Η «έφηβη» Μελίνα Κανά μας συστήνεται ξανά

Ο ήχος της μπάντας Ο Γόης του Θησείου συνάντησε τη δημιουργική της διάθεση. Για το αποτέλεσμα, δηλαδή έναν καινούργιο δίσκο και μια σειρά εμφανίσεων στο Club του «Σταυρού του Νότου», η Μελίνα Κανά μιλάει στο «α».

Η «έφηβη» Μελίνα Κανά μας συστήνεται ξανά

Ο ήχος της μπάντας Ο Γόης του Θησείου συναντήθηκε με τη δημιουργική της διάθεση και το αποτέλεσμα είναι ένας ολοκληρωμένος δίσκος με διασκευές και νέα τραγούδια, καθώς και μια σειρά εμφανίσεων στο Club του «Σταυρού του Νότου» από την Παρασκευή 28/11, μαζί με τη νέα μπάντα της και τον Πέτρο Μάλαμα. Μ’ αυτές τις δύο αφορμές η Μελίνα Κανά μιλάει για την αγωνία της να πειραχτούν γνωστά τραγούδια της, για τις «προφητείες» του έντεχνου τραγουδιού και για την τολμηρότερη συνεργασία που ονειρεύεται.

Η «έφηβη» Μελίνα Κανά μας συστήνεται ξανά - εικόνα 1

Αφορμή για το δίσκο ήταν ο ήχος της μπάντας Ο Γόης του Θησείου [σ.σ. οι Παναγιώτης Μανουηλίδης, Θάνος Καζαντζής, Κώστας Νικολόπουλος, Νίκος Παπαϊωάννου], που μου έφεραν τη δική τους άποψη για τέσσερα τραγούδια, δύο δικά μου τα «Μεταξωτά» και τη «Φεϊρούζ», και δύο λαϊκά, το «Στο τραπέζι που τα πίνω» και το «Έρωτά μου αγιάτρευτε». Η δουλειά τους στεκόταν και από μόνη της χωρίς να λείπει μια φωνή. Είχε ταυτότητα κι όχι απλώς μια βιασύνη να αλλάξει κάτι λίγο για να βγει μια διασκευή. Αυτά τα παιδιά αγαπούν τα παλιά τραγούδια, τα πιο πρόσφατα και τα παλιότερα, και τα προσεγγίζουν με σεβασμό και αγάπη, θέλοντας να τα ξαναζωντανέψουν φιλτραρισμένα μέσα από τα δικά τους μουσικά βιώματα. Η γνωριμία μας συνέπεσε με τη δική μου διάθεση να παρουσιάσω ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης γύρω από έναν κοινό μουσικό άξονα. Γύρω απ’ αυτόν κινείται και ο δίσκος που θα κυκλοφορήσει από το Polytropon και περιέχει διασκευές αλλά και πέντε νέα τραγούδια [σ.σ. των Μάλαμα, Ιωαννίδη, Καζαντζή και Μανουηλίδη] που δουλεύτηκαν κατευθείαν από την μπάντα.

Η παράδοση πρέπει να είναι πάντα η αρχή, γι’ αυτό τα «Παπούτσια», ένα παραδοσιακό από τη Χαλκιδική, ανοίγει το δίσκο. Επιπλέον, οι στίχοι του αναπαριστούν την πορεία που κάνει ο καθένας μας για να βρει την αληθινή αγάπη και τον αληθινό έρωτα. Τους το τραγούδησα όπως το θυμόμουν από τον πατέρα μου και με μια φωνή αποφασίσαμε να είναι αυτό το πρώτο του δίσκου.

Αγωνιούσα πολύ για τη διασκευή των «Μεταξωτών» αλλά και για τα άλλα δικά μου που θα συμπεριλαμβάνονταν στο δίσκο. Ήθελα να είμαι πολύ προσεκτική. Αν δεν με έπειθε η νέα ανάγνωσή τους, δεν θα τολμούσα να τα συμπεριλάβω μόνο και μόνο για να κάνω εντύπωση.

Κόμπλαρα με τη φωνή της Φεϊρούζ κάθε φορά που την άκουγα. Όταν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έκανε ένα καλό σχόλιο για μένα, του πήγα μια κασέτα της Φεϊρούζ και του είπα «πάρε να ακούσεις τι εννοώ εγώ καλή φωνή». Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι.

