«Σταυρός του Νότου»: Πώς από το σαλόνι ενός νεοκλασικού έχει γράψει ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα

Με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων λειτουργίας της εμβληματικής μουσικής σκηνής, ο ιδιοκτήτης της Μιχάλης Λαδάς μας βοηθάει να πιάσουμε το νήμα αυτής της υπερεπιτυχημένης μουσικής ιστορίας.

«Σταυρός του Νότου»: Πώς από το σαλόνι ενός νεοκλασικού έχει γράψει ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα

Με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων λειτουργίας της εμβληματικής μουσικής σκηνής που πρόβαλε και διαμόρφωσε τα δεδομένα στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού, και όχι μόνο, ο ιδιοκτήτης του «Σταυρού του Νότου» Μιχάλης Λαδάς μας βοηθάει να πιάσουμε το νήμα αυτής της υπερεπιτυχημένης μουσικής ιστορίας από το... σαλόνι ενός νεοκλασικού στον Νέο Κόσμο.

«Σταυρός του Νότου»: Πώς από το σαλόνι ενός νεοκλασικού έχει γράψει ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα - εικόνα 1
H Νατάσσα Μποφίλιου σε μία από τις sold out εμφανίσεις της

Tι είναι αυτός ο “Σταυρός”;» «Εκεί που παίζουν οι Κατσιμιχαίοι…» «Πού είναι;» «Στον Νέο Κόσμο». Κάπως έτσι ανακάλυπταν οι Αθηναίοι το 1996 τον καινούργιο χώρο ο οποίος είχε εγκαινιαστεί ένα χρόνο νωρίτερα με μια house band που έπαιζε έντεχνο κι ελληνικό και ξένο rock. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 οι μουσικές σκηνές που φιλοξενούσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού ήταν το «Zoom», ο «Ζυγός» και το «Μετρό». Ο «Σταυρός του Νότου», βαφτισμένος από τον ομώνυμο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση του Νίκου Καββαδία, ιδρύθηκε από τον Νίκο Λαδά, ο οποίος σκέφτηκε να καλύψει ένα κενό στη μουσική ψυχαγωγία με ένα live club σε έναν όμορφο χώρο με καλό ήχο και φωτισμό.

Ο χώρος βρέθηκε σε ένα νεοκλασικό της Θαρύπου. «Το διαμορφώσαμε ελάχιστα για να φιλοξενήσει τα πρώτα σχήματα. να φανταστείς, το σαλόνι ήταν το stage του μαγαζιού», μου θυμίζει ο Μιχάλης Λαδάς, ανιψιός του Νίκου. Την επόμενη χρονιά, όταν έγινε και η μεγάλη ανακαίνιση του χώρου που διαμόρφωσε την Κεντρική Σκηνή όπως τη γνωρίζουμε, κι ενώ η house band «προκαλούσε χαμό κάθε μέρα», οι αδερφοί Κατσιμίχα παρουσίασαν με κάποια από τα μέλη της που ήταν και δικοί τους μουσικοί ένα πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα – «κομβικό» για την εξέλιξη του «Σταυρού» το χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Λαδάς.

«Σταυρός του Νότου»: Πώς από το σαλόνι ενός νεοκλασικού έχει γράψει ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα - εικόνα 2
Μύρωνας Στρατής και Ησαΐας Ματιάμπα επαναλαμβάνουν φέτος το μουσικό τους party

Το τραγουδιστικό δίδυμο εμφανιζόταν για ένα τρίωρο ενώ πριν και μετά από εκείνους τα υπόλοιπα τα αναλάμβανε η house band. Χάρη σ’ αυτό το σχήμα, ο «Σταυρός» έγινε γρήγορα γνωστός. Ακολούθησαν κι άλλα ονόματα που παρουσίαζαν σύντομης διάρκειας προγράμματα, βοηθώντας το «χτίσιμο» του ονόματος του «Σταυρού», όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, οι Πυξ Λαξ και ο Νίκος Παπάζογλου, αλλά στο επίκεντρο βρίσκονταν πάντα οι σταθερές μπάντες που ανανεώνονταν από τη μία χρονιά στην άλλη.

Το 1999 άνοιξε το ισόγειο Club, με μια δική του house band να παίζει χορευτικό μαύρο ήχο αλλά και σόλο εμφανίσεις περισσότερο ή λιγότερο γνωστών ονομάτων, τα οποία με τη σειρά τους προορίζονταν για μεγάλα πράγματα. Πλησιάζοντας στην πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του, ο «Σταυρός» είχε αρχίσει να εμπλουτίζει το πρόγραμμά του με τραγουδιστές και συγκροτήματα εκτός των house bands.

