pop... with a twist!
Της αρέσουν οι αντιφάσεις που ενυπάρχουν στον εσωτερικό της κόσμο αλλά και στα μουσικά της ακούσματα (από κλασική μέχρι heavy metal!) και τα παραμυθένια σύμβολα. «Δεν είναι τα πράγματα μόνο χαρούμενα ή μόνο μελαγχολικά», μας λέει και αυτή η στάση της –μαζί με μια αδιόρατη αίσθηση ειρωνείας και κυνισμού– ήταν που μας έκανε να ξεχωρίσουμε το πρώτο της EP «Telling stories» και να επανερχόμαστε με διαφορετικές ερμηνείες στα τραγούδια του. Τη διεθνούς παραγωγής αγγλόφωνη pop της και preview του δίσκου που ετοιμάζει θα ακούσουμε στις 12/2 στον «Σταυρό», ενώ μία φορά το μήνα εμφανίζεται και στο «Faust».

Ματούλα Ζαμάνη

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους - εικόνα 5

Στο μυαλό της πιο ιδιοσυγκρασιακής τραγουδοποιού
Δουλεύει τους δίσκους της στη Φολέγανδρο­ (έχει κυκλοφορήσει το «Varligali», το «Muma» κι ετοιμάζει έναν τρίτο) και παρουσιάζει τα πιο απρόβλεπτα live, με μια δόση εκκεντρικότητας που εκφράζει την ουσία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η πληθωρική, διαχυτική και αυθεντική προσωπικότητά της είναι φανερή και στο εύρος των αναφορών της (τώρα, για παράδειγμα, μας είπε ότι ακούει καθαρόαιμο κλαρίνο, Βασιλειάδη και The Whitest Boy Alive), τις οποίες θα ξεδιπλώσει στο νέο «αστρικό» ραντεβού που μας έχει δώσει από τις 30/1 στον «Σταυρό».

Γιάννα Βασιλείου

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους - εικόνα 6

Η μουσική γίνεται καθρέφτης
Ο πρώτος της δίσκος, το «Όλα όσα αγαπώ», είναι το καμάρι της και μέσα από το σύγχρονο έντεχνο ήχο του και τους προσωπικούς στίχους (στα «Λόγια αγάπης» έχει συμπεριλάβει μέχρι και κουβέντες που της είχε πει ο αγαπημένος της παππούς) εκθέτει τον ψυχισμό της, «όπως κάθε καλλιτέχνης πρέπει να κάνει». Η Βασιλείου δεν θυμάται τον εαυτό της προτού ακούσει μουσική και πάντα θα ανακαλύπτει ένα καινούργιο μουσικό όργανο για να καταπιαστεί! Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει προσεκτικά τη σειρά εμφανίσεών της στον «Σταυρό» (προς τα τέλη Μαρτίου), ενώ συμμετέχει στην ηχογράφηση της «Φρουτοπίας» (που παρουσιάζεται στο Rex) με το καστ της παράστασης.

Αλεξάνδρα Κλάδη

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους - εικόνα 7

Pop (αυτο)σαρκασμός και χιούμορ
«Στο Κολωνάκι» την πρωτο­γνωρίσαμε (αυτός ήταν ο τίτλος του πρώτου της single), αλλά η ακτίνα των επιρροών της απλώνεται από τη Ζάκυνθο, τον τόπο καταγωγής της, μέχρι την αγγλόφωνη pop. Η Κλάδη έχει έτοιμο ένα δεύτερο digital single, ενώ η δημιουργική της έξαψη εκδηλώνεται στη συγγραφή παιδικών παραμυθιών που συνοδεύονται από δική της μουσική καθώς και στη μουσική επένδυση θεατρικών παραστάσεων και ντοκιμαντέρ. Στο live της στις 13/2 στο «Bookabar» θα χορέψετε με την ψυχή σας!