Η «έφηβη» Μελίνα Κανά μας συστήνεται ξανά - εικόνα 2

Το κοινό είναι πάντα πιο συντηρητικό όταν προτείνουμε μια νέα ανάγνωση των γνωστών τραγουδιών μας, γιατί έχει δεθεί με ό,τι ξέρει και έχει πολυτραγουδήσει. Πρέπει, λοιπόν, εμείς οι καλλιτέχνες να δημιουργήσουμε μια καινούργια συναισθηματική βάση ώστε να δεχθεί το καινούργιο. Πρέπει να πειράζουμε τα πράγματα και να τα πηγαίνουμε λίγο πιο μπροστά.

Το έντεχνο είχε κατηγορηθεί για πλήξη και για πεσιμιστική τάση, αλλά αν το δείτε σ’ ένα γενικό καμβά, μας προετοίμαζε από παλιά για την κατάσταση που βιώνουμε τώρα. Για τη δύσκολη εποχή μας με τα πρακτικά και πολιτικά προβλήματα και την ηθική αστάθεια μιλούσε. Απλώς, κάποιοι άνθρωποι είχαν τις κεραίες τους τεντωμένες και το διαισθάνονταν πριν τους άλλους. Ήταν λίγο αστείο να χαιρόμαστε μέσα σε μια κατάσταση που ήταν ύποπτη. Όταν τα πράγματα γύρω σου δεν πηγαίνουν καλά, είναι λογικό να μη νιώθεις καλά. Όχι ότι το εύπεπτο δεν είναι χρήσιμο κι όλοι έχουμε την ανάγκη να καταφεύγουμε κάποιες στιγμές σ’ αυτό, δεν μπορείς όμως να είσαι συνεχώς μέσα στην καλή χαρά.

Ακούω τον Θανάση, τον Σωκράτη και τον Αλκίνοο. Η μουσική τους με γοητεύει και είναι το βασικό μου μονοπάτι. Αλλά και ο Χαρούλης είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, οι Αρμός από την Κρήτη. Υπάρχουν νέοι μουσικοί που καινοτομούν και καταφέρνουν να αρθρώσουν το δικό τους λόγο. Είμαι αισιόδοξη για την ελληνική μουσική.

Με την Ελένη Τσαλιγοπούλου περάσαμε τόσο όμορφα. Είναι ένας από τους αγαπημένους μου ανθρώπους από παλιά κι έχουμε πολλά κοινά, είμαστε και συμπληρωματικές και αντίθετες, γι’ αυτό το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας ήταν γόνιμο. Μια τολμηρή συνεργασία που θα επιθυμούσα θα ήταν με τον Γιάννη Αγγελάκα. Μου αρέσουν οι ιδέες του και οι στίχοι του. Είναι μια απολύτως γοητευτική προσωπικότητα.

Με το πέρασμα των χρόνων αισθάνομαι ότι με έχουν δικαιώσει οι επιλογές μου. Αισθάνομαι σίγουρη μ’ αυτά που έχω και αρκετά ευχαριστημένη. Όχι αρκετά ευχαριστημένη, ευχαριστημένη σκέτο! Και τώρα μου παρουσιάζεται αυτή η καινούργια ευκαιρία, η οποία με ανανεώνει και μου δίνει εφηβική ορμή.

Περισσότερες πληροφορίες

Σταυρός του Νότου Club

Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος
  • Night Life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.

01/04/2024

"Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει" στο θέατρο Άλσος

Μαζί με τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο "Caja de Musica"

Τη σκηνή θα μοιραστούν η Ελένη Κατσούλη με τη Μαρία Αλαμανή, η Πολυξένη Καράκογλου και η νέα female μπάντα της Αθήνας, Très Lalà.

Η αθηνοραματική πλευρά της Έλλης Πασπαλά

H ερμηνεύτρια, που επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για έναν κύκλο εμφανίσεων με σύνθημα "Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται", μιλάει στο "α" για τα δικά της αθηναϊκά hot spot.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται τα Σάββατα του Μαρτίου στον club του "Σταυρού του Νότου"

Ο κιθαρίστας μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του υποδέχεται την άνοιξη στη σκηνή.

Παράταση για τη Νατάσσα Μποφίλιου στο "Vox"

"Κάτι Καίγεται..." στη νέα παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Ο David Morales, ο κορυφαίος DJ και remixer έρχεται στο "Botoxe Athens"

Τη βραδιά θα ανοίξει ο DJ Akylla πριν αναλάβει τα ηνία στα decks ο σούπερ σταρ DJ.