Νύχτα 2014-2015: οι τάσεις της νέας σεζόν

Οι καλλιτεχνικές τάσεις των περασμένων δύο χρόνων­ δείχνουν να παραμένουν σταθερές, προκαλώντας έτσι μια ενδιαφέρουσα ­κινητικότητα που δεν αποκλείει τίποτε αλλά και δεν υποκύπτει στην ευκολία και στα κεκτημένα.

Νύχτα 2014-2015: οι τάσεις της νέας σεζόν

Αν και το κοινό γίνεται απαιτητικότερο, στη νυχτερινή Αθήνα κάθε μουσικό ­είδος έχει θέση. Καθώς ανακοινώνονται τα προγράμματα της σεζόν σε μουσικές σκηνές και πίστες, οι καλλιτεχνικές τάσεις των περασμένων δύο χρόνων­ δείχνουν να παραμένουν σταθερές, προκαλώντας έτσι μια ενδιαφέρουσα ­κινητικότητα που δεν αποκλείει τίποτε αλλά και δεν υποκύπτει στην ευκολία και στα κεκτημένα.

Νύχτα 2014-2015: οι τάσεις της νέας σεζόν - εικόνα 1

Ας θυμηθούμε πώς πέρασε αυτό το καλοκαίρι: την ώρα που οι τραγουδιστές της πίστας απασχολούσαν τα media (αλλά όχι απαραίτητα τον κόσμο) με τις φωτογραφίες που ανέβαζαν στο Instagram από τις διακοπές τους (ελάχιστοι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια έκαναν περιοδεία), οι συνάδελφοί τους των μουσικών σκηνών έκαναν αθόρυβα sold out φτάνοντας σε όλες τις πόλεις και τα φεστιβάλ της χώρας. Κάπως έτσι ήταν και θα είναι τα πράγματα στη φετινή αθηναϊκή νύχτα – πάντα με τις εξαιρέσεις που θα επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τα νέα δεδομένα στη νυχτερινή μουσική ψυχαγωγία παγιώθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια (και θα είναι και φέτος αισθητά) λόγω της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας που έστρεψε σταδιακά­ τον κόσμο σε ένα –στιχουργικά­ και συνθετικά– ουσιαστικότερο τραγούδι. Το πιο χτυπητό παράδειγμα: η τεράστια επιτυχία του τραγουδιού­ του Κώστα Λειβαδά­ «Η επιμονή σου», ερμηνευμένο από την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον ίδιο, που απέδειξε ότι ο κόσμος έχει ανοίξει τα αφτιά του σε μια νέα γενιά δημιουργών κι ερμηνευτών. Παράλληλα δείχνει να τα έχει κλείσει στις υποσχέσεις για «ανατροπές» και «σχήματα που θα βάλουν φωτιά στις νύχτες μας» πάνω στις πίστες.

Νύχτα 2014-2015: οι τάσεις της νέας σεζόν - εικόνα 2

Εκτός από την οικονομική κρίση, η οποία ακόνισε το μουσικό αισθητήριο, μεγάλη ευθύνη για την πτώση του mainstream τραγουδιού φέρουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποί του. Τώρα που οι πίστες δοκιμάζονται (ή αλλάζουν χρήση) επειδή έχουν αποχωρήσει οι πελάτες του showoff φαίνεται και το εκτόπισμα αυτού του είδους τραγουδιού. Αν κάποτε οι έντεχνοι λοιδορούνταν ως εσωστρεφείς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εσωστρεφές είναι πλέον το mainstream τραγούδι. Εκτός από πρακτικό (δεν βγαίνουν δίσκοι), το ζήτημα είναι και καλλιτεχνικό: τα mainstream τραγούδια προσπαθούν να κάνουν προσωρινή αίσθηση με στίχους-συνθήματα, που δεν αφήνουν κανένα ίχνος μόλις βγουν οι επόμενοι. Πολλοί με ρωτούν αν ο κόσμος πηγαίνει ακόμη στις πίστες και παραξενεύονται όταν τους δίνω­ θετική απάντηση. Χρειάζονται όμως διευκρινίσεις. Μπορεί μεν κάποια από το διψήφιο αριθμό σχημάτων που έχουν ανακοινωθεί να κατεβάσουν αυλαία άρον άρον και άλλα να λειτουργούν μόνο μία μέρα την εβδομάδα, εξακολουθεί όμως να υπάρχει ένα σεβαστό κοινό που θέλει να εκτονωθεί – και σε μια εποχή χωρίς πραγματικούς σταρ θα τιμήσει ξανά και ξανά όποιον του προσφέρει καθαρόαιμη διασκέδαση χωρίς φιοριτούρες, σε καλές τιμές και υπηρεσίες. Αν δεν ανεβεί ο πελάτης στην πίστα να χορέψει με την ψυχή του, δουλειά δεν γίνεται, γι’ αυτό τα λεγόμενα «διασκεδαστήρια» θα είναι φέτος περισσότερα και το live clubbing θα προσφέρει την εναλλακτική σε όσους προτιμούν το party αντί του λαϊκού γλεντιού.