Γιωργία Νταγάκη

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους - εικόνα 8

Παράδοση που κοιτάζει το μέλλον
Στηρίζει την τραγουδοποιη­τική της τέχνη τόσο σε μια βαθιά γνώση της παραδοσιακής μουσικής όσο και στη δυνατότητά της ως λυράρισσας να «φεύγει» από προδιαγεγραμμένα όρια μουσικής προσέγγισης και να φτιάχνει το δικό της προσωπικό ήχο, που είναι απόλυτα και ουσιαστικά μοντέρνος. Οι δύο δίσκοι της, το «Secret Love» και το πρόσφατο «Φόβος», το επιβεβαιώνουν.

Ειρήνη Σκυλακάκη

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους - εικόνα 9

Το ανερχόμενο πρόσωπο της indie-folk
Με το δεύτερο δίσκο της «Before dawn», ένα concept άλμπουμ που «εκφράζει συναισθήματα ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στο σκοτάδι και αγωνίζονται να βγουν στο φως», αλλά και με το ντεμπούτο της «Wrong direction» (και τα δύο σε παραγωγή κι ενορχήστρωση του Ευριπίδη Ζεμενίδη) κέρδισε περίοπτη θέση στην indie-folk αγγλόφωνη σκηνή. Στο μεγάλο της live στις 21/3 στο «Fuzz» θα διαπιστώσουμε γιατί είναι ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα που πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά και θα εμπνευστούμε από την αισιοδοξία που ξεπροβάλλει από τα «σκοτεινά» τραγούδια της.

Μαρία Παπαγεωργίου

New faces: 10 κορίτσια που μας αρέσουν τα τραγούδια τους - εικόνα 10

Αναζητώντας την επίγνωση
Έχει φωνή με εύρος και μια σταθερή ομάδα μουσικών συνεργατών που ξεκλειδώνουν πρωτόγνωρες (συναισθηματικές) διαστάσεις των τραγουδιών στα live της. Αλλά εκτός από τις εκπληκτικές διασκευές της (από παραδοσιακά μέχρι Portishead), γράφει μουσική με τα ερωτικά και κοινωνικά μηνύματα της οποίας ταυτίζεσαι αμέσως. Τη γνωρίσαμε ως ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη στους δίσκους «Όμορφοι και ηττημένοι» και «Άβουλο θεριό», πρόσφατα αγαπήσαμε το limited κυκλοφορίας «χειροποίητο» βινίλιο «Τρεις» και περιμένουμε τόσο ένα νέο κύκλο τραγουδιών σε μουσική Γιώργου Σταυριανού όσο και την επιστροφή της στον «Σταυρό» μετά το Πάσχα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ειρήνη Σκυλακάκη

  • Rock-pop-folk

Η folk pop τραγουδίστρια και τραγουδοποιός επιστρέφει με την πολυμελή μπάντα της για να παρουσιάσει το νέο της δίσκο «Before Dawn», γνωστές επιτυχίες από το ντεμπούτο της και διασκευές σε Bob Dylan, Joan Baez, Lumineers, Alt-J κ.ά.

Σταυρός του Νότου Plus

Φραντζή & Θαρύπου, Νέος Κόσμος

Σταυρός του Νότου Club

Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος
  • Night Life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.

01/04/2024

"Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει" στο θέατρο Άλσος

Μαζί με τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο "Caja de Musica"

Τη σκηνή θα μοιραστούν η Ελένη Κατσούλη με τη Μαρία Αλαμανή, η Πολυξένη Καράκογλου και η νέα female μπάντα της Αθήνας, Très Lalà.

Η αθηνοραματική πλευρά της Έλλης Πασπαλά

H ερμηνεύτρια, που επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για έναν κύκλο εμφανίσεων με σύνθημα "Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται", μιλάει στο "α" για τα δικά της αθηναϊκά hot spot.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται τα Σάββατα του Μαρτίου στον club του "Σταυρού του Νότου"

Ο κιθαρίστας μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του υποδέχεται την άνοιξη στη σκηνή.

Παράταση για τη Νατάσσα Μποφίλιου στο "Vox"

"Κάτι Καίγεται..." στη νέα παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Ο David Morales, ο κορυφαίος DJ και remixer έρχεται στο "Botoxe Athens"

Τη βραδιά θα ανοίξει ο DJ Akylla πριν αναλάβει τα ηνία στα decks ο σούπερ σταρ DJ.