αθηνόραμα.gr

MAKE YOUR NIGHTS #ABSOLUTNIGHTS

Ξέρετε αυτές τις νύχτες. Τις νύχτες που μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Όταν μια έξοδος με φίλους που ξεκινάει αυθόρμητα, μετατρέπεται σε μια αξέχαστη περιπέτεια. Όταν ζεις τη στιγμή και αφήνεις όλα τα άλλα πίσω. Αυτοί είναι οι νύχτες που δημιουργούν τις ομορφότερες αναμνήσεις.
Είναι οι #AbsolutNights. Ζήστε τις μέσα από τις ειδικά επιλεγμένες προτάσεις που θα βρείτε παρακάτω!

Θέμα

«Υβρίδια» τέχνης και τεχνολογίας στη Στέγη

Από -

Τεχνολογία, ακτιβισμός και ποπ κουλτούρα συμβαδίζουν στην έκθεση «Υβρίδια», που πραγματοποιεί η Στέγη σε συνεργασία με το καινοτόμο ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο νέων μέσων Ars Electronica στο Λιντς, ως τις 15/1. 

Η ψυχή των social media

Πού συναντά η επιστήμη την τέχνη; Πώς θα ήταν η αναπαράσταση της ψηφιακής σας περσόνας στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων; Τέτοια ερωτήματα θέτει η έκθεση «Υβρίδια» μέσα από έργα όπως το «Social Soul» των Lauren McCarthy και Kyle McDonald που καλεί τον θεατή να δει πώς θα αισθανόταν αν βρισκόταν μέσα στo newsfeed ενός λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης, όπου η ζωή του στα social media προβάλλεται σε μια ροή 360 μοιρών με οθόνες, καθρέφτες και ήχους και συναντά αυτές άλλων επισκεπτών.

Εικαστική φωτοσύνθεση

Μπορεί ένα έργο τέχνης να δημιουργήσει νέες μορφές ενέργειας; Έχει τη δυνατότητα ένα φυτό να αυτο-φωτοσυνθέσει και να κάνει τα λύματα 12 σημείων της Αθήνας πηγή ενέργειας που θα βοηθήσει στην επιβίωση ενός νέου οικοσυστήματος; Το Plantas Autofotosintéticas του Μεξικανού καλλιτέχνη Gilberto Esparza είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας πάνω στη σχέση της σημερινής κοινωνίας με το νερό, που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική του αξία και χρησιμότητα.

Εσύ θα μπεις στην κάψουλα;

Το Myconnect μας έρχεται από τη Σλοβενία και αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στην εικαστικό Sasa Spacal, τον καθηγητή βιοφαρμακευτικής Anil Podgornik και τον ηλεκτρονικό μηχανικό Mirjan Svagelj. Πρόκειται για μια εγκατάσταση πολυμέσων που φιλοδοξεί να δημιουργήσει στον συμμετέχοντα μια υβριδική αίσθηση διαχωρισμού του σώματος από το περιβάλλον και μια εκ νέου σύνδεση μαζί του σε ένα ψυχολογικό επίπεδο, αμφισβητώντας έτσι τον αυθαίρετο, ανθρωποκεντρικό και βιοπολιτικό διαχωρισμό φύσης, ανθρώπου και τεχνολογίας.

Το Ars Electronica Centre στη Στέγη

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ars Electronica Centre που εδρεύει στο Λιντς της Αυστρίας και είναι ο κορυφαίος οργανισμός στον κόσμο στην αιχμή της έρευνας πάνω στα σημεία συνάντησης τέχνης, τεχνολογίας και κοινωνίας. Η έκθεση σηματοδοτεί επίσης την αφετηρία μιας συνεργασίας ανάμεσα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την Ars Electonica, η οποία θα εμπλουτίσει τα προγράμματα και των δύο οργανισμών.

Η ταυτότητα της έκθεσης

Η έκθεση θα προβάλει 16 έργα από μια διεθνή ομάδα καλλιτεχνών, στην οποία περιλαμβάνονται και οι Έλληνες καλλιτέχνες Αφροδίτη Ψαρρά και Μαρίνος Κουτσομιχάλης, καθώς και ο εγκατεστημένος στην Αθήνα Βρετανός καλλιτέχνης James Bridle. Πολλά από τα έργα είναι διαδραστικά, δείχνοντας το εικαστικό προφίλ της Στέγης που, όπως αναφέρει ο Χρήστος Καρράς, γενικός διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και συντονιστής της έκθεσης, είναι «η εστίαση σε σημεία διασταύρωσης μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και άλλων πεδίων πρακτικής: design, αρχιτεκτονική, ψηφιακά μέσα, επιστήμη και κοινωνικός ακτιβισμός».

Θάνατος και (οικογενειακή) δικτύωση

Το «Temps Mort / Idle Times» του Βέλγου καλλιτέχνη Alex Verhaest αποτελείται από μια σειρά έργων που συνδυάζουν βίντεο και διάδραση με το κοινό. Στη βάση της αφήγησης βρίσκεται η αυτοκτονία του πάτερ φαμίλια και η ανικανότητα των μελών της οικογένειας να αντιμετωπίσουν αυτό το τραγικό γεγονός. Παράλληλα, όπως υπονοεί ο τίτλος «Νεκρός Χρόνος», διερευνάται η αίσθηση της απώλειας (απέναντι, π.χ., στο φυσικό περιβάλλον) που αισθανόμαστε κατά τη χρήση (ή τη μη χρήση) μιας συσκευής δικτύωσης όπως το smart phone μας.

Επιμέλεια: Manuela Naveau
Συντονισμός: Χρήστος Καρράς
Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Επιμέλεια παράλληλων δράσεων: Πρόδρομος Τσιαβός
Οργάνωση παράλληλων δράσεων: Μαριάννα Χριστοφή
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Γιώργος Παρμενίδης, Christine Longuépée


Συμμετέχουν:
Plantas Autofotosintéticas  Gilberto Esparza (MX)
Social Soul Lauren McCarthy (US), Kyle McDonald (US)
Shadowgram (Installation) Ars Electronica Linz
Hare´s Blood +  Klaus Spiess (AT) and Lucie Strecker (DE)
Temps Mort / Idle Times  Alex Verhaest (BE)
A Ship Adrift  James Bridle (UK)
Loophole for all Paolo Cirio (IT)
Third Quarterly Report Manu Luksch (AT)
Myconnect  Saša Spačal (SI), Anil Podgornik (SI), Mirjan Švagelj (SI)
Newstweek Julian Oliver (DE) and Daniil Vasiliev (RU) 
Body Paint Exonemo (JP)
Fifty Sisters Jon McCornack
Material Speculation: ISIS 2015 – 2016 Morehshin Allahyari (IR)
Memory Overlay Afroditi Psarra (GR) and Marilena Georgantzi (GR)
Inhibition Marinos Koutsomichalis (GR)
 
Randomly Generated Social Interactions Anastasis Germanidis


Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800
Μέχρι 15 Ιανουαρίου 2017 | 12:00-21:00
Εκθεσιακός χώρος


Εισιτήρια
Κανονικό: 5 €
Μειωμένο, Φίλος, Οικογένεια (3-9 άτομα), Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 3 €
ΑΜΕΑ, Άνεργοι, Οικογένεια/Μεγάλη Παρέα (10+ άτoμα): 2 €


Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.


ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.


ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
•    ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
•    IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου


www.sgt.gr

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

Διαβάστε ακόμα

MAKE YOUR NIGHTS #ABSOLUTNIGHTS