«Σταυρός του Νότου»: Πώς από το σαλόνι ενός νεοκλασικού έχει γράψει ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα - εικόνα 3
Από τις αξέχαστες βραδιές στον «Σταυρό», εκείνες με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Άλλωστε, όπως αναφέρει ο Μιχάλης Λαδάς, τότε ήταν που οι άνθρωποι του «Σταυρού» κατάλαβαν ότι είχαν καθιερωθεί στο χώρο, καθώς τα μεγάλα ονόματα ζητούσαν να παίξουν εκεί. Το επόμενο βήμα ήταν τα εγκαίνια λίγο πριν από το 2000 του Απέναντι (και μετέπειτα Plus), που επέτρεψε το άνοιγμα σε μουσικές προκλήσεις. Τα δέκα χρόνια του «Σταυρού» πρέπει να ήταν σπουδαία υπόθεση: «Κάπου έχω τη λίστα με τα ονόματα να σου τη στείλω», μου λέει ο Μιχάλης, αναφέροντας μερικούς από όσους συμμετείχαν στο τριήμερο happening, όπως ο Σαββόπουλος, ο Μικρούτσικος, ο Δρογώσης, ο Πυροβολάκης, ο Φάμελος και, βέβαια, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος είχε αναλάβει να δημοπρατήσει προσωπικά τους αντικείμενα για τους σκοπούς της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Σταυρός του Νότου»: Πώς από το σαλόνι ενός νεοκλασικού έχει γράψει ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα - εικόνα 4
Ο Σπύρος Γραμμένος και ο Χριστόφορος Ζαραλίκος συστήνουν ο ένας τον άλλο στο φετινό πρόγραμμα

Σήμερα, γιορτάζοντας τα είκοσι­ χρόνια του, ο «Σταυρός» μπορεί να υπερηφανεύεται πρωτίστως ότι έκανε πιο mainstream το «έντεχνο». Ρωτάω τον Μιχάλη αν συμφωνεί: «Ισχύει εν μέρει, αλλά αυτό δεν ήταν μόνο ένα επίτευγμα του “Σταυρού”. Οποιοσδήποτε χώρος έχει τις υποδομές και τη διάθεση να υποστηρίξει νέα ακούσματα βοηθά να γίνει γνωστό το έντεχνο και τα παρακλάδια του. Εμείς απλώς βοηθήσαμε να ακουστεί αυτή η μουσική και προβάλαμε την εξέλιξή της». Σε μια τυπική σεζόν του «Σταυρού» θα βρεις και μεγάλα ονόματα αλλά κι επιλεγμένες καινούργιες προτάσεις, αυτές που φέρνουν κι ένα κοινό καινούργιο. «Προσπαθούμε να καλύπτουμε όλο το ρεπερτόριο, από το έντεχνο μέχρι την pop, τη rock, το hip hop και το swing», απαντάει ο Μιχάλης για το πώς φτιάχνεται το πρόγραμμα μιας σεζόν και συμπληρώνει: «Αυτό που προσπαθούμε είναι να βρισκόμαστε μέσα στα πράγματα» – βασικός παράγοντας αυτής της επιτυχίας είναι, βέβαια, ο Τάκης Βαρδής, συνεργάτης, φίλος και κουμπάρος του Μιχάλη.

Φέτος ο «Σταυρός», έχοντας ήδη ξεκινήσει με μια τετραμελή «επετειακή» μπάντα, θα φιλοξενήσει τον Σωκράτη Μάλαμα αλλά και το party των Μύρωνα Στρατή και Ησαΐα Ματιάμπα, τον Μίλτο Πασχαλίδη αλλά και τη μουσικο-κωμική παράσταση των Χριστόφορου Ζαραλίκου και Σπύρου Γραμμένου, τη Μελίνα Κανά αλλά και τη Μαρία Παπαγεωργίου, βρίσκοντας δηλαδή τις ισορροπίες ανάμεσα στο παλιό και το νέο που θα τον οδηγήσουν στην τρίτη –και βάλε– δεκαετία του!

Περισσότερες πληροφορίες

Σταυρός του Νότου Club

Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος
  • Night Life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.

01/04/2024

"Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει" στο θέατρο Άλσος

Μαζί με τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο "Caja de Musica"

Τη σκηνή θα μοιραστούν η Ελένη Κατσούλη με τη Μαρία Αλαμανή, η Πολυξένη Καράκογλου και η νέα female μπάντα της Αθήνας, Très Lalà.

Η αθηνοραματική πλευρά της Έλλης Πασπαλά

H ερμηνεύτρια, που επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για έναν κύκλο εμφανίσεων με σύνθημα "Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται", μιλάει στο "α" για τα δικά της αθηναϊκά hot spot.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται τα Σάββατα του Μαρτίου στον club του "Σταυρού του Νότου"

Ο κιθαρίστας μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του υποδέχεται την άνοιξη στη σκηνή.

Παράταση για τη Νατάσσα Μποφίλιου στο "Vox"

"Κάτι Καίγεται..." στη νέα παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Ο David Morales, ο κορυφαίος DJ και remixer έρχεται στο "Botoxe Athens"

Τη βραδιά θα ανοίξει ο DJ Akylla πριν αναλάβει τα ηνία στα decks ο σούπερ σταρ DJ.