Νύχτα 2014-2015: οι τάσεις της νέας σεζόν - εικόνα 3

Στις μουσικές σκηνές, τώρα, αναμένεται ακόμη μία δημιουργική χρονιά, χωρίς το rotation κάποιων ονομάτων να κάνει τις επαναλήψεις κουραστικές. Οι χώροι αυτοί, μικροί και φιλικοί, έχουν καταφέρει να ικανοποιήσουν ουσιαστικά την ανάγκη για άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες (και όχι όπως την εννοούν κάποιοι μέσα από τα social media), αλλά τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εδώ: η ευελιξία του προγραμματισμού διαφορετικών ονομάτων και θεαμάτων, η δυνατότητα φιλοξενίας μικρότερων ονομάτων τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, η αποκέντρωση που φέρνει καλλιτέχνες σε διαφορετικές περιοχές της πόλης ευνοούν τελικά τη δημιουργία νέων μουσικών «στεκιών­». Και στο «στέκι» σου πηγαίνεις όχι μόνο για να ακούσεις τον Χαρούλη ή την Μποφίλιου, αλλά και για καινούργιες προτάσεις. Φέτος γιορτάζουμε τα 20ά γενέθλια του «Σταυρού του Νότου», της εμβληματικής μουσικής σκηνής που στήριξε το (ακολουθεί η λέξη που αποφύγαμε επιμελώς μέχρι τώρα) «έντεχνο» στις δύο δεκαετίες ύπαρξής της. Ο παραδειγματικός «Σταυρός του Νότου» μαζί με όλες τις άλλες μουσικές σκηνές της πόλης δείχνουν με τα φετινά­ σχέδιά τους ότι σκοπεύουν να ­διατηρήσουν τη δυναμική του ­νέου mainstream.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.

01/04/2024

"Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει" στο θέατρο Άλσος

Μαζί με τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο "Caja de Musica"

Τη σκηνή θα μοιραστούν η Ελένη Κατσούλη με τη Μαρία Αλαμανή, η Πολυξένη Καράκογλου και η νέα female μπάντα της Αθήνας, Très Lalà.

Η αθηνοραματική πλευρά της Έλλης Πασπαλά

H ερμηνεύτρια, που επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για έναν κύκλο εμφανίσεων με σύνθημα "Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται", μιλάει στο "α" για τα δικά της αθηναϊκά hot spot.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται τα Σάββατα του Μαρτίου στον club του "Σταυρού του Νότου"

Ο κιθαρίστας μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του υποδέχεται την άνοιξη στη σκηνή.

Παράταση για τη Νατάσσα Μποφίλιου στο "Vox"

"Κάτι Καίγεται..." στη νέα παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Ο David Morales, ο κορυφαίος DJ και remixer έρχεται στο "Botoxe Athens"

Τη βραδιά θα ανοίξει ο DJ Akylla πριν αναλάβει τα ηνία στα decks ο σούπερ σταρ DJ.